| Автор |
Съобщение |
|
breeze
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
 електродвигател, управление
Здравейте колеги, Налага ми се да намеря подходящ електродвигател и управляваща схема (поне силовата част) за следната задача - една въжена линия около 10-тина метра, не особено натоварена. Лошото е, че трябва да може да се движи със 4-5 степени на скоростта, както и да се сменя посоката. Това отрязва ли възможността за асинхронен двигател? А дали може да се намери подходящ постояннотоков и въобще кое е най доброто решение - за типа на двигателя и управлението. Питам, защото с микроконтролери съм се занимавал много, както и със слаботокова електроника, но електродвигателите са ми най слабата част... Благодаря предварително
|
| Сря Юни 01, 2005 1:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
За асинхронен двигател при тези изсквания ще трабва май честотен преобразувател със спирачка и реверсиране.
|
| Сря Юни 01, 2005 2:02 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Лъво е прав. За тук най-доброто е постовннотоков с редуктор и евентуално обратна връзка.
|
| Сря Юни 01, 2005 2:24 pm |
|
 |
|
breeze
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
Ще ми се да избегна редукторите... да е свързан направо с една ролка към въжената линия. Това не може ли да стане с постояннотоков двигател? А такива мощни постояннотокови намират ли се на нашия пазар. А под обратна връзка енкодер ли се разбира? 10х за дадените дотук отговори
|
| Сря Юни 01, 2005 2:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Без редуктор може и да стане но само с специален двигател. Високомоментни се водиха май тоя тип но може и да греша за наименованието. И някаква електромеханична спирачка мойе да ти се наложи да ползваш. Мисля че имаше някакъв тип редуктори дето не изискват спирачка,би трябвало да са с червяк вътре.
Така че по мое мнение наи удобното решение е обикновен колекторен двигател + редуктор от тия по специалните + тиристорен регулатор а реверса с един контактор.
Всъщност от тия по специалните редуктори съм виждал за малки мощности не знам дали се ползват за по големи. Но затова си има хора дето се занимават с механика и трябва да питаш.
|
| Сря Юни 01, 2005 3:29 pm |
|
 |
|
èíæ.Âàñèë Ñàïóíäæèåâ
|
Ïîäîáåí ïðîáëåì çà êîíâåéåð ðåøèõ ñ àñèíõðîíåí äâèãàòåë ÷ðåç íèñêî÷åñòîòåí ìóëòèâèáðàòîð è êîíòàêòîð. Ðåãóëèðàõ îòíîøåíèåòî èìïóëñ-ïàóçà. Êîíâåéåðà òó òðúãâàøå, òó ñïèðàøå è òàêà ñå ïðîìåíÿøå ñðåäíàòà ñêîðîñò. Àêî òîâà òå óñòðîéâà, ìîãà äà òè ïîìîãíà è ñúñ ñõåìà. Òÿ å åëåìåíòàðíà. Ïðîñòî ñå ïðàâè ìóëòèâèáðàòîð ñ òðèãåð íà Øìèò è äâå ðàçëè÷íè âðåìåêîíñòàíòè íà ïðåçàðåæäàíå íà êîíäåíçàòîðà. Ðåãóëèðàíåòî ñòàâà ñ ïîòåíöèîìåòúð, à ðàçäåëÿíåòî íà çàðÿäíèòå âåðèãè ñòàâà ñ äâà äèîäà.
|
| Сря Юни 01, 2005 5:12 pm |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Моето предложение е асинхронен двигател с честотен преобразовател (вече са достатъчно евтини) задължително електромагнитна спирачка (за защита от проблем в електрониката), редуктор. А честотния преобразовтел може да се управлява с всякъкъв контролер - даже и с PIC. Така според мен проектът ще се реши най-бързо и ще има най-висока степен на безопастност.
|
| Сря Юни 01, 2005 9:35 pm |
|
 |
|
èíæ.Âàñèë Ñàïóíäæèåâ
|
Ñ ÷åñòîòíîòî óïðàâëåíèå ñúì ìíîãî íàâúòðå, íî íå çíàÿ äàëè çà òîçè ñëó÷àé å îïðàâäàíî îò òåõíèêî-èêîíîìè÷åñêà ãëåäíà òî÷êà. Ñïîäåëÿì îïèò çà âúçìîæíî íàé-åëåìåíòàðåí íà÷èí, ÷ðåç àñèíõðîíåí äâèãàòåë, ðåäóêòîð è íèñêî÷åñòîòåí ìóëòèâèáðàòîð ñ ðåãóëèðóåìî îòíîøåíèå èìïóëñ – ïàóçà. Àêî èìà îïàñíîñò, òîâàðúò äà ñúçäàäå äîïúëíèòåëíà òÿãà, ìîæå äà ñå èçïîëçâà ÷åðâÿê èëè åëåêòðîìàãíèòíà ñïèðà÷êà.
|
| Сря Юни 01, 2005 10:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
асинхронния двигател дава малък въртящ момент при развъртане,трябва да се има предвид и да се избере с по голяма мощност от необходимата за работа. Не е голям диапазона в които можеш да му променяш оборотите с честотния регулатор. Ако отношението между най ниската и наи високата скорост на линиятата ти е повече от 3 не най подходящото решение. А и трябва да имаш предвид че е
втините варианти на честотните регулатори не са наи надежното нещо на света  . Имал съм вземане даване с такива ..... аман.
|
| Сря Юни 01, 2005 10:20 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
@brezee , много малко информация си дал за усилията на системата, ако мислиш за асинхронен дв. и имаш голямо стартово натоварване ще сгрешиш , сещам се за синхронен двигател със със честотен преобразувател ще бъде издържано решение, друг вариянт е синхр. дв. със два вида чифтови полюси без честотен преобразувател , ама този последния съм го виждал само на книга ....
|
| Сря Юни 01, 2005 10:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Щом става дума за "не особено натоварена" линия и "4-5 степани на скоростта", продължавам да си мисля за постояннотоков двигател. Най=лесно се управлява, най-добро съотношение стартов въртящ момент / средна консумация. Че и за спирачка става, ако му сложиш обратна връзка за въртенето на ротора ( за последното има тема за безконечни врътки, то е почти същото ). При ниски обороти асинхронният двигател е крайно неефективен, а и честотното управление нито е евтино, нито е чак толкова надеждно.
|
| Сря Юни 01, 2005 11:02 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Двигателят за постоянен ток е напълно управляем и може да се използва навсякъде. Оправдано ли е обаче да се използва за въжена линия? Той работи в спирачни режими, но като спирачка в случая не бива да се използва, защото при бавно развъртане спирачните му свойства изчезват.
Използването на синхронния двигател е абсурд. Той има проблеми с пускането, а тук се говори за реверсиране.
Честотното управление е много скъпо. Не зная подробности за заданието, но аз бих помислил за електромагнит и зъбчатка, подобно на часовниковите механизми.
|
| Чет Юни 02, 2005 8:08 am |
|
 |
|
Гост
|
Íå ñå õàáåòå, ã-í Ñàïóíäæèåâ! Òóêà ìîì÷åòàòà ñè ïàäàò ïî ïî-åëåêòðîíèçèðàíèòå ðåøåíèÿ. Íÿìà ëè 32-áèòîâ ïðîöåñîð - íå å ðåøåíèå çà òÿõ.  À èíà÷å ñìÿòàì, ÷å âàøèÿò îòãîâîð å ÅÄÈÍÑÒÂÅÍÈß âúçìîæåí, àêî ñòàâà äóìà çà íåùî ñâúðçàíî ñ ÷îâåøêà áåçîïàñíîñò.
|
| Чет Юни 02, 2005 8:39 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
При многото въпросителни относно заданието, няма как да се намери оптималното решение. Ако по въжената линия или около нея има хора е едно, ако ще се превозват ценни тавари друго, а ако просто ще се влачат дълвени трупи - трето. Затова всеки постинг е една възможност, а питащият е този, който ще си прецени.
|
| Чет Юни 02, 2005 8:48 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това мнение е супер глупаво, още повече и като Гост. Ако се регнеш няма да те изядем. Тоя форум е точно за това - всеки да даде някаква идея и човека сам да реши, какво е най-подходящо за него. А дали ще е 32 битов процесор или въобще няма да има процесор всеки си има право на мнение. Не си мисли, че твоето е единствено миродавно - няма "единствен" възможен начин  . Айде със здраве.
|
| Чет Юни 02, 2005 9:59 am |
|
|