Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Употребявани Протомат CNC на LPKF 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Употребявани Протомат CNC на LPKF
Работя с Protomat C60 във фирмата и съм доволен, но известно време си мисля дали да не си взема същата или подобна с която да правя частни проекти(докато все още ми се намира свободно време). Всякакви мнения и предложения са добре дошли. Не го пускам в Пазар, защото искам да обсъдим какви машини и цени има за такива приложения (печатни платки, гравиране, панели и др. малки детайли, някой от машините имат само X и Y, a например S62 има и моторизирана Y os за малки "джобове" и т.н.. Ето и цените които получих за употребявани машини - всъщност тая оферта е причината за поста. Употребявани са в порядъка на 4-5 години, но фирмата им дава гаранция и последните версии на софтуера). Цените са в евро, като разликата при един и същи модел идва от това колко време са използвани - 4 или 5 години например. Цените не включват ДДС, транспорт, опаковка и т.н. На мен ми се струват като пладнешки обир, но за всеки влак си има пътници, а при ако се натоварят както трябва мисля че могат да се изплатят доволно бързо.

ProtoMat 95S II
Pris: 18800:-

ProtoMat C20
Pris: 63 40:-

ProtoMat C30s
Pris: 5800:-

ProtoMat C30s
Pris: 7800:-

ProtoMat C60
Pris: 6650:-

ProtoMat S42
Pris: 6525:-

ProtoMat S62
Pris: 11700:-

ProtoMat C100/HF
Pris: 11300:-

ProtoMat H100
Pris: 35350:-

Пет Фев 13, 2009 5:53 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Употребявани Протомат CNC на LPKF
Grubi написа:
На мен ми се струват като пладнешки обир

гледам 92S се намира за към $6500, ма ти я нямаш в списъка. та може би сравняваме груши с гъдулки...

не знам дали можеш да го изплатиш това животно, дори да не си го вземеш за в гаража.
пък и честно казано не виждам за какво може да се ползва машинката...
за платки по мое мнение не става, освен за съвсем любителски. ама цената на машинката не е съвсем любителска (особено онази за 35 бона)
за фрезоване на корпуси също не става. може би за разни дупки или нещо такова?
за гравиране - добре, ама пак излиза напред финансовата възвращаемност.

айде да сложим настрани парите.
за какво може да се ползва този ... фрезер?

Пет Фев 13, 2009 7:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за какво може да се използва фрезера - едно, двуслойни, многослойни (при преса и добро желание), печатни антени, стенсили(не съм пробвал),всякакви детайли изрязани от например - FR-4, плексиглас, може би може и алуминий (има различни библиотеки, засега съм пробвал само първите два материала). може да надписваш също при наличие на рисуваща глава (бял печат например). гравиране... какво още. с малко хитрост може и по вертикала да правиш джобове много финно на базовите модели

а с S62 и други магии като автоматична смяна на инструменти и моторизирана вертикала. HF100 е друга бира - всички екстри са инсталирани / вакуум маса и тиха прахосмукачка, видео камера и разпознаване, 100000 оборота, автоматично си измерва височината, 0.25 микрона ?! точност, продава се със шумоподтискащ шкаф и т.н. куп глезотии. може и гъвкави печатни платки/фолиран каптон да обработваш

иначе последните 2.5 години няколко човека включително аз си изкарваме хляба покрай правенето на различни прототипни платки по проекти.

Пет Фев 13, 2009 8:36 pm
Профил
Аватар

...

Последна промяна ps66 на Пон Май 31, 2010 10:52 am, променена общо 1 път

Пет Фев 13, 2009 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами пари за нов... май цените са доста по-високи. всъщност затова и го подлагам на дискусия.
LPKFa върши много и прецизна работа (C60 има точност до 0.2мм/мин. писта 0.2, но може и по-малко с някои трикове) Въпроса е че има и други фрезери, и други фирми, затова искам да чуя мнения по въпроса.

Пет Фев 13, 2009 8:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна ps66 на Пон Май 31, 2010 10:55 am, променена общо 1 път

Пет Фев 13, 2009 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да, интересно, ей затова я започнах тая тема за да видя някакви отзиви. аз не съм работил с друго освен Protomat C60 и съм доволен. Последния път колегата успя да я счупи, понеже фрезера се затъкнал в плексигласа който рязал, но всичко се възстанови сравнително бързо и лесно. Както май казах има отделни библиотеки с различна скорост и т.н. за различните материали и цели.

ps66 на вашия сайт има интересно обяснения за "окачването" и т.н. - има какво да се чете

Пет Фев 13, 2009 11:59 pm
Профил
Аватар

ps66 написа:
качеството на изработка е дори по-добро от платкаджийница (поне на нашата http://www.accuratecnc.com) и ... я имаш за минути!

само ... не знам за какво ще даваш пари за стар lpkf !?

хехехе кой още ползва едностранни платки?
а за двустранни без метализация много професионално не ще и дума

Съб Фев 14, 2009 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нямам намерение да коментирам кое е сериозно и кое не. факт е че подобни ПРОТОТИПНИ платки и детайли се използват и има пазар за тях, поне тук. иначе във фирмата работим и с 12-слойни платки, flex-rigid и микровиаси, но това не означава че на тия машини и 1-2-слойните платки им е свършило времето. пуснах поста за техническа и ценова дискусия, нищо че е в общи приказки. ако се изроди в нещо друго, по-добре ще е Рек да го хвърли в коша.

а метализация и многослойни платки също са възможни, ако някой иска да прочете как www.lpkf.com Понякога е добре да имаш всичко на едно място, а и генералните изводи дали една технология е отмряла или не, са много несериозни - всяко нещо има предимства и недостатъци и за всеки влак си има пътници, но това пак са лирични отклонения.

Съб Фев 14, 2009 2:12 pm
Профил
Аватар

...

Последна промяна ps66 на Пон Май 31, 2010 10:52 am, променена общо 1 път

Съб Фев 14, 2009 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
grubi е прав - за всеки влак си има пътници.
аз не казвам, че няма приложение такава машинка, но поне за мен не я намирам много смислена.
отделно съдружника ми заяви, че ако докарам още нещо бучащо и тежащо в офиса ще ме исзели извън софия :oops:
което от моя гледна точка не е много неприемлива алтернатива (ps66, колко тежи вашето чудо с транспортна опаковка?)

обаче от гледната точка на пътник, който винаги си избира влака, поне за мен, при прототипването платката обикновено е най-малката грижа.
поенето обикновено отнема повече време. а най-много отнема чесането по главата.
10 прототипа на ден е несериозно, прилича ми на екстремно прототипване.

нормални двуслоки ми ги правят за 2 дена, най-много 3. ецвани, с метализация, ХАЛ и стенсил.
при многослойни платки също не мисля, че ецването (или чегъртането) е трудното място. като се падне под един размер на отвора, процеса на метализация става друг. и определено не е за лаболаторийка в офиса. химията за метализация (+вани + токоизточници и т.н.) е на една крачка от химията за ецване. и (поне мен) не ме кефи да я държа в офиса.
смърдилника покрай стенсилите също е впечатляваща (+ракели, сита, фурни, печки, пароструйки...). а за изравняване пък няма изобщо какво да говорим.

може би има някакви предимства при (с)ВЧ истории, не мога да преценя преди да разгледам чегъртана платка с микроскоп.
по-скоро за настройка. камерата с каква резолюция е? само за ориентация ли е или може и да се мери нещо с нея?

Съб Фев 14, 2009 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна ps66 на Пон Май 31, 2010 10:52 am, променена общо 2 пъти

Съб Фев 14, 2009 5:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
може и да се възползвам да ти пратя нещо дето го имам ецнато, да го изпилим и после да го премеря.
и някой ден като ме изселят да си купя една фреза.

добе, сега за друго приложение.
дупки по корпуси.

в момента ползвам лазер за рязане на напълно произволни дупки.
силата се регулира относително добре - от гравиране до изпаряване.
дупчил съм ABS 4mm (смърди така, че почваш да се плашиш за топките си) с прилична скорост. по-дебели материали се пускат по няколко пъти и се получава сравнително точен.
точността не е впечатляваща, а и ръбовете са разтопени. позиционирането обаче е "на око".
може да се слагат и обемни детайли , което е предимство ако се работи с готови кутии.

гравирането върху различни пластмаси става поносимо лошо. може би е въпрос на търпение да се уцели силата на лазера.
има приложение по-скоро за надписи, които трябва да издържат на триене.

с металите се справяме трудно, да не кажа никак. лазера им ги е слаб :roll:

една фреза би имала по-голям обхват на материалите.
обаче по Z май е лимитирана до няколко сантиметра?
и влизаме в дилемата на правоъгълния отвор - малък диаметър на инструмента или по-висока скорост.

Съб Фев 14, 2009 6:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна ps66 на Пон Май 31, 2010 10:53 am, променена общо 2 пъти

Съб Фев 14, 2009 6:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това с един инч или повече по Z ми хареса.

При C60 височината е само една и можеш да ходиш нагоре, надолу приблизтелно +/- 0.1mm(през 0.05мм стъпки). Наглася се предварително и понякога с проби - като това зависи кой и колко износен е инструмента, какъв ФР-4 използваш, как и върху каква подложка си закрепил материала и т.н. Дълбае се с дълги 36мм фрезери, изрязва се с дълги 38мм. Свредлата също са 38мм. Засега ползвам фрезери от 0.1мм до 2мм. С 1мм или 2мм изрязващ фрезер правиш всички отвори по-големи от 2мм. За издълбаване(изолиране на големи участъци има фрезери от 1мм до 3мм). C60 e стара машинка, но служи вярно поне 5 години вече. Софтуера се състои от 2 отделни програми - CAM за импортване/редактиране/генериране на работните файлове и такава за управление на машината. Числото в модела на машината обикновенно означава до колко хиляди оборота работи. Понеже нямаме камера, правиш малък тест и гледаш през един портативен микроскоп какъв е резултата -ръбове. дълбочина, ширина и т.н. Машината си има шкаф и тиха специална прахосмукачка (преди ползвахме обикновенна). По-принцип може и да фрезираш "ръчно" без импортирани файлове, но не ми се е налагало често. Максималния размер на материала е А4 формат. Аз имам опит, но съм далеч от клас "магъосник" - все пак това не ми е основната работа.

Но тия нови ( или нови употрбявани ) имат автоматична смяна на инструментите(това ми харесва, защото повечето време отива именно за това), мерене по Z, и т.н.

Дедо напиши ако не е тайна какъв е лазера дето го ползваш. Тия от LPKF имат същатата машина като фрезерите, но с лазер, само че ме е страх да питам за цената :-)

Съб Фев 14, 2009 8:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща