| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Predator zamisli se nad towa koeto ti kazwa bateto. 
|
| Чет Юни 02, 2005 12:23 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Много ми е интересно ако си спрял когато единият датчик е "1"
Как точно ще разбереш накъде си тръгнал после, след като всичко е симетрично
Не става!
|
| Чет Юни 02, 2005 4:17 pm |
|
 |
|
Гост
|
Âåðíî! Íå ñòàâà! À ïúê âúâ âñè÷êèòå ìè ïðîåêòè ñ òàêèâà åíêîäåð÷åòà, áàáà Âàíãà (ëåêà é ïðúñò íà æåíàòà!) ìè îïðåäåëÿ ïîñîêàòà. Òîâà å âñå åäíî îíÿ äåòî âèäÿë äâèãàòåëÿ ñ âúòðåøíî ãîðåíå è êàçàë "Å òîâà íåùî íÿìà íà÷èí äà ðàáîòè!".
|
| Чет Юни 02, 2005 4:19 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Изяжте се, става  ....в 100 байта съм го събрал това....довечера към 8 ще ви го постна....
|
| Чет Юни 02, 2005 4:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Пичове, прегледайте ПАК времедиаграмата! За да стане с два сигнала, те трябва да са дефазирани на 90 градуса един от друг и след това се обработват с т.н. квадратурен детектор. Оптическите мишки и още какво ли не са така, но нашият случай не е такъв!
|
| Чет Юни 02, 2005 4:30 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Нали за тази времедиаграма си говорим?
Че взех да си говоря сам вече. Спрял съм в една от единичките и започвам да се движа - наляво и надясно ме чака същото. Как да ги различа? Ако има начин - просто го обясни не пиши код.
|
| Чет Юни 02, 2005 4:34 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Хайде малко да уточните....преди да извадим пушките и да се поизстреляме
Бързи пари....открийте 10-те разлики 
|
| Чет Юни 02, 2005 4:45 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Инвертирах го на око тогава.
ето пак го сканирах инверсно
_____--_______--________--_______
_--_______--________--___________
Ама много се палиш. Никой не се заяжда.
|
| Чет Юни 02, 2005 6:30 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Аааа...чекай, не съм се запалил публично още  И все пак не виждам много добре на това дето чертаеш, затова ще попитам: На втория сигнал втория положителен фронт точно в средата на горната 0 ли стои? 
|
| Чет Юни 02, 2005 6:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък имам един такъв въпрос. Явно проблема настъпва като врътката спре. Ами после не мое ли да изчакаш да мине по един импулс и по двата канала и после вече си караш по логиката на Хищника. Е верно че ще упущиш един ама то на тъп енкодер - и действието му тъпо. Кво да го правиш.
Освен това тия декодери не са ли вътре с сачма така че да не могат да спират на пройзволни положения/състояния.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 02, 2005 8:50 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Затова говоря Цецо...Само че на по-тарикатските модели (например в JVC касетофони и CD-та) е направено да не можеш да спреш врътката по средата...или ако случайно го направиш след това изчаква тоя момент с двете нули (или единици).
|
| Чет Юни 02, 2005 8:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Не е по средата. Точно инвертирана първата осцилограма е.разликата се получава от различната дължина на подчертавката и тирето  .
А как програмата ще разбере че си спрял на нулата. Това пак е отчитане на времена,което е неприемливо. И плюс това за ситуациата в която завърташ копчето в едната посока и докато го въртиш реверсираш моментално изобщо и това не би помогнало.
А тези не са толкова тарикатски модели че да може да се разчита на механиката. Прави 4-5 импулса за едно завъртане. Броих ги но не мога да си спомня вече. Изобщо са пълна брада. Прадядовци на съвременните енкодери  Плод на болна мисъл.
|
| Чет Юни 02, 2005 9:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами читави енкодери правят Alps и Bourns. В Комет май имаше даже някакви от тях. Преди време имах един проект, който се разсъхна рових из нета на тия две фирми, че даже и семпъли ми пратиха.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 03, 2005 9:21 am |
|
 |
|
Lino
Ранг: Минаващ
|
@Predator_MF
На втория сигнал втория положителен фронт точно в средата на горната 0 ли стои?
@Nikola Kirov
Не е по средата .
Следователно трябва да имаш различна продължителност на нулата
едновременно на двата изхода за период и можеш да хванеш посоката :
____--___|____--________--_______ A
_--______|_--________--___________ B
__--______|_--________--___________А
____--____|____--________--_______ B
Алгоритъма накратко: ако импулса от B се появи в първата половина от периода А посоката е една, ако е във втората половина посоката е обратна.
|
| Пет Юни 03, 2005 11:37 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Еврика 
|
| Пет Юни 03, 2005 6:31 pm |