|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 12:18 pm
Реконструктора изгоря ...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Реконструктора изгоря ...
Нашите чиновници нямат стигане:
"НАП: Блогърите трябва да се осигуряват"
http://news.ibox.bg/news/id_1724256090

|
| Вто Юли 21, 2009 6:44 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
ХАХАХАХАХА
Това даже да не беше написано на български пак щях да позная къде може да се случи
|
| Вто Юли 21, 2009 6:49 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми дебили.
Иначе за Рек не проблем. Той не генерира приходи, а има постоянен трудов договор (надявам се).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 21, 2009 7:54 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ми дебилска държава... какво се учудвате?
Вижте в тоя форум колко от нас "индженерите" наистина си разбират от работата?
По същия начин са журналята - new.bg цитира tax.bg, те цитират newbusiness.bg и т.н. докато се стигне до "някакво" писмо на НАП, само дето от цитат на цитат смисъла съвсем се е изгубил...
Значи ето го и оригиналното писмо :
С две думи въпросът към НАП е "имаме такива и такива приходи, как да ги обложим".... и естествено те предлагат начин. Какво друго очаквате? НАП да отговорят че това са необлагаеми приходи? Че няма данъци? Че ако това са ви единствените доходи няма да се осигурявате?
|
| Вто Юли 21, 2009 9:07 am |
|
 |
|
plameniv
|
И какво аз ако имам 10 форума 10 блога и 20 сайта тряя да се осигурявам 40 пъти като ЕТ  , ще ма фанат за ... ама некой друг ще са осигура, може да осигурът себеси срещу малоумие
В белите държави може да обявяваш приходи ако са над определена сума, какви са тия глупости получил си 2ст и дължиш данък и какво ако и да имаш 100 лв на година какво ги боли 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Юли 21, 2009 11:05 am |
|
 |
|
Цецо
|
Пламене, що се правиш на "дръж ми шапката"?
Става въпрос за комерсиални сайтове. Т.е. сайтове от които се печелят пари - било като реклама, било ако продаваш нещо чрез тях.
Ако имаш блог или сайт без реклами никой няма да те бара.
Просто в БГ интернет бизнеса още е в каменната ера и явно някой който е решил все пак да е честен, се е видял в чудо как да си плати задълженията, щото и бланките са от каменната ера. И пита НАП. Които пък просто са намерили някаква буква по която да го обложат, щото прав е Миро. Къде ще намериш данъчен по света, който като го попиташ - къде и колко да платя, той да ти каже - аре бегай фрии.
Река няма какво да се плаши, той доход от сайта не генерира. Е това слага край на идеите да се турят реклами да издържаме сайта.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 21, 2009 11:19 am |
|
 |
|
ji4ka
|
|
| Вто Юли 21, 2009 2:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Цецо не съм чел това което е писано, ама какво общо има едното с другото ... едното е сайт, дали печели пари, дали раздава, или е само за кеф няма никаво значение, той сам по себе си е нищо и на негова база не могат да ми вземат и 1 ст. данък. Този сайт, се оперира от фирма лице и т.н. това лице само по себе си е длъжно да обяви приходи ако има такива, едно лице може да има и 50 сайта, да въртят по 50 млн, и кво ... значи на база на сайт не може да се прави нищо, з мога да има един който да минови 10 хил лв печалба и още 10 които са ми на по 5 хил лева загуба. Такив атекстове са напълно абсурдни и безмислени, има си търговски закон, там пише кое е търговия, кое е услуги и т.н.
Много по праивлно би било да се намери начин да с еконтролират подобни търговци, въпреки че само по себе си е малко вероятно те да останат безконтролни ако всичко останало е ОК. Значи без нзачение как продаваш ти получаваш пари по някакъв начин, банов превод, наложен платеж и т.н. за всичко това би следвало да издадесх документ, но което е по важното ти и имаш документ, този дето ти извършва наложения платеж ти дава, в банката се виждат транзакциите, тези от които купуваш стоки ти дават фактури. Ако някой ти продава без фактура, мисля че това че ти препродаваш без таква е по малкия проблем, т.е. ако господата се оправят с по големия проблем по малкия ще изчезне от самосебе си.
Иначе тия госппода сигурно са видяли два три сайта и са си казали абе глей тия пари изкарват пък нищо не ни плащат ... което изобщо не е така, повечето сериозни мгазини са си фирми, всичко се декларира и плаща, щото на никой не му хрумва, ама да си пуснеш реклама на такъв портал която да е ефективно струва по 800 лв на ден , само полуидиот би вадил подобни пари без да ги осчетоводи.
|
| Вто Юли 21, 2009 4:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не бъркай некадърниците в НАП с некадърниците по разни известни големи фирми с вече над 20 година опит на пазара ... няма да назовавам имена, ама всички са един дол малоумници специализиране в прилапване на държавни поръчки.
п.с. бях по едно време да презентирам един продукт на летището, те си имат тяхно IT, та в един момент нещо засегнах темата за писането на софтуер от куцо и сакато на делфи и други подобни, и те хроата много се обидиха, оказаха се делфи писачи ..... сега не ги знам какви делфи писачи са, може и да са от добрите, ама 99% от тия са ......
|
| Вто Юли 21, 2009 4:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Няма значение колко форума имаш, а какви ПРИХОДИ имаш. Всички приходи подлежат на деклариране и облагане с данък, тъй като вече няма необлагаем минимум. Ако имаш някакви приходи, съответно си длъжен и да се осигуряваш. Ако имаш няколко източници на доходи, може да избереш кой от всичките да бъде основание за осигуряването. Тук има малко изключение, защото някои източници задължително трябва да бъдат декларирани за осигуряване, независимо че имаш и други. Примерно ако имаш трудов договор + свободна професия, трябва да се осигуряваш по трудовия договор, т.е. нямаш избор. Но ако имаш две свободни професии може да избереш по коя. Това по принцип не би трябвало да има значение, защото в края на годината така или иначе се прави изравняване и доплащаш и за останалите източници на доход. Сега, всичко това не е проблем... подобни изисквания има във всички нормални държави.
Да, в много държави има необлагаем минимум... но не във всички. Както и плосък данък. При нас просто сме избрали плосък данък без необлагаим минимум. И пак казвам не това е проблемът.
Проблемите са:
1) Процедурите по регистрация са твърде тежки и твърде задължителни. В белите държави, ако имаш доход, просто си плащаш данъци и осигуровки, докато у нас това не е толкова просто - първо не може "просто" да платиш, трябва да се регистраш на 100 места, за да имаш Булстат и прочие глупости.
2) Процедурите трябва да ги минеш предварително, че даже и да си платиш осигуровките предварително. Това е безумие, щото пари не се връщат. Демек решаваш че ще правиш сайтове и ще печелиш от реклама, като идиот се регистрираш, плащаш на държавата осигуровки, но не намираш рекламодатели и не изкарваш нито 1 стотинка и излиза че си бил длъжен да се осигуряваш без да имаш никакви приходи. Естествено трябва да си идиот за да спазваш законите. Всеки първо почва дейност и после евентуално се осигурява със задна дата, макар това да не е много законно.
Докато в англия примерно, след като почнеш какъв да е бизнес си длъжен в двумесечен срок *след* стартирането да *информираш* властите, което може да направиш и по пощата.
3) Това че ти вземат парите предварително, хайде както и да е... но се получава абсурдна ситуация за самоосигуряващите се. Значи тъй като е предварително, обикновено се осигуряваш на мимимална сума, а като ти дойдат приходите доплащаш за останалите парички. Няма лошо - в крайна сметка си плащаш. Да, но държавата в подобна ситуация НЕ ПЛАЩА. Примерно осигурявал си се 5 месеца и се разболяваш един месец. В тоя случай болничните ти ги изплащат на база минималната сума за която си внесъл осигуровки. В края на годината обаче само ти си длъжен да доплатиш осигуровките си, но държавата няма да ти доплати болничния.
4) Нямаш право на разходи ако си физическо лице. По-точно почти нямаш право да правиш бизнес. У нас бизнесът е само за фирми. Това е тъпо, щото ако ти изкочи някаква еднократна сделка не можеш да я вземеш, трябва съдилища фирми и какви ли не простотии. За сравнение, всяко лице в Англия може да прави бизнес. В това число да наема на работа други хора, да си води счетоводство и да си прави сметка на разходите. Така ако изкочи някаква еднократна сделка примерно за 10000 от които 9000 са разходи, един англичанин ще я вземе и ще спечели, а българинът ще духа супата. Щото у нас ако си физическо лице, тия 10000 са ти приход и дължиш данък и осигуровки върху тях. Никой няма да ти признае 9-те хиляди разход, нито можеш легално да наемеш други лица да свършат работата. Изобщо дърво!
|
| Вто Юли 21, 2009 4:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Хич не е дебилско! Просто черешка на тортата.
Да живей интернет свободата в България и китайски Тибет!
И понеже пулисията следи всяко ваше действие в мрежата: ще видите и на вас като ви вдигнат осигуровките. С хуманна цел - мноого е вредно да седиш и да се дзвериш в екрана.
Edit2: "При нас просто сме избрали плосък данък без необлагаим минимум" - и на това му викате "просто" и "избрали"
Edit3: пак се сетих за простотата в "Занзибар". То на тях им се вижда сложно ама явно е поради ниската средна интелигентност. Вече бях споменал за изборите, че се гласува само за едно депутатско място.
За данъците: всеки изкарващ пари си има "булстат", ако правиш по-голяма покупка или искаш фактура (да ти върнат ДДС напр.) ти го искат. И в края на годината гледаш да няма голяма разлика между спечеленото и изхарченото, недай Боже да си изхарчил повече отколкото си взел... Има си и необлагаем минимум и социални... Обаче това ще важи в някоя друга България!
Последна промяна bongo_x2 на Вто Юли 21, 2009 9:49 pm, променена общо 3 пъти
|
| Вто Юли 21, 2009 7:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми тъй де и аз това викам. Те хипотезите за комерсиален сайт са две:
1. Фирма (ЕТ, ЕООД, АД) си стопанисва сайта от който се изкарват пари. Тя си има счетоводство, тук проблем няма, или поне не би трябвало да има.
2. Някой самосиндикално си прави сайт от който изкарва пари. Например си показва задника срещу 10 кинта. Тук вече е малко усукано откъм счетоводство. Предполагам че и въпросния казус е такъв. Щото се говори за самоосигуряване
Иначе сам по себе си сайта не подлежи на облагане. Подлежат на облагане доходите изкарани от сайта. И в това няма нищо ненормално - в цял свят е така. Друг е въпроса, че някъде може да има необлагаем минимум, ама това вече си е въпрос на данъчно законодателство и няма нищо общо с сайтовете. Това се опитах да кажа на Пламен. Тъй че в отговора на НАП няма нищо странно - питат трябва ли да плащаме. Ми явно трябва. Дали ще плащат е друг въпрос.
П.С. Сега видях че Миро го е обяснил на широко.
|
| Вто Юли 21, 2009 7:03 pm |
|
 |
|
ditronix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
Само да допълня-ако имате регистрирана фирма,независимо от това дали имате или нямате доходи сте длъжни да се осигурявате МИНИМУМ върху две минимални заплати!Аз работя в завод,за миналата година съм осигуряван върху 1550 лева среден месечен доход.Възстанових дейността на фирмата си,която бе спряна повече от 5 години ,заради това че имах няколко поръчки и тртябваше да издам фактури.Платих си полагаемият данък върху печалбата-около 850 кинта и сега ме гонят да доплащам и осигуровки,тъй като платените ми осигуровки от завода са под 2000 лева (максимумът).Т.е. искат ми още около 800-900 кинта.И се чудя какво да правя.Сметката излиза много крива!Около 30% от парите,които изкарахме със сина ми в събота,неделя и след работа трябва да ги дам за данъци и осигуровки.В същото време мои познати си бачкат ,не плащат и стотинка,нямат регистрации никъде и никой не ги закача!Просто не е честно!А преди около месец ме шокира изявления на някой си от НАП,че погват всички длъжници със суми до 5000 (пет хиляди!!!) лева!Другите ги оставяли за по-нататък!Явно са наясно,че не могат да вземат нищо от тях и търсят такива като мен да им напълнят касата!
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Сря Юли 22, 2009 9:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не е точно така. Ако фирмата няма дейност не се осигуряваш за ДОО. Няма как да се осигуряваш при положение че нямаш върху какво. Осигуряваш се само за здравно върху две минимални. Това при положение че не се водиш и другаде на работа де.
А в твоя случай тъй като фирмата ти генерира трудови доходи, наистина подлежиш на доосигуряване до максималния праг. Но ако фирмата ти нямаше дейност, нямаше да внасяш допълнителни осигуровки освен тези от трудовия договор.
|
| Сря Юли 22, 2009 9:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Изниква въпроса форума за обяви как би могъл да се тълкува. 
|
| Сря Юли 22, 2009 10:10 pm |
|
|