Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Майкрочип и ON наддават за Атмел... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
щото докато подкарат работеща фамилия чипове ще се пенсионираме...
на атмел не им куцаха чиповете. маркетинга им ги е крив.
представям си, ако бяха почнали да продават по каналите на майкрочип дори мегата.

абе да става каквото ще, ние сме само за панаира :P

Пон Фев 23, 2009 2:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз мисля, че ако искаха ARM, просто щяха да си купят лиценз. И рано или късно ще го направят, защото си прав - към настоящия момент ако нямаш АРМ в продукт-листа си, не пееш в хора. Микрочип обаче по принцип не искат (или поне не искаха доскоро) да правят АРМ базирани контролери. Самия факт, че купиха лиценз за MIPS го показва достатъчно ясно. Друг е въпроса дали това беше правилен ход (според мен си беше голяма маркетингова грешка, като Атмел с AVR32). И дали в бъдеще няма да се коригират. Според мен MIPS ядрото ще последва съдбата на PIC17, просто ще изчезне след няколко години и ще минат на ARM дериват. Но не виждам защо им е да купуват ATMEL за целта. Няма и логика - периферията на АТМЕЛ е доста различна от тази на Микрочип, даже и като идеология. Ако искат да направят добър АРМ контролер, просто ще си купят Cortex лиценз и ще му закачат тяхната си периферия (която не е лоша). Така ще имат добро ядро с позната периферия. За чии им е да имат две коренно различни периферии в продуктовата си гама?

Иначе за цените си прав - Големия коз на микрочип доскоро бяха цените (както на контролерите, така и на развоя). С излизането на 7TDMI и особенно Cortex М3, цените на долния АРМ сегмент се изравниха с нивото на горния сегмент на Микрочипските. Развой за АРМ напрактика има и безплатен.За мен просто Микрочип просто проспаха/подцениха явлението АРМ.

Обаче гробарите на микрочип ги наблюдавам от времето когато наблюдавам и гробарите на микрософт :) Първият път когато се заговори за смърт на микрочип, беше когато ATMEL пуснаха евтините меги. На практика те бяха пълен конкурент на PIC16/18. Ядрото даже беше по добре измислено, цената съпоставима..... Да ама не. Накрая на пръст мирише в Атмел :)

Едно е сигурно - нищо не е сигурно. Но за момента Атмел са пътници, а Микрочип засега не дават индикации (никога не е късно). Кризата работи усърдно във вреда на Атмел. Дали им е читав продукта на никой вече не му пука особенно, всичко е въпрос на кеш. Който го има - той
рулира в момента. Кеш, кеш и пак кеш - нямаш ли пари в джоба - не пееш. Та за мен на Атмел е пътник като самостоятелна фирма и единствения шанс на пазара да останат продуктите им е някой да ги купи.

Пон Фев 23, 2009 2:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Значи АРМ ядрото е малко криво, не позволява атомичност на операциите и не можеш да закачиш току-така каква да е периферия. То може, ама потребителите ще изреват на умряло...
Практически няма да могат да сетнат един бит на регистър нормално. Трябва да са сигурни че кодър няма да бъде прекъснат в тая последователност, а пък прекъсванията са другия проблем, щото при АРМ тромаво се забраняват и обработват. То си е по-близко до процесор, отколкото контролер...
Почти всички фирми си разработват специално периферията за АРМ. При Атмел имаш отделен регистър за сет, отделен за ресет и т.н. Друга причина е, че все пак тая периферия трябва да е за APB/AHB и там има ку подробности. С две думи няма как периферията ма ПИК директно да я ползват.

А пък периферията е основно нещо за един контролер. Гол лиценз за ядрото е като гол уй и не върши много работа. Особено за АРМ 7&9 дето както казах си е процесор и ако няма подходяща периферия ще утрепеш сума си конски сили за нищо.
Така че никак няма да им е лесно на Майкрочеп да навлязат директно и сами. Не за друго, ами независимо дали ще направят успешен АРМ или не това ще се отрази зле на пикоборците. В момента в който майкрочеп тръгне да прави АРМ дори и най-заклетите пикоборци може да почнат да се съмняват в бъдещето на ПИК. А недай си боже да направят някой пиклив АРМ това ще е много голям автогол. Изобщо има много резеон да не почват от нула - хем ще влязат в нов пазар без това да навреди на самочувствието на старите им клиенти, даже напротив пикоборците ще се гордеят че тяхната компания е достатъчно могъща. Хем няма да ги има рисковете с кофти старт.

Все пак ако почнат от нула наистина трябва да почнат с Кортекс, защото това е ревизия която върна нещата обратно към контролерите. Макар според мен това да беше крачка назад и то много закъсняла за АРМ LTD.

Между другото не може да се прави аналогия с AVR32. От самото начало Атмел решиха, че няма да правят грешка и да наливат едновременно пари в два конкурентни продукта. Дефакто Атмел наливат пари само в един набор от периферни устройства, но я продават под капака на ARM и AVR32.
Това според мен беше реверанс към заклетите "аверчета", които поради една или друга причина не искат да минат към ARM. За да ги запазят като клиент Атмел им пуснаха ново ядро. Но само толкова.
Иначе периферията е 1:1 и даже аз не мога да кажа дали е авр-ска или арм-ска...
Това което мен повече ме учуди, защо Атмел подцениха АРМ чиповете си. На практика те рекламират много повече AVR32 отколкото армовете си. Не че ядрото им е лошо, но нямат много шанс...

Пон Фев 23, 2009 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе не са толкова загубени тия от Майкрочип, ако и да са им (много) криви процесорите.

ARM е остаряла архитектура, не лоша (доколкот я знам от бегли разглеждания), ама с тия
16 регистъра ще си остане ограничена като възможности. После те нещо все обясняват
що било толкова лошо нещо конвеерната работа, та затова я нямали. Изглежда за да
бъде пуснат някакъв процесор до масова популярност, трябва да има заложено вътре
някакво здраво ограничение, та да може лесно да бъде бито, когато и от когото
потрябва - това важи поне за x86 и ARM, ако и последните да са далеч-далеч по-човешка
архитектура.

MIPS бая по-прилича на power (PPC), май е сериозна работа, ама кво ще го правят
от Майкрочип не ми е ясно. Предполагам, че е отговор на 56xx power MCU-тата от
Freescale, те нали с тях главно се гонят за пазари.
Мене ако питат, да карат с по-малко продукти и по-изчистени да ги докарват, по-ще
имат успех. До преди няма и 15-ина години errata sheet-ове на практика нямаше
за пуснати в производство продукти... И някои от тях не бяха толкова по-прости
от днешните замазности. Поне с Моторолските беше така, де. Сега и техните поменици
с грешки са огромни, че и току ги хващам как в по-нови версии просто махат
грешки от errata sheet-а (не и от силиция), обявяват ги в текста или пък махат
напълно целия участък от документацията и айде (работи само с нашия API.... и такова
чудо на безобразията доживях да видя).

То най-вероятно и по тия фирми от ояденост да е тотален хаос от някакво ниво нагоре,
неграмотността и безхаберието изглежда са пълни и там (то къде ли не са вече).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 23, 2009 4:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
е, PLX пък искат да подпишеш NDA за да ти пратят ератата #-o
и после сигурно трябва да я изгориш и изядеш пепелта преди да я изчетеш

Пон Фев 23, 2009 5:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи datasheet-ът е публичен, а errata- под NDA? Е това му викам аз напредък...
Къде каквото има началнически постове по по-големички фирми вече са заети от
най-големите тъпанари очевидно (който става за нещо го е и правил, вместо да се бута
с лакти по йерархии).

Аз наскоро (всъщност още размитам щетите, отне ми допълнително поне месец дотук)
се сблъсках с нещо подобно и при Freescale, изведнъж се оказа, че една от многото
периферии (едно DMA програмируемо с микрокод) е недокументирана. Но поне с тия
във Freescale може да се говори, стигнах до тоя, дето го е правил въпросното нещо,
даде ми там нещичко каквото можеше - оказа се достатъчно като информация, ама
каква мъка беше докато сглобя пъзела не е за разправяне.

Пон Фев 23, 2009 5:48 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
ARM е остаряла архитектура, не лоша (доколкот я знам от бегли разглеждания), ама с тия
16 регистъра ще си остане ограничена като възможности. После те нещо все обясняват
що било толкова лошо нещо конвеерната работа, та затова я нямали.

Всички ARM са с конвейри (7-цата с 3 степени, 9-ката с 5)... как иначе се прави бързо и просто ядро? Друг е въпроса колко им са читави конвейрите... една от основните разлики между АРМ7 и АРМ9 е точно в подобряванете на конвейра. Само това дига производителността над 30% ;-)

Пон Фев 23, 2009 6:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе не помня точно какво беше, явно не е било точно за конвеерната работа,
ама нещо се впускаха в някакви дълги обяснения - четох ги веднъж преди години - как
нещо опростявали много в сравнение с другите, дето не си струвало толкова да се прави....
Може и за "out of order" работа да ставаше дума, нещо от рода беше.
Във всеки случай приказките бяха типичните "ами нямаме го, ама то така по-хубаво".

Пон Фев 23, 2009 6:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Кольо - ти представяш ли си АРМ с 10 ерати на какво ще прилича :D . Отделно, че да достигнат нивото на Луминари ще им трябват поне 3-4 години ако не и повече. А до тогава луминаритата няма да стоят на едно място и да чакат майкрочеп. За наша радост или не майкрочеп умират - още не се вижда с невъоръжено око, но на там върви работата. Аз поне вече не залагам на тях в нито един нов продукт. За сметка на това няма да се поколебая да използвам кортексите на Луминари за каквото и да било :) . А единственото дето си заслужава в Атмел и е уникално са дейтафлешовете. Другото го имат и другите :) .

Пон Фев 23, 2009 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе дано не умират.
XMega за дребна автоматика според мен си има бъдеще. Много бързо се копа на AVR ядрото. А и новите AVR са са доста по устойчиви на смущения. Предполагам че в Xmega са подобрили още нещата. Явно работят по въпроса.
Имат и едни армчета за батерийно захранване които са ми хванали окото също. Доста сериозно изглеждат. Иначе за големи армове вярно вече има доста няма да липсват много по големите им чипове.
Отделно са си купили лиценз за кортекс и вероятно пак ще изкарат нещо иновативно.

Пон Фев 23, 2009 7:30 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
За наша радост или не майкрочеп умират

Абе ще измислят нещо, едва ли ще легнат и чакат да умрат... аз за тях не се притеснявам. Но както Никола ще ме е яд ако Атмел се затрият, че съм инвестирал много в техните чипове и ще изям голямо дърво...

Пон Фев 23, 2009 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Кольо - ти представяш ли си АРМ с 10 ерати на какво ще прилича :D . Отделно, че да достигнат нивото на Луминари ще им трябват поне 3-4 години ако не и повече. А до тогава луминаритата няма да стоят на едно място и да чакат майкрочеп. За наша радост или не майкрочеп умират - още не се вижда с невъоръжено око, но на там върви работата. Аз поне вече не залагам на тях в нито един нов продукт. За сметка на това няма да се поколебая да използвам кортексите на Луминари за каквото и да било :) . А единственото дето си заслужава в Атмел и е уникално са дейтафлешовете. Другото го имат и другите :) .

Хм, да видим. Аз лично се съмнявам, че фирми като NXP или ST са по близо до букета... ама ще видим. A Luminary определено не ми вдъхват никакво доверие, там всичко зависи докога ARM ще наливат пари да си рекламират отрочетата и дали няма да решат, че им е по изгодно да продават лицензи вместо да се цапат с пройзводство на чипове. Но пилците се броят на есен....

Между другото Микрочип и Луминари вече се ритат по кокалчетата:

http://www.luminarymicro.com/about_lumi ... t_faq.html

Да ви напомнят похватите на Микрочип на една друга фирма дето името и е подобно? Навремето въпросната фирма се опита да патентова двойното кликване с мишката :)

Пон Фев 23, 2009 7:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ама сте едни лъже пророци :-) , като селските баби на мегдана, ръцете под престилката и лаф моабет: ми ти чу ли ма, вон ден на бай еди кой си козата се оярила ма, ми 16, тва на ко прилича, нашта от сой само 8, пък пръча беше с 24-битов прът. Има една приказка, кервана си върви, дръгливите кучета джафкат по него :-) . Преди години закопаха Microsoft, че и кръст набиха отгоре, само дето бяха забравили да кажат на Бил Гейтс :D , а той диването му с диване се разпра да прави пари.

Пон Фев 23, 2009 11:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Даа ... Quo vadis керване... :)
http://www.eetimes.eu/design/214502340

Вто Фев 24, 2009 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
А бе не знам какво защитават, но са опряли до кадри на Microchip :-) http://www.eetimes.eu/210500029

Вто Фев 24, 2009 12:42 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща