Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Сензори за докосване с пръстите на ръцете - идеи? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Здравейте отново!

Ето едно видео от първото официално представяне на инструмента дето правим:
http://www.vbox7.com/play:43886ae4

И няколко на които свири колегата с който го правим:
http://www.vbox7.com/play:3fdd0054
http://www.vbox7.com/play:aa24bf2e

А ние си блъскаме главите със семплера...

Нед Май 17, 2009 10:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Ще взема да си отговоря сам на един от моите въпроси, щото вече направих нужните тестове. Може да е полезно и на някой друг, а и аз като забравя резултатите - най-лесно ще си ги припомня тук.

Въпроса беше "Какво е времето за прочитане на сектор от SD карта?"

Направих няколко опитни постановки и пробвах на различни честоти.
Най-бързия вариант който можах да реализирам с един ПИК 18-ка пуснат с кварц на 10 и PLL по 4 - та общо 40MHz е следния:

Честота на клока към картата: 10MHz при максимална по спецификация - 25 MHz. Тая честота се получава от минималния делител на SPI който може да е най малко 1:4 и честотата на клока - тоест 40MHz/4 - 10MHz.
Излиза че картата трябва да е още по-бърза - ама нямам под ръка с какво да я пробвам.
Та резултатите:
Постоянно четене на един и същи сектор: 1.792 милисекунди.
Последователно четене на различни - без значение поредни или разбъркани сектори: 2.176 милисекунди.
Под четене разбирам времето за цялата комуникация - заедно с изпращането на командата за четене на сектора, и до запълването на съответния буфер.

Сега интересното!
Пика е 18F4620. Викам си - я да го овърклокна "малко" тоя пик. Изрових един кварц 20MHz и го боднах на мястото на 10MHz.
И чудо!!! Пущината си работи най-прилично, нищо че вътре върлуват вече едни 80MHz.
Времето за четене падна от 2.176 милисекунди на 1.100 милисекунди - което си е направо почти двойно при точно двойно увеличена честота. Държах го на тоя режим около 15 минути. Достраша ме повече. За това време обаче нямаше никакви грижи. Не се получи нито една грешка при комуникацията с картата, и не забелязах каквато и да било друга особеност, която да показва че пустия му ПИК е надут направо двойно! Правете си изводите сами...

Картата е Kingston SD 2GB - една от най-разпространените по това време.

Това е за сега.
Поздрави на всички!

Сря Май 20, 2009 2:35 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ех какъв ентусиазъм. Пикоборския поглед върху техниката е голяма работа.

Не знам какво те учудва. Има си доволно много процесори които едно че работят над 70 Mh без овърклокване ами и не изпълняват инструкцията за 4 такта на клока. Тоест умрелия ти пик работи реално на едва 20Mhz. Че повечето не са и 8 битови. Ми то голямо геройство. Цял подвиг. Гордост за пикоборците :):):):).

Картата си я дават че си работи на 25Мz клок. Така че няма нищо уникално че си я подкарал на 20. Реално повечето от новите карти разправят че се подкарват и над 30. Но не съм пробвал и аз над 20. Предпочитам да си има малко запас.

Така че слез на земята. Виж ако го подкараш на 800MНz непременно да ни кажеш. Да не си замълчиш ей :):):)

Сря Май 20, 2009 3:10 pm
Профил

Мнение 
Ееееех Никола Никола...
Тоя човек винаги се спотайва наоколо и е готов да нахока някой нещастен пикоборец. :D

Ники - сега е момента да успееш да накараш един пикоборец, че даже сме двама, да прераснат в нещо друго! Не го изпускай...:) :) :)

Сега сериозно; предложи някаква архитектура, дето да е по-удобна за споменатата цел, /аудио/ щото и на мене тия пикалки ми се виждат малко теснофлашни и теснорамни за идеята дето имам. Иначе работата като нищо ще се отиде на дсПикалки или на някои с повече тройки в заглавието. Ама понеже и от тях все още не разбирам - все ще трябва нещо ново да уча, та сега е момента да се запознаем и с нещо друго.
Критичното в случая е не толкова самия процесор, колкото възможността да намерим достъпни средства за развой за него - имам в предвид че това ще натежи повече в избора.
Сериозно - дай някоя насока. Предложи някакво DSP дето да може да го поберем в пикоборските си глави и естествено за което да можем да се снабдим с развойни средства, като се има в предвид и пикоборския ни бюджет :D

Сря Май 20, 2009 3:24 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Това че си му сложил кварц на 20MHz не значи автоматично че работи на 80MHz. Схемата вътре е с PLL и генератор управляван с напрежение, който стига до някаква честота, и колкото да му повишаваш входа на PLL изхода от VCO не се покачва. Бях правил опити, мисля с 24ки, които са до 40MHz, честотата се покачваше до 56MHz, и колкото и да покачвах входната си оставаше до там, като процесора си работеше без проблеми.

Сря Май 20, 2009 4:01 pm
Профил

Мнение 
Това беше първото над което се замислих, обаче честотата си се качва точно двойно.
Как разбирам: на LCD-то имам един брояч, който брои секунди - за разни цели. С 20 кварц се върти точно двойно по бързо от колкото с 10.

Сря Май 20, 2009 4:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
След като засега се оправяш с дребни пикове вероятно не ти трябва DSP. Някакъв ARM е добро решение значи. Кортекс че има по голяма производителност от ARM7. Ако и това не ти стигне има по големи АРМ-ове прехода към по голям е съвсем безболезнен.
Развоя за ARM е 100 тина лева за клонинг на JLINK.

Сря Май 20, 2009 4:31 pm
Профил

Мнение 
juzisound написа:
Предложи някакво DSP дето да може да го поберем в пикоборските си глави и естествено за което да можем да се снабдим с развойни средства, като се има в предвид и пикоборския ни бюджет :D

С DSP работата ще стане дебела. То и навлизането в АРМ не става бързо и лесно. Ако цялото упражнение ще е само за един единствен проект може би не си струва - изтискай колкото можеш от ПИК-а и толкоз. Не ме разбирай погрешно - аз не понасям пиковете повче и от Никола, но ако имаш фиксирано време няма да успееш да навлезеш в новата платформа и резултатът ще е по-лош.

Ако обаче смяташ професионално да се занимаваш с развой, тогава определено си струва да инвестираш време и да разучиш и други платформи. По принцип само ти може да си решиш каква да е новата платформа.
В случая обаче не виждам нещо което да налага използването на DSP. Нямаш с какво да го натовариш, все едно с топ врабчета да целиш. Нито ще се научиш да стреляш с топове, нито врабчето ще улучиш ;-) Мисълта ми е, че по-добре да се ориентираш към средство дето или в тоя проект ще ти донесе незаменими предимства или в бъдеще ще го ползваш за други проекти.

Така, че по-скоро си за някакво процесорче и АРМ е един от вариантите. Предимствата на АРМ е че е достъпен - само с един FTDI чип за JTAG може да дебъгваш/програмираш. Има и всякакво изобилие от развойни среди, включително опън сорс. Производителността ще ти е напълно достатъчна дор с най-нискоя клас АРМ7 или кортекс. Те без проблем примерно плейват МП3 от SD-карта.
Проблемът по-скоро е софтуера, че за малките АРМ-чета много неща трябва сам да пишеш, което е сложно и е голяма загуба на време. Тоя проблем е решен при АРМ9 - там овладяваш една по-сериозна ОС и посля нямаш никакви грижи - ако искаш Ethernet, ако искаш Wifi ако искаш да плейваш DIVX, ако искаш TFT-екрани с тъч скрийн - всякакви джаджи ще можеш да правиш.
С две думи при малките АРМ-чета имаш гърч със софтуера, но хардуера е прост. Докато при АРМ9 имаш на разположение всякакъв готов софтуер, но е по-голям гърча с хардуера.
Но както се казва няма пълно щастие ;-)

Чет Май 21, 2009 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
=D> =D> =D> Уважавам хората дето докарват нещата до завършен край. Моите поздрави към теб и към колегата с който работиш. И едно предупреждение явно ентусиазма е набрал скорост и зареден с гориво се носи към следващата цел, но колко време всъщност смяташ че ще ти отнеме семплера? Опитай се да направиш тази оценка от сегашната си позиция. Опита който ще натрупаш може да се окаже че няма да е чак толкова ценен, колкото отделеното време. Макар че и аз съм от хората дето все се вързват на принципа "Залудо работи, залудо не стой." :D
Успех!

Чет Май 28, 2009 9:25 am
Профил

Мнение 
Абе хора!
В крайна сметка това ни е хоби!!! Не чакаме да ядем от това - или по-точно само от това. :D :D :D

Колко време ще отнеме семплера не е от голямо значение. Инструмента си работи и без него. Това е един вид екстра. Аз му давам по принцип около 2-3 месеца ако се занимаваме само с него, ама ще видим де...

Разгледахме - по идея на Никола Киров разбира се - какво е положението с ARM-овете - и чак сега разбрах що някои ни викат "нещастни пикоборци"... Направо сме си такива - ама какво да се прави!
Въпреки това - отново се спряхме на dsPIC 30 или 33 - още не е решено. Поръчахме си PicKit3 ама и него още го чакаме. Само да дойде - и нещата почват.
След като си изясним проблемите по семплера, тогава може и да минем на друга платформа - ама поне да знаем какво ни трябва - иначе с нов процесор - демек от нулата не ни се почва, щото като сложим и нулевото положение - каквото ни е положението със семплера - та с 2 нули - сещате се до къде може да идем. :D
Надяваме се така с познат процесор да може да се съсредоточим повече върху проблемите на самия семплер - пък после ще му мислим за някаква по оптимална реализация.

Поздрави на всички!

Чет Май 28, 2009 9:41 am
Профил WWW

Мнение 
Мммм аз не съм против пикове като Никола, ама пак си помислете за тоя дсп пикливец .....

Чет Май 28, 2009 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност може и да е добра идея да започне с PIC - ако по този начин хем най-бързо
разбере какво и как иска да направи, хем не му стигнат конски сили за realtime работа,
което е крайната цел.
След като веднъж го е направил, повтарянето му е дреболия - писането на нещо вече
писано отнема много малко повече от времето за въвеждане на текста, дори ако
трябва целия сорс наново да кълве, което едва ли ще е така.
Е, ако стане достатъчно добре, вероятно ще си остане с пикоборството, разбира се... но това
ще е негов избор на базата на много по-малко неизвестни от сега.
А и като ще сменя архитектура, от пикоборец на арматурист не е най-големият скок, който
може да направи :-). Ако ще гони и в бъдеще нови хоризонти и безумия - изглежда ми
такъв човек, и както личи се справя доста добре - може би трябва да се огледа
по-нашироко - дали power architecture (PPC) - най-мощната налична на пазара архитектура включваща
и общо предназначение, и DSP елементи, или някой специализиран DSP я от TI, я от ADI,
а бе вариантите са много. И ARM разбира се далеч не изглежда лош и за изхвърляне,
въобще може би е най-добре да отложи толкова обвързващ избор за по-информиран етап.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 28, 2009 9:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Човека не го е започнал, а го е направил the instrument-а с PIC , поздравления за което :D

Вместо dsPIC, не е ли по-удачно да превключите директно на PIC32 ? Компилатора на Microchip за PIC32 струва $55, към тази цена влиза и PIC32 USB Starter Kit, не е ограничен по време или по размер на код. Microchip всяка година организирват дизайн конкурси, защо не постегнете малко документация, малко снимки, малко видео, въведение и т.н. и да участвате ? Дори и да не спечелите 1-во място ( а имате мегдан да го спечелите :-) ) ще си направите добра реклама, може и някой музикант да се обади, един вид да позавъртите малко бизнес, покрай удоволствието :-)
Това е, късмет и горе главата, и с PIC-ове стават чудесни неща, стига да имаш мерак :-)

Пет Май 29, 2009 4:09 am
Профил WWW

Мнение 
Здравейте!
Има малко развитие по темата. Направихме цялата постановка по семплера дето сме я намислили с dsPIC30F4013. Реално изпробвахме по голямата част от кода - ама на части - щото тоя dsPIC така и не разбрахме що му викат ds??? Не му стигат силите за сметките и това е. На практика не му стига съвсем малко - ама и се чудя с него как ще си платим тока... - щото чудото грее като го пуснем на 120мХз. Интересно, като толкова се нагрява при 40 пинов DIP корпус, какво ще е с някакво малко смд. Само зимата ли е направен да се ползва, що ли...
Както и да е - след дълго оглеждане и трудно проумяване на думите на Никола Киров - решихме най на края да се престрашим и да се пробваме на ARM. Спрели сме се на STM32F103 с кортекс 3 ядро. Поръчали сме си направо едни китчета, и докато чакаме да дойдат, решихме да попитаме знаещите:

Дайте сега малко насоки - каква среда и кой С компилатор да ползваме и т.н. Тука сме съвсем на чисто. Нито сме чували - нито имаме някакви предпочитания към нещо конкретно в момента. Отворени сме за всякакви предложения. Добре ще е обаче ако може да си спестим поне нещастието - да налетим на нещо за което на всички освен нас им е ясно че не върши работа, а ние да го разберем след 3-4 месеца примерно.

Та - с 2 думи: предложете някоя читава среда и компилатор за ARM?

Спецялно към Никола Киров!
С колегата, само и единствено четейки PDF-фа за STM32F103, откриваме нови и непознати за нас нюанси на етикета "ПИКОБОРЕЦ"! Май се чудим що не почва с "мазо..." :D Май идва време да разберем!!!

Пон Юни 15, 2009 12:57 am
Профил WWW

Мнение 
Абе мен ако питате си е за DSP а не за ARM ама ..... не че той няма да свърши тая работа ...... а на пика DS ми е само за звучност,:) мисля ти го бях писал по горе.

Пон Юни 15, 2009 8:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща