Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Waterproof button 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@ji4ka това за натиска е ясно и не е чак такъв технически проблем да се разчете кутията. Въпросът беше още за уточняване на условията за да не се залита във велики работи.
Освен това гледам че 140 м се отнася за лимит някакъв на датчика, както е написал автора на темата. А не на кутията да пише че издържа до такава дълбочина.
Както и да е 15 bar не е високо налягане в никакъв случай. Като знам какви по-големи "оптимисти" има :D Бяхме на ремонт в Гърция с един кораб и там едни фенове искаха да сложат на 30 bar (в системата за пусков въздух) - водопроводни фитинги и то уплътнени с кълчища 8O.
@Cekins и аз съм чувал за до 80 метра дълбочина, но май с наргиле и то с цел ремонтни дейности. И това вече е работа не за "леко" водолаз а за "среден" май се казваше.
Ако питате мен за леководолази - до 10 м и няма нужда от декомпресия. Иначе така нареченото "правило на 50-те" се смята на ум и без компютър. :D
ОТ:А има легенди че руските бойци на атомните подводници са тренирани да правят свободно изплуване в аварийна ситуация от 70-80 метра дълбочина. :prayer:

Съб Юли 11, 2009 11:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това е на нашите:

http://www.extremus.info/modules.php?op ... le&sid=734

това е на световно ниво:

http://www.divetec-bg.com/?top=about&id ... rd&lang=bg
http://www.divetec-bg.com/?id=new-world ... &top=about
http://www.podvoda.com/forum/viewtopic.php?t=195

забележете колко време трае опита - 12 часа излизане!

А ето това е наистина нечовешко:

http://www.epochtimes-bg.com/2009-02/2009-04-07_10.html
http://www.youtube.com/watch?v=e_Ojj2XxyMo

Нечовешко е защото тук нямаме бавно влизане и излизане (въздух нема). Представете си какво изпитва организма при потапяне за 3 мин. до 100 метра и обратно до 0. И с апарат и декомпресии е жестока история, но тия с апнеята са си направо извънземни.

Нед Юли 12, 2009 1:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това си е лудост и за нетрениран организъм сигурна смърт. Баща ми е разправял какви глупости са правили : значи обдишват навънка с чист кислород издишват и скачат - седят по 5 до 10 (че даже и повече - кръвта е пренаситена с кислород) минути под вода, обаче недай си боже мозъка да даде сигнал за вдишване цитирам "камъни да има около тебе - вдишваш" - няма никакъв контрол над рефлекса.
Който е писал/преписал това май не е много наясно с гмуркането - при такова гмуркане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се издишва преди да поемеш надолу - никой не може да гарантира накъде ще поеме въздуха дето е в дробовете при такова налягане.

Нед Юли 12, 2009 2:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ааа тия са в друга категория. :D
Цецо, разбира се че човек е слизал на много повече от 80 метра под вода. Мисля че тук обаче говорехме в точно определен контекст, а именно леководолазни спускания за простосмъртни хора. :D

PS: дето няма да им треперят ръцете щото ще натискат копчета... :)

Нед Юли 12, 2009 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Който е писал/преписал това май не е много наясно с гмуркането - при такова гмуркане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се издишва преди да поемеш надолу - никой не може да гарантира накъде ще поеме въздуха дето е в дробовете при такова налягане.

Ми аз не съм наясно с толкова дълбоковидни техники, ама ако издиша преди гмуркане, чии ще го чини в морето въобще? Откъде кислород за мозъка? Мускулите и те кислород искат. Аз вярно че не съм професионален плувец, но само веднъж съм успял да преодолея 50 метра под вода при това хоризонтално. При това накрая нито мускулите ме слушаха, нито мозъка :) А да минеш 100 метра надолу и после нагоре, като преди това си изкарал всичкото кислород от дроба, е някак си не ми се връзва.

А и специално за мацката, наистина с изследвания доказват че има анормален обем на дроба. Което значи че точно дроба и дава предимството, което значи че явно го ползва като се гмурка.

Според мен е невъзможно да издиша всичко преди подобно гмуркане. Може би не се "пълни" на 100%, но да издиша и да тръгне надолу - е няма как да стане. Поне от биофизична гледна точка, не мога да го повярвам. Нормален човек, на сушата, след дълбоко издишване не може да откара и 30 сек. преди първия спазъм. Какво остава за гмуркане на 100м. По принцип наистина кислорода в дроба не е толкова важен, колкото кислорода в кръвта. Но ако няма запас в дроба, абсурд е да подържа мозъка и мускулната дейност, само с кислородното насищане на кръвта в продължение на минути. Не вярвам да може да насити чак до такава степен кръвта.

По скоро техниката е контролирано изпускане на въздуха от дробовете при слизане надолу, така че наистина най-долу да е почти празен дроба. Ама да тръгва още отгоре изпразнен....

Пък и айде да помислим. Има бозайници които си дишат с дробове, за които подобни дълбочини са си среда за живот. Един делфин например няма проблем да слезе до 250м. Да не говорим за рекордьора - кашалота, който слиза над 1...... километър. Явно природата има механизми да накара въздуха да си седи в дроба при подобни чудовищни налягания. Знам ли ги тия идиоти с апнеята, какви техники използват.

Нед Юли 12, 2009 5:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ти тез бозайници не ги гледай, те милиони години са се "учили" да го правят, ама човеко като нема и секунда живот във водата не е баш така. Иначе може и да си прав за издишване по време на слизане, ама пак на 100 метра 3-те литра дето средно може да се вдишат стават 300 мл.л. така че какво като и е с 25% по голям белия дроб. Това може да помогне за по-добро обагатяване на кръвта още преди спускане, ама по време на спускане едва ли.

Нед Юли 12, 2009 5:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В грешка сте - издишва се при изплуване, защото вдишания от леководолаза обем при 5-6 атм при изплуването се разширява толкова пъти, колкото намалява налягането - белия дроб има все пак ограничена възможност за разпъване :evil:
Колкото до гмуркачите без апарат - това са наистина различна порода 8O. И все пак - ако в белия дроб няма първоначално максимум обем въздух (то винаги има остатъчен обем), при голямото налягане, гръдния кош просто ще бъде смачкан. И то веднага - та при 100 м това са 35 -40 тона натиск!!! Кислорода е последната грижа в този режим. А за краткото време, през които гмуркачите са на дълбоко - газовия състав на кръвта не може да се промени и не се налага декомпресия.

Нед Юли 12, 2009 5:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Говорим за това каква е процедурата при тия без апарат. С апарат знам че при излизане се издишва - много е фенско - издишваш а дробовете ти са все още пълни все едно току що си вдишал дълбоко - много готино усещане. За съжаление баща ми веднага влезе в ролята са си на инструктор (какъвто всъщност и е бил едно време) и не ме пусна на под 15 метра за по дълго време за да не правим декомпресия.

Нед Юли 12, 2009 11:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Здравейте, нямаше ме 2 дена и съм приятно учуден ,че тази малко
отнесена тема ви заинтересува :)

@ Наско
Стигнал си до най логичния вариант с течноста, аз също се сетих за него, в линка
който постнах за модела X1 на Liquivision се оказва ,че и други са се сетили ;)
само че тe пишат ,че е запълнен с някакъв гел което май е по добре от течност.

@ Цецо стига с тея сертификации бе... няма да се сертифицира
няма да се ползва и от водолази, ще опиша доло за какво точно приложения става дума.
A! Цецо според линковете които си постнал почвам да те подозирам ,че си от нашите ;)
Ето ти баш истината да се накефиш ( всичко е на един дъх и без оборудване )
http://www.youtube.com/watch?v=hrXQbucZUDA&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=vF4PN8-2YSk
бтв "Знам ли ги тия идиоти с апнеята, какви техники използват" - аз ги знам ;)

@ radolin Ще се радвам да ме свържеш с твоя приятел, дай някакви координати на ЛС.

Относно употребата, мисля да е за фридайвъри (апнеисти) и харпунджии
колкото до метрите с очите си видях един приятел да покори 40м значи едно преусигуряване
до 100м няма да е зле.
С проектирането на хардуера и писането на софта нямам никакви грижи спрял съм се на MSP430
мисля да хакна и един акселерометър и флаш за хистори, инфраред през джама и бутлоудер.
единствен проблем ми остават бутоните засега и тънък монохромен OLED с възможно най ниска консумация.
Батерията мисля да е литиево полимерна и да не се сменя никога, зареждането - външно през един изведен пин.
Дебелина... квото дойде :)

Пон Юли 13, 2009 1:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бахти изрода е тоя. Само докато го гледах и почнаха спазми в дробовете.

Иначе аз не съм гмуркач. 10м си бяха предел за мен преди 10 години, сега се съмнявам че след 5-7м имам някакъв шанс.... Иначе винаги съм се кефил на леки (едночасови) далдилсвания просто с маска и плавници, да гледам подводни красоти. Както и на миди и рапани собствен улов.

Но никога не съм слагал бутилка на гърба. Което май трябва да се коригира ;)

Пон Юли 13, 2009 3:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е те това ми събра очите - не знам, доколко е истинско.
Винаги съм смятал, че това е невъзможно.
http://www.youtube.com/watch?v=zFUZCp22JkE&NR=1
Иначе, със скромния ми опит на стар харпунджия, не смея да преценявам дълбокото гмуркане, но съм свикнал да вярвам на знанията ми по физика

Пон Юли 13, 2009 5:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Във форума "под вода" даже има интервю с тоя пич.
Та dimiter кажи каква е хватката с дишането при фрий дайвинга.
Цецо : много е фенско ама аз последните няколко години все нямам възможност, иначе имам два апарат и четири 7 литрови бутилки ама си седят у мазето. Тука сега някъде правели проби та даже мисля да ги занеса да им ударят по един печат, ем да ги видим стават ли още.

Пон Юли 13, 2009 5:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Относно самонатискането, при 15 атм си прав, ако погледнеш съм писал за 1-2 атм, явно грешно съм прочел че иска 8-10 атмосфери а не метра.

Напълването с гел не е достатъчно, самата електроника би трябвало да се залее с компаунд, иначе гел или течност ще повреди повечето от елементите, и електролите и тантали, както и не малко полупроводници имат въздушна междина, мжеш да сметнеш един електролит D6.3x10 каква сила ще се упражни в-у него, почти със сигурно ще го смачка, но по лошо е с полупроводниците според мен.

Иначе налягането не е високо, 15 атм си е средно .. даже под средно, добре направена конструкция не би имала проблем.

Пон Юли 13, 2009 11:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
...
Най сетне един разумен глас :)
А на тоя пич от линковете на Dimiter съм си направил малък олтар :prayer:
Освен задържането на дишането, при такова спускане се минава през няколко термични зони. На границата между тях водата е като разрязана с нож горе топло долу ледено студено. Изпитвал съм го лично на около 35м дълбочина.(Най-хубавите дни в Морското училище са ми на летните лагери край Созопол - леководолазни курсове, плуване, гребане, ветроходство...)
Та момъка от линка няма дори неопрен.
Освен това как изравнява налягането в тъпанчетата при такова спускане... още веднъж :prayer:
Най много ме накефи излизането. Внимателно гледах как ще поеме първата глътка въздух. Ами няма никакво напрежение, гримаси и тем подобни. Велико :D
Мислех че тези гмуркачи дето се спускат за рекорди долу ги чакат с бутилки въздух и има постоянно осигуряващ екип. Но този пич го прави така както трябва - спускане и изплуване без въздух без плавници. Евала, евала...
Не им трябват компютри на тези хора. И си запазвам правото за язвителни критични забележки. Да не залитате много. :)

Вто Юли 14, 2009 11:42 am
Профил

Мнение 
Ами ако се спуска без въздух в дробовете, декомпресията не му е такъв проблем, той няма азот който да се разпени.

Ама всичко останало .... има си хора и хора, аз не мога и да плувам, та със сигурностмога да подобря всеки рекорд за гмуркане ... а ако ме вържат с достатъчно дълга връвчица може и да изплувам.. или да ме изплуват, мисля след първите 5-10 л вода и до марианската падина мое се спусна :)

Вто Юли 14, 2009 2:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща