|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:10 am
Как максимално да се възползваме от труда си
| Автор |
Съобщение |
|
emilsto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 12:37 pm Мнения: 18 Местоположение: София
|
rumen,
Не ми се ще да си го призная, но не си далече от истината, даже напротив.
И за постовете на работодателите си прав - реагират като "ущипани", въпреки че целта ми не беше и не е, да засягам нито една от страните. Давам си сметка, че често в живота се случва човек да е и от "двете страни" в различни етапи от развитието му.
Исках заедно да помислим над повдигнатите въпроси - и мисля че се получи доста добре. Благодаря на всички участници в разискването.
Все ми се щеше да бяхме стигнали до някакви вариянти (макар и хипотетични), които устройват и двете страни. Както бях казал преди "то пълно щастие няма, ама има почти пълно". Струват ми се смещни и елементарни хората, които са се вкопчили в парите и са готови да "премажат" всичко по пътят си. Това не е особенно градивно, а и "всяко действие си има равно по големина и противоположно по посока противодействие".
Има начини как човек да изкара пари - без това да е на гърба нито на хората около него - нито за сметка на потребителите. За целта е нужно позитивно, необременено мислене, подход и поглед, които да са в дългосрочен план. Щеше ми се да поговорим и за това, но май супях "много да отекча" някои от участниците във форума. Съжалявам за което.
_________________ Ако не мислим сами за себе си, няма кой да го направи вместо нас...
|
| Чет Фев 12, 2009 11:23 am |
|
 |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Да - живота не е безкраен и си струва да се замислим как ни минава времето, къде, в какво и защо си хвърляме усилията и времето. "Успешни" и "успяли" са хората, които имат отговор на тези въпроси ... А това обикновенно е свързано с дългосрочни планове или следване на определена посока ...
|
| Чет Фев 12, 2009 11:55 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
emilsto, успех с разрешаването на въпроса, който те вълнува  Не съм писла, но ми беше интересно да чета;) Общо взето - съгласен съм, че универсални правила няма. Всичко опира до преценка на хората отсреща и на ситуацията.
|
| Чет Фев 12, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Ех
 |  |  |  | emilsto написа: rumen, Не ми се ще да си го призная, но не си далече от истината, даже напротив.
И за постовете на работодателите си прав - реагират като "ущипани", въпреки че целта ми не беше и не е, да засягам нито една от страните. Давам си сметка, че често в живота се случва човек да е и от "двете страни" в различни етапи от развитието му.
Исках заедно да помислим над повдигнатите въпроси - и мисля че се получи доста добре. Благодаря на всички участници в разискването.
Все ми се щеше да бяхме стигнали до някакви вариянти (макар и хипотетични), които устройват и двете страни. Както бях казал преди "то пълно щастие няма, ама има почти пълно". Струват ми се смещни и елементарни хората, които са се вкопчили в парите и са готови да "премажат" всичко по пътят си. Това не е особенно градивно, а и "всяко действие си има равно по големина и противоположно по посока противодействие". Има начини как човек да изкара пари - без това да е на гърба нито на хората около него - нито за сметка на потребителите. За целта е нужно позитивно, необременено мислене, подход и поглед, които да са в дългосрочен план. Щеше ми се да поговорим и за това, но май супях "много да отекча" някои от участниците във форума. Съжалявам за което. |  |  |  |  |
Не разбра ли че всичко е бизнес!
Това което ти се обяснява до сега, за да го разбереш може да идеш да се запишеш да учиш за някакъв мениджмънт и маркетинг и ще видиш къде е истината. Пък ако ти хареса после иди и си прави твой бизнес.
Работодателите не реагират като ущипани а си пазят бизнеса което си е тяхно право !
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Фев 12, 2009 12:44 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Работодателите не си пазят бизнеса, щото той (или идеологията му) не е никаква заплаха за бизнеса им
Реагират като ощипани, щото им е писнало всеки да им гледа в паницата. Според масовия българин работодател или по точно казано шеф е човек, чието основно занимание е да кара скъп автомобил, да мързелува в кожено кресло, да ебе от време на време секретарката и да яде хайвер по коктейли в чужбина. Работниците им всъщност са роби които биват бичувани по 4 пъти на ден и работят срещу хляб и вода. Не че няма и такива щастливи работодатели.... ама едва ли представените във форума са от тия, поне аз доколкото знам 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 12, 2009 1:00 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Мда
Е не си мисли че само в БГ работодателя си клати краката и да се фука с последен модел БМВ.
Каква му е работата на работника да гледа в паницата на работодателя. То си е негова работа как ще си върти бизнеса има ли пари за заплати значи всичко е добре. Щом има пари за БМВ нека си го купи да покаже малко респект и така работника да иска да се издига в йерархията за да постигне и той нещо. Иначе ако работодателя има пари само за трабант какво да прави там и за какво му е тоя бизнес ако няма пари за повече 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Фев 12, 2009 1:10 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
И на мен ми се струва че работодателите реагират с някакъв "работодателски" комплекс. Дори без да съм имал намерение да ги критикувам думите ми бяха класифицирани към лагера на недоволните и мрънкащите.
На мен ми е любопитно да отговорят работодателите или мениджърите, които участваха в темата и въобще тези които влизат във форума как биха реагирали в ситуацията когато разбират че работника им върти страничен бизнес.
Да се спрем на най-чистата и хипотетична ситуация, когато няма преплитане на интереси. Работника не влачи време и материали от фирмата. Изпълнява си съвсем порядъчно задълженията. Страничния му бизнес не е в близка област. Не краде разработки на фирмата или клиенти на фирмата.
Дали този работник който вече не разчита само на едната заплата ще получава същите премии като ако беше абсолютно закрепостен към фирмата. Дали може да разчита на компенсиращи инфлацията увеличения и т.н. след като се знае че си има и странични доходи.
Щото според мен, и съм го усетил върху гърба си, доверието между двете страни започва да страда дори и при такава чиста като бебешка сълза ситуация лишена от разни балкански тарикатщини.
Аз лично на мястото на един работодател ще ценя повече хората които не се ограничават и като интереси и като потенциал само във фирмените дела. Разбира се изключвам напълно ситуациите в които се преплитат финансови интереси.
Но ми е любопитно да чуя мнението на работодателите.
ПС:Не знам дали можем да елиминираме ролята на другите работници, членове на екипа в този случай. Щото и те са си фактор в тези отношения. Може да завиждат и интриганстват или пък да са осрали вече пейзажа с техен страничен бизнес.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Фев 12, 2009 2:03 pm |
|
 |
|
3aek
|
работника има работно време, стига да си върши работата съвестно през работното време, ми дреме на поялника какво прави през уикендите или след работно време, разбира се всеки е подписал СК и това което прави извън работно време няма общо с това което прави във фирмата
бонусите се калкулират в зависимост от това как вървят проектите, не от това дали правят нещо в къщи или не
при мен имам такива работници не само че не ги ограничавам но им давам да ползват каквото има като елементна база докато си правят прототипи и т.н. разбира се със мое одобрение, колкото повече опит придобият с тези странични работи аз ще се възползвам от това нали?
те разбират това и не злоупотребяват, поне досега не съм хванал никой да работи частпром докато е в работно време
другите и да завиждат не са го показали
|
| Чет Фев 12, 2009 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Подкрепям Заек, не се бъркам много на хората какво правят стига да вършат работата която им е поставена. Има разбира се таква които са свободни да идват когато искат и почти не гледам какво работят, важно е резултата, това се отнася както за лично моите хора така и за тези които управялвам в други фирми. Има хора които са малко по конторлирани, а има и такива които ежедневно пишат отчети какво са свършили, без значнеие дали е инжинерна, творческа или монтажна работа. Искаше ми се да има един ясен и чист подход със всички, но сеоказва че няма как да стане, не сикам да карма човек който работи съвестно и доста по производително в сравнение с останалите да се чуства задължен да поддържа тяното темпо, тъй акто обратното е доказано невъзможно, или пък да се претоварва.
Иначе защо реагират така работодателите, ами защото не им е приятно някой да им иска проент от нещо което те са направили, и ако работника си мисли че има супер принос за това, това е лично негово мнение, работодателя би избрал да плаща 3 пъти по голяма заплата и да смени работника, отколкото да му дава процент, такъв е живота.
Работника от друга страна не трябва да мълчи а когато сметне че заплатат е го удволетворява да си каже, ако работодателя не се е сетил. Редно е обаче работника и да се съобразява със състояниетона общата икономика, и да поставя разумни искания.
|
| Чет Фев 12, 2009 5:42 pm |
|
 |
|
Мартин
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:20 am Мнения: 61 Местоположение: София
|
Тази дискусия все повече заприличва на безсмислените спорове от типа Левски - ЦСКА или София - провинцията, при които колкото и аргументи (разбирай псувни) да се изтъкват в полза на едната или другата страна, съгласие между "търсещите истината" не може да се постигне. Вместо да се насъскваме едни срещу други шефове-експлоататори срещу мрънкащи за пари бачкатори-лентяи, нека да разрешим конкретния проблем на emilsto, или emilvtc, както е алтернативния му ник. След като си е направил труда да си направи нова регистрация специално за тази тема във форума, и дори да си отговаря сам на въпросите, значи го гложди някаква върховна несправедливост, за която трябва да получи възмездие.
emilsto, всички писачи във форума поощряваме търсенето на справедливост, но трябва да ни разкажеш повече за твоя случай, защото наличната ни информация е само факта, че си неудовлетворен от трудовите си взаимоотношения с работодателя.
|
| Чет Фев 12, 2009 5:47 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Проява на глупост и марксическо мислене е постановката за противопоставеност на работодателя и наемника.
И двамата са от една страна.
Подобни спекулации, за "справедливо" разпределяне на дохода от производствената дейност, са чист социализъм, и поне по-възрастните в този форум сме му сърбали попарата с всичките отвратителни странични ефекти.
Отношенията между свободните хора се основават на договор.
Договорите са доброволни - никой не принуждава никоя от страните насила (освен ако не слушат синдикалните си лидери  )
Договорите освен това се изпълняват - задължително и 100% и това изчерпва въпроса
|
| Чет Фев 12, 2009 7:49 pm |
|
 |
|
sthx
|
"В интерес на работата"
Това ми е нещо като девиз. Разглеждам едно предприятие като нещо самостоятелно, което трябва да създава продукт, който е необходим, да се конкурира, да оцелява и да расте. Печалбата на собственика и възнаграждението на работниците могат да се разглеждат като вторични неща. Логиката е проста. Ако нещата се подчинени "В интерес на работата" клиентите ще са доволни, предприятието ще прогресира , то и собственика ще има печалба и работниците ще взимат своето. Ако се поставят на първо место печалбата чорбаджията на всяка цена, или по-лошо - благоденствието на работниците (GM), предприятието може и да има временни успехи, но те наистина ще са само временни.
Как обаче ще са подредени нещата, че всичко да е "В интерес на работата" е много различно.
В края не миналата година бях в едно много интересно предприятие от металодобивната промишленост. Намира се далеч в гората, сградите бяха лъскави (от термопанелните конструкции), имаше огромни резервоари с разни мътилки, а бе картинка като за филм, където добрите и лошите се бият и накрая лошият пада сам в казана с киселината. За подчертаване на ефекта по чистите улички се разхождаха въоръжени охранители. Май охранителите бяха повече от работниците.
Та питам един от малкото работници как са нещата с работата и заплащането и наблегнах специално на пронизващите белите дробове изпарения от сярна киселина. Човекът много философски гледаше на нещата. Дядо му и баща му също работили в подобни фабрики. Дядо му починал от рак на белите дробове, баща му от рак на гърлото, каквото било писано това щяло да стане. Заплащането било добро - 8-900 лева, допълнително за извънрени, че ги карали да работят в почивните дни. Само, че от първи декември със заповед на собственика заплатата ставала 300лв. Нямало къде да ходи, ще поработи още 3-4 месеца там , пък като се запролети ще търси друга работа.
В никакъв случай не мога да кажа, че собственикът не знае какво е направил и че не е дайствал в интерес на работата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Фев 12, 2009 9:06 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Мартин,
Прав си, че и аз като другите читатели на този форум се интересувам от темата. Нещо повече - познавам "emilsto" и както ще забележите в мои пост в "Микроконтролери - Хардуер" опитах да насоча вниманието Ви към тази тема. Невиждам нищо лошо в това.
Ако попадна на някаква интересна тема публикувана от тебе - не се учудвай ако направя същото (да обърна внимание на нея от мой пост).
Явно темата е актуална и вълнува хората. С какво иначе да си обясним този интерес към нея? А иначе си прав - че и мене ме гложтят разни въпроси - включително и тези повдигнати във форума. И аз не съм сигурен как да постъпвам в разни ситуации. несъм привърженик на емоционално взетите решения. И на тебе предполагам не всичко ти е ясно и едва ли си абсолютно сигурен как да постъпваш в различните ситуации... "Абсолючно сигурни са само тъпите хора - при мислещите винаги има елемент на колебание". (но това е тема за друг разговор)
Е- неможе да се отрече наблюдателността ти все пак - и че се сети че ако не сме един и същ човек - то поне познавам "emilsto". 
|
| Пет Фев 13, 2009 3:29 pm |
|
 |
|
Мартин
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:20 am Мнения: 61 Местоположение: София
|
Темата очевидно представлява интерес за всички, включително и за мен. Явно съм се заблудил, че emilsto и emilvtc са едно и също лице, поради приликите в стила на постовете. Правописните и граматическите грешки са еднакви, вероятно сте учили в едно училище  Например и двамата допускате грешки при думите вариянт (вместо вариант), материял, материялна (вместо материал, материална), използвате погрешно пълен член за мъжки род единствено число, използвате често израза "прав си", "Прав си за това", "тука две мнения няма", "Две мнения по това - няма"; и двамата използвате думата "Ви", и двамата често ограждате думи и изрази в кавички. Разбира се има и някои особености, за които не откривам прилики, например emilsto образува формата за първо лице множествено число на глаголите от I и II спрежение с окончанието „-ме“ (помислиме и да намериме; обсъдиме). При emilvtc не засичам тази неправилна диалектна форма, която е характерна за западните говори. emilvtc от своя страна допуска на няколко пъти грешки, като използва т. нар. двойно "н" неправилно, например в думите собственност и единственната. Да припомня на всички "инжИнери", че двойно „н“ („нн“) се появява само в случаите, когато прилагателното в мъжки род завършва на „нен“. Тогава е-то изчезва и двете „н“ се сливат в „нн“.
Както и да е, предположението, което изказах не цели да засегне по някакъв начин emil*.* , надявам се да го приеме с усмивка. В този форум досега се запазва добрия тон, дори и при разгорещените дискусии. Но нека се върнем към темата "как да се възползваме максимално от труда си" или както там беше озаглавена. Моето мнение е, че понякога не е най-важно да се изтиска максималната печалба от някоя сделка. По-важно е работата да ми доставя удоволствие, да виждам резултата от своя труд, отколкото да преследвам на всяка цена "далаверата" и да внимавам да не "се мина".
|
| Пет Фев 13, 2009 9:18 pm |
|
 |
|
nik
|
труд.... цена... абе таман сме на темата да споделя една прясна случка.... няма общо с електрониката но е вид дейност свързана с нови разработки
завод, трудови договори, поръчки, работа, всичко 6, в един слънчев ден поръчките секват(нали криза дойде). нещеш ли шефа преценява че януари ще плати минималната работна заплата на всички работници, нищо, че в договора пише минимално заплащане 500. да ама решението е опоменато единствено във фиша за заплатата за януари(който естествено пристига в края на януари). при последвалото недоволство вдига рамене и казва "ами нема пари, между другото тъкмо си дошъл да подпишеш новия договор(от днес нататък на минимална работна заплата при 4 часов работен ден и половин осигуровки)
нищо, че за януари е валиден друг договор, нищо, че цял месец си ходил на работа за 500 лева и си правил сметките за 500, нищо, че никой не е предупредил под никаква форма за промяната, просто вече си акционер в компанията в която работиш, само дето нямаш документ за това.... хората не могат да си вземат обещаното, какво остава за процент... нищо, че до преди 1 месец са работили на пълна пара, печалбата не се пипа, по лесно е да измами работниците
поне са изгорели само 1 месец, има и по тежки случаи
|
| Съб Фев 14, 2009 12:19 am |
|
|