Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Компютърен вентилатор и първия ми PID регулатор. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Още не си стигнал до никъде :) Не бързай да се радваш. Прочети ми постовете и пак помисли как да го подкараш както трябва ;)

Нед Фев 15, 2009 11:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ами четох внимателно Никола.
За честотата опитвах - да. Вдигнах я над 70кХз. Не се оправя. И при най малкото запълване - пак върти бързо пущината и нещата са включено или изключено. Малки обороти така не мога да постигна.
Другото за DC/DC конвертора - само знам какво трябва да прави - но идея си нямам как трябва да го направя. В смисъл - хардуерно какво трябва да представлява. Аз накрая лесно ще му сложа един ЦАП или цифров потенциометър дето да управлявам една ЛМ-ка и готово. Тоя DC/DC конвертор едва ли ще е по прост...
Ама ако се смилиш - бъди малко по-конкретен. Все пак аз съм музикант уш. :cry:

Нед Фев 15, 2009 11:56 pm
Профил WWW

Мнение 
juzisound написа:
.. В крайна сметка получих що-годе читаво управление. Вентилаторчето си държи обороти - каквото и да го правя. Както и да го натоварвам, до достигане до пълния коефицент на запълване на ШИМ-а си държи постоянни обороти. После вече не си му стига мощност - ама то това е ясно. Ако рязко махна натоварването не отскача нагоре. Може би съвсем малко де, но едва забелижимо и за много кратко време...

В тоя случай и аз не виждам къде му е мястото на PID-а, ако задачата е да се поддържат постоянни обороти при променливо натоварване.

Нед Фев 15, 2009 11:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре. Що ти е да го храниш мотора с импулси като не е направен за такава работа. Що не го храниш с постоянно напрежение че всичко да е ОК.
За принципа на работа на DC/DC не намирам в момента подходящ линк. Но можеш да видиш как е направен готов чип DC/DC например http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... s5430.html или някой друг.
Едно дроселче и диодче е добваката твоята схема да заработи като DC/DC. Вероятно не отпушваш добре транзистора си също. Иначе с кондензатор на изхода директно щеше да има странни ефекти :).

Пон Фев 16, 2009 12:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Този двигател е безчетков - това значи, че електрониката, която е вътре от поктояннотоковото захранвате прави променлив ток с определена честота.
Затова оборотите са почти постоянни, при наличие на захранване с напрежение в допустимите граници.
Третия извод едва ли е от тахогенератор - по скоро е извод за управление на оборотите с честота, която оверрайтва генерираната отвътре.

Пон Фев 16, 2009 12:20 am
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
Този двигател е безчетков - това значи, че електрониката, която е вътре от поктояннотоковото захранвате прави променлив ток с определена честота.
Затова оборотите са почти постоянни, при наличие на захранване с напрежение в допустимите граници.
Третия извод едва ли е от тахогенератор - по скоро е извод за управление на оборотите с честота, която оверрайтва генерираната отвътре.

Честотата на електронната комутация е пропорционална на подаденото напрежение и не може да се оверрайтва.
Просто товара е нелинеен. Шима също не регулира плавно и явно де пада много напрежението.

Пон Фев 16, 2009 12:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Syrius-B написа:

Честотата на електронната комутация е пропорционална на подаденото напрежение и не може да се оверрайтва.
Просто товара е нелинеен. Шима също не регулира плавно и явно де пада много напрежението.

Нямам представа, за какво е третия изход(или вход?), просто исках да кажа, че това на практика не е постоаннотоков двегател - никакъв ШИМ не може да го управлява, ако във вътрешната схема не е прадвидено.

Пон Фев 16, 2009 1:11 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Той Никола от маси не разбира обаче за индуктивности е чувал :) Щото става много интересно като захранваш електроника с импулси или кондензатор с променлив ток...
А бе вентилаторчето не е подходящ обект за регулиране именно заради електрониката вътре. Бях чел някъде, че е за над 6 волта, в комповете ги пущам дори и на 5В, обаче веднъж като пробвах на около 4В не стана.

juzisound, що не минеш на четков или трифазен двигател че наистина да научиш нещо?
Иначе за резистора имаш известно право, обаче ако двигателят е над 100 вата?!

Пон Фев 16, 2009 4:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бонго, я кажи какво става като се захранва електроника с импулси ? А пък "електрониката" в един РС вентилатор с 3 извода са два транзистора, дето включват намотката. И вентилатора работи над 4 волта, защото е бръшлес, а не щото някаква електроника не можела да работи с по-малко напрежение или с импулси.
Ти колко ПИД регулатора си направил на трифазни мотори та караш някой, който ПИД закона и по принцип законите за регулиране са му тъмна индия да почва с трифазен мотор. Така като го гледаш какви грешки прави с вентилатора, какво си мислиш, че ще се случи с трифазния мотор и електрониката, дето ще го управлява? Кольо май е прав за масите, пък ако не е прав и ти плещиш такива глупости без да си пиян, тогава вече не знам :D . Иначе ето ти схемата (втората) на един вентилатор с 3 жици. А първата е на вентилатор с 4 жици - както се вижда той вече има чип вътре, който се грижи за някои неща, ама той си има и отделен вход за ШИМ-а и изход за сигнала за оборотите:
juzisound, я най-добре си намери един вентилатор като този на първата картинка - поне нещата, които се опитваш да правиш ще станат по-лесно и ще се концентрираш само върху ПИД закона 8) .

Прикачени файлове:
fan4.JPG
fan4.JPG [ 28.5 KiB | Прегледано 1736 пъти ]
fan3.JPG
fan3.JPG [ 24.61 KiB | Прегледано 1732 пъти ]
Пон Фев 16, 2009 5:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Димитре, а ти що ме ядосваш и ме караш да троша вентилатори :)
Вътре имаше само една четирикрака интегралка, намотките не бяха на кръст както в твоята схема а 2-е по 2-е съседни, като схемата на mig от предната страница но без грам външен елемент. Поразрових се из нета и се оказа, че схемата обикновено има вътрешен стабилизатор на 5 волта а "датчикът на хол" не е толкова простичък за да не го бъркат импулсите.

Прикачени файлове:
Pic-2.JPG
Pic-2.JPG [ 43.87 KiB | Прегледано 1731 пъти ]
Pic-1.JPG
Pic-1.JPG [ 50.95 KiB | Прегледано 1731 пъти ]
Пон Фев 16, 2009 6:26 am
Профил

Мнение 
Здравейте!
То ясно, че това вентилаторче не е за тая работа - а също и аз още не съм за трифазен мотор също. :D
Не че накрая няма и трифазен да подкарам де. Дето казва баща ми - на мене само жени ми са се опирали, с другото съм се справял. :D
И аз се стремя да спазвам принципа. Добре че жената не чете тука... :D

Вярно, имам и други моторчета разни, ама там пък няма датчик за обороти. Аз затова се хванах с тоя вентилатор. Щото да донадя датчик за обороти на друг мотор ми се виждаше доста по сложно от да си бъзикам захранването на тоя вентилатор.
Вярно ще излезе, че не е най-подходящото нещо да се управлява с ШИМ - но в известни граници става. А и то това така или иначе няма да има НИКАВО практическо приложение. Просто опитна постановка е и толкоз.

А и я кажете като някой беше споменал, че PID не било за мотори. Че аз точно това е крайната цел която искам да постигна. Да мога да държа относително постоянни обороти на мотор, на който му се променя натоварването. Ако не PID тогава какво друго?

А и тъй и тъй питам за това - я кажете какъв е тука принципа - кои мотори са подходящи за такава цел и кои не. Ако може така да се опростят нещата де...
Дано не ми се смеете много на въпросите - ама с мотори съм си нямал никаква работа до сега - пък ми е интересно поне веднъж да видя някакво механично изражение - като резултат от софтуерните си творения. :D

Пон Фев 16, 2009 10:49 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Става си с PID. Из литературата се срещат доволно много примери. Има и други варианти.
Лично аз не съм пускал PID на двигател. Който е по навътре в управлението на двигатели ще е интересно да ни светне малко :)

Пон Фев 16, 2009 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не твърдя, че PID не е за двигатели. Просто ти искаш да усетиш принципа в действие с нещо конкретно. А с двигател и особено с този вентилатор това е много по-трудно. ефектът от PID се вижда най-добре при инертни системи, където простия P-регулатор ще ти даде голям отскок на управляващата величена, PI-регулатора внася галяма инертност и единствено PID е разумния компромис при подходящо избрени коефициенти.

Пон Фев 16, 2009 11:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
ПИД регулатора е ефективен и при бързи системи ( и е настроен правилно).Това е основната идея на ползването на производната.Работата е там че регулатора се избира в зависмост от системата на управление.На една графика се нанасят характеристиката на двигателя и работния механисъм.Ако има редуктори или междинни звена задачката става малко по-сложна.Определя се зона на работа и куп други неща.По въпроса за двигателя - ако е асинхронен еднофазен или трифазен свързан в схема за работа на 1 фаза чрез ползването на кондензатор - трябва да си "докара" синусоида посредством управляващия сигнал на инвертора,в противен случай може да не успееш да създадеш кръгово поле и момента ти да падне под съпротивителния, т.е да не може да завъртиш.

Пон Фев 16, 2009 1:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о, PID-регулатора е ефективен при всякакви системи, но при инертни е незаменим! (поне аз не знам алтернатива)
А идеята за ползване на производната е друга - бавното асимптотично доближаване до желаната стойност при PI-регулатора се ускорява с добавяне на производната.

Пон Фев 16, 2009 2:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща