Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Извличане на инфо от PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цялата галимация е за един високочестотен генератор на Тераком Русе. Искам да минимизирам цената.Екстрите, които има този генератор не са ми нужни в по-голямата си част. Може ли някой да ми програмира контролер за генератор от 1Hz до 1 Mhz и колко ще ми струва.

Пет Мар 13, 2009 10:36 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Nikola Kirov написа:
rumen написа:
Това ставаше преди 7-8 години само на някои пикове. Лично съм виждал.
Ако сега все още може да се прави толкова лесно (както тогава) производителя нямаше да е толкова напред с парите.

Винаги съм ти казвал че си един от най малоумните пикоборци в форума. Продължаваш да защитаваш моята теза.

Някои от старото поколение ги правя и аз вече ;) В две лаборатории в Русия правят цялата гама PIC12/16/18 но за по съвременните цените не са като в Китай. Китайците правят пиковете между 1-4 хилядарки според модела :).

Къде се разминават твърденията ни умнико?
Щото според мен сме написали едно и също с различни думи.

Производителя бил толкоз напред с парите щото правил защитени от хакване процесори. :) Смешник. Пиковете са от най незащитените и за това и цените за разбиване на пик са сред най тънките. И след като имам програматор с който се четат доста от старите пикове си направи сам сметка за нивото на защита :) При това не се занимавам с това. Ами тези които се занимават?

Пирев една от руските лаборатории се хвалеше точно с това че не им трябва да знаят и надписа на процесора. Но те ги правят с инвазивен метод и не им трябва много да знаят какво е пишело отгоре след като копат директно по кристала :). Но нещо цените не са човешки. Жълтурите вероятно могат също.

Пет Мар 13, 2009 10:47 pm
Профил

Мнение 
Van.Co написа:
Цялата галимация е за един високочестотен генератор на Тераком Русе. Искам да минимизирам цената.Екстрите, които има този генератор не са ми нужни в по-голямата си част. Може ли някой да ми програмира контролер за генератор от 1Hz до 1 Mhz и колко ще ми струва.

Това е друга приказка. Напиши (препиши) основните технически дании и го пусни в раздел "Пазар". Ако става въпрос само за един генератор, ще намериш много желаещи. :)

Пет Мар 13, 2009 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въпроса е, когато е заключен контролера, без да го унищожаваш физически да го прочетеш вярно. Черпя с топла бира и студени чибабчета на Аязмото. Отделно фърлям щангата :) Те и хамериканците се фалят, че произвеждат най-яките коли, ама нещо клиентите се дърпат :D

Пет Мар 13, 2009 11:49 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
При сканиране дирекно на кристала има ли контролер който да е защитен?
Трябва програмата да се запише криптирана по уникален за всяка бройка начин. Хардуерно да си я декриптира преди изпълнение.
Има ли такива?

Това което на мене ми хрумва като защита ,която разработчика може да предприеме е всяка записана бройка да не изпълнява функциите си преди да се отключи.
Отключването ще става при първото пускане след програмирането със уникален ключ включващ серйния номер на платката и датата часа и минутата на първоначалното пускане. (примерно)
Продължавам да търся онези джаджи из гооглето и не мога да ги намеря.
Съдържат уникален номер ,който се изчита и се вкарва във всяка бройка поотделно.
И ако на платката няма такава джаджа няма да тръгне.
Мамка му как се казваха ..?

П.П.
Идеята на тези и други подобни мерки е че дори и да се изчете кода да не може да се мултиплицира изделието.

Съб Мар 14, 2009 12:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Проблема би се решавал много лесно ако има служебен бит които се активира задължително при всяко програмиране.
Програмата гледа (ако си я накарал) ааа току що съм прогримарана я да видя в епрома има ли го правилното число има го чудесно я да го изтрия и числото и служебния бит и ще си бачкам без проблеми.
По-начетените споделете има ли нещо служебно което може да се използва за целта?

Без такъв бит защитата ще провери при първоначално пускане ще изтрие правилното число и ако отпадне захранването повече няма да тръгне.

Тоес искам да правя разлика между първоначално пускане и програмиране. :roll:
Има ли начин?:prayer:

Съб Мар 14, 2009 1:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Въпроса е, когато е заключен контролера, без да го унищожаваш физически да го прочетеш вярно. Черпя с топла бира и студени чибабчета на Аязмото. Отделно фърлям щангата :) Те и хамериканците се фалят, че произвеждат най-яките коли, ама нещо клиентите се дърпат :D

Не се натискай да я фърляш тази щанга де. Няма нищо извънземно в цялата работа. Толкоз процесори от иначе сериозна фирма като Motorola от 05,08,011 серииите съм отключвал за дребни пари покрай разкодиране,връщане на километражи и подобни глупости. Ошашкани по подходящ начин по захранване и клок забравят че имат защита.

Пикове от по старите съм отключвал с да видя дали работят нещата. С три пика съм си играл от списъка с достъпните и си става. Една 12-ка F пробвах и се затри част от флаша но на следващо заключване и опит за прочитане си стана от раз.
Но аз лично хич не се кефя на кражбата на труда на колеги и нееднократно съм връщал хора които са искали да им отключа нещо което става. Ако е нещо на някоя голяма западна фирма ще го направя с кеф ако мога. Но все се е случвало да ме питат за копиране на разни специализирани дребносерийни неща. Както сега човека който е отворил темата :).

Интересното е че все са ме питали за PIC16 /C/F. Веднъж само за ATMega8.
Не че съвременните пикоборци заслужават да ги жали човек. Но все пак нещата може и да са правени от читав човек във времената когато PIC e е бил актуален :) Пък те съвременните пикоборци и без да им крадеш светодиодните мигалки пак ще ходят да копаят по полето скоро :):).

Виж PIC24 не знак как са. Някой ако има инфо ще е интересно да сподели каква цена пожелават жълтите маймуни за инвазивно отключване.

Румене. Пак се мъчиш да мислиш. Не е за тебе това. Щом има добре защитени процесори значи си има начин да се направи що годе читава защита на физическо ниво ;) Пък и мислиш ли че може да направиш нещо с малоумния си Basic което да е повече от ден два работа за някой читав програмист да го сътвори наново :):):)

Съб Мар 14, 2009 1:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Един интересен документ който се "търкаля" от доста време в мрежата:
http://www.cl.cam.ac.uk/techreports/UCAM-CL-TR-630.pdf

Съб Мар 14, 2009 9:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Щом има добре защитени процесори значи си има начин да се направи що годе читава защита на физическо ниво ;)

Точно това ме интересува.
Дай те ми поне жокерче за гооглето, моля!

Съб Мар 14, 2009 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Van.Co написа:

Ехееее... че за това ли ще четеш процесори.... Вземи един кой да е PIC и едно AD9832 и си готов. Ето ти драйвер за AD-то.

Код:
unit ad9832_driver;
uses p18_ports_v50;
const
  //AD9832 COMMANDS - LOW 4 BITS - FREQ AND PHASE
  SWG_FREQ0_8LL : BYTE = $00;
  SWG_FREQ0_8HL : BYTE = $01;
  SWG_FREQ0_8LM : BYTE = $02;
  SWG_FREQ0_8HM : BYTE = $03;
  SWG_FREQ1_8LL : BYTE = $04;
  SWG_FREQ1_8HL : BYTE = $05;
  SWG_FREQ1_8LM : BYTE = $06;
  SWG_FREQ1_8HM : BYTE = $07;
  SWG_PHA0_8L : BYTE = $08;
  SWG_PHA0_8M : BYTE = $09;
  SWG_PHA1_8L : BYTE = $0A;
  SWG_PHA1_8M : BYTE = $0B;
  SWG_PHA2_8L : BYTE = $0C;
  SWG_PHA2_8M : BYTE = $0D;
  SWG_PHA3_8L : BYTE = $0E;
  SWG_PHA3_8M : BYTE = $0F;
  //AD9832 COMMANDS - HI 4 BITS -
  SWG_CMD0_WR16PHA : BYTE = $00;
  SWG_CMD1_WR8PHA_DEFER : BYTE = $10;
  SWG_CMD2_WR16FRE : BYTE = $20;
  SWG_CMD3_WR8FRE_DEFER : BYTE = $30;
  SWG_CMD4 : BYTE = $40;
  SWG_CMD5 : BYTE = $50;
  SWG_CMD6_CTRL_ONE_WRITE : BYTE = $60;
  SWG_CMD7_TEST_AD9832 : BYTE = $70;
  //AD9832 CONTROL - SYNC AND SELSRC
  //EXAMPLE => SWG_Command := SWG_CTRL_SS_SYNC or SWG_CTRL_SS_INT; SWG_Data := $00;
  SWG_CTRL_SS_SYNC : BYTE = %10100000;  //BIT13 - SYNC BIT
  SWG_CTRL_SS_ASYNC : BYTE = %10000000;
  SWG_CTRL_SS_INT : BYTE = %10010000;  //BIT12 - SELSRC BIT
  SWG_CTRL_SS_EXT : BYTE = %10000000;
  //AD9832 CONTROL - POWER-DOWN, RESET AND CLEAR
  SWG_CTRL_SLEEP : BYTE = %11100000;  //BIT13 - SLEEP BIT
  SWG_CTRL_WAKEUP : BYTE = %11000000;
  SWG_CTRL_RESET : BYTE = %11010000;  //BIT12 - RESET AD9832 => PHASE ACC := 0;
  SWG_CTRL_CLEAR : BYTE = %11001000;  //BIT11 - CLEAR SYNC AND SELSRC, AUTO ZERO THIS BIT

SWG_CS : BYTE = 6;

var
  SWG_Command, SWG_Data : byte;  //EXAMPLE => SWG_Command := SWG_CMD3 OR SWG_FREQ0_8LL;
  SWG_CTRL_PORT : byte; absolute _PORTC;

implementation

procedure SWG_Execute(cmd, data : byte);
begin
  SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := FALL;
  //SPI_Write(cmd);
  //SPI_Write(data);
  SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := RISE;
  data := strtoword(1,2,3,4,5,6);
end;

procedure SWG_Reset;
begin
  SWG_Command := SWG_CTRL_RESET;
  SWG_Data := null;
  //SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := FALL;
  SWG_Execute(SWG_Command, SWG_Data);
  SWG_Command := SWG_CTRL_WAKEUP;
  Delay_ms(100);
  //SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := RISE;
end;

procedure SWG_Select_Source(source : byte);
begin
  SWG_Command := source;
  SWG_Data := null;
  //SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := FALL;
  //SWG_CTRL_PORT.SWG_CS := RISE;
end;

procedure SWG_Set_Freq(b3, b2, b1, b0 : byte);
begin
  SWG_Command := SWG_CMD3_WR8FRE_DEFER or SWG_FREQ0_8LL;
  SWG_Data := b0;
  SWG_Command := SWG_CMD2_WR16FRE or SWG_FREQ0_8HL;
  SWG_Data := b1;
  SWG_Command := SWG_CMD3_WR8FRE_DEFER or SWG_FREQ0_8LM;
  SWG_Data := b2;
  SWG_Command := SWG_CMD2_WR16FRE or SWG_FREQ0_8HM;
  SWG_Data := b3;
end;
end.

Съб Мар 14, 2009 3:52 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Nikola Kirov написа:
Щом има добре защитени процесори значи си има начин да се направи що годе читава защита на физическо ниво ;)

Точно това ме интересува.
Дай те ми поне жокерче за гооглето, моля!

Renesass,Silicion Labs от масовите процесори се славят че е скъпо да се разбият.
На физическо ниво защитата представлява един два слоя под които стоят необходимите клетки. Усложняват живота при инвазивна атака,защото се налага слоевете първо да се отсранят по някакъв начин.

Масова практика вече е за защита да се използват Security Card из устройството.
Из GSM боксовете преди да започнат да слагат Security Card масово слагаха по няколко процесорчета на различни производители в едно устройство.

Както разбираш Руменчо работата да пуснеш що годе защитено устройство хич не е за "Изследователи" :)

Съб Мар 14, 2009 6:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И в България има хора с необходимата техника които могат да свалят и да дадат слоевете на един кристал за клониране, е има си ограничение за резолюцията. Но не съм сигурен дали могат да изчетат флаш от контролер.

Нед Мар 15, 2009 8:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
RM написа:
... дали могат да изчетат флаш от контролер.

ми никой не го прави. само го отключват и после си го четеше с който и да е програматор. :D

Van.Co написа:
Цялата галимация е за един високочестотен генератор на Тераком Русе. Искам да минимизирам цената.

да не е оня генератор, дето струва 260лв? какво ще му минимизираш толкова...

Van.Co написа:
Може ли някой да ми програмира контролер за генератор от 1Hz до 1 Mhz ...

трудна работа... явно си нямаш представа какво искаш. затова е трудна работата.
опитай се да измислиш какво ти трябва и си направи нещо като задание. най-добре почни от това, за какво ще го ползваш генератора. Ама да знаеш, че програмирането на котролера е може би най-тривиалната част от правенето на един (ВЧ?) генератор.

Van.Co написа:
... и колко ще ми струва.

за една бройка - по добре си купи готов уред. за повече бройки - зависи от заданието.

Вто Мар 17, 2009 12:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Преди малко ми попадна, случайно http://www.chip-explorer.com/chiplisten.php?lang=en :roll:

Вто Мар 17, 2009 1:36 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
да не е оня генератор, дето струва 260лв? какво ще му минимизираш толкова...

Цената и не е тоя генератор.

Цитат:
трудна работа... явно си нямаш представа какво искаш. затова е трудна работата.
опитай се да измислиш какво ти трябва и си направи нещо като задание. най-добре почни от това, за какво ще го ползваш генератора. Ама да знаеш, че програмирането на котролера е може би най-тривиалната част от правенето на един (ВЧ?) генератор.

Сам ли го измисли или някой ти помогна? Ти за малоумник ли ме смяташ? Или мислиш, че който на разбира от програмиране, не разбира от нищо?

Сря Мар 18, 2009 9:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща