|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
 Waterproof button
Здравейте, някой конструирал ли е нещо подобно?
Не можах да намеря в нета никъде описание как аджеба ги правят тези водонепропускливи бутони
имам предвид издържащи на сравнително голямо водно налягане 5-10 атм.
Искам да разцъкам един датчик за налягане използван във водолазните компютри но не мога да намеря решение по въпроса с бутоните.
Сетил съм се за разни алтернативни варианти но ме интересува чисто механичния как го постигат.
По принцип имам такъв водолазен комп (Suunto D4) но отварянето ще ме върне с доста пари назад и предпочитам да не рискувам.
Ще съм благодарен на всякакви съвети, мерси предварително.
edit: датчика е MS5541 на Intersema би трябвало да мери точно до 140м с точност около 7см
|
| Вто Юли 07, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Само като идея - рид-контакт и магнитче през достатъчно дебела пластмаса...
|
| Вто Юли 07, 2009 8:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами чисто механични сещам се за няколко решения, на 10 м налягането е 1 атм, да речем 2 за сигурност, .... не съм си инстаклнал солида след преинстала на бозата иначе щях да ти го драсна на бързо за по нагледно, идеята ми която имам, и мисля ще работи е с разделна мембрана, гума или метална няма значение. Да отделя това което натискаш от там където е бутона.
http://rapidshare.com/files/253145249/buton.jpg.html
нещо такова, мразя да обеснявам нещо дето може да се чертае въпреки че това поскоро е рисунка .... за тва време направо щех да го дизайна в солида ама ... и с корела става
п.с. само като пояснение, там кудето минават кабелите би трябвало да се уплътни със някаква смола, за да е сигурно че дори и да пусне щуцера няма да наводни бутона, а отдолу имаш стандартен IP67 щуцер.
Обаче има IP67 бутони, има и готови като модули, има и само бутоникоито са IP67, това което казвам за модул съм виждал в индустриално изпълнение.
|
| Вто Юли 07, 2009 10:42 pm |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
ToHu най вероятно е такъв принципа както го описваш защото защото се чува едно пропукване като от мембрана когато натискам бутоните на Suunto-то имал съм и Casio там не се чува нищо явно е на подобен принцип както казва Бонго (не вярвам да е с рид ампули по скоро с датчици на хол) аз лично имам и трето решение с акселерометър и почукване по корпуса но се оказа ,че е измислено преди мене http://www.divegearexpress.com/computer ... uter.shtml
най ме вълнува варианта като при Suunto-то - сравнително малък размер (голям е колкото нормален ел.часовник но 2 пъти по дебел) диаметъра на бутоните е около 4мм и издържат на 100м гарантирано.
Иска ми се да направя някакъв евтин български отговор не тези неразумно скъпи играчки без много екстри заради многото мераклии които искат да се занимават с подводни спортове в България но не смогват на неразумните цени на предлаганото от вън за сравнение сунтото се предлага за 850лв (сравнително евтин клас) и е пълно с безмислени екстри и електроника за под 20-30$ в него 100-150лв мисля ,че ще е разумно за джобове като нашите, ако има други мераклии да се включат в проекта можем да го разработим заедно и/или да го направим open platform дори с възможност всеки да си го донагажда за индивидуални нужди.
Поздрави.
|
| Чет Юли 09, 2009 11:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мммм за такова нещо могат да се измислят и други решения, пак на същия принцип, щом е пластмаса може бутоните отвун да са с гума, която да е отлята с пластмасата, т.е. там херметичноста е 100%, малко по дебела гума ще гарантира нужната устойчивост и че няма да се напука след 200 натискания , или да се протрие, е трябва и да е подходящия тип, но това не е проблем.
Това като цяло ми се вижда просто за реализация, хрумват ми доста идеи как може да стане 
|
| Чет Юли 09, 2009 4:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Аз залагам на бутон-магнит с приемник хол датчик. Самия бутон трябва да е "разхерметизиран" защото иначе на 140м налягането е 14кг/см2 и всяка "кухина" ще е подложена на огромен натиск.
|
| Чет Юли 09, 2009 4:16 pm |
|
 |
|
radolin
|
Dimiter,
аз имам приятел запален по гмуркането. Та той абсолютно същите работи ми говори, да правим евтин dive computer. Неговият, който ми показа, май пак беше sunto - тип часовник.До колкото разбрах най-важното е този компютър да следи колко време и на каква дълбочина си стоял и при излизането да каже при необходимост да спреш и изчакаш за декомпресия. Ако искаш мога да ви свържа.
Според мен най-трудното е да се постигне размера на комерсиалните, иначе както казваш не е кой знае каква сложност (ама то аз за много неща така си мисля, но като почна да ги правя ...  ).
Може също да се разгледа това от атмел:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... 3_3_04.pdf
Поздрави,
Радо
|
| Чет Юли 09, 2009 8:20 pm |
|
 |
|
Наско
|
Електрони устройства които ще работят под вода не e удачно да се правят здрави и херметични
разумния вариант стандартна кутия да се херметизира и освен електрониката в нея включително бутони
въздушната междина да се запълни с глицерин ,трансформаторно масло или друга течност изолатор .
Понеже течностите теоретично са не свиваеми самата кутия не е подложена на налягане.
Последна промяна Наско на Пет Юли 10, 2009 4:54 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 10, 2009 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък не виждам смисъл човек да прави подобно нещо. Ако е за една бройка - никога няма да си плати времето и труда. И 2000лв. да струва фирмения, едва ли някой ще го направи за по малко от 8-16 човеко седмици. Отделно размери, дизаин....
А пък да правите за продан? Не знам какъв е бизнес плана, ама за подобно нещо предвидете между 20 и 50 хилки в евро само за сертифициране.
Да не се отчаяте де, така или иначе предполагам че ви гони чист ентусиазъм, щото от финансова гледна точка подобно нещо е....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 10, 2009 2:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Идеята на Наско е добра обаче херметизираните чаркове като батерии например?
А на мен едно тъпо фенерче ми прави безкрайни номера само при няколко метра
А като се купуват китайски евтинийки сертификат не се търси...
|
| Пет Юли 10, 2009 7:54 pm |
|
 |
|
Наско
|
Няма проблем с херметизираните чаркове стига да не са пълни с газ а с някаква вит течност . За електролитните кондензатори и батериите мисля че няма проблем. Виж за оловен акумулатор и други подобни .......
Идеята не е моя просто така се прави за апаратура която трябва да се използва на високо и свръх високо налягане.
ToHu бутона който си начертал ще се натисни самичък при малко по голяма дълбочина. 
|
| Пет Юли 10, 2009 8:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офтопик
Щом казваш, Наско...
Щото за фенерчето идеята беше да не е голямо (с мек корпус) и да ми свети криптонка или халогенка а те харчат доста ток. Херметизацията ми беше проблема защото батериите трябва да се сменят често а пари за златна букса за зареждане не ми се дават.
Сега изведнъж ми се избистри: плътен акумулаторен корпус и ключ, зареждането става на индуктивен принцип (имам камари намотки от двигателчета за електромеханични таймери). ЛамБата е в отделен корпус за да се сменя по-лесно.
А по темата: не съм спец, но ми се струва че под водата и един ключ е достатъчен: "Потапяне/Изплуване". Това освен на магнитен става и на светлинен принцип.
|
| Пет Юли 10, 2009 8:59 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Нека да внесем малко уточнения - високо и свръх високо налягане??? Кое приемате за високо налягане 15 атмосфери?
Да 15. На 140 метра дълбочина имаме 14 атмосфери от водния стълб плюс една която действа на повърхноста - самото атмосферно налягане. Но да се върнем на темата. 15 атмосфери не са високо налягане. Дори и 30 атмосфери не са, а се водят още средно налягане. С две думи идеята за напълване на водолазния компютър с течност е малко пресилена. Освен това едва ли тоя, който ще го ползва ще се спуска на такава дълбочина. 140 метра е според мен просто с голям запас и малко за реклама. Нека някой, който знае да каже, но според мен рядко любители леководолази слизат под 20-30 метра. Просто там на тази дълбочина е тъмно и студено.
А иначе идеята за направа на компютър не е чак толкова безумна. Мои приятели търсят нещо по-елементарно не за гмуркане, а за плуване в басейн и търсене според мен има. Идеи също. 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Юли 10, 2009 9:59 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Zdrav, ти си голям оптимист - 15атм били малко. Всяка атмосфера = 1кг/см2. Да предположим ,че кутийката ти има страна 10х10см=100см2 - това значи , че на 10м вече ще имаш натиск върху стената 100кг. Може да си направиш експеримент и на сухо да я натиснеш тая кутийка с едно бетонно блокче 100кг да видиш резултата. После пробвай и с 200, 300 и т.н. до 1500кг.
Може и куха да се направи кутийката но трябва да се разчете за тия налягания, нещо като мини батискаф.
|
| Съб Юли 11, 2009 4:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За леководолази абсолютния максимум е към 100 - 120 метра, ама е много опасно. Може за 1-2 минути с осигурена барокамера на повърхността. Баща ми мисля че беше слизал до към 70-80 метра - с учебна цел обачеслиза и веднага нагоре. Такива метри за любители са самоубийство - ако не са със специална газова смес като излязат и ще цъфнат почти веднага, а дето такъв компютър ще ти сметне колко и къде да правиш декомпресия - ще умреш ако няма някой отгоре с кораб, компресор и 20-30 бутилки да ти пуска отгоре докато правиш декомпресията. За вода, храна и други такива да не говорим. 10 минути на стотина метра с обикновен въздух са няколко дни декомпресия ... Недай си боже нещо да се обърка - имам един познат дето стоя два месеца във Варненската барокамера на военните заради объркана декомпресия от къде къде по-малко метри.
|
| Съб Юли 11, 2009 5:25 pm |
|
|