Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Определяне на посока 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Определяне на посока
Значи така .... какъв е случая .. имам движение на обект по кръгова траектория. На две места по траекторията имаме сензор 1 и сензор 2, разпложени на 120 градуса един от друг. Целта е да се определи посоката на движение, по часовата ил обратно на часовата.
Принципно лесна задача, в момента се измерват времената м-у сензор 1 и сензор 2 и в зависимост кое от тях е по голямо се определя посоката .. обаче ..... какво с еполучава, имаме смущения, ли поскоро сензорите вместо по един подават по два импулса, или по три, от там измерването на врмената отива на кино. При другите обработки филтрирам фалшифите сигнали, но в един момент не може да се направи разлика м-у фалшив и реален, те са с еднаква продължителност.
Друго което ми хрумна, което с еполва по принцип е да записвам кой сензор е сработил първи и кой втори .... това също е решение ....
Въпросът е други решения които да се сещате .....

Нед Окт 31, 2004 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не мога да разбера защо просто не взимаш под внимание само първия импулс? И да помниш кой сензор е сработил последен. Нещо такова:

Код:
char nCurrentSensor = 0;

SIGNAL(SIG_INTERRUPT0)
{
   if (nCurrentSensor == 0) return;
   nCurrentSensor = 0;
   // do something
}

SIGNAL(SIG_INTERRUPT1)
{
   if (nCurrentSensor == 1) return;
   nCurrentSensor = 1;
   // do something
}

Нед Окт 31, 2004 2:18 pm
Профил

Мнение 
Чакай чакай .... нещо май не схванах. Това с времената го правя защото так илииначе ми трябват времената на преминаване. Сгеа явно за посоката трябва нео друго да мсиля но .... това което симислех е всеки сензор си има флаг който мозе да е 0/1 ако е 0 значи когато е сработил е нямало друг сработил ако е 1 е имало друг сработил, когато сработят и двата сензора влизам в проверка и гледам кой е 0 и кой е 1, така колкото и импулса да даде сензора ако го прави само при преминаване на обекта това няма да влияе .. я обесни какво точно имаш в предвид че не схванах а може да е по добра идея.

Нед Окт 31, 2004 2:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
До колкото разбирам, ти имаш нещо подобно (червеното е датчик 1, синьото е датчик 2):
Изображение

Интересува те разстоянието, показано със стрелка, нали така?

Нед Окт 31, 2004 2:39 pm
Профил

Мнение 
ммм не тоно но и това .. но не баш така ....значи когато ме интересува тоцно това разстояние тогава картинката е малко подруга, истинския сигнал е доста по широк от фалшивия и лесно ги филтрирам. В другия слуай ми трябва само времето въпреки че фалшифия е малко преди истинския и тов ане ми пречи, но ме интересува посоката на въртене .. е да де .. то това е което ти казваш, точно това разстояние ... хмммм и сега ми хрумва ... и ддруг начин ...... да е си сложа само флаг и ако е вдигнат няма да вземам нов времеви отцет за конкретно тези времена. Във като сработи първия ще трия флага на втория и обратно, така ще вземам само първите импулси което ако е само от датчиците ме устройва .... не знам дали това и говореше но това ми хрумна

Нед Окт 31, 2004 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно за това говорех. :) Мисля, че ще те устрои идеално.

Нед Окт 31, 2004 2:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
малко оффтопик...това ми прилича на датчицитте в ПЦ мишките, , много смешно ми става като се сетя как се опитвах да си правя безконечни врътки на разните джаджи :)

Нед Окт 31, 2004 3:08 pm
Профил

Мнение 
Да .. и на мен ми се струва че ще ме устрои ... е за това е хубаво да се обсужда, такива елементарни неща но докао не го обесня какво става не се сещам :) ... а ту нямам и дъска да си рисувам :)

Нед Окт 31, 2004 3:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
if (Тони е търпелив човек) {
обясняваш на един софтуерист какво преставлява датчикът;
обясняваш на този софтуерист защо сигналът трябва предварително да се обработи;
изслушваш го как се прави цифров филтър;
} else { // default sttings
правиш един по RC филтър и формировател с 74HC14;
}

Сложи на всеки датчик по един RC филтър с времеконстанта 0.15 от очакваното времетраене на импулса, след него един тригер на Шмид и си готов.

Пон Ное 01, 2004 11:38 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz, понякога ме изумяваш какви неща знаеш... :D Аз правих преди време едно такова подобно нещо с датчик от мишка точно както батето казва...

Пон Ное 01, 2004 12:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
if (Тони е търпелив човек) {
обясняваш на един софтуерист какво преставлява датчикът;
обясняваш на този софтуерист защо сигналът трябва предварително да се обработи;
изслушваш го как се прави цифров филтър;
} else { // default sttings
правиш един по RC филтър и формировател с 74HC14;
}

Сложи на всеки датчик по един RC филтър с времеконстанта 0.15 от очакваното времетраене на импулса, след него един тригер на Шмид и си готов.

Шефе, не се сърди, ама софтуерните решения по правило са по-добри (по-евтини) от хардуерните такива. :)

Пон Ное 01, 2004 12:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Mmmmm, не е баш така, понякога (в много случай даже) се налагат добавки по хардуера. Например аз на датчика на мишката сложих RC верига, щото при ниски скорости се получават страшно много грешки. Колко съм си играл да го направя това по софтуер...малей - малей

Пон Ное 01, 2004 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това е дълга тема. :) Всеки си има мнение. Обаче истината е, че електрониката става все по- цифрова, устройствата се сглобяват от "черни кутии", като дори пълен аматьор като мен е в състояние да се справи. Според мен до 20 год. всичко ще е въпрос на софтуер.

Пон Ное 01, 2004 1:02 pm
Профил

Мнение 
Ами не става .... скоростите са в много широк диапазон. Продължителността на импулса може да варира от 1.5 до 100 ms, а смущението се появява с продължителност около 1/5 от това на импулса, т.ев ако импулсите истинските са по 50 ms смущението ми идва 10 ...... 20 ms беше някаква приемлива стойност за ограничение но и така не ми хареса, хубавото е че знам скоростта, та на база на нея филтрирам импулси с определена продължителност, без цифров филтър, няма време и място за сложно филтриране, просто по продължителност .... Да поясня .. това не е нормално поведение на датчиците, това става когато са грешно настроени или повредени, но трябва да осигуре работа и в такива условия до замяната им, или най-малко премахване на по сериозните грешки.

Пон Ное 01, 2004 1:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само за идея, аз на едно от мойте устройства сложих RC филтър между изходитена двата датчика (последователно свързани 10k и 100p), имаше доста добър ефект :idea:

Пон Ное 01, 2004 2:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща