Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Как се заключва флаша на AVR oт сорс кода? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Верно че задавам тъпи въпроси, ама е нужно да се повъртя в омагьосания кръг и да видя някое лесно решение.

Киров, видях го тоя .елф файл, но мързела ме човърка да търся по нататък.

и случайно разглеждайки как се прави калибрация през JTAG интерфейс попаднах на .бат файловете с които мга да задавам всичко и става с едно щракване на мишката, без да влизам в студиото.

Та проблема ми е решен :) вече

Пет Фев 20, 2009 12:23 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Защита на кода при AVR
Ники, ако устройствата, които разработваш, ше се правят в повечко бройки и имат реална търговска стойност, проблемът ти още не e решен... ako ползваш компилатор.
Покрай другите хубости знаеш ли какво се компилира и пуска в кода накрая? Само програмирането на LB1 и LB2 не е достатъчно, защо мислиш има и други битове за сетване в този байт? Проблема се решава със свой си bootloader, който съдържа и функция за четене на данни от FLASH-а или запис на данни там. И твоя код ползва само тези функции (които са разположени при bootloader-а, в NRWR секцията, и само ти знаеш как да ги ползваш). А за частта, където е твоя софтуер, се забраняват инструкциите за четене от и запис във FLASH-а, което е и целта на останалите битове от този байт. По този начин твоя софтуер ще може да чете от FLASH-a когато се налага или да пише в него. И ако някъде в компилирания код "случайно" има инструкции за четене от и запис във FLASH-а, то те не се изпълняват. Ако става въпрос за хоби или само за проби, няма проблем. Щом обаче изрично искаш да си скриеш кода, направи го като хората. И не забравяй при конфигурацията на контролера да забраниш JTAG и DebugWire интерфейсите, ако ги има. Успех в разработката!

Съб Фев 21, 2009 4:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
"Покрай другите хубости знаеш ли какво се компилира и пуска в кода накрая? "

Прилича като да те гони параноя :):)
В кода се копилира и влиза това което си написал.

Съб Фев 21, 2009 7:27 pm
Профил

Мнение 
Топ не разбрах каква е точно идеята ти, но ще опиша моята.
Софтуера си вече съм го написал и е тестван като крайна версия с всички фюсове и специфики, и си работи нормално.
Стигайки до фазата вече да се прави в повече бройки се натъкнах на неудобствата със задаването на фюсовете и нееднаквата честота за различните процесори.
Вероятно ще ми се налага да програмирам неопределен брой устройства, но не мис е влиза всеки път в студиото и да настройвам внимателно всички фюсове.
Отделно към кода и фюсовете търсех начин да правя и калибрация на честотата, не ми се прави софтуер и за това, заради други ограничения.
И се събират няколко действия които едва ли не поединично за всяко устройство трябва да настройвам.
Тове ме дразни и търсех лесен и бърз начин всичко да стане максимално опростено.
Рових се из всички апликейшъни и се оказа че Атмел имат AN053 с който може да се покрият всичките ми изисквания:
1. Автоматично да ми направи калибрация на честотата, за момента изключвам възможността устройството да работи при условия драстично различни от тези при калибрацията.
2. В .бат файла се задават всички, пак написвам всички фюсове на процесора.
3. В допълнение в бат файла задавам и кода с който като крайна стъпка програмирам процесора.
Не ми се налага да отварям студиото дори.
И всичко това става само с едно кликване на мишката. А на мен това ми трябваше :)[/b]

Съб Фев 21, 2009 8:41 pm
Профил

Мнение "Параноя"
Параноя примерно ги гонеше в Мелексис, че все някой иска да окраде гениалните им неща, и затова си разработваха сума си време собствен 16-битов процесор и набор от инструкции, че си написаха и компилатор на С за него. Направиха го, наистина. Дали си струваше годините мъки, доколко и къде се ползва, е вече друга работа. След като съм виждал как в автосервизи се отключват касетофони на стари немски коли като им се подава ниско напрежение (под 2,5V), може и да е параноя, но аз активирам BOD системата на AVR-ите... Кода на С е това което искаш, а кода на Асемблер е това, което е! Някой ровил ли се е примерно в STDIO библиотеката да види какво се пуска по UART-а? Или примерно дали тригонометричните функции не правят и други работи? И компютърните вируси ли са параноя? Когато става дума за пари, безплатните работи (тулове, кракове и т.н.) винаги намирисват. И ако Ники не иска избрания от него производител да произведе освен поисканите 1000 устройства примерно, още 10,000 други с лека модификация, то трябва да си върже гащите. И това не е параноя, защото доста фирмички вече фалираха по подобни причини. Опита кара хората да се застраховат, наемат фирми и техника за охрана и т.н. А не параноята. Едва ли производителя на контролерите е разработил и вградил в контролерите тези функции от параноя...

Съб Фев 21, 2009 9:17 pm
Профил

Мнение 
Ники, писали сме едновременно...
Аз обаче схванах начина ти на работа и освен успех ти пожелавам и късмет! Дано устройствата ти имат само тия функции, които има в твоя код. Но ако мислиш че има търговска стойност твоята разработка, все пак отвори AVR студиото, дай му за генерира лист фаил и после потърси из този фаил дали няма накоя инструлция LPM в повече от очакваното. Ако няма, ОК - забрави какво съм писъл и спи спокойно. Ако обаче има - чети писанята ми отново. Точка от мен по темата.

Съб Фев 21, 2009 9:31 pm
Профил

Мнение 
До сега не съм видял никакви излишни действия или инструкции, които някой злоумишлено да е вградил в компилатора с цел да улесни разбиването на 'защитите' :)
А дали компилаторите оставят нелогично излишни инструкции, а понякога и грешни, съм виждал нееднократно.

Ако заключващите битове не спрат евентуалния хакер да извлече кода, никакви софтуерни завъртулки с бодове, за които пишеш, няма да му попречат да го 'копира' :)
Това че някой си губи времето да си прави собствени процесори и среди, негова си работа, за мен е неоправдан разход.

Нед Фев 22, 2009 3:33 pm
Профил

Мнение Re: "Параноя"
Топ написа:
И това не е параноя, защото доста фирмички вече фалираха по подобни причини.

Топ, дай някой пример. Ще стане интересно.

Аз зная само един случай за брутално копиране. Смешното ми беше, че колегата , иначе уважаван от мене специалист, искаше да снима платката и така да направи фотошаблона. Да не би някоя завранкулка по платката да му изиграе лоша шега. Като зная с какво се занимава, честотите едва ли са били по-големи от 10кHz. Устройството не е било прцесорно, нито пък българско.

Не я уважавам тая дейност. На мнение съм, че човек, ако си разбира от работата и види примерно мое устройство, ще му види недостатъците и ще може да го направи по-добро по своя си начин. Ако пък е неграмотник и все пак успее да го изкопира, той там остава - не може да го развива.
Сигурно не съм прав за всички случаи.

Вто Фев 24, 2009 6:23 pm
Профил

Мнение Копиране на устройства
Примерите не са един и два, за съжаление пострадаха и хора които безкрайно уважавам и които в в много труден момент ми протегнаха ръка и ми дадоха тяхна техника на консигнация. Преди 10-ина години на пазара бяха много на брой на малки фирмички, които се подвизаваха в по 2-3 стаички в големи сгради. И всеки си търсеше място под слънцето. Едни се прбваха като търговци първо, после се пробваха и сами да са проектанти и инсталатори, по изложенията бяхме едни и същи фирми навсякъде. После някои пораснаха много и започнаха да изяждат по-малките. И мръсните номера станаха явни до наглост. Но точно те оцеляха. Още помня как в първата ми фирма (вносител на електроника от Азия) дойде човек от БСМ да купи няколко автоаларми. А по това време те вече имаха 10-ина операторки, които сглабяха телефонни дайлери, управлвние на сирени и т.н. Шефа ми каза да им дам, така или иначе те ще си набавят все отнякъде... Абе някои фирми се трудихме като пчелички да правим на български рекламни брошури, да обучаваме хората по изложения и офиси защо и как да се позват системи за охрана и т.н. И след няколко месеца се появиха на пазара аналогични на предлаганите от нас устройства. И понеже нас си ни знаеха клиентите, по изложенията все се моташе по някоя ученичка покрай нашия щанд да раздава техни брошурки. И невереоятно "съвпадение" по дизайн и функции... Това е само една от фирмите, които най-настървено копираха (функционално, и буквално когато можеше), но сега вместо да са в няколко стаички на 7-ми КМ, имат чудесна сграда срещу Метро... Примерите са много и далеч по-гадни от този. За някои които само гледат сеира отстрани, това може да си е в реда на нещата. Докато не опре и до тях (да не кажа докато не им влезе и на тях). Фирми, които се явяваха само част от производството на електронни изделия, веднага проявиха интерес към регулярните поръчки. Тук вече ми се повръща от някои, но понеже още известно време ще работя с някои от тях, не искам да влизам в детайли. Но лакомията е безкрайна - фирмите за платки искат и да семблират. Тези за асемблиране искат и да тестват. После да проектират. После и да правят целите изделия. Абе как веднъж като купувам по-голямо количество от даден компонент и не пропуснаха да подпитат "това на какво ще става", "вървят ли нещата" и т.н.? Питайте СТС примерно дали от параноя спряха от години да проектират свои изделия и са основно търговци вече... и много други като тях.

Вто Фев 24, 2009 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И от всичкото това ти стигна до гениалното прозрение че компилаторите генерират код за сваляне на софтуера. Мисля че е гениално. Никога от тези доводи нямаше да прозра истината :) Ще си напиша мой си компилатор. Но пък как да съм сигурен че няма да вградя вътре код чрез който да си открадна софтуера си който съм писал в някой процесор :):):)
Ще взема да пиша на асемблер. Ама за по сигурно ще си проектирам процесор и ще пиша за него на асемблер. Като съм сигурен че всичко е ОК ще запиша всичката документация за правене на този процесор.Ще я запиша на CD и ще го изям за да не мога дори сам да си открадна веднъж записания в процесора код :):):):)
И вече ще спя спокойно. :) Благодарности за това че ми отвори очите как гадните капиталисти се опитват чрез компилаторите да ми изядат хлебчето и саламчето :):):):)

Вто Фев 24, 2009 10:04 pm
Профил

Мнение 
Специално за СТС-а не зная какво имаш предвид. Те са фирма (холдинг), която... Нека го кажа така - при тях случайни неща няма. И какво - да не би да са се притеснили от 2-те фирмички в Габрово с по 5-6 човека песонал барабар със собствениците, които произвеждат сходни изделия? Никак не съм убеден.

Вто Фев 24, 2009 10:27 pm
Профил

Мнение Майтап на голо
Никола, ами пиши на Атмел че са тъпанари и им дай правилна концепция за структурата на кимкрокнтролерите. За какво са си губили времето и материала да проектират и слагат толкова излишни защити... Няма да губя време да ви убеждавам да нямате вяра на безплатните нвща, когато стане дума за пари. Наивността обикновено не е присъща за зрели хора. То при "млад техник" изпълненията, дори и да сложиш устройството в кутия, е вече параноя. Ако абаче нямате контрол върху входните части от изделието (и софтуер и хардуер), както и върху готовото ви изделие, ще сте завинаги на заплата или в най-добрия случай на ниво хоби. ОчевАдно пишем за различни неща. Както виждате, аз не си губя редовно времето чатейки по форуми из нет-а, просто исках да помогна. По нашия край казват "Като дойдеш на мяра, ще хванеш вяра." Успех и наистина много късмет ти пожелавам в каквото правиш, но щраусовата поза не решава проблемите. Останете си със здраве.

Сря Фев 25, 2009 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Едва ли някой знае какво точно линкват вътре разните средства базирани на
език от високо ниво, та приказките за параноя поне на мене ми звучат малко
наизуст казани. Възможно е да са верни; аз бих очаквал по-скоро да са верни
в повечето случаи, но от това казаното става не по-малко наизуст.

Предполагам, че в масовия сектор, за който говори Топ, пада копиране и ритане
под масата и какво ли не още.

Но когато става дума за разработка на по-сложна техника, която не се продава
по щандовете на Метро и подобни магазини (т.е. не е толкова масова), копирането
би било чиста загуба на време. Инак казано, който който иска да ме следва
и да ми диша праха оставен преди години е добре дошъл (горе-долу същото
каза и sthx, ама и аз да го повторя на друг глас :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Фев 25, 2009 4:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Голяма мъка с тия авиери, буутлоадери, та писаници на асемблер, та разни заклинателни думи за два бита на кръст, га ли ще фалират, че да се куртолисате от тях :D

Сря Фев 25, 2009 6:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Топ мисиш че си изкарал топ новина че видиш ли компилатора бил слагал секретен код за отключване/прочитане на процесора. :):):) Това е просто огромна глупост. :):):) Това което изкарва компилатора лесно може да бъде дебъгнато и проверено. То на малко дете му е ясно че ако една фирма която прави компилатор и шукне да прави такива простотии то рано или късно някой ще се сблъска с този код и това ще излезе на яве. И тази фирма ще е вече история.

Пирев не говорим за AVR. Топ приказва глупости които могат да се отнасят за всички процесори. И някой трябва да му натрие носа :):). Такива глупости с бабичките по скамейките. Не в форум посещаван от професионалисти.

Разбиване на защити на процесори се прави на хардуерно ниво. Предимно в азиатски страни предлагат такива услуги. Според разни информации които съм чувал услугата започва от около 5000 долара за по съвременните процесори и се катери нагоре за по изчанчените. Вероятно цената се определя от това колко търсена е услугата за съответния процесор и сложноста на отключването.
Чувал съм че от разпространените процесори най скъпи и най трудни за отключване са Cygnal и Renesas.
Най тънко води класацията 16 серия на пиковете,особенно по старите,разни древни 8051 и HC05/HC11 на Моторола. Повечето могат да ги отключват и в Русия на доста места. Последните мога да ги отключвам и аз дори повечето :). След това по незащитеност се нареждат разни PIC 18-ки и по нови серии на 16ките,също HC08 на Frescаle.
Не че аз съм се ползвал от такива услуги но колеги руснаци са споделяли чат пат инфо по въпроса а и се среща по нета това онова :).

Топ друг път като ти се говорят врели некипели нали разбра :):) При бабичките и дядовците по градинките :):)

Сря Фев 25, 2009 6:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща