Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
безумни БГ наредби 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Само че за разлика от истинската мафия, от здравната спасение няма.

Държат ни за топките - парите които си мислят че заслужават, ще си ги вземат под една или друга форма. Апропо това е по целия свят - дали ще е като във Франция - дебели данъци и яки заплати за лекарите, или като в Америка - дебели застраховки и пак яки заплати за лекарите, или като в БГ - някакви данъци, плащани от някой, а всички плащаме яко под масата на лекаря - все тая - лекарите тяхното си го взимат и никой не може да ги ограничи. Ей на сега и по Европа няма достатъчно лекари, ако тука не изкарват достатъчно, отиват там. Или пък ако не щеш да си плащаш - ами умирай бе, кой ти пречи.

Хипократова клетва ли? Гледат на хората не като пациенти, а като дебитни карти.

А тук те изкарват, че някой повече от колегите си от Западна Европа, даже. Всеки ден се оглеждам в лъскавите автомобили в Александровска, на паркинга средната цена на колите е над 30к. Специалист по каквато и да е специалност за преглед си слага по 20 до 50 кинта в джоба. Отделно далаверите с лекарствата и още по големите далавери със разни изследвания.

А едно от най-сладките неща е да си на скъпа държавна апаратура. Например ЯМР. На черно е 300 кинта и минаваш веднага. 300 кинта в джоба без данъци, държавата плаща апаратура, консумативи, всичко. И минава веднага. Няма проблем. А ако случайно се вреди по здравна каса (GP то има по едно направление за всичките си пациенти :( ), то се чака по няколко месеца, защото видиш ли били претоварени :evil:

Въобще тая мафия е много по страшна от ония с бухалките и чиповете.

P.S. сигурно има и свестни лекари. Ама не са много.

Пет Апр 24, 2009 6:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Какво хленчите. В по-голямата част от случаите заради невежество хората си съсипват здравето и после защо лекарите ги държали за топките... Здравето си е преди всичко лична грижа, като хигиената.

Туй не го разбрах, съсипали си здравето щото си купували лекарства без да питат лекаря, или щото си купували само лекарства, които лекаря им изписвал :) ?

Здравето е лична грижа, прав си, затова според мен трябва всеки да има право да си купи каквото лекарство иска от аптеката, има си упътване, ако иска да го пие, ако иска да го гълта, ако иска на салата да го дроби.

plameniv, ти за кой общ практикуващ лекар говориш, за българския, или за чуждоземския ? Щото в САЩ никой пациент не е обвързан с общо практикуващ лекар, можеш да отидеш при който си искаш общопрактикуващ, друг е въпроса, че ако имаш здравна застраховка тя работи само с определени лекари. Тук туземските лекари практикуват друго, на практика по пощата с колет или писмо можеш да получиш всяка една стока или услуга, от данъчни декларации до чекове и кредитни карти, обаче ако поискаш лекаря да ти изпрати резултатите от дадено изследване по пощата няма да го направи, защото като отидеш да си ги вземеш ще ти вземе потребителска такса от $30 .

Ако дадено изследване струва примерно $500 на лекаря, то ако си със здравна застраховка ти пише, че струва $1000, от които да речем застрахователя плаща между 50 и 100%, ако нямаш застраховка ти взема $500. На пръв поглед имаш/нямаш застраховка не си ощетен(при 50% покритие от застрахователя), на втори поглед обаче лекаря краде от всеки един който има здравна застраховка, защото примерно 150млн. пациенти по $500 на година си става внушителната сума от $75млрд. Естествено застрахователя не пасе трева, ами и той похапва пържоли с апетит, иска да има и за него, оттам ти скача здравната застраховка, намаляват болестите които здравната каса покрива, или се намаляват парите които може да ти отпусне касата при дадено заболяване, с една дума недай Боже пациент да станеш, няма значение България ли, САЩ ли е, ебана ти е мамата по всички параграфи.

Уловката на застрахователя пък е , че в рамките на една година първите $500 за посещение при лекар, или за л-ва си ги плащаш от джоба, от там нагоре започва касата. Да речем здравната застраховка ти удържа по $150 на месец от заплатата, или $1800 годишно, отделно на глава от с-вото ще трябва да похарчиш още по $500 годишно, ако се налага даден член да посещава лекар. Това е добре премерена сума, защото тия първи $500 са примерно от 1 до 5 ходения при лекаря, а горе долу това е нормално за здрав човек в рамките на една година. Затова тук човек ходи на лекар само в крайен случай, ако умирга. Миналата година един комар ухапа дъщеря ми по лицето, близко до окото, цялото око се поду, това стана в петък вечерта, в събота естествено никой лекар не работи, затова на бърза помощ, 2 часа чакахме в околийския център докато ни приемат, само погледнаха за какво става дума, да сме правили компреси със студена вода и диета за 2-3 дни, подписахме поне 20 страници с документи, че сме съгласни да ни вземат $800 за това посещение. Един колега пък ми разказваше, преди няколко години съпругата му си набола окото с много добре подострен молив, пак така станало, че в събота, 7 часа чакали в бърза помощ, докато ги приемат. И това в САЩ, където медицината била на най-високо ниво в света. Иначе по филмите линейка, милиция и пожарна пристигат за 3 мин, но след това докато те прегледа лекар в болницата може и на носилката да си умреш. Системата им е по-скоро проектирана за Холивудските филми, отколкото да помага.

Пет Апр 24, 2009 7:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Туй не го разбрах, съсипали си здравето щото си купували лекарства без да питат лекаря, или щото си купували само лекарства, които лекаря им изписвал :) ?

И двете и не само това. Имах впредвид невежество не само при избор на лекарства или лекар.
¶ написа:
Здравето е лична грижа, прав си, затова според мен трябва всеки да има право да си купи каквото лекарство иска от аптеката, има си упътване, ако иска да го пие, ако иска да го гълта, ако иска на салата да го дроби.

Пирев, чудодейното хапче не е грижата за здравето, която имах впредвид. В България болшинството хора консумират в пъти повече сол от необходимото и после гълтат хапчета за нормализиране на кръвното налягане. Заседнал живот, наднормено тегло, разстроен сън, преработване, храна със съмнителни качества, компенсиране на стреса с алкохол ...
Повечето хора изобщо нямаше да стигат до вратата на доктор ако имаха подходяща култура по начина на живот и елементарна информираност. Наистина елементарни неща без да се стига до хипохондрия или орторексия. А ако им се наложи да допрат до доктор няма наивно да влизат в играта им с дистрибуторите на лекарства.
Това за фармацевтичната мафия е стара история. Имам познати които бяха в този бизнес. На маса помежду си вдигат наздравица "За повече болни!". Между другото съпоставена с фармацевтичната индустрия търговията и разпространението на наркотици е като детска игра.
Та гледайте да не стигате до доктор пък бил той във Франция или Австралия.
В неизбежните случаи хленченето не помага.

Пет Апр 24, 2009 8:23 pm
Профил

Мнение 
Свобода, равенство, братство- само в рамките на кошарата! Да живее Демократичния Феодализъм! :twisted:
Няма да се разминат тия простотии току-така, ще става пак някаква патаклама в света. Вече минаха почти 20г от предишната, време е за нова. Но дали ще е само Кризата или тя е само предястието?

Пет Апр 24, 2009 11:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тези от вас, които общуват с хора от медицинския и фармацевтичния сектор със сигурност са чували за причината да бъде ограничена свободата на търговията с лекарства. Научно-популярни списания, като Geo и National Geographic също публикуват редовно статии по темата. Опростено казано прекономерната употреба на антибиотици води до там, че все по-често биват откривани бактериални щамове резистентни срещу широко разпространените антибиотици. За справка през 2005 г. около 3 милиона души в Европа заболяват от бактериални инфекции, чиито причинители са резистентни към познатите на пазара антибиотици. В следствие на това загиват 50000 души (нулите са 4!), източникът е heise.de
Относно фермацевтичната индустрия, това е статистика от 2007. В ляво са приходите, в дясно R&D разходите.
А приходите не са чиста печалба. Интересен е фактът, че разходите по реклама надминават тези за R&D, но хората сме прости животни, без реклама не може.

Цитат:
1 Pfizer USA, New York 45,1 8,1
2 GlaxoSmithKline Vereinigtes Königreich, London 39,2 6,4
3 Novartis Schweiz, Basel 38,1 6,4
4 Sanofi-Aventis Frankreich, Paris 37,4 6,5
5 AstraZeneca England, London 25,7 5,1
6 Johnson & Johnson USA, New Brunswick, NJ 23,3 5,3
7 MSD Sharp & Dohme USA, Whitehouse Station, NJ 22,6 4,9
8 Hoffmann-La Roche Schweiz, Basel 16,9 6,7
9 Wyeth USA, Madison, NJ 15,7 3,1
10 Eli Lilly and Company USA, Indianapolis, IN 14,8 3,5
12 Bayer AG Deutschland 9,87 3,8

Това че през последните 50 години индустриалното развитие не върви ръка за ръка с духовното, и не можем без да се освиним всяка вечер с по един натъпкан с антибиотици 8 кг бройлер, допълнително усложнява проблема.
Кофти е да ходим всеки път до болницата. Предполагам за повечето от нас е кофти да пълним гърлата на алчните доктори, няма значение това че са следвали по 8 години за тази приятна професия. И под следване нямам предвид Европеистика или международни отношения с две лекции на седмица, както и да е. Това се преглъща, по-трудно се преглъща да ти кажат, че детето ти е болно, обаче освен да гледаш как си отива, друго не можеш да направиш. Защото като ни заболят преqлите г*з*ве е по-лесно да отидем до аптеката за антибиотик, за всеки случай, той за всичко помага, така казват чичо и леля. A e немислимо да се отсъства два дена от работа.
Последният път когато бях на лекар, медицинската сестра взе кръвна проба и я постави в една машина скрита в куфар за анализ. Обясни ми че така ще разберат дали инфекцията е бактериална или вирална. Срещу вируси антибиоците не помага, т.е. излишно е да ми изписват, изключение са хората с отслабена имунна с-ма, при които появата на паралелна или последствена бактериална инфекция е много вероятна и опасна. Попитах защо досега никога не ми е правено подобно изследване. Машината била нова и скъпа 4000е и не всеки лекар бил готов на инвестицията. Инженерните компании били лакоми, как да обясниш, че това е отговорна професия, която се учи цял живот и е обвързана с не до там леко 5 годишно следване. Както и да е. Опитвам се да отклоня дискусията в насока, която ми се вижда правилна.
На заинтересованите препоръчвам да хвърлят едно око на тази страница. За лаици в областта е добра.
Българската версия не е подходяща, преводът изглежда е машинен.

http://www.bacterialinfection.net/

Съб Апр 25, 2009 2:19 am
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
plameniv, ти за кой общ практикуващ лекар говориш, за българския, или за чуждоземския ?

В момента ти споменавам чуждоземския в AU.
Тук има 2 вида джипита едните са самосиндикални и дерат като за световно и като че ли света свършва след 10мин. Демек взимат на мин. за 10 мин по около 100 кинта, от които като идеш в здравната каса ти връщаха миналата година 75% от тази мисля че е 55%, ако отидеш при онези дето не взимат пари всъшност те работят направо със здравната каса, подписваш се на един лист и най много 5 мин гледат да си при тях че чака следващ на дълга опашка и те оправят за където и каквото искаш.
Абе така е със всяка година тия здравни неща ги правят като че ли за машина за пари, фармацевти, джипита, лекари. Да не ти казвам тук по колко се чака за специалист, аз си записвам за след 3месеца че до 1.5м всичко му е заето, изобщо имаш ли си опашка от някакво специфично заболяване си им като касичка за пари :( :evil: :evil: :evil:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Апр 25, 2009 3:20 am
Профил

Мнение 
HCL написа:
.... Както и да е. Опитвам се да отклоня дискусията в насока, която ми се вижда правилна.

Искаш да кажеш ,че тъй като докторите са много умни и са старшно измъчени от следването, трябва да преглъщаме всяка простотия която ни сервират? И тоя номер с антибиотиците е само оправдание, за да забранят (монополизират) всичко останало. Аз може да не съм специалист по медицина ,но за едно съм сигурен - всеки монопол рано или късно води до изкривени и лоши резултати. В момента има постоянна тенденция да се ограничава свободната воля на пациента ( човека). Къде отиде правото на информиран ИЗБОР? Сега просто те информират ,че НЯМАШ избор? Или избора е :"ИЛИ ни слушаш или умираш"? Във всички нови закони прозира желанието ,не как хората да са по-здрави ,а медицинското съсловие да взима повече кинти. Моите уважение към професията и уменията им ,но това не им дава право да извиват ръцете на останалите. Всъщност проблема не е само при лекарите, и в доста други области разни "професионалисти" се мъчат да си изкарват хляба без много зор чрез бюрократично разчистване на конкуренцията.
Не,не, без патаклама няма да се оправи тая работа.

Съб Апр 25, 2009 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Остави конспирациите настрана, съсредоточи се върху основното. Идеята на поста може да се сведе до три изречения.

през 2005 г. около 3 милиона души в Европа заболяват от бактериални инфекции, чиито причинители са резистентни към познатите на пазара антибиотици. В следствие на това загиват 50000 души. Срещу вируси антибиотиците не помагат.

Имайки предвид, че много хора посягат към антибиотици при първите признаци на настинка, на мен мярката ми се вижда смислена. Ако искаш го клиширай като "правим го за нашите деца". Другото, дори и да е вярно и неприятно е от второстепенно значение. В Германия това правило важи от години. В началото ми се струваше нелепо, но след време човек се замисля. Ефективността му я поставяш под въпрос, понеже сега хората ще ходят на лекар с думите "за рецепта съм дошъл". Това не е правилно, както не е правилно пресичането на 20 м. от пешеходната пътека, карането на червено, когато мислим, че е безопасно и т.н.

Съб Апр 25, 2009 11:40 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Бях гледал наскоро някакъв научно-популярен филм точно във връзка с това което казва HCL.Неимоверно расте изписването на различни антибиотици като решение на всеки проблем.Лекарят който интервюираха изказа мнение,че ако не се вземат някакви мерки за ограничаването на използването на антибиотици,до 20години се очаква глобална епидемия която да засегне цялото човечество и да вземе огромен брой жертви.

Нед Апр 26, 2009 12:17 am
Профил

Мнение 
Ами, че лекарката на децата им изписваше антибиотик при всяко ходене при нея. Тя се застрахова, да не би да се развие бактериално заболяване, а иначе трябва да следи всеки ден състоянието им. А при моя личен лекар наистина ходя само с думите : "Дай ми рецепта". Става въпрос за приспивателно, което съм установил, че ми действа най-добре.
Здравната системата не е в ред и то не само при нас. Обама се закани да рИформира американската, от което докторите там пропищяха . За това да няма достатъчно лекари (и фармацевти) имат влияние и гилдиите им. Усетиха се навреме и не допуснаха грешката на правистите. След като ни сполетя демокрацията рязко намаля броят на приеманите студенти по медицина. Стана по-лесно да се записше някой в Скопие и след това да се прехвърли в София да учи. За фармацевтите е още по зле. Много българи учат в Украйна, защото тука достапът до образование е строго регулиран - кой и кога ще влезе.
Може и да не съм прецизен, но 10 години не стигат да се формира американски лекар. За зъбарите е още по-зле. На всеки 5 години държат сериозни тестове по новостите в специалността и трябва да ги вземат иначе си губят правата . Обучението е дълго, скъпо и затова трудът им е скъп. Самите гилдии вдигат летвата високо, качеството ня обслужване теоретически е високо, но броят на хората прескочили летвата не може да е голям .

Нед Апр 26, 2009 11:23 am
Профил

Мнение 
С чиста съвест мога да препоръчам на всеки да избягва употребата на антибиотици. Разбира се, това не бива да става без лекарски контрол!!!
Има лекари, които още за "добър ден" ти изписват антибиотици или други прекалено силни лекарства. Просто ей така, за да се застраховат. Така сравнително бързо се решава конкретния проблем, но като цяло имунната система става по-слаба, а в не малко случаи има и странични ефекти. Да не говорим, че антибитиците унищожават всичко, включително и полезни бактерии и често след това се развиват гъбични инфекции.
Много по-добре е да се помогне на организма сам да се пребори. Но за целта пак казвам е нужно постоянно лекарско наблюдение, защото само лекар може да прецени колко сложна е ситуацията и дали организмът ще се справи сам, без риск от усложнения. В случая много важно е доверието между лекар и пациент. Ако лекарът ви няма доверие, ще предпочете да се застрахова. Съответно и вие ако нямате доверие на доктора, ще имате големи съмнения в компетентността му и ще си мислите че не си върши работата. Особено за родители това е голямо изпитание... не е лесно да слушаш доктора, който ти казва нищо да не правиш докато детето ти да страда.
Но резултатът си заслужава. Да чукна на дърво, на щерката никога не сме давали никакви антибитици. Нито веднъж! Основно сме я лекували с плодове и зеленчуци и само в краен случай хомеопатични лекарства, но за разлика от повечето си връстници много рядко се разболява от настинки и грипове. Дори и да се зарази с нещо, за ден-два всичко минава. През последните две години няма нито едно отсъствие от училище.

Нед Апр 26, 2009 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Антибиотика е революционо откритие. От измислянето си досега пеницилина е спасил милиони хора от смърт. И въобще това си е най-сигурния начин за справяне с тежка бакетриална инфекция.

Но да се дава едва ли не като профилактично лекарство е направо престъпно!

Въобще що за дивотия е това да се изписва антибиотик, без да се направи преди това антибиограма? Откак излязоха така наречените "широкоспектърни" антибиотици, лекарите ги изписват като витамини. "Лекуват" с тях всичко!

Нед Апр 26, 2009 2:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
Истината е само в добрите доктори, а не в лекарствата.
Антибитикът може да спаси живот, но може и да го съсипе. Аз казах, че препоръчвам избягването на антибиотици само при наличие на лекарски контрол. Но всъщност при вземане на антибиотици, лекарският контрол е още по-здължителен. Самолечение с антибитици е много рисково нещо. Неправилно приемане може да доведе до точно обрания ефект - вместо да се унищожат определени бактерии, те да оцелеят модифицирайки се в по-резистентни щамове. Съответно при последващо заболяване нещат могат да загрубеят.
Затова с антибитиците трябва много да се внимава. В никакъв случай самолечение или пък да изпълнявате рецепта дето са ви я дали след 5 минутен преглед. Ако ще се бъзикате - бъзикайте се с хомеопатия. С антибиотик майтап не бива...

Нед Апр 26, 2009 3:30 pm
Профил

Мнение Mda
miro_atc написа:
Истината е само в добрите доктори, а не в лекарствата.
Антибитикът може да спаси живот, но може и да го съсипе. Аз казах, че препоръчвам избягването на антибиотици само при наличие на лекарски контрол. Но всъщност при вземане на антибиотици, лекарският контрол е още по-здължителен. Самолечение с антибитици е много рисково нещо. Неправилно приемане може да доведе до точно обрания ефект - вместо да се унищожат определени бактерии, те да оцелеят модифицирайки се в по-резистентни щамове. Съответно при последващо заболяване нещат могат да загрубеят.
Затова с антибитиците трябва много да се внимава. В никакъв случай самолечение или пък да изпълнявате рецепта дето са ви я дали след 5 минутен преглед. Ако ще се бъзикате - бъзикайте се с хомеопатия. С антибиотик майтап не бива...

Забелязал съм следното, вирусно заболяване 10-15 дена без антибиотик и си що годе вече оправил, със антибиотик 2 седмици ако е подходящ.
Демек ползата е много слаба, за мен най добрия антибиотик е чесъна и витамините, със тази терапия го скъсявам на 7 дена в най лошия случай :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Апр 26, 2009 5:47 pm
Профил

Мнение Re: Mda
plameniv написа:
Забелязал съм следното, вирусно заболяване 10-15 дена без антибиотик и си що годе вече оправил, със антибиотик 2 седмици ако е подходящ.
Демек ползата е много слаба, за мен най добрия антибиотик е чесъна и витамините, със тази терапия го скъсявам на 7 дена в най лошия случай :wink:

Значи антибиотици не се предписват за вируси, т.е. най-вероятно става дума за кофти диагноза или лечение. Иначе по принцип лечението с антибиотици дава бърз и видим резултат и това понякога е кофти, защото хората престават да ги вземат в мига в който се почувстват добре. Това е груба грешка! Антибиотикът трябва да се приема за срока, който е предписан, независимо как се чувстваш...

Нед Апр 26, 2009 6:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща