Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Малка помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Малка помощ
Така, ако мога да помоля някой да ми помогне тук. Много искам да науча как става това програмиране. Уча в такова училище, но явно 4 години са ми отишли по дяволите. С 1 дума хал хабер си нямам от програмиране. Накараха ни нашия клас, да си намерим схема в интернет, понеже не знаем как се програмира - нито ние, нито даскала ни (3 години запоявахме само прости схеми на платки от на баба ми абитуренската и от там и елементите. Сега имаме въведен предмет асемблер, дето на даскала ни му е за първи път да преподава по този предмет) и да си я реализираме. Разглеждали сме само 1 микроконтролер PIC16F84. Характеристиката му цяла година я гледаме. Сега съм 12 клас . Аз съм си избрал схема, ето го и линка: http://pic-micro.hit.bg/ (това е схема на оборотомер за кола). Изтеглих си абсолютно всичко, което ми трябва. Купил съм абсолютно всички елементи. Запознат съм горе-долу кое как става с микроконтролера само от интернет. Но програмата, с която се работи - незнам. Как да вкарам тази информация в него и т.н. Даскалът ни взе програматор, измъдриха му захранване, но съм 100% сигурен, че схемата няма да тръгне заради PIC-a - досещате се защо. Стана ми интересно какви работи могат да са постигнат с микроконтролерите и т.н. Та ако може някои да ми даде дадена литература или нещо подобно, да чета как са програмира,езици и т.н. доколкото знам езика е асемблер и до там. Разгледал сам доста руски сайтове със схеми, но искам да си измисля и аз нещо или да не си измислям аз дадена схема, защото много трудно ще тръгне, или поне да знам какво правя въобще с този микроконтролер. Не да го ползвам, все едно рибар със зъболекарска машинка. Знае за какво служи, какво се прави с нея, но не знае как да дупчи зъба, къде да го пробие, кое свределче да ползва. Същата работа е и при мен.Ако някой му се обеснява или поне малко да ми помогне, давам ви скайпа си black_fenix90 или да пише тук

----------------
Редактирано, благодарение на micro_atc :)

Съб Мар 07, 2009 12:27 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
песимист съм, губиш си времето. ако някой е почнал подобно на тебе, да ти помага, но аз не съм и не знам какво се прави в такъв случай.

Съб Мар 07, 2009 10:34 am
Профил

Мнение 
Не - това не е истина........
Ужас..........това ли отгледахме....... :evil:
Срам, срам ме е :oops:

@ivelin
Младежо, не можеш да пишеш поезия ако си неграмотен!

Съб Мар 07, 2009 1:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Wise написа:
@ivelin
Младежо, не можеш да пишеш поезия ако си неграмотен!

А освен да се пише трябва и да се чете :)
Ивелине, Черни Фениксо ако наистина искаш да се научиш, а не само да си направиш курсовата задача("схемата" де) ще ти се наложи още много да четеш.
С четенето въпросите ти ще станат по-конкретни от там и отговорите също ще станат по-конкретни.

Съб Мар 07, 2009 2:42 pm
Профил

Мнение Re: Малка помощ
<deleted>

Последна промяна miro_atc на Пон Мар 09, 2009 12:20 am, променена общо 1 път

Съб Мар 07, 2009 3:34 pm
Профил

Мнение 
ivelin, не се отчайвай от критиката на колегите. Наистина би ти помогнало в бъдеще ако подобриш начина си на изразяване.

Иначе, мисля че книжката от линка ще ти бъде много полезна. Успех!
http://constructor.bg/shop/product_info ... c99ef3a4e9

Съб Мар 07, 2009 4:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не виновно момчето, образователната система.
Описал я е добре и всичко е вярно. Имам наблюдения по темата.

А въпросната книга може и да му е полезна, но ако може да мине без нея е много по-добре.

Съб Мар 07, 2009 5:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да бе, забравих, винаги "системата" е виновна, а добрите хорица, тези чисти ангелчета, са винаги нейни жертви. впрочем за каква вина говорим въобще? аз не виждам да е виновен в нещо- да се пише с правописни грешки не е престъпление, а глупости могат да се пишат и на най-правилен български. като казах че съм песимист ни най малко не съм визирал правописа му, а цялостната картинка. и все пак ако съм сгрешил в преценката си, нека му отговоря с две думи:
пич, кодът се налива в контролера с програматор. за Ф84ка може да си направиш простичък такъв само като напишеш "програматор pic" в гугъл. може и да си купиш (по-сигурно). ако искаш сам да пишеш програми, ти трябва и компилатор/развойна среда (ИДЕ). за пик може да ползваш идето на фирмата която го произвежда , казва се MPLab. и накрая, трябва ти описанието на самия контролер, термина е "datasheet", намира се (няма да повярваш!) на сайта на производителя или пак със гугъл ако не знаеш кой е производителя. айде успех.

Съб Мар 07, 2009 6:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Така ако мога да помоля някои да ми помогне тук, много искам да науча как става това програмиране уча в такова училище но явно 4 години са ми отишли по дяволите с 1 дума хал хабер си нямам от програмиране накараха ни нашия клас да си намерим схема в интернет понеже незнаем как са програмира нито ние нито даскала ни (3 години запоявахме само прости схеми на платки от на баба ми абитуренската и от там и елементите и ся имаме ваведен предмет асемблер дето на даскала ни му е за парви пат да преподава по този предмет) и да си я реализираме.Разглеждали сме само 1 микроконтролер PIC16F84 характеристиката му цяла година я гледаме сега сам 12 клас . Аз сам си избрал схема ето го и линка: http://pic-micro.hit.bg/ (това е схема на оборотомер за кола). Истеглих си абсолютно всичко което ми трябва купил сам абсолютно всички елементи. Запознат сам горе доло кое как става с микроконтролера от интернет само, но програмата с която се работи незнам как да вкарам тази информация в него и т.н. даскала ни взе програматор измадриха му захранване но сам 100% сигорен че схемата няма да трагне заради PIC-a досещате се защо. Стана ми интересно какви работи могат да са постигнат с микроконтролерите и т.н. та ако може някои да ми даде дадена литература или нещо подобно да чета как са програмира,езици и т.н. доколкото знам езика е асемблер и до там. Разгледал сам доста руски сайтове със схеми но искам да си измисля и аз нещо или да не си измислям аз дадена схема защото много трудно ще трагне или поне да знам какво прая ваобще с този микроконтролер не да го ползвам се едно рибар с заболекарска машинка знае за какво служи ко се прай с нея но не знае как да дупчи зъба каде да го пробие с кое свределче да ползва сащата работа е и при мен.Ако някой му се обеснява или поне малко да ми помогне давам ви скайпа си black_fenix90 или да пише тук

Цитат:
да бе, забравих, винаги "системата" е виновна, а добрите хорица, тези чисти ангелчета, са винаги нейни жертви. впрочем за каква вина говорим въобще? аз не виждам да е виновен в нещо- да се пише с правописни грешки не е престъпление, а глупости могат да се пишат и на най-правилен български. като казах че съм песимист ни най малко не съм визирал правописа му, а цялостната картинка. и все пак ако съм сгрешил в преценката си, нека му отговоря с две думи:
пич, кодът се налива в контролера с програматор. за Ф84ка може да си направиш простичък такъв само като напишеш "програматор pic" в гугъл. може и да си купиш (по-сигурно). ако искаш сам да пишеш програми, ти трябва и компилатор/развойна среда (ИДЕ). за пик може да ползваш идето на фирмата която го произвежда , казва се MPLab. и накрая, трябва ти описанието на самия контролер, термина е "datasheet", намира се (няма да повярваш!) на сайта на производителя или пак със гугъл ако не знаеш кой е производителя. айде успех.

...

Съб Мар 07, 2009 6:37 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Букварааааа той щв е единствения помощник.
А по темата .... след буквара може да се опиташ да научиш английски (или руски) защото datasheet на БГ не съм чел още.
Ама даскала е за е_ане .

Съб Мар 07, 2009 7:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
...да се пише с правописни грешки не е престъпление...

Ако питаш един изнасилвач дали изнасилването е престъпление,
вероятно ще каже, че за него това е форма на доставяне на удоволствие.
Защо ли тогава обществото разваля кефа на такива хора, като ги съди? :-k

Прикачени файлове:
Pravopis_3.jpg
Pravopis_3.jpg [ 59.28 KiB | Прегледано 2050 пъти ]
Pravopis_2.jpg
Pravopis_2.jpg [ 15.52 KiB | Прегледано 2045 пъти ]
Pravopis_1.jpg
Pravopis_1.jpg [ 26.56 KiB | Прегледано 2039 пъти ]

Нед Мар 08, 2009 11:12 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Младеж, тая работа мъчно ще стане задочно. Пиши откъде си, та някой на място да опита да ти отдели малко време.

Нед Мар 08, 2009 7:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Подкрепям Жоро.
Тези дни имах стажанти - ученици в 12 и 13 клас от две елитни (мислех) столични гимназии.
Ами те децата не могат дори да запояват свястно. За контролер не бяха чували!
А като ми разказаха с какво се занимават и какво учат - УЖАС!!!
Някои от тях ще продължат в Техническия и след 3г - колеги!

Миналата година имах стажанти, които съвсем непринудено заявиха, че за 2 седмици стаж са научили повече отколкото за 3г. в училище. Това говори ли ви нещо, при положение, времето ми е кът и не можах да им обърна дастатъчно внимание.

Затова наистина трябва момчето да бъде подкрепено и кротко с критиките.

Нед Мар 08, 2009 8:53 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo, така си е. Колцина от твоето ниво примерно, преподават в техникумите (тех. гимназии). Имаше тук един ентусиазиран преподавател, но отдавна не е писал. Цяла година му учили характеристиките на контролера, преподавателя си купил програматор... Работата е запълване на време.
Като гледам и сина програмист ще става, а и той и другите около него в писането са от същата партия.
Не гонете младите, че от тях са малко тези, които искат да се задълбаят сериозно в материята.

ivelin'е сега като те нахокаха да не вземеш да се откажеш. Като прочетеш повечко, ще започнеш да задаваш конкретни и смислени въпроси и ще си получиш отговорите. Учи английски, че на български наистина трудно се намира информация.

Нед Мар 08, 2009 10:31 pm
Профил

Мнение 
Мерси за конкретните отговори. От Варна съм. Не видях много информация само 1 книга ще си я купя мисля, че е добро начало. Някой беше се изгаврил и написа някакво описание с 2 думи за какво става въпрос. Мерси все пак !

Нед Мар 08, 2009 11:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща