|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
Ограничения на FTP-сървър
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Мда
Как предлагаш да стане връзката между микропроцесорното устройство и базата данни?
|
| Чет Май 14, 2009 11:39 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз ви предлагам по мръсния канал
Иначе най-практично си е в процесорчето да се вкара елементарно HTTP. Не е сложно - отварянето на сокет става с 2 команди, след това пращаш заявка + боди и евентуално парсваш отговора. Ех, има леко неудобство, че трябва някакъв transfer encoding, ама това е най-малката грижа...
Тоя подход е най-универсален, доколкото позволява хиляди решения за сървър. Няма ограничение къде ще се хоства сървъра, на ккаква база, на каква ОС и т.н. Ако целта е да се вкара в SQL, достатъчно е само един PHP скрипт. Може и джаба, може и всякакви други скриптове. Всъщност може и с програмиране, колегите пробваха някакви делфи компоненти - става, но скрипта си е скрипт. Намираш някъде сървър/хостинг - качаш скрипт файла и си готов.
А веднъж качени данните в SQL нататък е лесно. Ако е непретенциозно приложение - още 2-3 веб странички да ги показват в реално време. Ако е по-сложно може да си трябва някакво приложенийце, но в общия случай ако терминалчетата подават данните в някакъв приличен вид става само с PHP да се изобразяват. Така сървъра си хем сървър за терминали, хем за хора. Евентуално после ако данните трябва да се показват графично, джабата е добро решение...
П.С. Не е чак толкова сложно да се направи терминалче да поства в тоя форум... Това е само един от многото примери как може да се измисли приложение със сървър, без да се налага да правиш сървър. Стига само да се стъпи върху HTTP а не на някой грозен протокол като ftp.
|
| Чет Май 14, 2009 12:48 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
За Mysql нещата са елементарни ... щом керливия ПИК без проблеми се справя .... едва ли някой по сносен професор ще се озори ... трябва ти TCP връзка и SHA1 кодиране за паролата .. от там нататък в Mysql а си написваш една сторед процедура или функция и си готов.Mysql протокола е изключително прост и го има документирано, а и кеф ти линукс кеф ти боза ...
|
| Чет Май 14, 2009 1:08 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Миро, "PUT" през http е наистина най-простото, дето може да се измисли май,
но не ми е ясно как стои въпросът със сървърите, дето да ги сложи човек и
да работят, че и да разрешават "PUT" ("GET" очевидно го могат всички).
Кодирането е най-малката беля (във всеки случай по-просто от ftp клиент
в MCU-то). И не помня как беше append-ването при "PUT" (май го имаше, де),
а и сървърът дали го може трябва отделно да дебне човек (докато при ftp-то
си е основна част, могат го).
Та ако има вършещ работа http сървър няма място за чудене, работата по
MCU-то ще е по-малка с него; инак остава ftp (ако сега го правех аз бих ползвал
навярно него, че имам всичко готово, ама в случая това явно не е така) и
кой знае още колко други опции  .
А, и ftp не е грозен, бе - що ти се видя такъв?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 14, 2009 2:39 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Има 2 начина:
1. Чрез директна връзка host: .... , port 3306, username...., password: ...
2. Или като стартираш линка чрез скрипт в твоя RTOS: http://host/?var1=AAA&var2=BBB&var3=CCC......., след това сървъра може да е каквото си искаш има милиони примери на PHP+Mysql да си запазиш заявката в база данни или в някакъв файл, ама не е за препоръчване че един ден ще ти се отваря мноо зор тоя файл като стане огромен.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Май 14, 2009 4:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми не е добър в основното си приложение - трансфер на файлове. Куца защита, куца надеждност - айде при точене добре, ама не знам дали си се пробвал да качаваш примерно 100-на меги на някой по-отдалечен сървър - мъка... че и резюме няма.... Да не говорим че не пробива навсякъде, трябват реални IP-та и тем подобни.
Аз отдавна не го ползвам и то не го ползвам щото за линукс отдавна се избягва. Всички бачкат през SSH конзола и отгоре ако трябва да трансферирам нещо - sftp.
Та така... в основното си приложение за трансфер на файлове чисто ftp не е най-доброто решение. А за странични приложения още по-малко, щото нито от към сърър имаш някаква функциаоналност да се закачаш, нито от към клиент.
|
| Чет Май 14, 2009 5:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Миро, я разясни как да стане през HTTP към MySQL, та да набия канчето на нашия Сисадмин, дето ме мота по въпроса два дена, а уж беше лесно.
HTTP-то при мен върви - отварям сокет и изпращам това, което ми е казано да изпратя.
HTTP-сървъра се обажда от време на време и изпраща не това, което трябва.
FTP-то си работи при мен добре. Ако е читав FTP-сървъра, няма проблем да проверя размера на качения файл.
Ся, за големи файлове сигурно си прав, но за моите приложения аз работя с файлове докъм 200кВ.
|
| Чет Май 14, 2009 6:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
> че и резюме няма...
Има си от 30-ина години насам, това пък отде го измисли.
> Да не говорим че не пробива навсякъде, трябват реални IP-та и тем подобни.
Наистина му трябват реални IP-та, ако не ползваш passive mode... Но и това го
има от десетилетия насам (като писах моето ftp преди години май rfc822 четях,
и там го имаше вече....).
Работи добре за мене, независимо от размера на файловете. И наличието на свястна
контролна връзка едновременно с тая за данни го прави качествено различен - в добър
смисъл - от http. Не е да не съм виждал сървъри, дето да не я обработват като хората,
но това не е от протокола, а от калпаво написан сървър и/или калпава среда, в която
работи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 14, 2009 6:55 pm |
|
 |
|
tgi
|
Пробвай filezilla server. На мене ми върши работа за връзка с бозата, под която работи, и е FOSS.
|
| Чет Май 14, 2009 6:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дори си нямам идея къде е машината, каква е ОС и сървъра - друг се грижи за това.
|
| Чет Май 14, 2009 7:42 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Ако само трябва да добавяш данни на отдалечената машина можеш да ползваш и syslog-ng примерно, няма по просто решение от това ...
отваряш сокет и плюеш по него само две числа - facility и severity, и данните които искаш да влязат в лога ...
от там нататък на сървъра вариантите граничат с безкрайност, кеф ти файл за всеки клиент, кеф ти някаква база ... зависи само от въображението и нуждите ти :> Може да се ползва и стандартния syslog, но той не работи с TCP, само UDP и нямаш гаранция за доставка на пакета.
Просто ... кажи какво точно трябва да правиш, варианти много ;>
|
| Чет Май 14, 2009 8:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Уфф... с админите винаги има проблеми:-) Иначе аз конкретно не съм бачкал с MySQL, щото нашия админ е свикнал с PostGre ама то това едва ли има някакво значение. Горе някой даде идея да се логваш дирекно към базата" без посредници" - честно казано не бях се сещал за тая идея. Интересно, но си мисля че най-чисто е чрез посредник от типа на PHP. Поне в моя случай терминалът е пълноценен браузър и в това е акцентът на приложението (демек пестя писане на фърмуер щото сменям страниците на сървъра и терминала вече показва съвсем различни неща). Докато пращането на данни е второстепенна задача. Та имаш: 1) някакъв сървър - апачи или IIS на М$ 2) някаква боза - MySQL или нещо друго 3) някаква шерната директория дето се вижда като web Слагаш един файл примерно index.txt в тая директория и от терминала като пуснеш GET заявка за тоя файл трябва да го получаваш. Ако се вижда през интернет а терминала не го получава - проблемът е в задтерминалното устройство  После слагаш един php файл - нормално той се разпознава от сървъра (MIME) и като има заявка за тоя файл не се праща съдържанието дирекно ами се парсва. Вътре в файла като се срещне <?php всичко до затварящото ?> се интерпретира като код. Както казах аз не съм специалист, но четеш - не е сложно. Примерно гледам из нашия сървър първо се проверяват разни неща - смятат се разни променливи и се попълват SQL заявки:
С две думи - имаш скрипт, който може да е много прост, но и сложен ако правиш сесии, ауторизации и ала-бала. Скрипта може да проверява заявката, след това по някаква логика да изгенерира и изпълни N на брой заявки към SQL-бозата и накрая за разнообразие да върне някакво съдържание за отговора, който терминала дефакто ще получи.
Как точно пращаш данни - ми може и с GET заявки и към URL-то да добавяш ?-параметри както по-горе имаше пример... Но така си ограничен, щото URL-то минава през proxita и не може да е голямо.
За повечко данни по-добре POST зявка. Ние ползваме нещо подобно в единия проект - имаме много на брой малки записи, които са номерирани. Терминалът праща по 20-на записа, а сървърът връща като резултат "страница" съдържаща само едно число - номера на последния правилно приет запис. По подобен начин може да се направи всякакъв "протокол".
|
| Чет Май 14, 2009 9:20 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е нали поне ще знаеш ftp ли ще ползваш или нещо друго. Ако е ftp (изглежда доста по-просто
от останалите варианти, дето ти бяха предложени), каквото и да е - filezilla или всяко друго
нещо - все ще работи, въпросът е ти да не оставяш висящи сесии, при всяко писане си отваряй
сесията, прави каквото правиш и затваряй. Така даваш минимум свобода на бозявите интерпретации
на това или онова в header-а (ако си http), въобще минимизираш възможностите за недоразумения
в доста добра степен (далеч не пълна, разбира се).
|
| Чет Май 14, 2009 11:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
tgi, имах предвид, че не се интересувам от машината, ОС и конкретно използвания FTP-сървър. FTP-то си го използвам за да си свалям инфо към моето устройство и си работи добре, но в FTP-протокола има доста служебен трафик при отваряне и затваряне на файла и особено при ъплоуд - някъде към 1,5КВ на файл.
При HTTP-то, служебния трафик е точно 402 байта на заявка, което за къси пакети с данни е по-изгодно. При дълги - FTP.
Сега чакам посещение от Сис-а с най-нови диви идеи.
goose, syslog-а изглежда интересно, но имаш ли опит как се държи с повече клиенти едновременно. Не ми се иска да стъря на гнило...
Миро, благодаря за разяснението.
|
| Пет Май 15, 2009 10:04 am |
|
 |
|
tgi
|
Е да, трафикът около всяка сесия в ftp ще е повече. Първата ми реакция
беше, че 1.5к е много - и май може да стане доста по-малко - но може и
там да отиде, не съм го броил.
Сега ми хрумва, може би smtp е приемлива опция? Просто му пращаш
данните като поща и айде. Диалогът е кратък, 100-200 байта ще ти стигнат.
|
| Пет Май 15, 2009 11:30 am |
|
|