Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Timing Advance Processor (ТАП) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Timing Advance Processor (ТАП)
Бих изкал да попитам някой сблъсквал ли се е с електронна схема на такова устройство, и дали би било трудно да се направи.

Сря Фев 25, 2009 4:02 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Имам за пасата.
Не знам дали ще ти лесно да го направиш но със сигурност ще ти е по-евтино да го купиш.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... D%F1#14313

Сря Фев 25, 2009 7:34 pm
Профил

Мнение 
найстина цената никак не е лоша, но аз при мен съм си врътнал делкото на +6 градуса постоянно, и наистина има добър ефект при работа на газ.
Просто питам от техническа гледна точка, защото не съм срещал схема из нета на такова устройство, а и може би несъм търсил достатъчно добре.
Наскоро слагах един ТАП (AEB 537) на 1,8 вектра на метан, но нещо немога да усетя разлика в динамиката с и без предварение.

Сря Фев 25, 2009 10:10 pm
Профил

Мнение 
То за това хората са измислили струбоскопа и мотор тестера. :D

Сря Фев 25, 2009 10:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С кой двигател е вектрата?
За C18NZ също имам.
Не си единствения който не е очарован от италянските авансатори.
Имат кусур който няма да коментирам.
Както казва qnis3 който го интересува нека си клечи със стробоскоп и осцилосцоп край двигателя.
При правилна настройка разлика между бензин и метан почити няма. (на метан съм)
Значи качвам витиня на едното гориво, отнемам газта превключвам другото - газ до ламарината. Отнемам газта връщам на първото - газ до ламарината
Така няколко пъти, жена ми която се вози на задната седалка не може да познае на какво гориво съм.
Аз самия понякога съм се обърквал и съм карал на бензин докато ми светне лампата че свършва.Първите пъти се шашвах за части от секундата докато осъзная че туй червеното дето премигна не е маслото.
Искам да кажа че разлика има но ако човек не внимава няма да я забележи.
Правилна настройка освен подходящ аванс означава и правилно подбрани изпарител и плочка.
Има газаджии които твърдят че от аванс -коректор няма смисъл и верно колите които те правят и със аванс и без аванс е все едно и също.
Техните произведения долу - горе вървят до средните обороти на горе хич ги няма и харчат като змеьове.
Причината е че отвора на плочката е прекалено малък за кубатурата на двигателя.
Сместа е много обогатена - гори бързо но коефициента на пълнене на цилиндрите е малък.
Затова аванса няма как да им подобри работата, при тях просто проблема е друг.

Сря Фев 25, 2009 11:30 pm
Профил

Мнение 
според мен доста добре си го обяснил румен, ролята на смесителя е огромна. Тая Вектра е точно C18NZ, на метан с някакъв ламбда контрол, но така дойде от Италия, не е бутана тук. Момчето се оплаква че доста му горяла - от порядъка на 9лв. на 100км.. С съдействието на колегата qnis3 успях да монтирам посоченият ТАП (който е за две бобини по принцип), и като вкараме предварение на метан се усеща за момент една промяна на оборотите, но промяна в динамиката и вървенето никаква

Сря Фев 25, 2009 11:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Заначи италянците са спретнали кур-капана. Може да се разминете и по -тънко те умрат да пъхат разни неща във въздуховода когато не слагат авансатори. Възможно е смесителя да е правилно подрбран но понеже клиента е отказа авансатор, правят изкуствено някъде стеснение за да намалят притока на въздуха - респективно да увеличат вакума и т.н....
Ако няма допълнително стеснение на въздуха което можете да махнете. Ще трябва да сменяте плочката задължително.
Като имате впредвид че задължително може да се окаже недостатъчно.
Ако с новата плочка не можете да настроите стария изпарител следва смяна и на изпарител.

Упс. това горе важи по-принцип. Но, когато има ламбда контрол имаш още няколко момента.
Настройката на лабда контрола, състоянието на ламбда сондата и естествено дефект в електрониката или изпълнителния механизам на ламбда контрола.

Ако говорим за извън градско нормално е този двигател да гори около 6лв. на 100км
За градско в София 9лв. е екстра.

Чет Фев 26, 2009 1:04 am
Профил

Мнение 
ами за съжаление разхода е на дълго, и наистина е голям, защото тоя пич с вектрата работи на метан станция (в Бяла Русенско), и има възможност да коментира разходите на други коли и си прави съпоставка.
Но въпреки това си личи че уредбата е монтирана кадърно, отзад окачването на колата е подсилено, и тръбалаците така доста прегледно са прекарани. Смесителя не сме го гледали какъв размер е , но и това ще направим, а всъщонст какъв трябва да е размера на отвора на плочката за този мотор??
Другото което ми прави впечатление е стъпковият мотор на ламбда контрола, прилича все едно е надяната муфа на маркуча за ниското налягане (към плочката). Освен това след стъпковият мотор е сложен допълнително и механичен дросел (тройник, ама с една врътка).
Всъщност при този мотор какъв ТАП трябва да се сложи - директно да атакува бобината, или да вкарва предварението още от импулса към комутатора?

Чет Фев 26, 2009 8:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
mafiota написа:
Но въпреки това си личи че уредбата е монтирана кадърно, отзад окачването на колата е подсилено, и тръбалаците така доста прегледно са прекарани.

Е тъй де, къдърно от железарска гледна точка.
Факта че не са сложили ТАП и че са "решили" проблема по железарски.
То когато метана беше два -пъти по ефтин че гори с 30% по-вече на никой не му е правило впечатление.
При тези цени обаче му излиза по-скъпо от пропан-бутан.
Този който аз предлагам е към комутатора.

Чет Фев 26, 2009 11:35 am
Профил

Мнение 
rumen написа:
mafiota написа:
Но въпреки това си личи че уредбата е монтирана кадърно, отзад окачването на колата е подсилено, и тръбалаците така доста прегледно са прекарани.

Е тъй де, къдърно от железарска гледна точка.
Факта че не са сложили ТАП и че са "решили" проблема по железарски.
То когато метана беше два -пъти по ефтин че гори с 30% по-вече на никой не му е правило впечатление.
При тези цени обаче му излиза по-скъпо от пропан-бутан.
Този който аз предлагам е към комутатора.

ами да взема от теб, но незнам ефекта да не е същия :(

Чет Фев 26, 2009 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако е същия значи не й стига въздух. 8)

Чет Фев 26, 2009 6:52 pm
Профил

Мнение 
rumen написа:
Ако е същия значи не й стига въздух. 8)

Днес пак минах да погледна вектрата.
Нямаш си и напредстава колко беше прав, в момента е настроена така, че дърпа въздух от една малка дупка. Тотално удошена!!
Ламда контрола е: BRC mod. Blitz

Само немога да проумея, какво точно са изкали да постиганат, защо толкова са и затворили въздуха, не са ли можали да я нагласят със стандартния въздуховод :? :x

Чет Фев 26, 2009 7:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без ТАП със стандартния въздуховод забрави че ще я нагласиш.
Това че има чуждо тяло е добрата новина, която предполага че смесителя няма да има нужда да се сменя.
Но с не малка вероятност предполага и лоша новина защото така се маскират проблеми по запалването.
Ако почне да гърми когато се опитате да нормализирате сместа. Или по късно като опитатае да добавите аванс.
Просто почвате да сменяте първо най-ефтините и най-окаяно изглеждащите части от списъка:
свещи, дистрибуторна капачка, палец, кабели. или просто спазвате реда в който съм ги написал.

Чет Фев 26, 2009 11:33 pm
Профил

Мнение 
rumen написа:
Без ТАП със стандартния въздуховод забрави че ще я нагласиш.
Това че има чуждо тяло е добрата новина, която предполага че смесителя няма да има нужда да се сменя.
Но с не малка вероятност предполага и лоша новина защото така се маскират проблеми по запалването.
Ако почне да гърми когато се опитате да нормализирате сместа. Или по късно като опитатае да добавите аванс.
Просто почвате да сменяте първо най-ефтините и най-окаяно изглеждащите части от списъка:
свещи, дистрибуторна капачка, палец, кабели. или просто спазвате реда в който съм ги написал.

ок Румен, благодаря за ценната информация!!!, само да попитам при ламбда контрола нормално ли е последователно на степера да се слага допълнителен дроселов винт??

Пет Фев 27, 2009 9:14 am
Профил

Мнение 
Да ко служи за разклонение * да е отвит до край*.

Пет Фев 27, 2009 10:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща