Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Безкраина врътка 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Извинявай Киров, не се заяждам, просто искам да изясня случая, може да в от полза за някога (включително и за мен). Ти просто си дал диаграмата само при въртене в едната посока. Погледни, когато има нарастваш фронт на долната поредица на горната има 1, предполагам, ако се види диаграмата при обратно въртене при нарастваш фронт долу, горе ще имаш 0. А това е достатъчно да определиш посоката. Или пък определящ може да е падащтия фронт на долната поредица. Просто трябва да се види и поредицата при обратно завъртване.
Просто и моите са с такива шантави импулсни поредици. И ми е интересно, ако има някакви по-различни енкодери да знам какви са.

Сря Юни 01, 2005 8:04 am
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ей това е. Подпрограмката се вика на всяка 1ms. От опит знам, че от софтуерно филтриране нема нужда. Преди съм се мъчил да го прая с прекъсвание при промяна на порта, но беше отчайващо зле.

Последна промяна Bezmozachen на Сря Юни 01, 2005 4:50 pm, променена общо 1 път

Сря Юни 01, 2005 12:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
vank. Обратното завъртане дава същата диаграма но като я гледаш отдясно наляво.

MoZaKa Аз го направих с прекъсвания INT1 i INT0 на ATmega-та и стана много стабилно и не се наложи никаква цифрова филтрация. Малко неприятно че ми взема цели 2 прекъсвания но за сметка на това е просто и не иска външни елементи.

Сря Юни 01, 2005 3:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Явно си зависи от encoder-а, щото като го правих с interrupt-on-change на PIC-а, ония се шашкаше от фалшиви прекъсвания.

Сря Юни 01, 2005 3:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В АТмегата можеш да забраняваш прекъсванияата поотделно. И като получиш прекъсване от единия пин забраняваш прекъсването от него и разрешаваш другото. А като приемеш цял цикъл разрешаваш двете прекъсвания. Много мазно се получава.
Но може и с пика да се направи подобен алгоритъм като се прави проверка,но ще гълта повече ресурси дето и без това не са силна страна на пиклиовците.

Сря Юни 01, 2005 3:52 pm
Профил
Мнение 
Áëàãîäàðÿ, ðàçáðàõ òå, kirov. Íàèñòèíà íå ñòàâà "åíêîäåðà", ùîì íÿìà ïðîìÿíà íà âçàèìíîòî ïîëîæåíèå íà èìïóëñíèòå ïîðåäèöè.

Сря Юни 01, 2005 4:39 pm
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
В АТмегата можеш да забраняваш прекъсванияата поотделно. И като получиш прекъсване от единия пин забраняваш прекъсването от него и разрешаваш другото. А като приемеш цял цикъл разрешаваш двете прекъсвания. Много мазно се получава.
Но може и с пика да се направи подобен алгоритъм като се прави проверка,но ще гълта повече ресурси дето и без това не са силна страна на пиклиовците.

Доста просто по принцип се прави. :) Но най-просто си е да избереш правилният процесор.

Сря Юни 01, 2005 4:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Виж по внимателно диаграмата. Ниското ниво което е активно никъде не се застъпва в двата канала. Посока може да определиш само ако оста се върти равномерно по разлика в времената. Но не е такъв случая,това все пак се върти с ръка :) .
Или аз нещо пропускам?

Абсолютно същата диаграма получавам от оптичния датчик на мишка.... Ниското ниво не се застъпва, ама високото да! Ами ако инвертнеш цялото това :D Аз точно така го ползвах, броях около 1000 импулса в секунда без проблем.

Сря Юни 01, 2005 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
_____--_______--________--_______

_---______--________--___________

Може и да съм тъп ама не виждам някакъв понятен алгоритъм без да отчиташ времезакъснения.

Сря Юни 01, 2005 5:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз така си мисля. Трябва поне още една фаза.

Сря Юни 01, 2005 7:16 pm
Профил ICQ
Мнение 
"Ìîæå è äà ñúì òúï àìà íå âèæäàì íÿêàêúâ ïîíÿòåí àëãîðèòúì áåç äà îò÷èòàø âðåìåçàêúñíåíèÿ. "
Ùå èçáÿãíà êâàëèôèêàöèèòå, àìà êàêâî òîëêîâà ñëîæíî èìà, íå ìîãà äà ðàçáåðà!
1. Ñëåäèø äâå åäèíèöè.
2. Ñëåäèø íà êîé ïèí ÏÚÐÂÎ òè èäâà ñëåäâàùàòà.
3. Îòáðîÿâàø â çàâèñèìîñò îò òî÷êà 2 íàãîðå èëè íàäîëó.
4. Ïîâòàðÿø îò òî÷êà åäíî.

Àêî ñà èíâåðñíè ñëåäèø íóëèòå è òîâà å.

Чет Юни 02, 2005 7:34 am
Аватар

Мнение 
Вариант : врътката спира в момент, когато на единият пин четеш "0". Та питам : как ще разбереш после накъде си тръгнал ?
справка : баба Ванга е починала :cry:

Чет Юни 02, 2005 10:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Вариант : врътката спира в момент, когато на единият пин четеш "0". Та питам : как ще разбереш после накъде си тръгнал ?
справка : баба Ванга е починала :cry:

Ами простичък отговор... Чакаш момент в който ще ти дойдат единици от двата входа... Това ти е началното състояние... Ех че го нямам сорса пред мен, да покажа колко е елементарно :D

Чет Юни 02, 2005 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не става!

Чет Юни 02, 2005 12:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хаха...не ставало....стига ве :lol: Смятам да не се заяждам повече, следващия ми пост ще бъде с работещия сорс...

Чет Юни 02, 2005 12:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща