|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:32 am
Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Демокрацията е обичайния правов ред на свободните хора.
Извън въпроса (иначе, съвсем резонен), има ли в Бълг демокрация или не, бих отбелязал, че демокрацията е възможно следствие, а не причина за начина, по който живеем.
Културния модел се определя от множество други неща.
Ако хората (мнозинството!) поискат да бъдат свободни - ще установят правов ред, позволяващ това, и ще се самоуправляват.
Ако не искат, ще си избират "демократично" някой да ги управлява. В замяна, както всеки роб, ще очакват господаря да не е много строг, като наказва, и да "дава" повече, срещу по-малко старание.
Роби, какво да ги правиш......
|
| Вто Май 19, 2009 10:58 pm |
|
 |
|
sthx
|
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 20, 2009 6:21 pm |
|
 |
|
NRG
Ранг: Минаващ
|
С гласа си се съгласявам да бъда ръководен, което няма да стане. Свобода и независимост от тиранията на пазарната икономика е моята политика и който иска нека гласува за мен...От дотук казаното само двама трима от коментиралите са на подобно мнение, та ако трябва да гласувам ще е за tgi  но не и за някой олигофрен икономист или политик.
|
| Вто Юни 02, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ако ми я обясниш тая твоя политика ще съм ти много задължен! 
|
| Вто Юни 02, 2009 6:22 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аха, не става то с гласуване, запасваш колана с динамит и в най-претъпкания мол, така се прави 
|
| Сря Юни 03, 2009 8:07 am |
|
 |
|
NRG
Ранг: Минаващ
|
Първата асоциация, която гражданина\поданика прави, когато чуе че света му може да работи и без организацията на пазара и всичките му ненужни израстъци (в това число и моя милост) е ТЕРОР, АНАРХИЯ и СМЪРТ. Ако така си представятe живота извън зависимоста от енергийни  -фармацевтични  -банкерски  концерни, по-добре си стойте в задръстванията на София  и запазете всички приятни мигове свързани с това.
|
| Сря Юни 03, 2009 10:09 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
И какво предлагаш? Да се върнем в първобитно-общинния строй? Натурална размяна? Ти сега от пещерата ли пишеш???
|
| Сря Юни 03, 2009 10:13 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами каква друга асоциация да правят хората, ежедневно пропагандата бие
всички по главата именно с това - "ако нещата не са точно както са в момента и
не участвате в задържането им, алтернативата е не ти е работа".
Но и въпросът на Lupus е валиден - не стига да виждаме какво не е както
трябва (ако и това да е важно). Аз поне нямам готов отговор на въпроса му
"какво предлагаш" - прекалено зает съм със собствените си задачи.
Е, има и лесни за виждане и предлагане неща - като начало 100% прозрачност
за всеки в администрацията. Като 100% значи 100%, всеки във всеки момент
да може да види и чуе какво е правил и говорил във всеки момент съответният
"администратор", сиреч той да има право на 0 тайни (лични включително).
Като последващо развитие това може да се разпростре върху цялата популация;
техниката го позволява вече, важното е да *няма* изключения. Общество, в което
никой не може да излъже или да премълчи нещо важно изглежда налудничаво от
днешна гледна точка, но това е пътят и рано или късно ще стигнем дотам, ако ще оцеляваме.
Не знам дали би ми харесало да съм част от него, де....
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 03, 2009 10:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Остава само после да намериш кой ще работи в тая администрация и срещу колко пари. Щото при тия условия които поставяш....
Това е все едно да намериш начин ефективно да забраниш на политиците да "правят далавери". Ми просто изведнъж ще установиш, че няма начин да намериш 1000 българи с достатъчния минимум от мозък в главата които да работят "изцяло в полза на родината"
Проблема на страната е основно в човешкия и фактор, като при това проблема се задълбочава.... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 03, 2009 12:39 pm |
|
 |
|
zaphod
|
що ве, аз си представям китни пасторални селца и мъдри белобради старейшини. само ти посочвам пътя към изграждането на тая идилия - трябва да се взривяват моловете и другите бастиони на капитализма. хвала на осама - удари точно където се бяха насъбрали най-много гадове! а ти не жали тлъстите консуматори дето пъплят вътре, те и без това не са хора, а тъпи плюскащи животни 
|
| Сря Юни 03, 2009 2:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Остава само после да намериш кой ще работи в тая администрация и срещу колко пари. Щото при тия условия които поставяш....
А бе по-скоро си мисля, че мераклии ще има, въпрос на достатъчно заплащане. И в случая достатъчно
ще да е по-малко, отколкото получават оядените мафиоченгета сега.
> Проблема на страната е основно в човешкия и фактор, като при това проблема се задълбочава.... Shocked
Така е по принцип - и не само за страната. Но не отиват толкова на зле нещата, просто човек
с годините вижда все по-широк кръг от средното ниво (което е и е било трагично) вместо
малцината, с които избира истински да комуникира, и видяното си е шокиращо, естествено.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 03, 2009 4:33 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Да, но когато с властта може да се правят далавери, всички разбойници се подреждат там. И да иска някой да работи почтено, няма да му дадат - ще го изчушкат за нула време.
Достатъчно е да се огледаш наоколо.
За обществена полза, може да се работи и за престиж, не само за големи пари, но държавата трябва да се организира по доста различен начин
|
| Вто Юни 09, 2009 7:00 pm |
|
|