Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за избор на PIC.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
и аз мисля че Българския не му е роден ... в такъв случай му е позволено !

ако пък е ... по-добре да съди държавата (в Страсбург примерно) понеже очевидно е жертва на образователната ни система (постовете му в форума са неопровержимо доказателство) :)

Нед Мар 01, 2009 6:07 pm
Профил

Мнение 
По-добре отговорете на хлапете вместо да се заяждате!

За съжаление, аз с нищо не мога да помогна, тъй като с пиковете съм на "вие"... Но ако можех бих го направил. Все пак тук НЕ сме психолози, нито филолози и не бива да правим оценка нито на умствения багаж, нито на качеството на образованието. Фактът, че хлапето се интересува от контролери заслужава само уважение.

Нед Мар 01, 2009 6:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
По-добре отговорете на хлапете вместо да се заяждате!

За съжаление, аз с нищо не мога да помогна, тъй като с пиковете съм на "вие"... Но ако можех бих го направил. Все пак тук НЕ сме психолози, нито филолози и не бива да правим оценка нито на умствения багаж, нито на качеството на образованието. Фактът, че хлапето се интересува от контролери заслужава само уважение.

явно не си си направил труда да прочетеш "питането" (пишеш си по дифолт!?) :)

Нед Мар 01, 2009 6:57 pm
Профил

Мнение 
Напротив, прочетох го.... както и предишните питания на тоя младеж от Пазарджик, но не това е важното...

Нед Мар 01, 2009 7:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Темата за ПИК-ове толкова е разтягана до сега във форума, че ако беше потърсил, нямаше точно този въпрос да зададе. И аз когато се регистрирах във форума, тъкмо започвах с ПИК-овете, но поне бях прочел една книга за тях.

Нед Мар 01, 2009 7:35 pm
Профил

Мнение 
Точно щото е много засягана щеше да намери купища страници в които Никола критикува Румен, или пък Румен се опитва да ни убеди колко е добър протона ... още толкова колко по добри са атмел, и същото колиество как пиковете са по добри, едва ли щеше да намери отговоръ на въпроса си.
Друг въпрос е че не го е задал правилно, тъй като и той май не знае какво точно му трябва.

Сря Мар 04, 2009 9:41 am
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Като стана въпрос за PIC... :D

Уча автоматика в УХТ Пловдив и ни разкарват от време на време по фирми колкото да не е без хич..
отиваме в Microsyst( правят регулатори и тем подобни) и питам аз какви процесори използвате ...и те ...ами на една водеща фирма Microchip ( оказа се че си правят регулаторите с някакъв PIC16, говорим за промишлени регулатори за заводи):)....отиваме после при конкуренцията им от Comeco

и питам аз същия въпрос. г-н Сакалийски( един от акционерите) ми отговори долу горе така:
-Използваме на TI ( MSP-430),те са най добри. Има една друга фирма Microchip, ама тяхните контролери стават само за ютии и фритюрници. :D

Сря Мар 04, 2009 12:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ако идеш при трета фирма те ще ти кажат, че ползват Freescale, щото там е истината, а четвъртата ще ти каже, че ако ползват само японски (NEC напр.) щото те се ползват в автоиндустрията, значи са дъ бест.

Правилния отговор е - ползваме тези, които вършат работа. Всичко друго е комплексарщина и мерене на пишки.

И въобще включването ти по темата е мнооооого на място и е изпълнено с мисъл. Има раздел общи приказки, точно за общи приказки.

Аз предлагам да се трият всякакви мнения за и против пиковете. Просто на много хора света им е крив и затова са виновни Микрочип, само заради факта, че имат наглостта да съществуват. От което всяка тема в която се спомене ПИК, се превръща в плюене и/или бясна защита на тая фирма и честно казано изпростява до крайност.

ИРек, отвори една тема в Общи Приказки - За и Против Пиковете, закотви я там и всички дето боготворят или ненавиждат тая фирма да си дърдорят глупостите там. Щото иначе, четеш си форума и всяка трета тема изведнъж се забатачва във вечния въпрос и до там.

Сря Мар 04, 2009 12:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
:oops: добре де sorry ..нищо лошо не съм казал за пиковете (моето развитие все още е свързано с тях).
разказах за мнение на други хора

Сря Мар 04, 2009 1:07 pm
Профил

Мнение Хехе
sukhoi написа:
:oops: добре де sorry ..нищо лошо не съм казал за пиковете (моето развитие все още е свързано с тях).
разказах за мнение на други хора

Абе ако слушаш Никола Киров най добре да си смениш заниманието с нещо друго.
Нищо им няма на майкрочип дерзай напред без предразсъдъците на този и онзи. Утре ще го питам него като почне да си сменя чиповете с такива каквито има на пазара :D
Твърде много се зацапа темата и ако може админа да делне празните приказки че да си се води нормална дискусия.
Какво и е на схемата дето я пуснах точно проектирана за целта RGB тестов генератор всичко си има, остава само да се направи.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Мар 04, 2009 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей Пикоборец нещастен. Аз работя с 10тина платформи процесори. Не ми пука особенно ако една си отиде в небитието. Ти мисли за себе си. Хляба за пикоборци все повече намалява. Все по рядко някой ще търси разработка на мигалки за светодиоди :):):)
А в кризата доста читави хора ще си търсят работа. Да не се похвалиш скоро че копаш с мотиката в местното ТКЗС и да рониш сълзи когато си мигал гордо с светодиодите :):):)
Така че умната :)

Сря Мар 04, 2009 7:19 pm
Профил

Мнение 
Абе Киров, не знам ама напоследък нещо много питания за разни неща с ПИК, не мигалки но не и за совалки, ама мен не ми се ще и ги обеждавам че и друго има а те упорити ..... то аз си правя квот си знам ама .....
Но иначе ей сега с една 12-ка се борих, пик не бях пипал от има няма 3 години, един ден си изравях програматори, първоначално мислех да го програмирам с ICD-то, ама нещо се сбъги с новия CCS, после докато подкарма тъпия Propic .... днес 2 часа чудене що се не познава, уж пишат че ISP работи добре само с резистори, ами имма 20 к към изхода на един ОУ, на clock-а, е да ама не, докатоне ги махнах тия 20 к не потръгна, нямам спомени вече другаде програмирал ли съм го така и какво съм правил ама ....
Пусто цена се гони с тая въшка, а атмел са ми като пикльовците при тебе, ама най-вече лоши спомени :)

Дали пика става само за фритюрници и ютии ... едв али , малко силно изказване, а пик-а си е ОК за доста от стандартните решения в автоматиката, в мсисъл термометри, разни регулатори по прости, транспондери и др. подобни, иначе TI са си класика, но реално в много приложения е трудно да имнамериш предимство, говоря за индустриалните. Виж стигнеш ли до честотни ргулатори и други подобни глезории, не знам какво могат новите dsp-икли, но TI е идеално за целта.
Иначе за Комеко .... абе аз помня едни времена когато и те ползваха пикове, поне съм ги виждал в копувани от тях термометри и цифрови скали :).

Иначе и при мен в офиса хорта не им се кефят много, щом два дена един програматор не мое да намерим работещ :), въпреки че хищника преди седмица май беше склонен да бутнем някое пикалце в едно приемниче за IR.

Чет Мар 05, 2009 12:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм обяснявал в други теми. Там където цената на труда на разработчика е много малка част от общата цена на изделието / Големи партиди, много проста програмка ...... / и се гони цена на хардуера може да се използва и PIC успешно. Но пък в BG само ги сънуваме тия много големи партиди май. И се получава че пикоборците си губят времето в борба с тия дървета за дребни пари икономия. Правят едросериино производство в огромни партиди по 10 броя :). За едното удоволствие да мигат със светодиодите. Разбира се го правят гордо :):):)

В големи партиди се оказва че някой ARM дори са по евтини от средния клас PIC. Просто единичните бройки PIC се продават евтино. На голяма партида PIC нямат много голямо намаление.

Иначе който държи да пише PIC на процесора му /религиозни подбуди / да ползва PIC24. Според Комет продажбите на PIC24 са мизерни.

За дребни въшки Silicon Labs, Freescale, Atmel подредени по цена от най скъпо към най евтино. Ако не работи при много големи слущения ATiny13 e добро решение. Ако се гони устойвивост на работа Freescale. Ако се гони защитеност на кода или минимален размер Silicon Labs. Ако ще е нещо съвсем просто и се прави в малко по голяма серия и аз бих сложил PIC12 или PIC10 но не ми е попадала такава задача пред очите скоро.

В дребния клас процесори 20 тина пина разнообразието е огромно вече. Това е най използвания тип в дребната автоматика вероятно. Там няма никаква причина вече освен религиозна човек да се трови с PIC16 или 18.Като сена нещата са долу горе изравнени.

При малко по големите особенно ако трябва да е с повечко ресурс PIC16/18 е отживелица. Там вече подбудите да е пик са изцяло религиозни.

А за голям проект,нещо към 5 хиляди реда и нагоре собствен код е постъпка достойна за мъченик в днешно време да се ползва някой от големите PIC18 :)

Чет Мар 05, 2009 1:24 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Re: Въпрос за избор на PIC....
spas92 написа:
трябва всичко да е свито максималко като размер
PIC10F20X SOT23-6. По-свито не знам да има. Лошо ROM 512 думи, RAM 24 байта, прекъсвания няма, 1 таймер. Т.е. май-май само на асемблер може да се пише :twisted:

Чет Мар 05, 2009 9:26 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2