Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Трифазен инвертор - силова част 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
В момента с векторното управление е на 10 килохерца но ако го сменя с обикновено V/f управление (ако там няма проблеми) ще е на 20 килохерца.
А двигателя е 0,55kW и тока е няколко ампера. Ползвал съм ирф 840 с които нямаше проблеми в момента с ирф 640 има, сега съм взел ирф 740 и смятам да пробвам с тях. Но вътрешните им диоди смятам че са бавни и би трябвало да има и външни :?:
От ТО-247 съм взел от IRFP250N 200V 0,075 ома но с тях не смятам да рискувам за момента и не мисля че има голям смисъл към по големия корпус :?: , ако може да ме ориентирате към някои транзистори в този корпус ще съм благодарен.

Нед Юни 07, 2009 12:01 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
IRFP450 - TO247
SPP20N60S5 - TO220

Има ги във Футурел, може би и на други места.

Външните обратни диоди няма да пречат, ама май няма смисъл от тях, ако не сложиш другите (последователните на дрейна) - иначе reverse recovery времето ще минава ток през вътрешния, а външния ще е възстановил много преди това - значи няма смисъл от него (външния).

U/f на 20КХз - има ли нужда от толкова висока честота ? Мотора ако е 50Хз и ползваш, да кажем, до 100Hz ... 20КХз на ШИМ-а са ненужно високи - ползвай "стандартните" 8 или 16Кхз, а може дори с 4 да пробваш. Ще спестиш доста динамични загуби, а иначе на виждам какво ще спечелиш от 20Кхз.

Нед Юни 07, 2009 10:34 pm
Профил

Мнение 
А защо си решил обезателно да ползваш мосфет-и? Има едни много удобни "биполярни транзистори с изилиран гейт"-IGBT. Най-общо казано имат много по-големи изходни напрежения, а се управляват като полеваци.
Виж на пример този: IRG4PH30K 1200V 20A във футурел. Верно, на двойна цена са, но печелиш голяма надеждност. За мен това е отговора.
А по отношение на диодите- виж производителите какви времена на изкл. дават на вградените диоди и прецени.
Например irf840 има време на изключване на диода около 500нс( а максималната стойност е 1000нс)!!! Същевременно времената на мосфета са под 30нс... Не знам дали при работа в Н-мост не е редно тези времена да са сходни по стойност, което ще рече да се използва схемата с външните диоди.

Пон Юни 08, 2009 10:59 am
Профил

Мнение 
А това, че имаш едноканален осцилоскоп не е проблем, стига да има външна синхронизация. Просто през делител на напрежение подаваш на синхронизиращия вход най-нискочестотия сигнал, които обаче трябва да е стабилен във времето- да речем някой пик или общ такт. След това мериш. Само трябва да съобразиш, че по всяка вероятност масата на синхр. и сигналния вход е обща- да не направиш някое късо!
Успех!

Пон Юни 08, 2009 11:08 am
Профил

Мнение 
Относно използване на IGBT на 1200 волта при входно 130 не ми звучи добре :? не съм ги гледал подробно какви се предлагат на българския пазар но знам че обикновено се използват при големи напрежения на dc bus-а, и съответно са до около 10 килохерца.
А относно честотата - двигателя ще го управлявам до към 25-30 херца, ще пробвам и управление с по ниска носеща честота да видя какво ще се получи.
Понеже той е за работно напрежение 230/400 волта съм го свързал в схема триъгълник (поради ниското dc напрежение с което разполагам), предполагам начина на свързване не влия на самия инвертор?

Пон Юни 08, 2009 11:55 am
Профил WWW

Мнение 
защо да не ти звучи добре 1200В??? надеждност не се постига когато възлови елементи са близо до "absolute maximum ratings"! да, тези транзостори са по-ниско честотни от мосфетите, но ти така или иначе няма да ги ръчкаш над 100кХц!

Пон Юни 08, 2009 3:15 pm
Профил

Мнение 
Да видях параметрите на IRG4PH30K , добри са и цената си е перфектна но ще си помисля за преминаване към IGBT.
Поздрави Мартин

Пон Юни 08, 2009 3:35 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Мартине.
При проектирането на PCB-то си допуснал една грешка при place-ването на диодите която грешка може да е източник на този проблем който описваш. Наистина имаш антена за която подозираш. Направил съм отрязък от твоето PCB и съм го отбелязъл с оранжева линия. Можеш да го коригираш като преместиш диодите по начина, който съм ти нарисувал. така направи и с другите диоди от Dr0 -Dr3 и пробвай.

Прикачени файлове:
inverter_170_2.jpg
inverter_170_2.jpg [ 104.15 KiB | Прегледано 1836 пъти ]

Пон Юни 08, 2009 7:18 pm
Профил

Мнение 
А също така удебели шината от GND C400v до source (3pin)на Q0.

Пон Юни 08, 2009 7:22 pm
Профил

Мнение 
ka2009 много благодаря за съвета ще коригирам на новата платка ако изобщо ги слагам, на старата платка при която не гърмяха така транзисторите (но те бяха и по високоволтови) диодите бяха по подобен начин но отзад, преместих ги за да има място за радиатора и понеже трудно се огъват краката съм ги сложил легнали, но ще ги оправя.
Пътечката от граунда до сорса на долния транзистор съм я сложил временно , реално на платката има резистор които го шунтирах защото беше жичен, на бъдещата платка ще има резистор карбонов мисля че се водеше.
Поздрави

Пон Юни 08, 2009 10:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Да ти беше споменал за тoзи резистор.
По принцип тези диоди трябва да са с мин. дължина на линията до транзисторите за да могат да си вършат работата не случайно производителя ги прави с къси крачета и голямо сечение. Но както ти споменаха по горе някои колеги можеш и да минеш без тях ако ползуваш транзистори с вградени диоди.Там трябва да се съобразяваш с допустимата разсейвана енергия от вградения диод ,но когато транзистора е предназначен за high speed switching хората са си го проектирали за това. Разгледай тези транзистори 6N60 (6,2A/600v) подходящи са за (high speed switching application) и можеш да ги намериш за 1,50лв.
* RDS(ON) = 1.5Ω @VGS = 10V
* Ultra low gate charge (typical 20 nC )
* Low reverse transfer Capacitance ( CRSS = typical 10pF )
* Fast switching capability
* Avalanche energy tested
* Improved dv/dt capability, high ruggedness

Има и по яки 9N90

Вто Юни 09, 2009 7:39 pm
Профил

Мнение 
аз лично не можах да намеря тези транзистори.
забележете, че времето за възстановяване на диода пак е 10х по-голямо от времето на транзистора. Не мисля, че е редно с лека ръка да махнем това, което пише по специализираните книги.

Чет Юни 11, 2009 8:27 pm
Профил

Мнение 
транзисторите се продават в K2 Electronic .

Прикачени файлове:
6N60.rar [109.01 KiB]
134 пъти

Пет Юни 12, 2009 9:39 pm
Профил

Мнение 
това техен сайт ли е?:
http://k2electronic.bulgaria-products.com/bg/products
на място ли си търсил тези транзистрори?

Съб Юни 13, 2009 10:29 am
Профил

Мнение 
Не е но имам телефон за софия (029806252) така можеш да направиш връзката с тях има и е-маил:k2@omega.bg. Сайт нямат, иначе аз на место съм ходил да купувам транзисторите от тях.

Пон Юни 15, 2009 6:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2