|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Пак за Linux ws Winbowz
Е тука си в голяма грешка... Лайнукс се ползва предимно за професионални нужди. Докато единственото приложение на бозата е за потребители аматьори.
Примерно юникс/линукс държат 99% от пазара за операционни системи при суперкомпютрите.
Проблемът на комерсиалния софтуер като цяло е, че остава назад все повече и повече.
Прост пример. Аз ползвам GNU среда, която ми позволява:
* да работя с десетки хардуерни платформи
* стотици ако не и хиляди операционни системи
* да дебъгвам едновременно много таргет процесори и контролери в един общ проект
* да работя локално или remote
* освен това не съм сам, т.е. работя в екип с други хора и няма никаква грижа относно синхронизиране на сорсове, паралелна работа и т.н.
Колко комерсиални алтернативи имам мислиш? Ще ти кажа - николко... Всички останали се опитват да ебат дявола. Ако компилатора поддържа няколко платформи, всяка е с отделен лиценз, а което е още по-смешно компилатор от един и същ производите има различен синтаксис и/или стандарт за всяка платформа. Трудно дебъгваш система с 2 или повече ядра, дори когато са еднакив. А ако пък са от различни архитектури просто забрави.
За колкото по-сложни неща става дума, толково повече комерсиалните решения куцат. Те в много редки случаи имат клиенти на които да им трябва всичко, съответно тая комбинация изобщо не си правят труда да я поддържат, щото не могат да си върнат парите.
Сложността ще изяде главата на комерсиалния софтуер. Опън сорса има едно уникално предимство, че не фалира. За него няма кризи. Той бавно и постеменно си взема своя дял от клиентите. Много по-лесно и вероятно е една комерсиална компания да фалира и да си изгуби клиентите, отколкото да накараш някой, който ползва опън сорс да ти даде пари.
Примерно аз на времето се чудех дали да дам на IAR 5-6к$. Днес не само че не бих им дал и цент, но те трябва да ми предложат 5-6$к за да си помисля да им ползвам продуктите 
|
| Пон Мар 09, 2009 7:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Пон Мар 09, 2009 7:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не е възможно да обясниш това някому, дето не го разбира сам - нещо като да
разказваш за цветове на слепец е.
Причината е, че отстрани се вижда тъкмо това - някой седи и блъска клавишите,
понякога псува, понякога блъска и повечко та се разхвърчават копчета...
Както и не можеш да обясниш на средностатистическия човек от дадено време, че еди-кой си
прави големи неща, но никой не ги разбира и по тая причина не е богат. Причината е все така
очевидна - ако може да бъде обяснено толкова лесно нямаше да е неразбираемо
за средния човек, чийто акъл стига колкото да пресметне парите на себеподобните
си по това, което вижда. Примери колкото щеш - всъщност почти няма изпреварили времето
си хора, които да са били и преуспели, повечето просто са я карали малко по-добре
от средностатистическите си съвременници.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 09, 2009 9:54 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
@miro
1. Unix-a е безплатен колкото средна ръка мерцедес.
2. Това че ти, аз или който е да е ползва GNU, не променя факта, че "големите" си ползват IAR. А нашия бюджет е с 5-10 нули по малък, така, че нашата любов към open-source, не променя нищо.
Комерсиалния софтуер не може да умре. Безплатен обяд - няма. От тая простичка истина никой не може да избяга. Не мотивираш ли разработчика със здрав финансов ритник, безплатните ентусиасти все някога ще се изчерпат.
Аз лично ползвам GNU не защото съм велик подръжник на идеята или защото ми е по удобно с него. Тц. Ползвам го защото 5-7к за IAR не ми се връзват в бюджета. Ако можеш да си позволя - хич не бих и погледнал GNU.
Относно PC платформите - аз лично не съм открил Линукс с който да се чувствам комфортно, колкото с бозата. И това като оставим настрана факта, че 70% от софтуера който ползвам така или иначе няма как да зацепи на Лайнукса. И тъй като бозата за разлика от IAR не струва кой знае колко - купувам и не се тормоза с глупости.
Виж за сървърно приложение спор няма - Лайнукса оре яко. Но за десктоп.... Лайнукса просто изисква прекалено много свободно време, трябва да четеш, да ровиш по форуми.... това е за хора без работа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Мар 09, 2009 11:26 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 09, 2009 11:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
"Безплатните неща" са обикновенно начин "ентусиаста" да бъде забелязан и да се продаде по-скъпо. Един бърз поглед какво се случва на http://sourceforge.net и след него ще ви ориентира.
Който си мисли, че някой просто прави нещо безплатно заради черните очи на другите - жестоко се лъже. Който мисли, че сериозна организация, която има за цел печалба ще ползва нещо безплатно и няма да има възможност кой да "напсува" ако се оплескат работите - също жестоко се лъже  .
|
| Пон Мар 09, 2009 11:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Думичката "фрее" няма нищо общо с "безплатен обяд"... Така че няма какво да се притеснявате с Dimitar.... Има куп компании, които си изкарват хляба съпортвайки "free stuff" и на които можете да плащате и съответно да псувате колкото си искате
Две са важните неща:
1. В каква степен го владееш, а не колко ползваш. Никога няма да оцениш ГНУ ползвайки го между другото..
2. За какво го ползваш. За проектчета до 20-30 реда код общо взето и Notepad да ползваш и да пишеш в HEX e все тая.
Пак ще кажа, че сложността на нещата които правиш определя всичко. IAR e много добър за малки и прости проектчета. Но колкото по-сложни неща чоплиш почва да увисва като прани гащи. Самият факт, че с един #define може да си затриеш проекта не знам какво ти говори...
Просто IAR прави само определени неща по начин, който се преценили че е най-добре за конкретната платформа и нещо. Излъскали са го... изгладили са го... и нормално на теб това ти харесва. Но представи си пуснеш платка с MSP430 и АRM на една платка и искаш на един брейкпоинт в кое да е ядро да спрат и двата процесора. Забрави, не можеш...
Просто GNU нещата са оптимизирани за сложни и големи проекти, както се казваше в една книжка, голям проект е при който мейк-файловете минат 100к
Но ако го овладееш, ще видиш, че не е проблем да го ползваш и за прости неща. Дори "треските" които си смятал че са за дялкане няма да ти правят впечатление.
|
| Вто Мар 10, 2009 10:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не споря кой е по-по-най.
Просто ти казвам, че една голяма корпорация ще купи IAR. IAR наистина е "тесен" компилатор, точно това му е ценното - можеш с две кликания и 10 човекочаса да напишеш 10К оптимален и изтискан код - който ще лети. Докато за големи проекти наистина ще издъхне. Само че тогава голямата корпорация няма да мине на GNU, а ще купи GreenHills. Или Keil. Или господ знае какво. Ама няма да е GNU. Причините са комплексни, но най-голямата е че хората не плащат за компилатор, а за съпорт. А на GNU -то съпорта му е на ниво -100. Обикновенно документацията се изчерпва със .... 100 тина мбайата сорсове. Оправяй се. Вярно, че има и фирми дето продават съпорт за GNU, но все си мисля, че нивото им не е кой знае какво.
Въобще GNU-то изисква огромни инвестиции във време. Както преди, така и по време на работа с него. Винаги когато съм се сблъксвал с него - губя камари време - правиш струваш направиш нещо работи. Минеш на друг проект, смениш нещо безобидно, аре всичко в киреча. Почвай рови сорсове, форуми, прекомпилирай тулове, мазало. Няма къде да прочетеш нищо. Всъщност няма нищо систематизирано от типа 1,2-3. Има едни безбрежни количества безразборно нахвърляна информация, от която трябва да намериш 3 важни думи, забутани господ знае къде. Накрая се оказва че трябва да пачваме. Аре търси готов пач. Намериш 100. Пускаш първия - оправя проблема и създава 10 нови. Явно сами ще пишем патч. Аре почвай пак да четеш сорсове и да прекомпилираш.
Въобще ако трябва да охарактеризирам GNU-то - една много мощна машина, около която цари пълен хаос и безпорядък. На практика за да я позлваш - трябва да си я разглобил преди това на основни части, сглобил и след това ползвай. Самите GNU - маниаци също са странно племе. Обикновенно никога не дават конкретен отговор на конкретен проблем. Винаги гледат да те прекарат по най-сложния път. Така де, те са се мъчили, помъчи се и ти
На някой хора това горното им прави кеф де. На мен ако имах време сигурно също щеше да ми е забавно. Ама вместо до 12 часа вечерта да прекомпилирам 10 пъти за някаква глупост, предпочитам да ида да пия бира с приятели или да обръщам внимание на жената.
Има и нещо друго. Аз съм в голяма степен железар. Не мога да твърдя че съм корифей в прогамирането, може би затова като разбера че трябва да прегледам 100 тина Мбайта сорс, за да разбера нещо елементарно ми се струва ужасяващо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 10, 2009 11:23 am |
|
 |
|
tgi
|
Никой не може да прегледа 100М сорс. Цялото това нещо е размазано на C и е толкова
раздуто, че има смисъл да го ползва човек само като безплатен *готов* краен продукт.
Например ubuntu телевизор - цъкваш там и работи. Нито е по-бърз, нито по-лек от
MS - но пък и не е по-лош. И двете са 100+ пъти раздути размазаности.
Ако човек ще прави по-голям проект - т.е. такъв, в който ще отиде поне половин човекогодина
в писане на софтуер - ефикасността от езици от високо ниво отива в мазето. Причината
далеч не е само в самите средства, а и в това, че ползващите ги нямат уменията от ниско ниво
(няма как да се поддържат ако не се ползват ежедневно) и се губят с дни и месеци
над неща, които се оправят за минути. Да не говорим колко ефикасно може да
програмира човек, дето не иска да държи в главата си регистровия модел на това,
което програмира (което е донякъде оправдано в случаите на много крив такъв),
резултатите са като роман, писан от някого, дето отказал да научи езика, на който писал.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 10, 2009 2:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е баш тъй... И аз бях объркан като теб в началото, псувах че няма читава документация и че някои неща трябва да се правят по умопомрачителен начин.
Но после и документация си намерих и "странните" неща разбрах защо са така.
Но верно трябва си инвестиция от време, но само докато ти "просветне". В момента не губя време за никакви форуми, никакво ровене... нищо. При това смених няколко пъти версиите на компилатора, еклипса и дебъгерите. Да чукна на дърво нищо не ми се е налагало да правя, щото прокета ми междувременно набъбна до към 150 сорс файла, нали се сещаш какво дърво ще изям ако нещо се промени в GNU-то. За щастие, GNU-то се ползва от много такива като мен и заради това винаги нещата се обмислят по такъв начин, че да няма проблем със съвместимостта или нещо подобно. Не е като IAR пуснат нова версия и хоп изненада - старите проекти не се отварят като хората. Или пък компилатора вече не е тъй ами иначе... С GNU ползвам компилатор дето е мой набор, а едва 4-та версия 
|
| Вто Мар 10, 2009 4:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе май се говореше за линукс и боза а не за развойни средства.
Лично за мен за момента бозата няма алтернатива за работа, освен ако някой не е достатъчен мазохист да работи с симулация на боза. Ако правиш само платки и схеми има добро решение, ако се занимаваш и само смеханичен дизайн пак има решение и .... до тук май, но аз на моя компютър правя и оферти, и рзни презентационни материали, и други разни неща. Значи ако речем ще се измъча с ментора, ама кво да правим с графични приложения, и такива за презентации? Аз не съм видял ни един от офис пакетите различни от MS да работят като свят, едно време се бях извратил с нещо .. не му помня името, ама не си беше работа.
Иначе за професионални приложения линукса в много случаи е по добър, например дискови масиви, бази дани, web сървъри, рутери и др. от сорта, коя ще е дистрибуцията, дали ще е BSD или Unix разликата не е чак толквоа огромна, всички те превъзхождат бозата. Като говорим за графични приложения обаче, т.е. с мнго мултимедия, започват да излизат разни недодялки, писането се оказва по тегаво, и по големия проблем че няма стандартизация на много неща. Да не говорим чеима хардуер който не се папа с линукса, иска си боза и DX, никой не се зори да му пише читави драйверя там .. абе дърво, иначе пк направено предполагам върви добре.
|
| Вто Мар 10, 2009 6:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми то от развойните средства зависи всичко останало...
Тенденцията е все повече приложения да са веб-базирани или поне да са платформено независими. Всички вече избягват да се закопават само с една платформа, независимо дали е боза или лайнукс. Но това не би било възможно без универсални развойни средства. Не говоря само за компилатори - всичко от MySQL до видеокодеци и графични среди.
Верно има много огромни продукти, които са правени само за М$ и с години и те няма скоро да станат мултиплатформени. Но постепенно във всеки клас софтуер се появява по една птичка. Примерно офис пакета на М$ вече не е нещо без алтернатива.
И в тоя ред на мисли, помислети си какво става когато болшинството от приложенията станат мултиплатформени? Колко от потребителите биха се замислили дали да дават пари на М$, ако основните приложения могат да си ги търкалят и на лайнукс....
|
| Вто Мар 10, 2009 7:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Пробвал ли си Open Office? Аз почти не го ползвам и него, де. Но нямам друго тук, а не ми
се е случвало да не може да отвори нещо, все едно от коя версия на MS office иде. Ама всъщност
то ми върви под MS, не съм пробвал да го сложа под linux.
Но май е вярно, че е по-универсално и мощно от MS office (доколкото аз мога да видя, де, да повторя
disclaimer-а).
|
| Вто Мар 10, 2009 7:33 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
OpenOffice се нарича това за което питаш, работи по-добре от MS Office, има абсолютно същите неща, които и MS Office пакета, таблици, презентации, графика, калкулации, проверка на правописа(дори и на български),поддържа десетки файлови формати(за моя учуда можеш директно да работиш в ps формата), платформи Windows/Linux/(мисля и MAC вече), и най-големия плюс работи директно с всички MS Office документи  , досега не ми се е оплакал нито един потребител на MS Office, че не може да отвори или се отваря криво експортиран от OpenOffice документ към MS Office. Вече става 5г. от как съм преминал на OpenOffice, и въобще не ми липсва MS Office
П.П. Имам го качен и на M$ системите и на RedHat Linux-ите, няма разлика, еднакво добре се държи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Мар 10, 2009 7:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не знам дали е това, не помня, иконката прилича на МС уфф не помня, от 6 гдини май не го ползвам. А за софтуер няма, питай Дедо Боре как се учи ментор, всичките им продукти са един дол дренки, страхтни като възможности но се научават много трудно, да не говорим колко по скъпи са, и ако за pcb е опрвдано, солид воркса изобщо не е така, не го ползвам достатъчно че неговата си цена да избие, камо ли алтернативите на ментор, иначе са страшни.
Корел-а също н знам да го има за линукс, както и за добра алтернатива. Item toolkit също не знам има ли добра алтернатива, от тези които видях той е най-удобен, често ъпдейтват базите данни, това е reliability prediction софт. Няма да говорим за 5-6 тъпи програми които са само за вин и ми трябват за системите с които работя, но да ги оставим тях.Даже глупавия протеус не знам има ли алтернатива.
|
| Вто Мар 10, 2009 8:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе Цецо май каза това което нямах нерви да напиша ако не броим участъка за парите щото аз и бозата си я "бера" както викат братята роми.
Иначе всичкото дистро на предната версия Ubuntu пробвах на 2-а различни компа в средна младост - все имаше проблеми и за това си казах: "по-добре Puppy и то виртуално". Дори го ползвах няколко пъти, оттогава флашката му ръждясва щото вече и за Winbowz има програми даващи същите предимства и бачкат по-бързо.
Мен обаче друго ме нервира: как може "стабилната Linux" да увисва още при инсталирането?! За липсващите драйвъри е по-разбираемо. Подобни проблеми не съм имал от появата на WinXP с вграден SP2, сега съм на разни XP-та със SP3 и съм адски доволен.
А с XP-то не съм имал проблем дори на Celeron633Mhz&64M RAM нито с Pentium0.2GHz&128M RAM. Последният години изпълняваше ролята на Gateway, Torrent downloader, VPN Server за 2-3 мрежи едновременно. Зарязах го само защото ми хрумна да монтирам и универсален Antivirus който му идва вповече. А по принцип програмите се пишат за Winbowz...
Edit: tgi, Open Office го пишат за по-добро обаче не е 100% съвместимо с M$. Иначе M$ има някви free reader-и. Скоро четох за няква лека сюита която е 100% съвместима с М$, ще я потърся по-късно.
Edit2: грънци, не го намерих - липсва ми един брой. Както и да е, ще го изкопая и ще пиша в друга тема.
Може да помогне на някого: Free PowerPoint Video Converter www.effectmatrix.com
Последна промяна bongo_x2 на Вто Мар 10, 2009 9:15 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 10, 2009 8:12 pm |
|
|