|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 pm
Компютърен вентилатор и първия ми PID регулатор.
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Малко ме съмнява това, което го твърдиш  . Има една дисциплина - ТАР (Теория на Автоматичното Регулиране) се казва, без която ще ти е "малко" трудно да кажеш, че си разбрал точно как работят регулаторите, какво остава пък да кажеш ей така от въздуха кой регулатор, за какъв обект на регулиране става най-добре. Първо каза, че регулаторите са ти мъгла та затова приемам, че не си запознат с въпросната дисциплина де  .
|
| Нед Фев 22, 2009 5:48 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Още повече че се вижда че електрониката ти е пълна мъгла
Изобщо не си мисли че си научил нещо. С много четене и експерименти може и да се научиш ама засега си около нулата
Не че искам да те отчая ама не е добре да си мислиш че знаеш много пък познанията да а ти на ниво казах къде
Може и да е страничен ефект от това че си един нещастен пикоборец. От такива субекти се очаква постижения на ниво ТНТМ като максимум. Ако това е целта ти значи си постигнал поредния си връх  :):)
|
| Нед Фев 22, 2009 7:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тая дисциплина видя доста преименувания, но по-важното е че у нас се преподава много зле и има огромна пропаст между теория и практика. В техникума специалността ми се казваше "Автоматизация на производството" и макар, че практиката беше добра теорията куцаше отвсякъде. Никой не я чуваше, даже имах голям проблем за дипломната си работа дето за един многоканален регулатор ми трябваше някой да каже как да направя някакви функции. Не си спомням дали трябваше да намеря производната на дадена функция или функцията от производната, ама разпитах всички даскали по специалнността и явно никой не беше чувал за интегриране и диференциране... добре че даскала по математика беше ги чувал тия неща
После в МЕИ-то ни изтърсиха в един семестър "Теория на Управлението" и много се забавлявах... значи толкова буйна математика май и в лекциите по квантовата физика нямаше. И всичко това без грам практика или обяснение, само разни матрици и детерминанти в имагинерното пространство. Общо взето съм сигурен че нито един от потока не схвана за какво иде реч... то и аз нямаше, ако преди това не бях учил 4г. тая специалност 
|
| Нед Фев 22, 2009 7:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз пък съм доволен, но явно е било заради даскалите - в техникума и аз бях такава специалност и учителката в началото отдели поне месец и половина да ни преподава производни, диференциали и интеграли и чак след това почна с ТАР-а та доста неща понаучихме. После в ТУ-то пак попаднах на добри даскали и специалността пак ми беше свързана с автоматизацията. Та общо взето съм много доволен от това, което са ме учили. Ти явно не си имал подобен късмет  .
|
| Нед Фев 22, 2009 9:57 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
За обща информация - ДОСЕГА - винаги съм постигал това което съм си поставял за цел. Не само в пикоборството!  И даже изобщо не в пикоборството както го наричате. За мене това е средство да си свърша нещо което ми трябва и което няма от де да взема на готово във вида в който искам. Повтарям - СРЕДСТВО!!!
ПРИМЕР: за тези дето не са пикоборци!!!
Ако ми трябва ключ 17 да развия болт - едва ли ми трябва да знам технология на металите и изобщо цялата предполагам доста обширна наука свързана с неговото производство. Трябва ми само ключа да си свърша работата и толкова!
Това са за мене и пиковете и електрониката по принцип. Това не ми е професия, както и програмирането също - въпреки че изкарвам пари и с това. Но аз работя и много други неща също - а както всички знаем трудно се носят много дини наведнъж.
Та - правя си кефа с тия работи - и съм сигурен, че ей тъй както съм си близко до НУЛАТА както казвате, съм доста по близо до върха в тая област от колкото вие примерно до миксолидийския лад - примерно...
Освен това вероятно и кефа който си правя също е по-голям...
така, че абсолютната стойност на нивото ми според мене изобщо не е важно. Важното е малките крачки които правя да ми доставят удоволствие и чувство на удовлетворение.
Поздрави на всички!!! 
|
| Нед Фев 22, 2009 10:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За обща информация - ДОСЕГА - винаги съм постигал това което съм си поставял за цел. Не само в пикоборството!  И даже изобщо не в пикоборството както го наричате. За мене това е средство да си свърша нещо което ми трябва и което няма от де да взема на готово във вида в който искам. Повтарям - СРЕДСТВО!!!
За да не се радваш много може да приведем друг пример за това
Може да го развиеш с хубав марков ключ. Може и като нещастните пикоборци да го мъчиш с грозен тенекиен китайски ключ и да се радваш на победата в двучасовата битка.  :)
А за постигането на целите да ти кажа и селския пияница винаги е постигал каквото си е поставял за цел. Най вероятно винаги е успявал да изпие каквото си е набелязал  .
И да внимаваш за големината на крачките  Иначе е хубаво че им се радваш 
|
| Нед Фев 22, 2009 11:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ей отдавна не е имало война, дайте да размахаме томаховките
Шегувам се... няма нищо лошо в това да ползваш ПИК щом ти върши работа. Истината е, че ако това което правиш, не успееш да го направиш с ПИК, то едва ли ще го направиш с друга архитектура.
Концепцията на майкрочип е точно в хоби сегмента и приложения при които развоят е сведен до минимум.
Наистина ако си просто гладен, вземи си пица полуфабрикат. Затопляш я и ядеш. Няма нуждаш да месиш тесто и да правиш плънки. Но само не се заблуждавай, че като си размразил една пица, вече разбираш от кулинария 
|
| Пон Фев 23, 2009 12:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
навремето написах ей това http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=19610#19610
излезе много алегорично, не е лошо да го прочетеш.
иначе си прав, не ти трябва да знаеш технологията на металите. е, хубаво е да си чувал...
но задължително трябва да знаеш, че има прави, криви, дъгови, тръбни, звезди и т.н. видове инструменти, с които можеш да развиеш болт 17. да не говорим, че има инструменти само за завиване
не, че с клещи не можеш да забиеш винт за дърво. по-добре се забива с чук. а още по-добре се завива с отвертка. та хубаво е да знаеш кой интрумент за какво пасва най-добре. на мен също не и харесват пикоборците, главно по тази причина - решили са че може с един инструмент да карат за всичко. аргумента "има го в магазина" май е единственото оправдание на интелектуалната ленност да се прочете нещо за другите архитектури.
според теорията на масовото обслужване за всеки влак си има пътници.
пускат се влакове за навсякъде и после се оптимизира разписанието.
железниците изпадат в едно лениво блаженно затъпяване и когато възникват някакви проблеми почват да мрънкат, че я пари няма, я времето им виновно, я мат'рала бил лош...
все пак се очаква от пътниците да имат поне елементрарни усещания кой влак да хванат и да го намерят на съответния перон.
в нашия занаят (разбирай ТАР), положението е обратното: трябва да композираме влак за конкретния пътник.
|
| Пон Фев 23, 2009 10:13 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Да ДедоБоре!
Чел съм го това - и съм много съгласен с теб.
Не съм съгласен обаче, че за да си поправям каручката и да си сеча дърва за огрев - трябва да си купя скъпа професионална брадва - защото тя е за професионалистите. Аз не съм професионален дървар като много други тука.
1. На мене ми трябва брадва, която да мога да си купя от кварталния магазин. Че даже има една брадва дето почва с П**, на която производителя се напъва да ти даде мостри за без пари /поне до скоро се напъваше/ само и само да видиш какво е брадва и да видиш дали изобщо ще ти върши някаква работа и ако върши дали ще ти е удобно с нея и т.н.
2. Освен това искам да имам подробно и лесно достъпно упътване за ползването на брадвата - защото се предполага че никога до сега не съм сякъл дърва и не знам изобщо как се ползва такъв уред.
3. Искам тая брадва да може да се точи много лесно и точилото искам също да го има в магазина от дето съм взел брадвата. Ако може и щом веднъж са ти дали да пробваш безплатна брадва, после да ти дават и безплатно всички нови версии на точилото.
4. Искам и да има лесно достъпни за сваляне професионални версии на точилото, които също да може да се намират за без пари, защото се предполага, че аз не сека дърва за пари и не би трябвало да давам значителни суми за брадва и аксесоари.
Ако погледнем само тия прости 4 точки - ще видим, че никак не са много производителите на брадви които отговарят на горните условия.
Освен това - едва ли децата които като малки си играят на професионални дървари в храстите искат като пораснат да станат наистина професионални дървари - само и само за да си купят и да се научат да ползват от най-скъпите и екзотични брадви. Като се огледат наоколо тия деца и какво виждат: много от наистина професионалните дървари са по цял ден в гората и понеже са наистина добри - не смогват със сеченето, а пък всичко това е за сметка на семействата им и изобщо на останалата част от живота им. Малката им радост че са наистина професионални дървари и всекидневно ползват от най- скъпите брадви едва ли е достатъчно да привлече малките деца - след като виждат че докато дърварите секат с професионалните си брадви - търговците на дървесина са много по добре от тях, без да знаят даже какво е брадва.
Та не всичко са брадвите на този свят...
А и като се замислиш - кои са по-щастливи - децата дето си играят в храстите с малките си - даже детски брадвички, или провесионалните дървари, цял ден професионално сечащи дърва - за благополучието на търговците...
А и когато един ден професионалните дървари - заети да секат по цял ден дърва, се огледат и видят че средната ръка брадви са достигнали на всякъде и са довели до фалит производителите на професионални брадви - тогава какво ще правят? Ще зарежат занаята, щото няма от де да си вземат професионални брадви, или ще се набутат да си купят от най- скъпите и залежали поради нисък интерес все още останали такива. Казвам набутат, защото масовите брадвари с много малко инвестиция в средна ръка брадви ще наводнят пазара за брадвари и тогава търговците на дърва - които така и така не знаят какво е брадва - ще предпочетат естествено по-евтините варианти...
Ама май много се отвлякохме верно от темата. Че има известна нелогичност в това което става на около - то е ясно. Наистина маркетинга по някога - ако не и всекъ път обръща нещата и наистина добрите продукти остават на заден план.
Може и с пиковете да е така. Вие ще кажете! Такива като мене само си играем на дървари... 
|
| Пон Фев 23, 2009 11:43 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Всъщност не си прав изобщо по причината че пропускаш факта че при процесорите "професоналните браддви" са съвсем малко по скъпи от тенекетата които ползваш.
То поне да беше научил PIC24 с които вече може да се работи човешки. Но пропадналите пикоборци използват PIC16/18 поради остра интелектуална недостатъчност вероятно  . "Как така ще четем за нещо ново. Нали ще ни се свари аспиринчето в главата от мислене."
Че такива работи juzisound. Като се погледнеш суприн в огледалото сигурен ли си че на челото ти не виждаш надпис пикоборец?. Или вече виждаш целия свят на банки и такива неща не ти правят впечатление 
|
| Пон Фев 23, 2009 12:28 pm |
|
 |
|
Ники
|
Спрете се
Не омазвайте всяка тема със спорове кое е най-доброто.
Уважавам знанията и професионализма ви, и желанието да помогнете и дадете възможно най-добрата отправна точка за търсещите съвет.
Начина не е в постоянното оплюване на някое решение.
Ако човека наистина разбере материята с която иска да се занимава и надскочи хоби начинанието си, сам ще разбере къде са били първите му грешки, дори и въпрос на месец-два-три, не е невъзможно да се коригира.
Нито може да му налеете така като ви се иска.
Решенията, действията, времето и средствата са си негови! 
|
| Пон Фев 23, 2009 1:17 pm |
|
 |
|
juzisound
|
В много по голяма степен бих се нарекъл x86 борец ама айде...
Там плащат повече - ама кефа е по-малък.
А иначе за 24 ките - да. Вярно - не съм ползвал, обаче съм чел и знам за тяхното съществуване.
Като ми се наложи да правя нещо дето не мога да го направя с 18 ка примерно - тогава ще му мислим. То най-лесното туряй голям процесор - пиши си калпав код и да му мисли потребителя - нали той плаща музиката - че и тока.
Сега имам нещо наум с dsPIC да си правя - ама вие сега както ме оплюхте и ме обявихте за пикоборец от тип 16-18 /а забравихте и 12/, та се чудя дали да не се откажа  - щото вероятно няма да се справя, понеже ми е извън 12-16-18-тия обхват.
Весело е тука... ей!
Това за ТЕНЕКЕТАТА беше голям кеф. Яко се смях! 
|
| Пон Фев 23, 2009 2:09 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Дедо Боре хубаво го каза,но един по-възрастен от него господин каза една друга истина.Годината беше 1998
а въпросния господин - доц.Валтер Станчев.Тези които са се занимавали със СМ601 го знаят това име.
Спора между колеги беше кое е по добре CPU12 (нов 16 битов 1996г )на Моторола или TMS320C30(32 битов 1996) от гледна точка на автоматиката
и по-точно регулаторите.Станчев се усмихна на спора и каза:" Колеги,имайте впредвид,че в космически совалки са правили регулатори по-сложни от тези които разисквате със МС68705Р2 (8 битов от 80-те години).Всичко е математика и алгоритми.Правете си изводите."
Това мнение се потвърди в следващите години.Повече не смятам да пиша по тази тема.Успех на колегите дълбаещи в ТАР,ТАУ,и сървеменните теории.Дет викаше един друг професор - поздрави на Белман и Ляпунов кат ги срещнете. 
|
| Пон Фев 23, 2009 11:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
В името на брадвата, Никола постави рекорд: спомена "пикоборец" чак на 5-та страница!
Иначе напъна на juzisound ми напомня моят първи след детекторния приемник - цветомузика с тиристори (безумно скъпи по онова време). На теория трябваше да тръгне, практическото изпълнение беше вярно ама  . Мина един разбиращ чичко през къщи и каза: "мога да я направя да тръгне ама я по-добре сядай да четеш!". Послушах го и само след година-две можех да направя каквато цветомузика си искам но идеята вече не ме кефеше. Трябваше да минат мнооого години за да седна да налепя една за вкъщи, по оригинална моя идея и ефекти и само защото имах готови лампите.
Така че juzisound ако искаш да направиш нещо - питай за конкретния случай. Ако искаш да ти се избистри принципа - сядай да четеш. 
|
| Вто Фев 24, 2009 1:02 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Мда
А бате бонго ще наблегне на каката на снимката от аватара 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Фев 24, 2009 1:54 pm |
|
|