|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всъщност да им играеш по свирката и да се оставиш да те принудят да гласуваш
за тоя, дето ти го рекламират към момента ката по-малкото зло е заравяне на главата
в пясъка.
Да откажеш да ги легитимираш е по-неприятният вариант за мафията - освен ако смяташ,
че има кого да избереш, който да не е част от нея. Ако някой мисли така в 2009-а, нищо не може
да му помогне да прогледне така или иначе.
Не знам дали си забелязал, но от някое време насам главният им проблем е да докарат
някакви приемливи числа на активност. Докарват ги от молив, мене ако питаш, но това е отделно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 27, 2009 5:30 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Само че негласуването има смисъл само ако го докараш поне до 80-85% (негласували). А това никога няма да стане, най малкото заради кебапче-консуматорите, автобусните туристи и приличното количество изкукали пенсионери (дето сега ще плажуват) - т.в кофтито материал (ей все повече почва да ме кефи прозрението на оня кютук), който си има едни 30% твърдо представяне.
При гласували 30%, тия педали от властта се чувстват най-комфортно - това е перфектното за тях - хем ги легитимираш, хем поради профила на гласуващите легитимираш точно и само тях. Точно това се случи на последните избори.
Така, че аз колкото и тъпо да звучи, мисля, че гласуването в момента е по-малкото зло. Поне свинете в парламента ще са от различни породи и така ще им е по трудно да делят кокала. Гарантирам ти, че при едни 80% гласували, управниците ще седят на тръни - най малкото защото това значи че болшинството от българите има позиция - нещо от което те се страхуват неимоверно.
Сегашното правителство освен крадливо и нагло е некомпетентно. А от това по голямо зло няма. Крадлив, нагъл -зле. Но тъпанар да те управлява вече си е направо катастрофа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 27, 2009 11:45 am |
|
 |
|
tgi
|
Съгласен съм, че е така. Не е. Не можеш да очакваш от другите да правят нещо, което ти самият не правиш. Единственият начин процентите на участие да паднат толкова под 30, че и от молив да не могат да ги докарат без да бъдат хванати, е ако човек не гласува. Човек отговаря само за собственото си поведение.
И с това не съм съгласен. Свинете ще са от различни породи - така е. И ще се бутат за позициите
си повече, и ще бъдат по-уплашени и т.н., добре, няма две мнения по въпроса.
Но свинарят ще е все същият, и с такава или инаква музика политиката ще е все същата.
Единственият начин да бъде накаран да пусне нещичко е да се уплаши *той* за властта
си; никакви размествания на дебилите в парламента не го интересуват, те са все вербуван
контингент. Опасността *целият* тоя контингент да се изпари, губейки легитимността си е
нещото, което тревожи сънищата му - и при тая опасност в паниката все нещо ще изтърве в
някакъв момент (както през 89-а и малко след това).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 27, 2009 12:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
То това хубаво. Ама като тия 30% изберат измежду всичките глупаци - най-тъпия. Това какво правим? Защото тия 30% са си наличне, нещо повече те се увеличават (заради прогресивно сговнясване на материала). Естествено винаги можем да заложим на идеята, че колкото по зле, толкоз по голям шанс картонената кула да се срути. Но на мен вече ми писна да се удрям в дъното. Боли. А на теб?
Пък и да се върнем на думите на Гойко и материала. С всяко ново гмуркане - материала се влошава (т.е. читавия материал напуска кораба). Така че след следващия удар в дъното, може да няма и излуване въобще....
Та от тая гледна точка - негласуването даже помага на ония горе. Защото закрепва статуквото им, читавия материал напуска, докато накрая остане само калпавия - което може би е и целта.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 27, 2009 12:09 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не негласуването. Недостатъчното негласуване - и човек има избора дали да е част от него.
Това си беше част от стратегията им след 85-та. Все още е - работи.
Но само защото много ти е писнало от нещо не значи, че ще се справиш с него по утъпкания път
(или че въобще ще се справиш, де).
Това с гласуването за "когото трябва" вече е опитано и доказано не работи - просто до избор
биват допускани само вербувани, очевидно планът им от 80-те си работи и досега.
Да мислиш, че продължавайки да им играеш по плана можеш да им навредиш, е по детски
наивно.
Дано не останеш с впечатлението, че проповядвам "негласуването" като нещо, което веднага
(или въобще) ще докара реален резултат. Не съм толкова наивен. Просто това е правилното
действие в дадената ситуация според мене, а за писване сигурно ми е писнало повече, отколкото
на всеки друг.
|
| Пет Фев 27, 2009 12:58 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Негласуването не е решение, нещо като да искаш да спреш да ядеш, за да пребориш кризата, глупавичка теза. Но не е глупава за някои 100 годишни партии, напротив, манна небесна е за тях, защото глухите бабички никога няма да чуят твоят призив, те ще са все пред урните. Надявам се, да не сме толкова оглупяли, че да искаме бабички да избират как ще се развиваме за напред. От много злини е по-добре да избереш по-малкото, отколкото да подвиеш опашката и да оставиш някой друг да избира вместо теб. То, всъщност така е и по-лесно, да избягаш от отговорност, за да можеш при неуспех обвиниш другите, видите ли, аз не гласувах за еди кой си, а то е обратното май, с негласуването си позволяваме да си разиграват кончетата. Виж, ако агитираш с тезата "Скрий паспорта на баба си !", по бих те разбрал 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 27, 2009 2:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | ¶ написа: Негласуването не е решение, нещо като да искаш да спреш да ядеш, за да пребориш кризата, глупавичка теза. Но не е глупава за някои 100 годишни партии, напротив, манна небесна е за тях, защото глухите бабички никога няма да чуят твоят призив, те ще са все пред урните. Надявам се, да не сме толкова оглупяли, че да искаме бабички да избират как ще се развиваме за напред. От много злини е по-добре да избереш по-малкото, отколкото да подвиеш опашката и да оставиш някой друг да избира вместо теб. ... |  |  |  |  |
Нека опитам още веднъж да обясня - макар да виждам колко безнадеждно е, клишето е впринтено
много надълбоко (15+ години все това повтарят от медиите).
Аналогията ти с яденето е погрешна, защото предполага, че някой ти предлага нещо годно за ядене;
това не е така.
Ако трябва да избера от три чинии, в едната светлокафяво лайно, в другата тъмнокафяво такова, а
в третата - примерно зелено, то аз бих предпочел да не ям нищо, thank you very much.
|
| Пет Фев 27, 2009 3:08 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
ХАха, точно същата аналогия ползвам и аз, когато се случи да се бистрят политически теми 
|
| Пет Фев 27, 2009 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
мда... а правилното е човек да избере най-хранителното:) Поне според мен. Поне ако съм пред дилемата дали да пукна от глад или да ям.... лайна. Щото днес ядеш лайна, оцеляваш пък утре има възможност и до пържола да го докараш. Тъпо е да се обърнеш... и да пукнеш от глад.
Но примера не е добър, защото негласуването не води до физическа смърт, докато гладът....
|
| Пет Фев 27, 2009 3:52 pm |
|
 |
|
¶
|
За клишета е глупаво да говориш, точно обратното е на това което казваш и се втълпява от самоуки гастрономи, че е по-полезно да чакаш даром да ти дадат да ядеш лайна, отколкото да се пребориш за храна. Българина обича да се самоунижава и да се самобичува, да не дава нищо от себе си на обществото, но да иска много от последното, което няма как да стане, защото за да вземеш, трябва да дадеш, за да спечелиш от лотарията, трябва да дадеш шанс на Господ, като си купиш билетче. Иначе все лайна ще имаш за храна и избора ще ти се сведе измежду 3-те чинии с коя да започнеш да закусваш, с коя да обядваш и с коя да вечеряш. Психологията на българина е от каменната ера: ще си кютам на топличко, какво става около мен не ме засяга, всички са маскари, няма значение какво ще стане, кой ще се наложи и какво е бъдещето ми, важното е да мърморя всеки божи ден, че имам само трите чинии...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 27, 2009 5:25 pm |
|
 |
|
tgi
|
> За клишета е глупаво да говориш, точно обратното е на това което казваш
Е ти това ако не си схванал, че е клише за вече близо 20 години, откак е в
обращение, надежда няма за тебе.
> и се втълпява от самоуки гастрономи, че е по-полезно да чакаш даром да
> ти дадат да ядеш лайна, отколкото да се пребориш за храна.
Ами ти именно *това* пробутваш - по-добре иди си "избери" едно от предлаганите
ти лайна, че друга опашка, на която да се наредиш да чакаш, няма.
С чакане не става.
Практичните хора действат и правят това, което могат да
направят - и не правят това, което е в услуга на враговете им.
|
| Пет Фев 27, 2009 5:39 pm |
|
 |
|
¶
|
Май май за тебе няма надежда, така ми се чини А ти какво предлагаш ? Да си кютаме тихо и кротко под одеялото при топлата кълка на жената, за да имаме храна за душевни чикии ? Или предпочиташ все някой да ти предлага нещо ? Не е ли по-добре след като са все лайна, да елиминраме най-големите лайна, след това следващите и така докато останат най-малко миризливите ? Ако те слушам теб, значи е по-добре цял живот да делиш чинията с най-големите лайна.
Практичните хора имат цел в живота и винаги избират от две злини по-малката. Непрактичните
по цял ден проклинат световната неправда, своята неразбрана орис и липсата си на късмет при
раздаването на чиниите, докато практичните ще се опитат да променят кой им дава чинията
и с какво е пълна вътре.
Така, точка по темата за лайната от мен, кой ял ял, кой не е ял, тепърва ще има шанс да яде 
|
| Пет Фев 27, 2009 6:09 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това е последното ми по темата. Колкото си схванал, толкова.
> А ти какво предлагаш ?
Просто е. Ако имаш опцията да не изядеш нито едно лайно, възползвай се от нея.
> Практичните хора имат цел в живота и винаги избират от две злини по-малката.
Когато имаш само един бит, това е практично поради липсата на друга възможност.
Не и когато битовете са повече, както е в случая - имаш и избора да *не* направиш
това, което иска врагът ти от тебе, например.
Повече не искам да опростявам обяснението, и без друго вече е далеч под нивото
на практически всички във форума - а и съм сигурен, че вече съм досадил на немалко
хора, за което се извинявам. Знам, че няма как да накарам някого да разбере нещо
без неговата воля за това, ама вече го написах и реших все пак да го постна така
или иначе.
|
| Пет Фев 27, 2009 6:39 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Аз съм се решил ще се гласува тази година...  За пръв път...Особено като се изказаха някои,че тройната коалиция щяла пак да е коалиция...Ако пак никой не гласува от нормалните хора още един мандат ни чака с тези убавци,щото електората на тях им е ясен.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Фев 27, 2009 6:53 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Според мен тезата за наказателно НЕгласуване има своята логика. Но колкото и да е добра тя е абсолютно неприложимав България, поне в обозримо бъдеще и е от полза на сегашното статукво.
И друг път съм казвал, че за мен, поне за сегашната ситуация в България решението е 100% мажоритарни избори, но очевидно това няма да се случи за пореден път, така че трябва да търсим друго решение
Решението според мен в сегашната ситуация е: гласуване за не така широко афиширани кандидати. Където е възможно да се подкрепят независимите кандидати или сдруженията на такива, както и нови политически субекти със свежи идеи и които подкрепят промяната на избирателната система. Важното е да се опитаме да внесем колкото може повече шум в сегашната стабилна система.
След това сериозно да се замислим и да вземем да се организираме или да вземем участие в усилия, насочени към натиск върху парламента за нормална промяна на закона за референдумите, което ще даде възможност с референдум да се наложи и промяна на избирателната система. Само така виждам шанс в сегашните условия да се промени статуквото.
_________________ LZ
|
| Пет Фев 27, 2009 7:33 pm |
|
|