Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Компютърен вентилатор и първия ми PID регулатор. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
@juzisound погледни това, може да е от полза
http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_9.htm

Нед Фев 15, 2009 3:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Вместо да ровиш вентилатора вземи и ограничи софтуерно минималния коефициент на запълване който ти дава ШИМ-а :)
Пък тази глупост дето си я направил с гол кондензатор след ключовия транзистор сам ще трябва да се сетиш що е толкоз голяма. Че и да проумееш що работи долу горе при това :)

Това с ограничението съм го направил - на около 20%.
Проблема е, че при тия около 20% вентилатора вече прави близо 5000 оборота. А при 100% ШИМ прави около 7200.

Това за кондензатора ми дойде малко множко.
Ясно е, че не знам що съм го сложил - па се надявам някой да ми го обясни, особено Никола!
Че и ние да почнем да знаем това онова. :(

Логиката ми е следната - за кондензатора.
От мосфета горе към вентилатора минава през диод - в права посока.
На захранващите пинове на вентилатора има кондензатор 10мФ и диод в обратна посока.
Идеята е кондензатора да заглади малко пулсациите от захранването, че в момента в който няма импулс, да има все някакъв ток за сензора. Без кондензатор - твърдо не става - пробвах.
Сега ми идва идеята - че може след мосфета да сложа и един резистор - за да не зарежда толкова бързо кондензатора и да не се получават скокове - ама както и да го докарам - при тоя вентилатор - ако сваля захранването толкова, че оборотите да му паднат под 4500, спира да работи и сензора - щото май не му стига напрежение.

Нед Фев 15, 2009 4:57 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Е то мога и да ти кажа всичко как да стане и код мога да ти дам но няма да се научиш така. Нали това е целта на занятието :).

А сега изследвай зависимоста която имаш между коефициента на запълване и изходното напрежение. В предишните ми постове съм ти дал препоръки също ;)
Да видим дали ще стигнеш до верните изводи :)

Нед Фев 15, 2009 5:53 pm
Профил

Мнение 
вентилатори най различни, защити още повече, най лесно се лъжат с пвм около 1 херц, без кондензатори или каквото и да било, регулира се почти от 0 до макс, но пак ми се налагаше да подбирам из между няколко вентилатора, предполагам по малките вентилатори ще искат по малко от херц

Нед Фев 15, 2009 5:59 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
juzisound, по-голямата част от вентилаторите в компютрите са по тази схема. Нямат отделен сензор и отделне схема за задвижване на вентилатора - всичко е в един чип.
Ако искаш пробваи дори и с 5V постоянно напрежение да го захраниш пак ще работи а оборотите ще са далеч по-малко от споменатите от теб.

Изображение

Нед Фев 15, 2009 6:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Обикновенно честотата им на въртене може да се намали многократно като се пуснат на по ниско напрежение и импулси на изхода продължава да си има. Значи става работата. Не шашкайте човека :)

Нед Фев 15, 2009 6:13 pm
Профил

Мнение 
Да - определено има зависимост между мкоефициента на запълване и изходното напрежение. Сега откривам обаче - че тая зависимост никак не е линейна.
Предполагам /6-то чувство/ че точно тоя резистор дето го мисля да го сложа последователно след мосфета ще оправи работата. Защото така ще мога да си направя един вид R-C филтър - и в захранващото напрежение на вентилатора няма да има пикове - от-там няма да има и смущения в получаваните импулси.

Иначе - да. Ако му пусна ШИМ с много малък коефицент на запълване. То през времето през което няма напрежение - няма и импулс. Просто електрониката за импулсите също няма захранване - и не може да държи НЕЩОТО с отворен колектор отпушено - и пулл-ъп резистора ми връща сигнала на 1-ца.

Проблема с резистора пък е друг - че ще има спад в/у него и няма да мога да докарам максималните обороти...

Нед Фев 15, 2009 6:20 pm
Профил WWW

Мнение 
Nikola именно това казвам и аз. При захранващо напрежение около 5V оборотите са доста под 4500.
А иначе освен вентилатори с извод които дава импулс на всеки оборот има и компютърни вентилатори които държат третият си извод в ниско ниво и го вдигат във високо само когато вентилатора е спрял да се върти поради някакъв проблем (примерно предмет в перката, или напълнен с прах вентилатор).
Разбира се има и вентилатори без трети (информативен извод).

Нед Фев 15, 2009 6:23 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Обикновенно честотата им на въртене може да се намали многократно като се пуснат на по ниско напрежение

многократно.... т.е. на половина или най много 1/3 от номиналните, докато при пвм с пълното захранване вентилатора си заработва нормално, но за кратко време, останалото го върши инерцията на перката
но с висока честота на пвм-а не става(предполагам защото управлението започва да наподобява линейно захранване), само с ниска - 0.2 сек работи на пълна мощност, 0.8 сек не работи

Нед Фев 15, 2009 6:29 pm
Профил

Мнение 
Оборотите не спадат линейно защото товара е силно нелинеен ( параболична крива)
Когато намалиш напрежението, силно спада и товара, и оборотите се задържат сравнително константни.
Под 5 волта не работи контролерчето.
Въобще, този PC вентилатор ще ти създаде бая проблеми, ориентирай се към някое обиновено моторче DC.

Нед Фев 15, 2009 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Човека иска да има обратна връзка и да си тества PID-a.
Реално в живота се управяват неща пред които вентилаточето е детска играчка.

Повечето вентилаторчета за процесор могат да работят по начина по който иска до около 800-1000 оборота.
Правих си за единия компютър интелигентно управление на охлаждането и тогава се поблъсках с няколко такива вентилаточета. Не че го направих с PID де.Не ползвам обратната връзка. Но на минимума обороти които подържам си вади вярна информация за оборотите към дъното.

Нед Фев 15, 2009 6:46 pm
Профил

Мнение 
детска играчка е от гледна точка на приложение на пид регулирано вентилаторче на процесор, но предвид характеристиките му, като обект за регулиране с образователна цел, си е предизвикателство, това ми беше дипломната работа и макета ми беше точно с такъв вентилатор,ето за визуализация и степ респонс на пид регулатор в различните диапазони при силно не линейния характер на въздушния поток, който в макета отклоняваше пластина, чийто ъгъл на отклонение е целта на регулиране

Прикачени файлове:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 42.05 KiB | Прегледано 2042 пъти ]
Нед Фев 15, 2009 7:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз все пак да питам. Това с учебна цел ли е или ще има и развитие?
Защото и в двата случая ПИД-а нещо не се връзва с двигател и вентилатор.
Ако го сложиш на фурната на домашната печка - това е друга работа.

Нед Фев 15, 2009 7:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И защо ПИД-а да не се вързва с мотор, а само с реотан? Даже напротив - за бавни процеси, като температурата в една домашна печка няма никаква нужда от Д-то, защото няма как да стават "скокове" в състоянието на обекта за регулиране. Докато за един мотор си е супер нормално да се управлява с ПИД. Е не точно вентилатор за комп, ама той пича в случая го използва само за да си прави опити :) .

Нед Фев 15, 2009 8:02 pm
Профил

Мнение 
Бреййй - колко много се изприказва за тоя моя PID на вентилаторче. В крайна сметка получих що-годе читаво управление. Вентилаторчето си държи обороти - каквото и да го правя. Както и да го натоварвам, до достигане до пълния коефицент на запълване на ШИМ-а си държи постоянни обороти. После вече не си му стига мощност - ама то това е ясно. Ако рязко махна натоварването не отскача нагоре. Може би съвсем малко де, но едва забелижимо и за много кратко време. Като се има в предвид колко много не разбирам от това ПИД управление - това си е направо чудо. А и има много още да се направи по настройката на самия регулатор, както и по следенето на историята на грешките и т.н. Сега ако му сложа и едно Fuzzy на изхода - ще стане най-сложно управлявания компютърен вентилатор.
Да поясня за оборотите. То вентилаторчето е едно такова - малко - около 4 см. При 12в прави около 7200 оборота. Такова си е самото то. Както някой каза - ако му намаля захранването на 5 волта - оборотите падат до около 5000. При по ниски напречения вече неще да дава читаво импулси - иначе верно може да ги накарам да се върти и доста по-бавно. ШИМ-а не може да бъде по малко от 1кХз, щото почва да издава неприятни звуци - а и когато коефицента на запълване падне много - през времето за което нямаме захранване - нямаме и импулси. Както и да е. Първия ПИД е вече в историята. Идва ред на ВТОРИЯ, ама още не съм намислил някакво реално приложение. Мисля да се захвана с пералнята, дето я зарязах преди. Тя е с колекторен мотор с фазово управление, ама тогава бях наивен и ич не се сетих че това не е ел. крушка. Мислех си, че подавам 50% и получавам 50% от оборотите или нещо подобно. Никак не се оказа така! :(
Ако се намери малко време - в което се съмнявам де - утре е пак Понеделник, ще помисля над тая пералня, щото като се сетя какво управление и бях направил... Как бях вградил всички програми дето намерих из нета, екран, интерфейс, че и фаца и бях направил даже...

Нед Фев 15, 2009 10:06 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща