| Автор |
Съобщение |
|
Martin_bg1
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 14, 2006 11:02 am Мнения: 50 Местоположение: Burgas
|
 Трифазен инвертор - силова част
Здравейте
Имам малък проблем с поява на големи пикове между сорс дрейна на изходните транзистори на трифазен инвертор . Появяват се на празен ход(когато се превключват всички горни и долни транзистори последователно), даже и без товар само при включването на едната фаза на двигателя (явно се получава нещо като антена). Някой сблъсквал ли си е с такъв проблем и дали snubber-и биха помогнали в случая, моята схема е само с транзистори irf640 и антипаралелни диоди sf58 - 35ns, а постоянното напрежение е 130 волта.
Ако някой може да каже също за какво служат блокиращите диоди D4 i D6 http://www.edn.com/article/CA419572.html и биха ли ми свършили работа че нещо много транзисторчета вече се изпекоха ( като гърмят от долната страна на полумостовете )
Благодаря предварително
|
| Чет Юни 04, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Въпросните диоди са за да елиминират вътрешните диоди в MOSFET-овете.
Защо им е да ги елиминират не знам, не ми се зачита толкова надълбоко (време ми е
да се отлепя от тая клавиатура и да ида на другата, дето се работи  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юни 04, 2009 6:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Въх, к'ва е тази химия?! Наистина ли някой я ползва? Виждам чувал с въпросителни достатъчни да прецакат всичко и най-вече напрежението на C3. Q3 пуши защото май освен товара поема и все още незапушеният Q2 ...Edit... и едва ли само това.
Иначе D6 си е в замисъла на схемата a D4 може би е за хармония
В Siemens които ползвам си има RC група и варистор на изхода въпреки че управлението не е така изсмукано от пръстите. Ама те са голяма фирма, имат пари 
|
| Чет Юни 04, 2009 7:24 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Аз всъщност не ползвам тази схема, а транзисторите ги управлявам с ir2110 но ми беше интересно дали тези диоди от тази схема служат за някаква защита.
Интересното е че сложих и ценерчета по 150 волта и пак изгърмя единия от транзисторите, възможно ли е отпушване на транзистор от високо dv/dt и RC група би ли оправила положението ?Транзисторите се управляват с 10 килохерца pwm с 1 микросекунда (вече и с 2) deadtime.
|
| Чет Юни 04, 2009 11:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Набързо:
Използването на RC група би ти пооправило пиковете на изхода. Q2 се управлява и от изхода - знам ли?!
Ама то от схема до схема голяма разлика, казваш че не ползваш тази... И не виждам смисъла в нисковолтовия биполярен - 21и век сме. А най-добре ползвай нещо сигурно, особено ако не си наясно с аналоговата.
Оопа, това с Deadtime не го разбрах - какво прави това животно в схемата за която говорим? Или аз не разбрах термина?
|
| Пет Юни 05, 2009 12:05 am |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Не моята е без биполярни мощните мосфет се управляват директно от ир2110 през 22 омови резистори.
А някакви примерни стоийности за RC , четох че се слага кондензатор между сорс дрейн докато се удвой честотата на звънене и после се смята R, но като пробвах с 22 nF честотата се запази дори се подобри формата на затихващата синосойда с честота около 10 мегахерца, но интересното е че и отскоците леко се повишиха 
|
| Пет Юни 05, 2009 12:16 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
RC веригата зависи от какво ли не, най-вече от товара който е неизвестен. Приеми за средна стойност 220 Ома (поне 0.5 Вата) и 220 нФ. И варисторите не са излишни.
Хвърлих един поглед на IR2110 - това май коренно променя темата. Да продължат по-спецовете от мен, аз и без това вече съм в леглото.
|
| Пет Юни 05, 2009 12:31 am |
|
 |
|
ka2009
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Яну 03, 2009 1:15 pm Мнения: 107 Местоположение: Пловдив
|
При тази схема ако слагаш C-та на дрейн - сорс ще влошиш нещата защото се обезсмисля идеята за бързодействието на транзисторите "In the turn-on of Q2, the following scenario occurs: When the control input, PWM, goes low, Q3 quickly turns off, thanks to D7. A displacement current, C4×dV/dt, flows through C4 to the base of Q1. Q1 charges the output capacitance of Q3 and the gate capacitance of Q2, and Q2 turns on" даже можеш да получиш моменти когато и двата транзистора да са отпушени -(става интересно).
Обърнал ли си внимание на този ред "Q3 provides the turn-off signal to Q2. When Q3 turns on, Q2's gate short-circuits to ground through R4. R4 limits current and dampens oscillations."
Диодите D4,D6 са блокиращи шотки диоди то си го пише но ако по някакъв начин се е увеличила утечката на тези диоди може от тях да имаш проблем най- добре е да ги смениш а и намали стойността на R1 (сложи още един резистор 4,7ома в паралел) и пробвай.
Не разбрах при товар има ли ги тези отскоци?
_________________ Истинските неща са простички но пътят до тях е дълъг.
|
| Пет Юни 05, 2009 9:00 am |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Значи аз пак да кажа аз не ползвам тази схема а ползвам интегралната схема на irf ir2110 за управлението на крайните транзистори.
А относно отскоците те изчезват при увеличаване на честотата и съответно напрежението на изхода. Използвам векторното управление на майкрочип описано в един от даташиитовете, при което при спрян двигател то си включва и изключва горните и долните транзистори едновремено (първо всички долни после горните...). И отскоците се получават на всички транзистори дори и при включването само на една фаза към двигателя. като кабела до него е около метър.
|
| Пет Юни 05, 2009 10:42 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Защото вътрешните диоди са много бавни, а успоредно на дрейновата верига на МОС-а се включват диоди с много по-малки времена на вкл. и изкл=> трябва да винимаваш какви са не само антипаралелните но и паралелните диоди. А така, както слушам може и да не си ги подбрал добре. Сложи и те да са 35нс. После, ако можеш, пусни на един двуканален осцилоскоп на единия канал формата на тока, а на другия- напрежението на дрейна и постни тук осцилограмите.
Кажи и какъв е ефекта. Транзисторите прегряват ли. Ако прегряват значи не ги отпушваш и запушваш достатъчно бързо или не изчакваш единия транзистор да се запуши, преди да отпушиш другия.
Измери съпротивлението гейт-дрейн(сорс) на един изгорял МОС-транзистор. Ако не е безкрайно значи може причината да е от схемата за управление на транзисторите, а именно да подаваш по-високо напрежение гейт-сорс от максимално допустимото.
Ценер няма как да ти помогне, защото ценерът е бавен диод. RC-верига не знам дали е най-доброто решение, при наличието на упр. логика- няма нужда да създаваш само загуби. По-добре оптимизирай времената на вкл/изкл на транзисторите.
Освен това най добре докато не изясниш причината за изгарянето на транз. най-добре мини на по-ниска честота, докато не разбереш какво става. Мисля, че 1кХц е подходяща стойност. Така ще можеш да си направиш измерванията на без да сменят транзистор през 5 минути.
Т.к. не съм изобщо спец по силова електроника(разбирай пълен лаик), то за твое добро постави под съмнение това, което съм напъсал...
|
| Пет Юни 05, 2009 1:17 pm |
|
 |
|
ka2009
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Яну 03, 2009 1:15 pm Мнения: 107 Местоположение: Пловдив
|
Ми тогава дай точната схема на това чудо за да може да се обсъжда конкретно по въпроса. Този проблем е много трудно така да се обсъжда с обяснения. Причините могат да бъдат много - като почнеш от схематичното решение, PCB-то, монтажа на тези транзистори връзките...
Аз например съм имал проблем със студена спойка във веригата на дрейна на мощен транзистор и транзистора гореше периодично - смених 4 транзистора докато открия този проблем и то колега ме насочи да търся в тази посока защото го беше "джвакал сополив" и той, преди мен.
От какъв порядък ти са отскоците на напрежение дрейн - сорс защото без отскоци няма как да се разминеш но да са в нормите.
_________________ Истинските неща са простички но пътят до тях е дълъг.
|
| Пет Юни 05, 2009 1:43 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Отскоците са от порядъка на 50 60 процента при захранване 130 волта и транзисторите ирф640 (200 волтови) не издържат. На друга платка бях сложил ирф 840 (400 волта мисля че са) нямаше проблеми. Но там има малки промени от към защитата от ток която на сегашната платка я премахнах временно защото се оказа че съпротивлението ми е жично и когато го шунтирах с проводник отскоците леко понамаляха. Схема мога да постна по-късно.
|
| Пет Юни 05, 2009 3:55 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
200V мосфет-и при DC шина 130V са на ръба - то ясно че по-високоволтовите са с по-голямо съпротивление, но по-добре да са 400V -не знам как регегенерираш енергията при спиране, но ако тя качи на 150-160V, какво правим? Като сложиш поне 0.4-0.5V пад върху диодите, излиза крива сметката ....
Всъщност, тая работа с изолирането на вградените диоди и слагане на външни отдавна не съм я срещал да се ползва - съвременните прибори имат прилично добри вградени диоди.
Моят съвет е - махаш и двата диода, слагаш хубави мосфет-и на 400V и не мислиш за друго. Шоткитата на 200V не са голямо цвете ...
Ако имаш някакъв специфичен проблем, като например 50 метра кабели до товара, трябва да се мисли, но в общия случай само мосфет-ите ще си бацат като пушки.
Ако работиш на трифазно с 500V шина, разбирам че няма как да се запасиш много по напрежение - но в твоя случай е повече от лесно.
Друг съвет - не прекалявай със скоростта на фронтовете на превключването - ако работиш на 8КХз, няма смисъл да правиш 60-70нс фронтове. Като цяло, IR2110 май беше 2А - препоръчвам гейтовите резистори да ги подбереш да получиш поне 200-300нс фронтове, иначе dU/dt -то прави проблеми. То това практически води до ефекта с паралелна груба подтискане на резките изменения, която обсъждахте по-горе. Можеш да пресметнеш статичните и динамичните загуби и да гледаш да се от един порядък - така ще излезе че ти трябва да забавиш фронтовето до няколко стотин мкс.
То самото забавяне трудно се получава само с гейтовия резистор щото фронта хич не е права линия заради Милъровия капацитет - има други драйвери, които лимитират скоростта на нарастването на гейтовото напрежение.
И не пести от "мъртво време" на 8КХз и 1мкс да сложиш, няма да сбъркаш. А за проби и 2мкс не са лош избор. Като направиш финалния layout ще го намалиш, ако искаш.
|
| Съб Юни 06, 2009 12:50 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Благодаря за съветите.
Сега ще направяя нова платка и ще сложа наистина по високоволтовите транзистори които махнах защото грееха малко в повече все пак имат двойно по голямо съпротивлением, но ако им сложа вентилаторче мисля че ще стане. Пробвах с увеличаване на гейтовото съпротивление но не се променят нещата, освен че към 75 ома почват да греят транзисторите, явно почват да се препокриват горни и долни транзистори . Осцилоскопа ми е с един вход и няма как да меря точно мъртвото време на превключваане но контролера трябва да изработва 1 микросекунда а по последни промени 2.
Относно напрежението смятам че не би нараснало над 140 волта тъй като аз имам 10 акумулаторчета вързани последователно и енергията (която не е много при спиране)би трябвало да се поеми от тях без проблеми.
Тези блокиращи диоди аз така и не съм ги слагал, но имам въпрос за тези които съм сложил, а именно sf58 35 наносекунди рекавъри таим са, но не са soft recovery ,дали това не прави проблеми, защото гледам по други схеми слагат по бавни към 50 70 наносекунди?
|
| Съб Юни 06, 2009 3:04 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
На каква честота върви ШИМ-а? Моето мнение си остава, че не ти трябват външни диоди. Какви са конкретните мосфети, какъв е токът през товара?
Можеш да опиташ с някои от тези:
IRF740 - 400V 10A , 0.55ома срещу 0.85 на ИРФ840
SPP20N60S5 - CoolMOS 600V 20A 0.19ома
По-скъпи са, но както виждаш има защо. След като правиш нова платка, би могъл да сложиш мосфети в корпус TO-247 - там изборът е по-голям и се намират прибори с ниско съпротивление.
|
| Съб Юни 06, 2009 10:18 pm |
|
|