|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
На бетоноваза му се е прецакала ръчката за посоката на въртене на барабана, та е пуснал малко в повече, няма да отива зян сега  .
|
| Сря Май 20, 2009 5:58 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Наши на Еверест:
http://www.vsekiden.com/?p=51300
"Kомерсиална алпинистка експедиция" , въжетата са ги опънали шерпите.
Звучи ми като програмиране на микроконтролер с език различен от Асемблер, но няма знаение - наши са и са на Еверест. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Май 22, 2009 4:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мен ми звучи почти като разходка с корабче, или изкачване на килиманджаро ..... те туристи в космоса пращат пк квоостава за един връх ... аз като гледах репортажи то ми мяза това да си е поддържана пътека, скоро ще бетонират стъпала и парапети сигурно, може и кафе да отворят на върха 
|
| Съб Май 23, 2009 10:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има нещо вярно. Към днешна дата са го изкатерили към 5000 човека, като няма да се учудя ако в бройката не влизат шерпите  , които сигурно след напиване се разхождат да се изпикат "от върха на света":):):)
Винаги ми е било смешно как става изкачването. Ако си беден си наемаш един шерп. Ако имаш достатъчно пари - повече шерпи. После ти тръгваш нагоре екипиран като за световно, почти без багаж, а отзад оня мъкне 50 кила сандък. А навръщане често носи и багажа и теб (ако имаш пари да си платиш де). И после "белите" се фукаме че сме "покорили" върха
Помня че веднъж даваха един англичанин, дето го беше "покорявал" една камара пъти. Ходел с 10 шерпи, че на връщане обикновенно го носели  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Май 23, 2009 7:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами те шерпите сигурно не влизат, те остават 5-600 м отдолу щото не им е интересно да ходят нагоре ... другата гордост ходиш екипиран като космонавт, с кислород и костюм колкото струва на шерпа селото,а онзи си бичи на атмосферен с по някоя дрипа на 20 години ....
|
| Нед Май 24, 2009 11:37 am |
|
 |
|
zaphod
|
хм, ше се поинтересувам, но мисля че шерпите не са качвали върха преди това, нито сега могат без кислород. 9 километра е страшно много, дори и за трениран човек.
едит: проверих, все пак са се качвали хора без кислород, но за шерпите нищо не се споменава.
|
| Нед Май 24, 2009 3:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми как ще се споменава. Срам за белите хора.
Иначе е изкачван без кислород. Даже Христо Проданов мисля, че го качи без кислород, ама не се върна (с голямо вероятност точно поради липсата на кислород).
Това между другото го разказваше един алпинист веднъж по телевизията - ходиш, катериш и току изпод снега се облещи някой труп.....
Скоро може и кабинка да късат билетчета да сложат там  Иначе като трудност, Еверест май е доста по "лесен" от К2 например.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Май 24, 2009 5:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за редови туристи 9 км са си много без кислородни маски, но за добре трениран човек при постепенно изкачване не мисля че е невъзможно. Примерно по дискавъри дават филмчета как се затруднява мисленето и ориентацията, но там правят декомпресия за секунди, мен лично и 1000 м за това време ме правят не много адекватен, но пък в казахстан си се качихме до към 3500 м с кола за около 50 мин, може би малко повече щото и спирахме и не усетих някакво влияние, то верно че бяхме на по няколко водки ама .....
|
| Нед Май 24, 2009 7:09 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Горе-долу така ще звуччат и коментарите на алпинисти за ... микроконтролерите
От 6000 метра нагоре ако закъсаш, не шерпи, ами и господ не може да ти помогне. Противно на тъпотиите от "Вертикална граница".
Шерпите са родени и живеят на 5000 м. Тоест техният хемоглобин е в количесва, достатъчни за големи височини. "Белият човек" трябва да се адаптира поне няколко седмици, за да му стигат червените кръвни телца до количества за оцелявне на тези височини. А има още бая фактори, свързани с хранителни режими и т.н.
При нормални изкачвания шерпите също ползват кислород. При спортни такива, доста шерпи са го качвали без. Само че за тях това е работа, прехрана. Поради което рядко се забавляват с подобни изкачвания.
На който "комерсиалното" изкачване му звучи като разходка, да пробва след 2-3 седмици море да се качи веднага на Мусала. С лека раница - 20-25 кг. Няма да разсъждава по същия начин, гарантирам 
|
| Пон Май 25, 2009 8:21 am |
|
 |
|
zaphod
|
да, с натренирване явно си изкарва човек и на 9 км, макар и с помътено съзнание. все пак май шерпите не са качвали еверест преди белите, тъй като в някои от статиите се говори за "първото човешко същество", явно точно заради подобни въпроси.
|
| Пон Май 25, 2009 9:07 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 еби му кайката и държава!!!!!!!
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Май 27, 2009 10:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
 Re: еби му кайката и държава!!!!!!!
Ми съд бе!
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/05/ ... _hvanat_s/
Преди време пък малкия Маргин с отложено дело за дископатията го "хванаха" да играе футбол в аматьорското първенство. А пък си спомням, че Златистия докато отлагаше дела щото бил на умирачка, полицаите го гониха сума ти време докато се забавлявал из Рила с ...... моторна шейна.
А какво да кажем за отделните феодални владения?
http://news.ibox.bg/news/id_1332392402
|
| Сря Май 27, 2009 12:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може събира, бас ловя че ако паркирам каена на пясъка и си опъна чадър едва лище ми поиска някаква такса, мутрички малоумни, тия тамв несебър още го карат по старо му, то по голяма част от черноморието е така. Няма прошка, скоро и за разходка ще почнат да събират такса, само за преминаване. Те отсртела на такива трябва да е разрешен със закон.
|
| Сря Май 27, 2009 8:34 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Търсят се за отстрел !
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 01, 2009 5:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пет Юни 05, 2009 3:15 pm |
|
|