Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Компютърен вентилатор и първия ми PID регулатор. 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Компютърен вентилатор и първия ми PID регулатор.
Здравейте!
Дойде ми и на мене до главата да правя PID регулатор за двигател. Нали обаче не съм учил това - та съм в небрано лозе. Веднъж правих един жалък и неуспешен опит с мотора на една пералня - ама тогава ползвах Fuzzy логика, щото тоя PID ми се виждаше по-неразбираем. Сега вече няма на къде - намислил съм да го разбера това. Не че ми трябва много - ама пък какъв кеф е "подкарването" на нещо ново, а и след това вече става "технология" която може да си ползваш тук там.

Та чета и мисля по въпроса от доста време. Спрял съм се на един компютърен вентилатор, щото си има датчик за оборотите и е лесен за управление. Мисля да го управлявам с ШИМ. И тъкмо да почвам да правя постановката и нещо се усъмних...
Ами тоя вентилатор има 3 извода. +12, маса и изход от датчика за оборотите, който май ползва захранване от самия вентилатор и има обща маса с вентилатора. Та ако ШИМ-а ми е от към масата - няма ли импулсите от шима да ги получавам и като импулси и от датчика. Същото важи и при ШИМ от към плюса. Странна работа. Уж съм чел, че по компютрите именно с ШИМ им намалят оборотите. Остава тоя дачик да е пасивен и да в свързан само към масата - ама това няма как да го измеря май. Та ако знаете какво има в тия вентилатори светнете ме малко, че да не си объркам постановката още преди да съм почнал.

Следващите въпроси ще бъдат около PID регулатора. Със сигурност ще има много - ама първо да си изясня варианта със свърването, пък после ще видим.

Пет Фев 13, 2009 7:07 pm
Профил WWW

Мнение 
С ШИМ или линейно, и в двата случая подаваш различно постоянно напрежение
върху мотора. Ако регулирането е от към плюса, лесно ще получиш импулси
пропорционални на скоростта спрямо масата, защото обикновено
третият извод е с отворен колектор. Шима не може да проникне там,
защото имаш филтриране.
Все пак е добре да се знае какъв е чипа управляващ моторчето,
има много различни варианти - еднофазни, двуфазни, вече и трифазни бръшлеси.

Пет Фев 13, 2009 8:46 pm
Профил

Мнение 
И аз заподозрях, че май е с отворен колектор тоя третия извод. Още малко ми трябва - и свършвам със запояването на опитната постановка. За шима отгоре имам следните намерения. Контролера командва един NPN транзистор с емитер на маса. А той от своя страна, управлява или PNP или някакъв малък мосфет, дето е хванат за +12 примерно. Нещо подобно ми е в главата...

Пет Фев 13, 2009 8:52 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Непопулярно но много по-читаво решение: контролерът управлява PNP свързан в обща база: базата е към +Vcc на контролера (желателно е през 100-на ома) а емитерът отива през токоограничаващ резистор към контролера. Така се получава много бърз генератор на ток. Горе на колектора слагаш каквото ти оттърва. С NPN по общ емитер рискуваш полегати фронтове дори при бърз транзистор - с 2-е RC вериги и ефекта на умножаване на капацитета изход-вход...

Пет Фев 13, 2009 10:20 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
juzisound разгледаи Data Sheet от линка по-долу.
Ако имаш въпроси съм готов да помагам.

http://www.melexis.com/Assets/US90AUS91 ... _5321.aspx

Пет Фев 13, 2009 10:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
Непопулярно но много по-читаво решение: контролерът управлява PNP свързан в обща база: базата е към +Vcc на контролера (желателно е през 100-на ома) а емитерът отива през токоограничаващ резистор към контролера. Така се получава много бърз генератор на ток. Горе на колектора слагаш каквото ти оттърва. С NPN по общ емитер рискуваш полегати фронтове дори при бърз транзистор - с 2-е RC вериги и ефекта на умножаване на капацитета изход-вход...

ей пак изръси една глупост :). Да вземеш да се кръстиш бонго 3 ли?

Пет Фев 13, 2009 11:16 pm
Профил

Мнение 
Подкарах го - ама сега се чудя и гледам опулено. 8O
Тоест - процесор още не съм слагал - а вентилатора си върти. Мосфета ми отворен...
Тепърва ще изяснявам що.
Иначе с импулсите - за сега няма проблем. Пина си е бил с отворен колектор и си го връзваш дето си искаш. Това става.
Сега се боря с мосфета - да пусна все пак някакъв ШИМ.

Пет Фев 13, 2009 11:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение уфтопик
Ще се прекръстя, бре Никола, щом си казал! Ама ти първо си изясни въпросът с масите и близостта до тях :D

Съб Фев 14, 2009 2:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами като си изясних нещата,да прав си. В масите ти е проблема. Но ако погледнем въпроса в детайли,самите маси няма как да ти пречат. По скоро ракийката по тях трябва да е проблема ти :)

Съб Фев 14, 2009 11:31 am
Профил

Мнение 
За съжаление се оказа, че импулсите от ПВМ-ма си излизат и на датчика. За пояснение само - ползвам ШИМ отгоре - от към плюса, които идват от D на P-канален мосфет. Сега си мисля да вдигна много честотата на ШИМ-а. Сега беше около 1 и 4 кХз. МОга да я дигна доста още - и да сложа някакъв малък кондензатор - дето да е като филтър. Чудя се обаче дали да слагам диод в права посока след дрейна на транзистора - или направо от транзистора?

Съб Фев 14, 2009 12:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
В такъв случай може да подходиш по друг начин. Реализираш си DC/DC което управляваш с шима. Пробвай първо да вдигнеш честотата на 10-15 KHz де,може и да стане и без усложнения евентуално.

Съб Фев 14, 2009 1:11 pm
Профил

Мнение 
За сега стана. Сложих само един кондензатор 10мф - електролитен - и заспа. То повече и не ми трябва за случая, щото това си е опитна постановка. Вече имам плавно управление - което е горе долу линейно според какво подавам и колко бързо се върти вентилатора, а импулсите които получавам са стабилни с леки изключения при най-ниските обороти - ама и това не ме бърка за сега. Сега трябва малко интерфейс да понапиша и почвам с ПИД регулатора. Там вече ще е... думи нямам.
Ама кефа си остава де!

Съб Фев 14, 2009 1:15 pm
Профил WWW

Мнение 
Здравейте отново!

Имам вече що-годе работещ ПИД регулатор. Остана само един проблем за сега - и той не е свързан с регулатора. Сензора на вентилатора явно е активен, и ползва същото захранване на вентилатора. И ако се наложи след рязко натоварване / пръста ми отгоре :D / да вдигна бързо оборотите - регулатора дава мощност докрай. Оборотите се вдигат - и след това - за да не пререгулира - тоест след достигане на нужните обороти - регулатора сваля рязко захранването надолу. И в тоя момент и сензора също остава без захранване. И тогава почвам да получавам разни глупости, и става една...

Ще опитам да го отворя тоя вентилатор - и ако може да пусна захранване на сензора - отделно. Така ще се опитам да му направя и много ниски обороти - да видим дали ще се справи регулатора.

Иначе тоя ПИД регулатор бил голяма работа. Само дето не намерих сносно обяснение - а търсех от доста време. Наложи се много плява да преровя - за да си направя верните изводи. Ако ми остане време, ще се опитам да направя едно свястно обяснение на български - свързано с практиката - че да не се мъчат и другите новобранци като мене. :cry:
Щото всичкото това накрая става не повече от десетина реда код - пък какъв зор беше...

Нед Фев 15, 2009 1:04 pm
Профил WWW

Мнение 
Здравейте отново!

Имам вече що-годе работещ ПИД регулатор. Остана само един проблем за сега - и той не е свързан с регулатора. Сензора на вентилатора явно е активен, и ползва същото захранване на вентилатора. И ако се наложи след рязко натоварване / пръста ми отгоре :D / да вдигна бързо оборотите - регулатора дава мощност докрай. Оборотите се вдигат - и след това - за да не пререгулира - тоест след достигане на нужните обороти - регулатора сваля рязко захранването надолу. И в тоя момент и сензора също остава без захранване. И тогава почвам да получавам разни глупости, и става една...

Ще опитам да го отворя тоя вентилатор - и ако може да пусна захранване на сензора - отделно. Така ще се опитам да му направя и много ниски обороти - да видим дали ще се справи регулатора.

Иначе тоя ПИД регулатор бил голяма работа. Само дето не намерих сносно обяснение - а търсех от доста време. Наложи се много плява да преровя - за да си направя верните изводи. Ако ми остане време, ще се опитам да направя едно свястно обяснение на български - свързано с практиката - че да не се мъчат и другите новобранци като мене. :cry:
Щото всичкото това накрая става не повече от десетина реда код - пък какъв зор беше...

Нед Фев 15, 2009 1:17 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Вместо да ровиш вентилатора вземи и ограничи софтуерно минималния коефициент на запълване който ти дава ШИМ-а :)
Пък тази глупост дето си я направил с гол кондензатор след ключовия транзистор сам ще трябва да се сетиш що е толкоз голяма. Че и да проумееш що работи долу горе при това :)

Нед Фев 15, 2009 2:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 80 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща