Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Kak да си свържа антената за да предава качествено? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Kak да си свържа антената за да предава качествено?
Привет,
Виждам Копитото от балкона си, но 3 (от 5те) програми предават кофти,както и да въртя антената.

Телевизора е Панасоник от 90та, bTV предава много добре, но другите (особено GTV i TV7 -зле).

Прилагам няколко снимки как е свързана антената:
от антената със симетричен кабел , минава, през дограмата, свързва се с коаксиален кабел (доста нескопосано) и после чрез обикновен жак в ТВ-то (екранировката е свързана с както трябва в жака).

Кажете по какъв начин да я вържа антената, откъде идва лошия образ?!
Има възможност да махна наставката ако разширя дупката- т.е. само с коаксиален кабел ,но не знам с антената как да го свържа?

Ловя само от свободния ефир (5 програми доколкото ми е известно) и искам поне тях да гледам нормално, не че седя много много пред ТВто.
Благодаря

Прикачени файлове:
Коментар на файл: наставката :)
DSC01986.JPG
DSC01986.JPG [ 305.18 KiB | Прегледано 2119 пъти ]
Коментар на файл: Антена
DSC01985.JPG
DSC01985.JPG [ 446.88 KiB | Прегледано 2123 пъти ]
Пон Мар 30, 2009 1:59 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
За симетричен кабел си има отделни букси - те са с едно дребничко трансформаторче вътре, което е за съгласуване и тогава ще имаш качествен сигнал. Такива букси има по магазините за електроника. На нея има две винтчета, с които се пристягат двете жила на симетричния кабел и така после се включва в телевизора.
Другия вариант е да махнеш симетричното парче и да свържеш коаксиалния кабел директно към антената. Тогава няма да имаш нужда от съгласуваща букса.
Въпроси? Питай! :)

Пон Мар 30, 2009 2:46 pm
Профил

Мнение 
optron написа:
Другия вариант е да махнеш симетричното парче и да свържеш коаксиалния кабел директно към антената. Тогава няма да имаш нужда от съгласуваща букса.

Ами това и мисля да направя, и без това кабела е дълъг, само не знам как къде да направя сръзката с антената,само средния проводник трябва да се върже ,нали ?

Пон Мар 30, 2009 2:53 pm
Профил

Мнение 
Това дето прилича на антена :-) има 300 ома изход и трябва да се върже към коаксиалният кабел чрез у-коляно

Пон Мар 30, 2009 3:06 pm
Профил

Мнение 
stargate написа:
optron написа:

Ами това и мисля да направя, и без това кабела е дълъг, само не знам как къде да направя сръзката с антената,само средния проводник трябва да се върже ,нали ?
Не - свързва се и уплетката. Прав е колегата, че трябва и У-коляно, само че имайки предвид излаза към предавателя, може и да не се налага чак дотам да сме педантични.
От всичките пръчки на антената имаш една, която е извита и прави почти затворена елипса (към нея в момента е свързан симетричния кабел) - нарича се вибратор (ма не такъв вибратор ;) ). Средното жило на кабела ще свържеш за единия край на този вибратор, уплетката за другия край. При това свързване, би трябвало за получиш по-добра картина. Ако въпреки това изображението е незадоволително, ще говорим пак.
Работи внимателно и най-вече внимавай да не паднеш.
Впрочем, пръчката, дето е най-отпреде виждам, че е извъртяна, изправи я като другите, защото така пречи на сигнала.

Пон Мар 30, 2009 3:28 pm
Профил

Мнение 
optron написа:
Средното жило на кабела ще свържеш за единия край на този вибратор, уплетката за другия край. При това свързване, би трябвало за получиш по-добра картина

Направих това, сега каналите предават циклъц :idea: , обаче от TV7 може още малко да се иска?!
Опитах се да я въртя (само около четвърт оборот съм я въртял ,че не позволява в момента повече) - но не можах да подобря повече картината, а само се влошаваше :?
Смених и жака за в ТВто, че беше ръждясал :roll:
Антената я постегнах и сега вече има прави ъгли между пръчките.
Доволен съм много, само ТВ7 как може да се оправи?! Това У-коляно какво представлява?!

Пон Мар 30, 2009 8:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
А ти каква специалност си студент, да не си електроника ?

Пон Мар 30, 2009 8:54 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:

Хехе, де да бях :oops: защо?

Пон Мар 30, 2009 9:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
stargate написа:
ToHu написа:

Защото ако беше... и задаваше такива въпроси, най-логичният отговор на твоето питане е да скочиш от балкона дето така хубаво си го щракнал :)

Пон Мар 30, 2009 9:10 pm
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
stargate написа:
ToHu написа:

Защото ако беше... и задаваше такива въпроси, най-логичният отговор на твоето питане е да скочиш от балкона дето така хубаво си го щракнал :)

\:D/ :-({|= :supz: :drinkers:

Пон Мар 30, 2009 10:06 pm
Профил

Мнение 
А някой да ти е казвал че това подобие на антена е за метров обхват а едва ли всички програми са ти там, по-вероятно да са в дециметъра. Така че с една антена няма как да стане, ще трябва и една дециметрова, най-добре логопериодична. Има решения с които може да избегнеш използването на антени но...

Вто Мар 31, 2009 10:01 am
Профил

Мнение 
За проблемната телевизия може да се окаже, че една стайна антена ще я лови по-добре. Пробвай с това.
А за У-коляното темата е малко пространна.
http://www.kn34pc.com/books/index_tv.html
http://www.kn34pc.com/books/index_radio.html
Конкретно във втория списък има една книга "Как да си направим антена" - в нея е обяснено за различни типове антени. Брой на елементите, дължини, размер на У-коляното, как се свързва и т.н. Намери си за твоята антена или такава, която е подобна и ще намериш таблица с размери. Конкретно от 66-та страница започва темата за съгласуване на антени, която ти и трябва на тебе.
Малко търпение и успех! :)

Вто Мар 31, 2009 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има една книжка на Карл Ротхамел - "Наръчник по антени" - там е описано всичко на достъпен език и има примери кое как се прави,включително и съгласуването с U коляно което те интересува.

Вто Мар 31, 2009 3:19 pm
Профил

Мнение 
Абе май ще е най-лесно да си купиш букса за симетричен кабел и да си свържеш антената със симетричен кабел. Щото пък У-коляното е изложено на атмосферата и ще е източник на проблеми, а буксата си е вътре на топличко. ;)

Сря Апр 01, 2009 3:25 pm
Профил

Мнение 
Ей момчета от тая тема голяма носталгия ме обхвана. С умиление си спомних за 80-те години на миналия век та чак се просълзих : :)

Чет Апр 02, 2009 9:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща