| Автор |
Съобщение |
|
ivelinqnev
Ранг: Минаващ
|
 Проектиране на автомат за асансьор
Здравейте, чудех се къде точно да пиша за мойто питане и тук асе спрях.Ще учствам в едно състезание и съм намислел да проектирам следното нещо.ДА се проектира автомат за управление на асансьор за обслужване на триетажна сграда.Реализирайки схемата с елемнтна база по ваш избор.Това е условието, но трябва да се ползват ТТЛ елемнти и тригери( това е позволено), ако може някой да помогне с идеи, теория, статии, схеми и каквото и да е само да ми послужи ще му бъда много благодарен
|
| Чет Май 07, 2009 6:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама това олимпиада ли е или някой НАИСТИНА ще се вози в асансьора 
|
| Чет Май 07, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Напиши в Google "elevator ladder diagram". Първият резултат има малко основи.
Задачата за асансьор е почти класическа за ладери (ladder), а то и така са се правили преди. Като си изясниш каква е логиката, можеш да си го пренесеш на TTL.
Успехи.
|
| Пет Май 08, 2009 12:23 am |
|
 |
|
ivelinqnev
|
търсих, даже и в руските сайтове навсякъде са показани как се прави ама с PIC-ве, а на мен ми трябва, не да командвам ел.мотора, а напр. като натисна бутона за 2 етаж на втория етаж да отиде и така.Аз не отбелязах че това ще бъде риализирано на хартия и симулирано в прогр. среда Multisim.Ако може нещо по конкретно да ми кажете.......
|
| Пет Май 08, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
sthx
|
Честно казано не можах да разшифровам напълно първото изречение, но горе долу му хванах смисъла...
Ивелине, като имаш логическата диаграма и имаш познания по TTL логика , или знаеш някой процесор, е достаъчно да включиш надраменното устройство да анализира данните и да синтезира схемата и евентуално програма. Пък нека да бъде и с някоя грешка - няма да утрепеш човек. Този вариант е по-добър за тебе и по-честен спрямо другите отколкото , ако вземеш готово решение и го представиш като твое. Пък и ще си личи, че неси го правил ти.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Май 08, 2009 8:42 pm |
|
 |
|
ivelinqnev
|
Имах предвит че не успях да открия добре обеснена логическа диаграма, това е......
|
| Пет Май 08, 2009 9:02 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ще трябва да се понапънеш.
http://www.metalpass.com/metaldoc/paper.aspx?docID=31
Ако беше зачел тук (първото с Google както ти бях писал), можеше и да излезе нещо. Какви PIC-ове, какви чудеса ...
|
| Съб Май 09, 2009 12:49 am |
|
 |
|
Popeye
|
Ми за 2 етажа се прави на контактори. + Фазова защита + контрол за опечен мотор + фотоклетка + контрол за достигнат етаж (по време) + какво ли не още. Да не утрепем накой зяпльо. Бе я по-далече. Кофти и неблагодарно.
PS. В Multisim симулация на асансьор си е ебати ебавката. По мое скромно мнение.
Късмет!
|
| Съб Май 09, 2009 9:29 am |
|
 |
|
ivelinqnev
|
[quote="Popeye"]Ми за 2 етажа се прави на контактори. + Фазова защита + контрол за опечен мотор + фотоклетка + контрол за достигнат етаж (по време) + какво ли не още. Да не утрепем накой зяпльо. Бе я по-далече. Кофти и неблагодарно.
PS. В Multisim симулация на асансьор си е ебати ебавката. По мое скромно мнение.
Късмет |
|
Popeye
|
Добре де, май аз също не вдявам. Това курсова работа ли е ? Да сложи даскала подпис ?
|
| Съб Май 09, 2009 12:59 pm |
|
 |
|
ivelinqnev
|
то не екурсова работа, но пак е от университета и така а можеш да помогнеш- поне идеи да дадеш
|
| Съб Май 09, 2009 4:44 pm |
|
 |
|
sthx
|
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Май 09, 2009 5:41 pm |
|
 |
|
Popeye
|
С идеите е много лесно. Повози се в асансьор. Хвани асансьорен техник да те светне, сами ще дойдат. Сори, ама нещо не ми се ще да пиша тук. Не си ти виновен. Такива ми ти работи. Гадни.
|
| Съб Май 09, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Погледни тука
http://www.naladchik2006.narod.ru/ARHIV/MEH.htm
има разни руски схеми, с релета са, но можеш да вземеш идеи
|
| Съб Май 09, 2009 7:20 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Ето това е човека, който ти трябва:
http://www.youtube.com/watch?v=yZks46ddjn8&feature=channel_page
Асансьорът работи с пикче. Софтуерът е доста специален и е работен повече от година... всичко на асемблер  Проектът е използван за курсов проект, курсова работа и на края за дипломна работа (за двама човека) в ТУ Пловдив...
|
| Нед Май 10, 2009 4:21 pm |
|
|