|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:16 pm
Altium Designer Summer 08
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
е, това е съвременния свят - цената решава всичко.
от друга страна идеалния кад е като идеалната жена
|
| Чет Дек 25, 2008 8:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Димитре радвай се че няма да учиш висшия пилотаж на PADS-a. Тия дето са им мислили интерфейса трябва да се набучат на кол. Аз много рядко се отказвам като захвана нещо ама от PADS-a вдигнах ръце. Малоумна история,бих се върнал на изучаването му само в случай на крайна нужда. Айде простите неща как се правят се схваща някак. Но като задълбаеш в нещо и зацикляш. Рядко нещо се прави в него както е логично да бъде.
Така че имаш направо да черпиш
Пък да не говорим че за простите неща които се каните да правите е по добър и удобен от PADS-a.
|
| Пет Дек 26, 2008 4:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
присъединявам се към кольо за оценката на ПАДС-а.
не съм твърде възхитен и от съпорта им. а документацията им е направо анти-инженерна
за прости неща наистина не си заслужава нервите.
но пък за по-сложни съм много доволен (и изнервен)
ментор са нещо като адобе. погълнали са де що има продуктчета и фирмички в бранша, сменила са им имената и са ги турили под един знаменател.
средно-аритметично може би се получава вектор, сочещ нейде в неотрицателната имагинерна област, но наистина много от продуктите нямат почти нищо общо помежду си.
което не значи непременно, че продуктите са лоши. всеки си е с характер и душевно развитие на ниво втора група в детската градина.
при сливането явно и в ментор са преяли, та са изтървали специалистите в глътнатите фирми и съпорта е на ниво "вие сигурне ли сте, че мишката ви е включена?"
добре, че има форуми, вкл. и руски.
|
| Пет Дек 26, 2008 2:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Чак ме е срам да питам, ама като не намирам отговор в тъпата документация та - имам два въпроса за Алтиум Дизайнера 09:
- кой клавиш играе същата роля като когато в Протел 99 тръгнеш да упроводяваш и със Таб клавиша можеш да си сменяш дебелината на пистата. Тук намерих Alt+W ама там има само една таблица от която да си избирам готови дебелини и не мога да си напиша произволна такава.
- кое отговаря на глобалното редактиране в Протел-а, например като променя размера на един пад и кликна на Глобал бутона в Протел същия размер отива на всички падове.
Дребни неща са, ама като е свикнал човек с тях и му е терсене в началото. Иначе другите неща в Алтиума са горе-долу ОК  .
|
| Чет Мар 05, 2009 12:29 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
в Preferenses -> PCB Editor са всички необходими настройки за тази работа.
|
| Чет Мар 05, 2009 12:43 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Мерси, вече стана ясна работата  .
|
| Чет Мар 05, 2009 5:03 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
В PCB редактора на Altium има едно трансперантно меню, което показва координатите, текущо отместване и други, как мога да го скрия, щото взе много да ме дразни ?
П.П. Намерих го: Tool/Preferences/PCB Editor/Board Insight Modes/Display Heads up information
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Мар 25, 2009 10:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Има ли възможност в Altium да се правят папки в проектите ? Примерно в Protel 99 си правя папки ver 1... ver N, след това вътре имам по още две-три папки - SCH, PCB, PDF.
Още един въпрос, къде е менюто за скриване на стринговете ? Когато опроводявам не ме интересуват надписите на елементите, искам да ги скрия всичките, както може в Protel 99 SE от Preferences
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 23, 2009 4:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че те не са ли на отделен слой?
|
| Чет Апр 23, 2009 11:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че те не са ли на отделен слой?
|
| Чет Апр 23, 2009 11:39 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми на DXP аз го правя така (по памет, че го няма пред мен):
десен бутон върху компонента - > Find Similar Objects -> задаваш критерии по който да селектира. Ако нищо не зададеш би трябвало да селектира всички компоненти. След това ти се отваря прозореца Inspect. И от там можеш да променяш опциите на всички селектирани компоненти на веднъж. В частност да им скриваш надписите и каквото друго ти хрумне. Въобще инструмента Find Similar Objects / Inspect е адски мощна далавера, можеш да правиш каквото ти хрумне от там. Като например наведнъж да локнеш всички компоненти като привършиш с платката. Или да промениш дупката на определени падове на определен тип компоненти, които се намират в определен слой - наведнъж
Дедо, надписите са на отделен слой, обикновенно аз ги слагам в Silk -а. Ама там са ми и очертанията на самите компоненти (поне аз там си ги слагам), та скриването на целия слой не винаги е удачно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 24, 2009 12:14 am |
|
 |
|
¶
|
PCB компонентите в Protel 99 SE ( а и в PCB Altium, понеже PCB Altium е PCB Protel 99 SE със забутани на майна си райна менюта и добавени пудри и козметики за благоухание ) имат две характеристики: надпис(номерация) и стойност. Тези две характеристики се намират в слоя с контура на самия елемент. Ако скрия тоз слой ( TopOverlay ако елемента е от страна елементи и BottomOverlay, ако елемента е от страна спойки ), ще скрия със надписите и контура на елемента, а контура искам да го виждам. В Protel 99 SE има в Preferences много удобна команда да се забрани показването на текст независимо в кой слой е разположен, без значение дали е част от компонент или не. В Altium естествено тази команда или е obsolete или е скрита нейде, така че проектанта да не скучае ами да я търси някъде на друго място. Четох в хелповете, ама и те са новаторски организирани, та трудно се намира това което ти трябва.
Има възможност да се селектират всички елементи в TopOverlay, след което да им се забрани за всеки елемент показването на текстовете, което е доста по трудоемко от начина по който е направено в Protel 99 SE. Все пак от време на време забравям ( про по-голяма платка ) кой елемент кой е и включвам надписите да видя къде съм.
С други думи ей това най-мразя на "дизайнерчетата" на софтуер, вместо да добавят нови функци и да запазват старите, разместват абсолютно всичко, затриват стари и полезни функции и добавят неясни и мъгляви нови. Фатката е да ти продадат нещо, което не ти трябва и ти да се радваш, че стария интерфейс, на който си му свикнал до болка, е вече история и трябва да учиш нов. Ако беше така и със струговете и фрезите, нямаше кьорав стругар да остане
П.П. С Цецо по едно време едни и същи неща сме писали 
|
| Пет Апр 24, 2009 12:31 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Първата ми работа в Протела преди да започна опроводяване на платка е да преместя всички надписи в отделен слой( някой от механичните) , даже означението и стойността в различни слоеве. Така със скриването на слоя махам надписа който не ми трябва. Много е досадно като тръгнеш да местиш елемент вместо елемента да му "хванеш" надписа.
|
| Пет Апр 24, 2009 12:39 am |
|
 |
|
velio
|
После става малко кофти, щото трябва да върнеш номерацията за да излезе на белия печат....
Между другото Алтиум има една много полезна функция, особено ако се бачка с два монитора - избираш нещо от схематика и то се селектира и в ПЦБ редактора. Така много лесно се групират компоненти или после пък ако трябва да се търсят...
|
| Пет Апр 24, 2009 9:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе отначало и на мен така ми се струваше, ама после установих че тоя инструмент Find Similar Objects/Inspec/Properties, има напрактика неограничени възможности за групова работа с каквито се сетиш обекти. И се работи много леко с него.
Също така Rulez. И там такива условия можеш да зададеш, че.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 24, 2009 11:23 am |
|
|