|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:47 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
40V транзистор ще свърши ли работа? 
|
| Чет Юли 09, 2009 2:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Проблема не ти е нито в транзисторите, нито в обратните диоди(има си ги вградени в този транзистор), нито в 10-те килохерца, проблема ти е във голямото Rds_on, по каталог е 0.25 Ohm, при 5А ток през транзистора това е 1W загуба върху транзистора, 1W без радиатор на TO-247 означава ако околната температура ти е 20 градуса, корпуса да загрее до към 60-70 градуса. Затова потърси транзстори с много по-малко Rds_on. Просто си избрал неподходящ транзистор, примерно в Комет има IRF540, Rds_on 0.077 Ohm, при твоите 5А ще рече 0.385W загуба върху транзистора, пак ще има нужда от П-образен радиатор, но разсейваната мощност е вече 3-пъти по-малка.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 09, 2009 2:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е пирев, че един ват вярно ще позагрее транзистора, но той говори за зверско греене и топене на флюса. за мен зверско е поне 100 градуса.
|
| Чет Юли 09, 2009 2:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мммм пирев нещо според мен не го е сметнал, не е 1 Вт, значи той мери с уред, т.е. тока който протича е средният, щото има PWM, та 5*5*0.25 = 6.25 при 65 С/Вт както е в каталога това са 406 С дори уреда да лъже нещо и тока да не е толквоа голям, и на половината да е транзистора ка ще грее зверски, всичко над 2.3 А ще го прегрява, про 2.3 А ще разсейва 1.3 Вт някъде което е около 80С над околната, в топли дни 120 С или около максимума при който това животно може да живее известно време, иначе май му давта 190 .. ама аз над 70-80 не бих го държал.
Относни диода, този в транзистора няма да го спаси ми се струва, напрежението на дрейна е по положително от +, така че тоя диод който е вътре кум маса няма как да проведе.
|
| Чет Юли 09, 2009 3:56 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Още по зле, ако е над 1W разсейваната мощност върху транзистора, просто дадох за пример какво става при 5А ток. А и тия 5А с честота 10kHz, засечени с уред който мери до към 1kHz, може да се окажат и 10А, затова и температура е толкова висока, че се разпоява.
П.П. Ама ебатий сметката дето съм направил: 5А по 0.25Ома = 1 W !!!  , явно докато пия кафе на терасата не мога да смятам ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Юли 11, 2009 6:23 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 09, 2009 4:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Edit, де!
Доколкото разбирам това си е диференциален електромагнитен дросел, огледало, фотоклапа, високоговорител или к'вото е там - нищо ново под слънцето (освен че е бързо и енергоемко - нужно ли е?). Обикновено се управлява аналогово ама КПД-то съвсем отива по дяволите.
Не забравяйте за кондензаторите! Дори при синусоидално 10кХц (което пищи неприятно) те имат съпротивление 72 Ома а за импулсите не ми се мисли - нали затова CMOSките почват да греят при високи честоти.
Рек, не бъркай Ямбол със Стамбол  Бобината за кола е хитроумна система от трептящи кръгове, както и ТХО-то в телевизорите.
Zmej , не му мъти главата със снубери и смърфове щото не са по силите на Река пък и едва ли на някой друг от този форум. Освен ако фирмата-производител не е казала как се управлява пък Река не е прочел
А при управление на индуктивен товар при ниска честота токът нараства естествено. Обаче тук говорим за електромагнити...
Аха, още един довод против ВСЯКАКВИ кондензатори: получава се трептящ кръг, т.е. при изключване на транзистора се получават затихващи трептения, посоката на тока/магнитното поле се сменят в такт, колкото по-голям кондензатора толкова по-дълго и толкова по-осезателно. Клапата почва да вибрира (понякога с по-ниска честота) предава се и на другата намотка... А бе ужас ви казвам
И пак edit: обратните диоди в случая не трябва да пречат защото спомагат поддържането на посоката на тока. Е, винаги са възможни някакви непредвидени резонанси...
Офтопик Edit - за вентилатора: най-често релетата се сбръчкват като управляват индуктивен товар. Не броя ситуацията в която релето е за 10А пък токът през него понякога стига и 8А. Затова хората са сложили симистор за вентилатора който въпреки че е безкондензаторен не е чисто индуктивен товар като контактор напр. Обаче схемата е пословична с безотказността си. Платката отпътува но имам някъде стара такава и съм навит за общо сведение да шляпна схемата. Като ми остане свободно време, де.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Юли 09, 2009 8:11 pm, променена общо 5 пъти
|
| Чет Юли 09, 2009 6:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пи е прав, разбира се - 0.25 Ома е страшно много, сложи някакви свестни FET-ове (и не
забравяй да махнеш кондензаторите  ). При 1 ват TO220 ще грее непосилно, без радиатор
няма да се справи, а ти очакваш да виждаш и повече.
Като сложиш някакви по-така (< 0.1 Ома, поне IRF540) FET-ове, освен да махнеш
кондензаторите сложи и токозатварящи диоди, та да не гръмнат по напрежение FET-овете;
ако диодите пречат на механиката, кажи и ще продължим нататък  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 09, 2009 6:38 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 Re: MOSFET-и, греят много
Освен ампеража другата важна х-ка е мощността на транзистора. Обикновено при максималния ток се отделя и максималната мощност. Така ,че като видиш 20A, 120W, разбирай 20 ампера ПРИ 120вата. Без радиатор си до 1-2вата , нагоре трябват ребра и вентилатори.
|
| Чет Юли 09, 2009 9:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Един леко страничен въпрос - на IGBT как се смята колко ще грее, в смисъл разсейваната мощност?
|
| Пет Юли 10, 2009 11:46 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми мощност бе - P = UI
Естествено не говорим за преходните процеси, щото там е мътна водата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 10, 2009 2:00 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Заглеждай се повече какво им е съпротивлението D-S в отпушено състояние.
Колкото е по малко толкова по малък радиатор ще ти трябва.
Проблема е почне ли да грее, съпротивлението му се увеличава и идва момента на истината
Виж този IRFP260 има съпротивление 0.055Ом и е 200V/46А - 280W, тоя трябва да ти свърши идеално работа при това има вграден диод за обратния ток .
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... P260.shtml
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Юли 10, 2009 2:46 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
IGBT нямат съпротивление в отпушено състояние ,а напрeжение на насищане Ucesat=2-3V. IGBT са по-изгодни за големи тоци и напрежения. За малки и средни токове <10-15А IRF-ите са по-добри.
|
| Пет Юли 10, 2009 2:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе във футурел има под 0.01 Ом ако се не лъжа, със сигурнсот купувах такива Р канални от тям, трябва и Н да имат от тая серия, и наистина им е малко, защото аз комутирах 20 А с един мижав радиатор.
А за мощноста дори и като прорамист трябваше вече да си научил P= U*I за биполярни и IGBT и P=R*I^2 за мосфети, това най-общи ....
|
| Пет Юли 10, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Трябва да добавим, че транзисторът най-много грее по време на преходните процеси- on/off off/on. Просто съпротивлението на канала не може да се промени с безкрайна скорост. От тук следва, че по-големия брой превключвания за секунда значи и по-голямо количество отделена топлина.
А начините за осигуряване на максимално бързо отпушване вече са принципно напълно изяснени- осигуряване на достаъчно високо гейтово напрежение и ток за "зареждане" на гейтовия капацитет.
|
| Пет Юли 10, 2009 6:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, те и биполярните си имат съпротивление на насищане. С достатъчна точност може да се каже, че ако при 20А напрежението е 2В при 10А ще е 1В. Разбира се дарлингтона бърка сметката.
А индуктивността дава свръхнапрежения при изключване но не и свръхтокове при включване.
Рек, ти така не си призна: махна ли кондензаторите и сложи ли обратни диоди?
И все пак съвсем без радиатор няма да минеш, дори екзотиката с 0.01 Ом ще почне неприятно да грее и току виж след година се пропукала спойка или разлепила шина. И какво и е толкова страшното на една П-образно огъната пластина, да не говорим че кутийката може да има алуминиева страна...
Едит: Ама с какво помагат обратните диоди в транзисторите?! Диодите се слагат паралелно на индуктивността!
Нарисувах го бе Рек, виж на gmail3
|
| Пет Юли 10, 2009 7:01 pm |
|
|