|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
много мухъл ... но за проветряване е късно !
|
| Пон Мар 23, 2009 9:30 am |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Щом експерт като тебе така казва...
Та какво беше написал ти, дето прави моите приказки мухляви?
Аман от приказливи неграмотници.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 23, 2009 5:26 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Доколкото схващам Шопов пише софтуер за дебъгер за ARM, като програмата *му* ще работи на Win PC машина, а не на ARM базирана машина. С какво асемблера за PC машината ще го доближи до хардуерния модел на ARM процесора ? Най-вероятния отговор е с нищо, и тогава си задаваме втория въпрос за какъв чеп му е да пише на асемблер, след като ще получи много по-добро ниво на абстракция като използва език от високо ниво ? И третия въпрос, над какво е по-добре да се съсредоточаваме, когато пишем програми: на детайлите в адресациите на асемблера или над семантиката на проблема, който решаваме ? Четвъртия въпрос пък няма смисъл да го задавам: ако Шопов реши да продаде разработката си, кое диване ще я купи, ако ще трябва да й се прави поддръжка на асемблер ? Утре IBM,Intel & Microsoft ще седнат да си пият кафето и ще сменят x86 архитектурата с например x69 и тогава Шопов трябва да се фаща за палците. Така че, ако не можете да му помогнете с нещо, недейте да му спамите темата на човека с въпроси за това как работел Т бита при ARM, и дали така се правело при "истинските" процесори.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 23, 2009 5:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пи, под дебъгер аз разбирам парче софтуер, което върви на дебъгвания процесор;
с него се комуникира някак.
Ако ще е нещо, дето върви само на x86, писането на асемблер е перверзия, не
на C. Благодарение и на тоя факт C-то стана толкова популярно, BTW.
[Наскоро без да искам научих, че x86 до ден днешен дори нямали bitfield инструкции....].
Аз на софтуера си, дето ръчка през JTAG интерфейса на каквото там ръчка, май не
съм му слагал име... Имам един JTAG_module или нещо такова беше DPS обект, към който
се закачат (в DPS скрипт го правя) разните процесори, дето ги знае (все написани като
DPS обекти), и оттам поемам някак според ситуацията.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 23, 2009 6:07 pm |
|
 |
|
шопов
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 4:22 pm Мнения: 34 Местоположение: софия
|
колеги, благодаря за мненията, всичко, което пишете, е от полза!
пирев, заклевам се, ще ти осигуря два литра крушова ракия, ще ми се да мога да ти обещая най-доброто - безпримесна смокинова ракия, но не знам откъде бих могъл да се пречистя и сдобия с този неземен еликсир; благодаря ти най-истински, пирев, ти ми даваж кураж - най-истинските пари в тези трудни времена
сега по същество - много трудно влача програмата, за която вече писах - дебъгер за вградени системи, основани на АРМ7ТДМИ-С процесорни ядра; прилагам два видео файла, които показват как, според мен, нормално протичат действията за настройката на примерна програма; първо - въф файл config.mpeg се мъча да покажа как човек се подготвя за борбата с проблемите - определят се какви прозорци и бутони да се употребяват за дадената сесия на настройка - и после, във файл session.mpeg, се мъча да покажа как протича част от сесията за настройка на програмата
ако някой реши да прегледа тези видео файлове - моля да имате впредвид следните забележки:
- бутоните нямат имена, утре (ако съм жив и здрав) ще имат
- видимото пространство е много ограничено; така се получава, защото, за да заснема предоставените видео файлове, не съм чел документацията
моля ви, колеги, ако някой от вас има интерес - изтеглете поне един от приложените файлове, така ще се види колко пъти е теглен който и да е от приложените файлове; преди пуснах два файла - там като чета - сумарно са били свалени девет пъти - това е доста добре на първо време; тук целта ми е да привлека още повече интерес към програмата, която се мъча да направя
отново благодаря на пирев - за куража
сега прилагам и файловете:
|
| Съб Мар 28, 2009 1:31 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Шопов, може би трябва да се занимаваш с производство и разпространение на ракия... много добре я описваш
Тоя раздел е академия... ако имаш конкретни въпроси - задай ги. Ако имаш някаква лекция за нас - дай я. Но е глупаво да искаш ей така просто да коментираме някакви филмчета, без да е ясно какво се опитваш да направиш.
Имам чувството че ти самият не си наясно какво се опитваш да направиш, а пък искаш да привлечеш интерес ... Интерес към какво? Просто дебъгер? Това е толкова общо понятие, повечето от нас са виждали поне 100 дебъгера, така че ако искаш да привлечеш внимание за 101-ия трябва да имаш идея с какво ще го направиш.
На твое място бих започнал с мотивацията - правиш нов дебъгер защото:
1) Той ще е по-различен от останалите (с какво?)
2) Просто с образователна цел
3) Искаш да изкараш някой лев
Съответно ще бъде за еди какъв си кръг от клиенти, ще бъде отворен/затворен код... и т.н.
Кажи ги тия неща, щото от това зависи какви ще са коментарите за филмчетата.... Ако целта ти е да се образоваш и бъзикаш - браво, фимчетата са хубави. Обаче ако целта ти е комерсиален продукт, по-добре да не беше ги показвал тия филмчета 
|
| Нед Мар 29, 2009 1:29 pm |
|
 |
|
шопов
|
да, miro_atc, грешката е моя, нещо май не мога да си събера мислите напоследък; сега ще се опитам да пиша малко по-смислено и по-сериозно
почнах да правя нов дебъгер, защото исках да изкарам някой лев; тъй като обаче явно за търговец не ставам, а нещата досега се получават добре - от известно време насам прецених, че ще е по-мъдро да си съсредоточа усилията да направя хубав, стабилен дебъгер с отворен код - за вградени системи (като начало за АРМ-ове, защото АРМ може и да са всякакви, обаче са достатъчно почтени да си документират интерфейсите за debug)
понеже за сам човек това е немалко работа (не че не може, просто няма смисъл и полза да се мъча да правя всичко сам), реших тук да пусна темата и така ако някой прецени, че иска и може да помогне да завършим системата - да се чувства поканен и добре дошъл да помогне; дори дискусиите досега са ми от немалка полза, ясно ми е, че хората, които са на по-високо професионално равнище - дори и да искат - просто нямат времето да помогнат с писане на код - но те пък (както досега се вижда) - могат да споделят ценен опит и да дадат съвети как е добре или не е добре да се направи нещо; ясно ми е, че сигурно повечето от хората не ме вземат много насериозно, то и аз не се вземам много насериозно, и за повечето съм просто някакъв съмнителен субект, който строи въздушни кули; но все пак - няма ли да е чудесно да имаме (макар и прост, но) стабилен дебъгер с отворен код за вградени системи - като начало за АРМ-ове, не е ли по-продуктивно вместо да псуваме наличните свободни toolchain-ове - да вземем да свършим малко работа (то това е е за нас, в крайна сметка), та в по-дългосрочен план да си улесним работата и да си тровим по-малко нервите? ако някой се чуди какъв ще му е келепирът да отдели от времето си да положи малко труд за една такава система - това е келепирът - да си спести за вбъдеще време, труд и нерви - и, както май някой писа - да му остане сладкото чувство на задоволство, че е бил полезен за себе си и за другите
филмчетата ги пуснах, за да покажа горе-долу докъде съм я докарал - но май не става много ясно, вече имам добра подръжка за C, постъпково изпълнение, преглед на памет/регистри/променливи, ясно дефинирана архитектура на системата с три ясно разделени слоя - потребителски интерфейс (тази част от системата, както вече видяхте, е в най-плачевно състояние), debug engine, target access drivers; ще се опитам през близките дни да напиша някакъв документ - нещо като въведение - къде съм и за какво се боря; ще гледам и скоро да опаковам частите на системата и да ги пусна тук - предимно, за да се опитам да ви убедя, че - според мен - съм достатъчно технически грамотен, за да ми бъде гласувано доверие, и изобщо ако някой реши да помага за нещо - да се чувства по-уверен, че знам какво правя
най-много помощ сега като че ли е нужна за потребителския интерфейс - за съжаление нямам време да седна да пиша нещо за eclipse, или както реконструктора каза - plugin за visual студио, или нещо с qt; интерфейсът от филмчетата горе е основан на xlib - така да се каже, unix съответствието на графично програмиране под windows с с win32 api - тегава работа, макар че от експериментите излязоха няколко нелоши идеи
после, ако някой разбира - може да помогне да сложим проекта на някакъв сървър и да го достъпваме оттам; честно казано, по-добре ще се чувствам ние (т.е. хората тук) да си пуснем някакъв сървър, вместо да ползваме разни готови сайтове като напр. sourceforge, не знам защо така мисля; даже си мислех, че най-идеално ще е да организираме такава система в самия този форум - та затова също може да помогне някой
друга част, където има богато поле за действия - са target access драйверите, аз съм написал досега само arm7tdmi-s драйвер, почнах да пиша и cortex m3 драйвер, честно казано малко съм резервиран към openOCD, като цяло ми се ще да направим за начало проста, но най-вече - стабилна - система, а за това, на първо време поне, може да е по-здравословно да не ползваме openOCD, но може и да бъркам
лично аз предпочитам да се занимавам засега най вече с engine-а, където имам някои - според мен - сносни идеи, за някои неща, които в други дебъгери не са направени много добре, може би защото са по-специфични точно за вградени системи
та това е, miro_atc, ще гледам скоро да сложа сорсовете и няколко документи, но сега за съжаление, съм много зает в службата и не мога да обещая кога ще стане това - вероятно идните събота и неделя
поздрави
|
| Пон Мар 30, 2009 3:25 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Шопов, за да не засегна някого ще говоря от мое име, а ти ще си решиш дали следните неща важат само за мен или и за повечето от форума:
1) Пари нямам излишни, а и да имах не знам дали бих те спонсорирал...
2) Време нямам излишно, но и да имах едва ли щях да го прекарам в разучаване на сорсовете ти...
С две думи за пари и конкретна работа от мен не разчитай. Това което мога е от врене на време е да ръся глупости по концепции, задания и всякакви общи въпроси...
Според мен по-разумно ще е вместо да се конкурираш с опън сорс е да стъпиш на него и да доразвиваш оригинала. Така и по-лесно би могъл да изкараш пари. Дори не е необходима да правиш разработки. Само да разучиш в детайли как се прави toolchain, как се настройва Eclipse + разните CDT-та.
Познавам хора които така си вадят хляба само че с линукс. Много фирми като решат да произвеждат някаква джаджа вместо да се блъскат да си правят собствени портове наемат фреелансер с опит, който за отрицателно време настройва драйверите и всичко за съответния хардуер до ниво helloworld. След което вече фирмата може да си пише само приложния софтуер.
Същото е и с дебъгерите. Ето Цецо колко време вече си блъска главата и още май не може да почне да си пише неговия софтуер щото половината от гнусарските неща не работят или той не знае как да ги ползва. Мисля че едва ли щеше да има някакъв проблем, ако ти Шопов предложиш някакъв разумен хонорар и за 2-3 дена му настрой всичко и му покажеш основните неща, така че Цецо да тръгне с летящ старт вместо да открива топлата вода.
И с развой също може да се занимаваш. На мен ми Eclipse+CDT+Zylin ми върши работа, обаче има още много какво да се желае... Ако тръгнеш в тая посока, би могъл да станеш част от екипа който разработва тези неща. Навремето разглеждах форума за Eclipse-CDT и доколкото мога да преценя хората дето се занимават са свястни. Стига да направиш подобрения аз не се съмнявам че те ще бъдат включени в основния проект. Няма да ти платят за това, но първо ще работиш с други ентусиасти - няма да се чувстваш сам. После ако се сработиш с тях ще станеш един от екипа на CDT т.е. committer. Това би било огромно постижение. Не става дума само че ще краси CV-то, просто погледни кои са останалите членове - програмисти от ARM, Wind River, QNX, Erricson, IBM, Nokia... и няколко неизвестни ентусиаста
Сега не е ли по-добре да работиш с тези хора, отколкото да се конкурираш с тях, ъ?
Ако тръгнеш в тая посока обещавам да помагам колкото мога (не много) защото това би било полезно и за нас... Друго си е да имаме наш човек на подобни позиции
Не казвам че ако продължиш сегашния си начин няма да ти помагаме, ама звучи като обречена кауза... ще покопаеш-покопаеш и няма да успееш да изпипаш всичко за цяла система и ще го зарежеш...
|
| Вто Мар 31, 2009 12:39 am |
|
 |
|
шопов
|
здравейте, колеги
чувствам се задължен да ви информирам, че все още не съм се предал (майка му стара)...
напоследък ме мъчат следните въпроси:
искам да попитам - доколко, колеги, имате нужда да преглеждате машинния код, съответстващ на определен ред от source кода - т.е. - често ли ви се налага? в какъв вид е, за вас, най-удобно да ви бъде поднесена тази информация - например: source code примесен с машинен код, или, може би, нещо друго? наясно ли сте как би трябвало да изглежда тази информация при оптимизация от страна на компилатора, наистина ли при оптимизация от страна на компилатора имате нужда от тази информация, доколко вярвате на тази информация - в този частен случай (на оптимизиран от компилатора source код)?
благодаря предварително за всички мнения, всяко добро мнение е от добра полза, и всяко недобро мнение - пак е за добра полза!
@пирев, не съм забравил в какво се заклех, клетвата тежи много, не случайно книгите ни съветват да не се кълнем; сега аз не мога да изпълня клетвата си, но, ако съм жив и здрав - тази клетва ще бъде изпълнена
поздрави,
стоян шопов
|
| Сря Юли 15, 2009 11:03 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
В какъв вид е най-добре ли ? Бихте ли повторили въпроса ? ... Аха, отговарям: не знам
По принцип е хубаво да я има тази информация, понякога стават грешки, които трудно се откриват ако не се погледне в листинга. Формата е според зависи от програмиста, примерно GNU C/C++ формата на листинга въобще не ми харесва, там е хептен за професиналисти, дето лягат и стават с клавиатурата, CCS пък са малко в другата крайност, някои променливи в програмната памет въобще не ги показва, Neuron C-то, там не съм сигурен, но май въобще нямаше листинг на асемблер, или ако имаше, пък нямаше описание на инструкциите на асемблера, MCC18 се разчита лесно, пък я има всичката информация, C24/C32 следва GNU листинга, там въобще не смея да погледна, каквото изгенерирал компилатора това е, наскоро гледах листинга на едно DSP в Code Composer Studio, добре изглеждаше, ама само с гледането си останах, щото колегата си намери хардуерна грешка, вместо това пък бяхме набедили софтуера. Според мен оптималната информация е номера на реда в листинга(помага за ориентация при ровене в голям листинг), адреса в програмната памет, кода на инструкцията, мнемониката на асемблера, евентуално коментар някакъв. А сорс кода трябва да е преди листинга. Отделно е добре като ще се генерира такъв листинг, да се следва блоковата конструкция на C-то, не един ред сорс код и веднага какво е генерирал компилатора, ами се взема един блок от сорса /* {...} */ и след това листинга, така логически по-лесно се проследява.
А иначе какви са тия приказки за клетви и т.н. ? Не сме пионерска или комсомолска организация, като не става не става, оставяш го и след време пак ще се запалиш  Последните 2 месеца се боря с един проект, дето го започнах 1999г., тогава беше на 95% готов но се наложи да го зарежа поради ред причини, сега 10г. по-късно е на 99% готов, може след 10г. да се похваля, че съм приключил. Правя го само от любов към спорта 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 16, 2009 6:44 am |
|
|