|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Махнах кондензаторите, но греенето май си е същото. Поръчах от Футурел едни транзистори и диоди, утре ще видим какво ще стане. 
|
| Нед Юли 12, 2009 9:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Браво, Рек, за напредъка!  Докато сменяш транзисторите не забравяй да импровизираш и някакъв радиатор. И после пиши преди да пролеем нечия кръв тука!
Ама zaphod, няма ташак схемотехника! Има само ташак проектанти и проектанти с ташаци.
Сигурен съм, че още се намира някой руски изтребител (макар и пенсиониран) който се държи във въздуха в благодарение на някое П9 или МП17...
|
| Нед Юли 12, 2009 10:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хм, пробвах едни с rds=5.3 mO, в ТО220 корпус, греят стабилно още на 2А.  Диодите и те греят.
|
| Вто Юли 14, 2009 12:20 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В статичен режим греят ли?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юли 14, 2009 12:50 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Тия транзистори сигурно ли е ,че работят в 100% ключов режим? Какво е съпротивлението и индуктивността на бобините? Осцилоскопче за справка няма ли?
|
| Вто Юли 14, 2009 1:10 am |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
Аз мога да кажа,че TC4427 е не лош драйвер и едва ли причината е в него.Изключвам възможността да е "гръмнат" предварително от статично електричество и т.н. Правил съм с него и IRFZ48 управление на индуктивен товар 1Ом, на 15625Hz , ток 2-4А /ефективна стойност/,напрежение 12V,и никакъв радиатор не е необходим  .Греенето е не повече от 55-60 C /при 25 С околна температура/,мерено е.И това при условие,че Rdson е 13-17 mOhms.При тези 5,3 mOhms и 2А мисля,че не би трябвало изобщо да се усети греене. И едно много важно уточнение - Рек ,на схемата ти няма гейтови резистори,наистина ли липсват или липсват само на схемата? При липсата им е възможна поява на т.н. "gate ringing" - поява на високочестотни осцилации на Vgs,които могат периодично да включват/изключват MOSFET-a с висока честота непосредствено след моментите на включване/изключване на транзистора.Вследствие на това - транзистор печка и след извесно време - паметник  . Пистата от изхода на драйвера до гейта на транзистора трябва да е макс. къса и дебела /за да се намали индуктивността и/,и гейтовият резистор макс. близо до транзистора.Стойността му - 5-100 Ohms.Колкото по-голяма - толкова риска от "ringing" намалява,но се увеличава времето за нарастване на фронтовете на гейта и съответно загубите при превключване нарастват.Търси се оптимална стойност,съобразена и с макс. ток,който осигурява драйвера.Аз ползвам 33-47 Ohms и нямам проблеми. Диоди задължително паралелно/обратно на индуктивността,Schottky най-добре.И последни въпроси - при какъв duty_cycle получаваш 2А ток,и как/къде/с какво го мериш този ток?
|
| Вто Юли 14, 2009 2:58 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Нещо не е наред работата. Как ги мериш тия 2 A?
5.3mOhm*2^2A = 21.2 mW - това не можеш го усети въобще на TO220.
И аз да попитам - статично, или да кажем при 1 Hz честота на цъкане какво
е положението? Колко пекат, какъв ток виждаш?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 14, 2009 3:04 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Вчера малко късно беше станало и нямах време да го изучавам.  Тока го показва, както казах, лабораторното захранване. Тия гейтови транзистори задължителни ли са? Що ми се струва, че ще ограничават тока и обезсмислят драйвера?
|
| Вто Юли 14, 2009 9:30 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Звъненето е проблем при конверторите, където индуктивността е няколко микро а честотата над 1MHz. В случая соленоидчето трябва да е от порадъка на 100-на мили, което практически му ограничава честотата до около 1kHz. При 100mH и 1kHz импедансът е 600R - т.е. токът ще е твърде малък за каквото и да е било греене.
С две думи в случая липсата на гейтово съпротивление по *никакъв* начин не обеснява греенето (твърде големи съпротивления биха го обяснили, но не и липсата).
А при 5mR Rds и 2А както каза tqi е абсурдно греенето да идва от самия транзистор. Освен ако по някаква причина не се отпушва (опукан драйвер). Това съпротивление вероятно е по-ниско от спойките! Тънки писти също биха имали по-високо съпротивление и биха греели повече от транзисотра.
Има и още един вариант - Рек спомена че ползва регулируемо захранване. Ако се задейства защитата по ток и напрежението кляка под Vgs-on може транзистора да не успее да се отпушва като хората и съпротивлението му да е няколко ома, съответно върху него да се стоварва мощността. В такива случаи е добре управлението да се захранва от друг канал, или да има undervoltage защита.
Относно диодите - нормално е да греят. Или по-якички или схема с push-pull...
|
| Вто Юли 14, 2009 9:46 am |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Рек, токът, който ти показва уредът на захранването не е същият, като този, който тече през намотките и транзисторите. Както при един импулсен регулатор входният ток не е равен на изходния.
Най-добре свържи някакъв малък резистор последователно на намотките (0.1ома или по-малък) - за препочитане между горния край на намотката и + на захранването и измери пада на напрежение върху него.
Ако имаш и осцилоскоп, може да снемеш и времедиаграма на разликата между напреженията на двата извода на резистора и да видиш каква е амплитудата на тока.
Предполагам, че токът през намотките е много по-голям от 2-та ампера, които виждаш.
Не съм чел всички постове по темата, та не разбрах ти сложи ли Шотки диоди паралелно на транзисторите (не на намотките, защото предполагам, че те са индуктивно свързани)?
|
| Вто Юли 14, 2009 10:26 am |
|
 |
|
velio
|
Абе то хубаво разчепкахте темата дали транзисторите се отпушват добре, ама дали се запушват така, питам аз...?
|
| Вто Юли 14, 2009 10:28 am |
|
 |
|
tgi
|
Това с гейтовите транзистори съм го пропуснал - това пък какво е?
На схемата, дето беше постнал в началото, драйверът си беше вързан най-нормално
към гейта на MOSFET-овете. Освен ако няма някакви странни специфики, дето и
тях да съм пропуснал, никакви "гейтови" транзистори, телевизори и подобни устройства не ти трябват.
Колко е активното съпротивление на тия бобини? Аз си живея с мисълта, че то
е достатъчно голямо да не можеш да вдигнеш тока прекалено много.
Това така ли е?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 14, 2009 10:34 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Пардон, резистори.  Виж мнението по-горе.
|
| Вто Юли 14, 2009 10:53 am |
|
 |
|
tgi
|
Аха, ОК, щом не са телевизори всичко е наред  .
100 Ома е ужасно много за тия MOSFET-ове, те иман нанофаради гейтов капацитет.
Аз често си позволявам хич и да не ги сложа тия резистори, но ако са под 5 Ома няма да ти пречат.
За да може групата да даде следващи смислени идеи трябва да премериш активното съпротивление
на тия бобини. Хич ако нямаш друг начин, забий едната директно в лабораторното захранване,
задай му 12 волта и виж какъв ток ще тече (или захранването ще се защити, де).
|
| Вто Юли 14, 2009 11:04 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | tgi написа: Аха, ОК, щом не са телевизори всичко е наред  . 100 Ома е ужасно много за тия MOSFET-ове, те иман нанофаради гейтов капацитет. Аз често си позволявам хич и да не ги сложа тия резистори, но ако са под 5 Ома няма да ти пречат. За да може групата да даде следващи смислени идеи трябва да премериш активното съпротивление на тия бобини. Хич ако нямаш друг начин, забий едната директно в лабораторното захранване, задай му 12 волта и виж какъв ток ще тече (или захранването ще се защити, де). |  |  |  |  |
Пробвал съм го, захранването е max 10А, показва 10.8 и свети лампичката за защита.
Но довечера ще му измеря пада със шунт от акумулатор за да му знаем точно тока.
|
| Вто Юли 14, 2009 11:16 am |
|
|