Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Ladder & PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Киров е преди всичко хардуерист ;)

Пон Юни 01, 2009 11:44 pm
Профил

Мнение 
Абе без да се обиждат софтуеристите но съм забелязал че няма хардуерист който да не се оправя някак със софтуера па ако ще и на чист асм да е, обратното обаче изобщо не е така .... то тва е от край време. Значи то самите програмни езици идват от две места математици и физици и от хардуеристите, и единствено разпространението на персоналните компютри доведе до там да има програмисти които да не знаят що е то байт, и как аджеба става деленето на 2 .....Та от чисто хардуерна гледна точка подобна програма трябва да е много удобна, не се различава от правенето на схеми, да ама не е баш така, със сигурност ако минеш на някакъв език, асм или С няма значение, много бързо ще установиш че с тоя софт си си губил времето и силите за тоя дет духа. Интересно след като си работил някога на базик защо поне не си подхванал базика, е там на Румен средата, не че ти я препоръчвам, ама пак ще да е по добре от тоя ладер или квото е там.

Вто Юни 02, 2009 12:27 am
Профил

Мнение 
Ладер-ът е бил измислен , когато логиката е била релейно-контакторна. Поради това този "език" има проблеми и решава по изкуствен начин съвременни задачи за управление на машини, които в много случаи се различават от елементарната логика. Учуден съм даже, че на някой му е хрумнало да прави програма, която чрез ладер диаграми да програмира процесор.

Вто Юни 02, 2009 9:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен Ladder се използва масово поради леснотата с която почти всеки един електротехник може да програмира дадено PLC. Естествено всяко PLC си има и "нормален" език за програмиране, но кой ти го използва ? В крайна сметка, когато правя оценка на даден продукт, не ме интересува дали проектанта е използвал стълба, ласо, лиани или обикновени пирони, важното е това което е по задание да е изпълнено и да работи коректно. Останалото са подробности и повод да си чешем езиците :D

Вто Юни 02, 2009 2:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
В крайна сметка, когато правя оценка на даден продукт, не ме интересува дали проектанта е използвал стълба, ласо, лиани или обикновени пирони, важното е това което е по задание да е изпълнено и да работи коректно. Останалото са подробности и повод да си чешем езиците :D

Естествено. И когато след време продукта се нуждае от ъпгрейд или промяна? И въпросния програмистки гении не работи вече при теб? И се окаже че е натворил някаква боза, която на всичко отгоре е написана върху някаква ултранепопулярна среда? Какво правим тогава? Ходим да се молим на "гения" да дойде да си оправи бакиите, че иначе умира продукта?

Как пък не. Едно от основните изисквания когато някой ми разработва продукт е да го направи така, че лесно друг да поеме щафетата. Което автоматически ограничава езика за програмиране до С :):):)

Вто Юни 02, 2009 4:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
... И когато след време продукта се нуждае от ъпгрейд или промяна? ... Което автоматически ограничава езика за програмиране до С :):):)

Точно за сферата на автоматизацията (PLC) ладерите са си класика и са достатъчно лесни за документиране, поддръжка и портване. Можеш да вземеш ладера на автомат от 60-те и за няколко часа да го прехвърлиш на модерно PLC. Добре направен и документиран ладер ще направи сервизната поддръжка лесна дори след десетки години. Иначе всички си знаем че колкото и брилянтно или гъвкаво да е нещо, все си трябва умение да се овладее и винаги ще има кой да го осира и ползва варварски поради липса на мисловен процес. :D

И друго, ладерите са си ладери. Не решават всички проблеми. Не са и език за програмиране, съответно задачите за автоматизация решими с тях (хеле елегантно) не са цялото множество. Но за някои са си екстра.

Вто Юни 02, 2009 4:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво PLC бе хора? Темата беше за "правя дребни неща на PIC". Ако говорим за PLC там съм бос и гол - далеч са ми от полезрението и де да знам, може и подобни чудесии да се ползват :)

Вто Юни 02, 2009 5:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
PLC е друга жаба, не е рак като пика .... няма защо да го намесваме, то и с релата може, да не говорим колко неща все още се управляват на пневматика, е миналата седмица пускам една сграда, BMS чудеса, интегрирани системи, и котелчето, чисто ново, на пневматика, целия алгоритъм по поддръжка на тмепературата механичен, някакви извратени регулатори,не запомних чии бяха.

Вто Юни 02, 2009 7:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Какво PLC бе хора? Темата беше за "правя дребни неща на PIC". Ако говорим за PLC там съм бос и гол - далеч са ми от полезрението и де да знам, може и подобни чудесии да се ползват :)

Темата може и така да е кръстена "правя дребни неща", но човека цитира какво е правил досега:
Цитат:
Управление на преса за пакетаж на готова продукция 6-входа 3-изхода
Управление на разстоянието межди детайла и дюза за плазмено рязане CNC 1 –аналогов вход 3- и изхода + PWM –LSD дисплеи клавиатура 4 бутона + енкодер
Управление на шприц машина за пластмасови детайли

Тези неща най-лесно ( пък и най-надежно според мен ) се правят с PLC с Ladder диаграми :D Това че е използвал PIC вместо специализирано PLC не променя смисъла на нещата.

Вто Юни 02, 2009 7:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
PLC си е PLC, независимо дали е с PIC, 68HC11, 80386 или CPLD. Важното да е черна кутия и да си върши работата.
Колкото по-просто, по-надеждно.

Вто Юни 02, 2009 7:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
“В крайна сметка, когато правя оценка на даден продукт, не ме интересува дали
проектанта е използвал стълба, ласо, лиани или обикновени пирони, важното е това
което е по задание да е изпълнено и да работи коректно. Останалото са подробности
и повод да си чешем езиците ”

Абсолютно съм съгласен с по горното изказване .Бих добавил и да стане бързо.

„PLC си е PLC, независимо дали е с PIC, 68HC11, 80386 или CPLD. Важното да е черна
кутия и да си върши работата.
Колкото по-просто, по-надеждно.”

В този ред на мисли прости те неща работят сложните създават главоболия.Имам
един познат които казва: „Той незнае че не можи и взел че го направил” .От вица –
циганчето не разбира от килограми взело и занесло жп релсата на отпадъци.

„Интересно след като си работил някога на базик защо поне не си подхванал базика,
е там на Румен средата, не че ти я препоръчвам, ама пак ще да е по добре от тоя
ладер или квото е там.”

Проблема не е в базика, C, ASM, Pascal, неискам а и нямам време да разучавам
архитектура, регистри и разни други от този род за което и да е MCU .А да използвам
това което знам и да го продавам на по добра цена от конкуренцията .

А който и за каквото да приказва винаги става въпрос за пари !

И след като мога да заместя един от тези http://www.semo.bg/uni/m90-91.php
който е между 600 – 1200 лв. без ДДС. Както виждате от гледан точка на цената няма
значение дали ще използвам PIC12-16-18-32 AVR ARM или някои си друг от
останалите в тази група.
С възможностите на "LDmicro" и ПИК16 или AVR защо да не се възползвам от
възможността .

LDmicro е софтуер съезмерим с възможностите на LOGO!Soft Comfort - Siemens
и easySoft на Moeller

И тъй като не получех отговор на въпроса си .А съвети и в един oт случите обиди
незнайно поне от мен с какво провокирани.

Въпроса ми е от самото начало на темата е : Някой знаели за друг софтуер от рода на
Visual Parsic и LDmicro който да подържа по-мощни процесори от PIC16?

Сря Юни 03, 2009 2:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Друг такъв компилатор е Realizer Bronze на Actum, платен.
http://www.actum.com/Realizer.75.0.html

Сря Юни 03, 2009 3:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Друг такъв компилатор е Realizer Bronze на Actum, платен.
http://www.actum.com/Realizer.75.0.html

Благодаря за линка .Лошото и при него e че, стига до 33 I/O PIC16F877A и не подържа
по -мощни .

Сря Юни 03, 2009 3:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Наско. На незнаещия и морето е до колене. Заради такива като теб повече от половината фирми в BG в които има голям простор за много разработки имат алергия като чуят че някоя българска фирма ще им направи някаква автоматика. В голяма част от другата половина такова нещо се приема с недоверие. Плащат си скъпо и прескъпо за маркови неща защото са се поопарили от разни полуидиоти дето си мислят че нещата стават лесно. Даже много от колегите които пишат на асемблер или C са същия дол дренки. Да не говорим че с хардуера чалгата пак е доста повсеместна в нашата родина. Но това е друг въпрос.

Относно ладерите. Да програмираш PLC е едно. Да програмираш процесор е съвсем друго. За PLC е съвсем допустимо да се програмира на високо ниво. Отдолу кода който изпълнява програмата е писан от интелигентни хора на C или ASM.
А въпросната програма е толкова бъгава и утрепана че дори и това което се заявява че може не го прави като хората. И аз някога имах идеи че програмирането може да бъде лесно и бързо и си губих времето да видя дали няма да стане нещо с нея :):):)

Сря Юни 03, 2009 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Наско. На незнаещия и морето е до колене. Заради такива като теб повече от половината фирми в BG в които има голям простор за много разработки имат алергия като чуят че някоя българска фирма ще им направи някаква автоматика. В голяма част от другата половина такова нещо се приема с недоверие. Плащат си скъпо и прескъпо за маркови неща защото са се поопарили от разни полуидиоти дето си мислят че нещата стават лесно. Даже много от колегите които пишат на асемблер или C са същия дол дренки. Да не говорим че с хардуера чалгата пак е доста повсеместна в нашата родина. Но това е друг въпрос.

Относно ладерите. Да програмираш PLC е едно. Да програмираш процесор е съвсем друго. За PLC е съвсем допустимо да се програмира на високо ниво. Отдолу кода който изпълнява програмата е писан от интелигентни хора на C или ASM.
А въпросната програма е толкова бъгава и утрепана че дори и това което се заявява че може не го прави като хората. И аз някога имах идеи че програмирането може да бъде лесно и бързо и си губих времето да видя дали няма да стане нещо с нея :):):)

Г. Киров какво ви кара да мислите че, сте по различен от „ повсеместна чалгата ”?
Във вашата работа не се ли прави компромис цена, време <-> качество?
Ако сте толкава добър, на колко ваши клиента сте дали екзекутивна документация
заедно с изделието - продукта които сте продали ?
Можели друг колега с лекота да подържа - ремонтира вашите изделия?
Или трябва да дойде БОГ. Защото никой незнае какви ги е творил БОГ.
Може да си много добър в работа си и най вероятно е така . Но се задавам следния
въпрос след като си толкова добър в работата си защо въобще се занимаваш с мен
отрепката ? И си тръгнал да ми разясняваш колко съм зле .

Като се сблъскаш с „ повсеместна чалгата” от света като Фирми Ruthmann – машина
която вдига хора на 18м. височина и се управлява от 8 битов компютър с 6502
правен по трудово обучение 8 клас. Модел на машината: Т220Б
Мога да изброя италиански австрийски френски и др. ферми.Ще говориш друго за БГ
„ повсеместна чалгата”

Чет Юни 04, 2009 11:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща