Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Кражба на компютърни данни през електрическата мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
всичко от пентиум насам има механизъм за модифициране на процесора на ниво инструкции.
официално му викат микрокод и изглежда така:
Код:
/---
/*  Mon Mar 30 13:42:53 CST 2009  */
/*  727-MU168313.inc  */
0x00000001,   0x00000013,   0x02062001,   0x00000683,
0x2f0da1b0,   0x00000001,   0x00000001,   0x00000000,
0x00000000,   0x00000000,   0x00000000,   0x00000000,
0xbf5ad468,   0xc79f5237,   0xbd53889e,   0x896bfd13,
0x7adc0c8f,   0x44e9e0bc,   0x1a331fc9,   0x00b0f479,
...
и така 1.2 мегабайта

обяснението е, че:
Цитат:
Intel releases microcode updates to correct processor behavior as documented in the respective processor specification updates.

и може би е вярно поне на 99.9%.
--------
та ако имате тайни за пазене - на тефтерче.

криптиране - само с пик.
най-добре с процесор на ТТЛ схеми, който сте си напоили на тавана. не е чак кой знае колко сложно.
компютъра да е "марица", ако може с тайландски шрифт. чука се по клавишите само през криво огледало.
ако пишете по двупръстната система - може и бинокурялен крив макарон.
мазна баничка с боза по време на писането ще разстрои допълнително алгоритмите за проследаване.
ама и мазната баничка, и бозата в днешно време са намираеми колкото киселото мляко.
явно ония във форт мийд не могат да нацелят точния метод за де-омазване и за по-лесно премахнаха и баничките, и бозата, и киселото мляко, и луканката (оригиналните мазни модели)

след като напишете документа го изгаряте, стривате го и после запазвате пепелта в каса.
но не го препикавайте, щото по анализа на хистограмите на векторите на молекулите в ацетатните захариди могат да разберат кои клавиши сте натискали днес. е, засега не могат да разберат точната последователност - тва става в друг отдел

Чет Юли 30, 2009 9:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе не ме притеснява бозата, бе Бонго. Ще се срине, голяма работа.
Пък и имам Zone Alarm, то стига да спира обикновените льольовци, които
се опитват да се вмъкнат (ако го курдиса човек както трябва, което е лесно).

Сериозните ми данни - тия, които има кой да иска да види и не е да не се
опитва, в това число през познати и т.н. - са в DPS системата, на слука на тоя, който
влезе там, LOL.

Не си приказваме за сигурност спрямо разни шетливи кокошкари, дето разпращат
троянци и подобни.

Става дума за това, може ли човек да е сигурен в недостъпността на данните си
на диска на IBM compatible PC. Недостъпни значи недостъпни, за никого (кокошкарите
въобще не влизат в тая сметка, в нея са разни NSA и каквито там агенции се занимават
с такива работи).

Очевидният извод е, че не може. Публиката масово си вярва, че линукс бил с отворен
сорс и могъл всеки да го види, такива глупости. Освен биоса, дето никой не го знае
какво прави - а *той* има контрол след reset - има кой знае колко код без сорсове,
да го хванеш сред мегабайтовете е задача за висококвалифициран познаващ цялата
гнус човек, която ще му отнеме години работа. Така че ако най-тайните вратички са
във флаша, следващите са по файлове и т.н. и т.н., безнадеждно е. А за бозата
няма какво да се коментира, там едва ли и ще тръгне някой да отрича, че ги има вратите.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 30, 2009 9:54 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Има ли линукс със свой си, GPL BIOS? Ако не - а досега всички, дето ги гледам, вървят
на комерсиални биоси - всякакви приказки за контролируемост на кода щото бил
open source са за бабичките пред блока.

Грешно разбираш концепцията за open source или по-точно GNU-концепцията, всъщност може би още по-точно UNIX-концепцията. Абе ебали му мамата кой я измислил първи, аз я свързам с GNU щото това е "фабричната" страна на въпроса... та както и да е. Контролируемостта не идва от това че кодът е публичен. Това няма нищо общо!
Дори и да имаш кодът на М$ бозата тя пак ще си остане неконтролируема ОС, защото си ограничен в нещата, които може да видиш използвайки самата ОС.
Докато при опън сорса самата концепция е "отворена" - нямаш едно нещо, а хиляди инструменти. Като всеки инструмент може да се използва в комбинация с други инструменти и от там идва МОЩТА, а пък като имаш мощност имаш и контрол....
Не знам как да го обесня по-разбираемо, но да кажем един прост инструмент като 'grep'.... За един М$ лузер това вероятно е някакъв безсмислен инструмент, щото къде къде по-лесно да кликнеш с десния -> search..... и ако говорим за М$ Уйндовс то това наистина не е много полезен инструмент...
Да обаче под лайнукс нещата са коренно различни. Чрез grep може да търсиш *абсолютно* всичко - от това какви процеси има в момента, какви юзери са се логвали, какви отворени сесии има, абе буквално каквото се сетиш. А да можеш и да сканираш и файлове :-) Просто под лайнукс всичко е файл и файлът е абстракция, не задължително нещо записано на някакъв диск. От там всички команд-лайн инструменти могат да работят със всичко в ОС-а... И резултатът от единия тул да се пренасочва към друг и т.н. до побъркване.
С две думи ако знаеш какво правиш, с няколко щракания по клавиатурата може да изкараш информация дето при М$ да си скъсаш гъза не можеш! Е да... и под М$ има инструменти. Убави шарени инструменти - кеф ти да разглеждаш registry с regedit, кеф ти да подслушваш с Wireshark и още хиляди инструменти. Но едва ли ще намериш и два М$ инструмента дето да могат да се ползват съвместно. Примерно от Wireshark да вземеш информация за процеса, после да отидеш в registry да видиш как тоя процес се е стартирал и т.н.
Просто М$ инструментите бачкат всеки за себе си. И в крайна сметка си с вързани ръце...

Докато при лайнукс контролът е на светлинни години по-добър, просто защото имаш достъп до информацията. Пак казвам сорс кода няма нищо общо - става въпрос за концепцията на много и съвместими инструменти. Примерно искам да видя кой, кога и от кое IP се е логвал с root акаунтa - ми просто пиша "last | grep 'root' ". Ако искам пък от тая информация мога да отсея още - примерно да изкарам само непознати IP-та и т.н. Идеята е че за всичко ползвам стандартни инструменти. А пък при M$ ще ми трябва специализиран инструмент, за да видя лог кой е влизал а аз не знам има ли такъв и ако има дали ще може да отсява информацията по начин, който аз искам...

Цитат:
Миро, това с блокирането по IP не е винаги практично решение, много ISP-та
дават динамични адреси и днес ако блокираш един утре ще се окаже, че си блокирал
друг човек, когото не искаш да блокираш

Значи аз търся начин да блокирам IP-то временно, или дори само да спре да го логва... Атаката е супер банална - имат някакъв речник от често срещани имена и се пробват... ако успеят да влязат в някоя машина я ползват, за да атакуват други и т.н. Аз съм си сложил достатъчно добри пароли, така че с речник нямат шанс да влязат и това не ме притеснява. Дразни ме, че ми пълнят лога с глупости а и ситуацията е далеч от нормалната. Ама никак не е нормално някой да ми прави по 1000 неуспешни опита да се логва. Такъв би трябвало да се разкара още след 3-тия опит и да се блокира поне за 1 час. Па ако ще да идва от IP-то на компютъра на Папата.

Цитат:
Но това, че веднага са дошли много, може и да значи, че в линукса има някакъв шпионски
код, който да ги е довел - инак отде ще те знаят. В DPS системите ми, дето са онлайн
от години, няма такива опити (не че имат шансове за успех различни от нула). Имаш ли
подозрения към нещо, дето ти си правил, та да те знаят?

Ех, това си е стандартна атака, няма нищо лично - сигурен съм :-) Просто си търсят отворен SSH порт и като намерят почват bruteforce... При теб вероятно или не намират такъв, или по друг начин се усещат че не си "подходяща" ОС, демек дори и да ти отгатнат паролата няма да знаят как да ти ползват машината... така че нормално е да не се интересуват от такива като теб ;-)
Докато моята машина е с добра свързаност (на оптика) и подходяща ОС, демек влязат ли вътре направо получават платформа от която могат да бълват яко трафик накъдето си поискат.... Предполагам това ги привлича... А те тия неща се разбират супер лесно - на 80-ти порт имам сървър дето си казва в HTTP хедъра какво имам като софт на машината и свързаността предполагам не им е проблем да я определят бързичко... Със сигурност няма нищо лично, просто бизнес ;-)

Чет Юли 30, 2009 11:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> При теб вероятно или не намират такъв, или по друг начин се усещат че не си "подходяща" ОС, демек дори
> и да ти отгатнат паролата няма да знаят как да ти ползват машината... така че нормално е да не се интересуват
> от такива като теб Wink

Не е така. Не опитват въобще да отварят връзки, така че няма откъде да знаят каква система е.

За да са ти толкова много на главата, някой трябва да ги е довел - някой директно вграден
бот в прехваления FOSS, LOL.

> Просто под лайнукс всичко е файл и файлът е абстракция, не задължително нещо записано на
> някакъв диск. От там всички команд-лайн инструменти могат да работят със всичко в ОС-а...

А бе мене няма какво да ме кандърдисваш, че с команден ред човек може да бъде пъти по-ефикасен
отколкото с менюта - последните са за широката публика, не за професионално ползване на системата.
Мога да си служа с unix команден ред сносно, с DPS команден ред мога неща, дето unix-ът не ги
може, последният също си има по-силните страни (главно популярност).

Но за логовете в MS мисля, че не си прав - виждал съм някъде из стандартните им менюта сума ти
работи, само да иска човек да ги ползва, и то без да ползва "man" . Пак са специални средства, както
казваш, разбира се, но са включени в инсталационния пакет. Е, докато рови човек по тях сто пъти
ще си свърши работа през командния ред като знае как, разбира се. Но все пак ги има (мисля).

Но тук ставаше дума за нещата, които *не можеш* да видиш през стандартните интерфейси
на операционната система, която ползваш, а за код, действащ практически извън нея (примерно
закачен преди бутване от биоса някъде и от време на време вмъкващ по някой пакет нанякъде в
навалицата от други пакети, или просто архивиращ из тъмните дискови пространства).

Пет Юли 31, 2009 12:20 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз също имам едно сървърче което търкалям под Slack. От доста време не бях проверявал логовете. Вчера ми хрумна да ги проверя - btmp беше 60МБ.

Интересното е че се бяха насочили към един стар юзер който бях направил преди време за един колега и на практика не се ползваше. Паролата и юзера бяха прости двубуквени инциали. И явно бяха успели да ги разбият. Казвам явно защото след като изчистих логовете, днес няма атаки, а си има едно чисто логване :). Викам я да видя де са ровили. Той юзера нема къде толкоз да ходи освен в неговата си директория, ама междувременно бяха взели и качили вътре две директории с някакви файлове. Предимно C код и компилирани файлове, предполагам от въпросния код. Мързи ме сега да го преглеждам, Касперски ми дава че вътре има Linux вирус:

http://www.viruslist.com/en/search?VN=V ... eferer=kis

Ако някой са му интересни - мога да му ги дам.

Смених паролата, ама оставих юзера. Да видим сега дали пак ще почнат да упорстват.

Иначе сървъра има само един отворен порт за SSH. И всичко минава от там. Та въпроса на Миро е актуален и за мен - как да ги разкарам тия?

Пет Юли 31, 2009 1:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Аз също имам едно сървърче което търкалям под Slack. От доста време не бях проверявал логовете. Вчера ми хрумна да ги проверя - btmp беше 60МБ.

Интересното е че се бяха насочили към един стар юзер който бях направил преди време за един колега и на практика не се ползваше. Паролата и юзера бяха прости двубуквени инциали. И явно бяха успели да ги разбият. Казвам явно защото след като изчистих логовете, днес няма атаки, а си има едно чисто логване :). Викам я да видя де са ровили. Той юзера нема къде толкоз да ходи освен в неговата си директория, ама междувременно бяха взели и качили вътре две директории с някакви файлове. Предимно C код и компилирани файлове, предполагам от въпросния код. Мързи ме сега да го преглеждам, Касперски ми дава че вътре има Linux вирус:

http://www.viruslist.com/en/search?VN=V ... eferer=kis

Ако някой са му интересни - мога да му ги дам.

Смених паролата, ама оставих юзера. Да видим сега дали пак ще почнат да упорстват.

Иначе сървъра има само един отворен порт за SSH. И всичко минава от там. Та въпроса на Миро е актуален и за мен - как да ги разкарам тия?

Блокираш адреса им , не че не могат да си сменят техния. Има един скрипт дето следи за атаки и блокирва адреси но трябва да се внимава че може себе си да блокираш.
Абе и да му смениш паролата те пак могат да влязат ако са ти сложили троянец, дори може да са успели да преодолеят root вече :)
Веднъж влезли има програмки който може да стартират и да отворят друг порт за SSH и от там ще си влизат пак. Единствената оправия е да го реинсталнеш наново с някоя нова версия и да си заключиш SSH да се влиза само от определени адреси така няма да може да влезе никой :)
Ако тва PC е само рутер сложи този, далеч по добро е от смешния слак.
http://smoothwall.org/

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Юли 31, 2009 1:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv написа:
Абе и да му смениш паролата те пак могат да влязат ако са ти сложили троянец, дори може да са успели да преодолеят root вече :)
Веднъж влезли има програмки който може да стартират и да отворят друг порт за SSH и от там ще си влизат пак. Единствената оправия е да го реинсталнеш наново с някоя нова версия и да си заключиш SSH да се влиза само от определени адреси така няма да може да влезе никой :)
Ако тва PC е само рутер сложи този, далеч по добро е от смешния слак.
http://smoothwall.org/

Е ти пък утепа коня. И къде ще го сложат тоя троянец, като са влезли като утепан юзер който има права само върху собствената си директория? Ако искаш да ти дам същия достъп да се пробваш ти върху "смешния слак"?

Пет Юли 31, 2009 3:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
О варианти да те пробият много, и то кокошкарски. През 80-те години беше
популярна някаква дупка в Столмановия emax, виж "The Cuckoos egg" от Clifford Stoll
(нелошо четиво, BTW, ама ми е на "Гурко", май ще си го взема, не съм го чел 15+ години
а няма нищо за четене, както обикновено :-) ).

Въобще оставиш ли им login възможност няма да ти простят, ако искат. Първата им работа
е да вземат passwd файла и да го дешифрират.

Пет Юли 31, 2009 4:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Е ти пък утепа коня. И къде ще го сложат тоя троянец, като са влезли като утепан юзер който има права само върху собствената си директория? Ако искаш да ти дам същия достъп да се пробваш ти върху "смешния слак"?

Слагат ги на невероятни места където може да се пише, не си мисли че само в /home/users може да се пише!!!
Дори съм виждал софтуер който може да скрие процес и да се мъчиш да го видиш не става, единствения начин е след рестарт но и тогава ако е сложен да се зареди пак няма да ги видиш.
Най лесно се вижда че са те надупчили като швейцарско сирене, ако лога на влизанията е изтрит а това става с root права. Тогава е пипано здраво, намери си mc командата и си разгледай папките коя кога е променяна и кой файлове са съмнително нови иначе няма намиране :)
Ако пък толкова не ти е интересно остави го така , аз имам един сървър в работата шефа не иска да го прейнсталирам и така си остана и той е надупчен кат швейцарско сирене че и по зле 8) :twisted:

Мога да ти подаря софта с който са проникнали и са си отворили дупка за влизане :wink:
tgi написа:
Първата им работа
е да вземат passwd файла и да го дешифрират.

Глупости говориш, ще им трябва година ако не и повече да го дешифрира със супер компютър въобще ме съмнява в успеваемоста на дешифрирането. Никой не си играе със такова губене на време. Винаги се ползва насилствения начин, стара ли е OS има дупки колко щеш, даже имаше едни версии точно на прехваления слак в пакета openssl и това е точно за SSH програмата и беше с огромна дупка. Откриха го точно след 2г, познай колко копия са пръснати по света и кой знае колко още си бачкат с дупчицата. С малко атака и претоварване влизат безпроблемно. После вече е лесно веднъж влезли да заредят програмка и кернела ако е дъртичък root е докопан че и парола не им трябва :)

Пет Юли 31, 2009 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дай да ти дам достъп да те видя как ще пишеш някъде където не съм те оторизирал. Едни "програмки", пишели "някъде". Аре стига с лафове - "един познат, чул от една лелка". Кажи нещо конкретно или покажи.

Давай да видим с тоя софт дето го имаш - дали ще направиш дупка. Само предупреди да направя бакъп, че знам ли, може пък наистина да си Копърфилд.

Като ме хакнат - ще повярвам. Дотогава - не може. При мен поне, засега няма признаци да са барали някъде другаде освен в home директорията си.

Пет Юли 31, 2009 4:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
нарича се local exploit. има ли достъп до система като обикновен юзер е адски лесно да се добият root права, освен ако не си unix guru или ъпдейтваш всичко що има инсталирано, което върви с root права (ssh, sendmail и др.) направи ми ако искаш един юзър и ми дай името и паролата на ЛС и ще ти демонстрирам ако искаш. не е във всички случаи така, но има доста голяма успеваемост

Пет Юли 31, 2009 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Дай да ти дам достъп да те видя как ще пишеш някъде където не съм те оторизирал. Едни "програмки", пишели "някъде". Аре стига с лафове - "един познат, чул от една лелка". Кажи нещо конкретно или покажи.

Давай да видим с тоя софт дето го имаш - дали ще направиш дупка. Само предупреди да направя бакъп, че знам ли, може пък наистина да си Копърфилд.

Като ме хакнат - ще повярвам. Дотогава - не може. При мен поне, засега няма признаци да са барали някъде другаде освен в home директорията си.

Цецо, никак не си прав. Едно е да знаеш, че нещо може, съвсем друго е ти да го можеш (например - на луната
може да се отиде - ама колко лесно ще ти е на тебе да го направиш).

Аз не съм unix човек но очевидното дори аз го знам - passwd файлът е достъпен за всеки, който
се е логнал (дават му достъп просто за да могат да му проверяват password-а). Веднъж прочетен,
дешифрирането му е елементарно - май го правеха с много опити за право шифриране на разни думи
и сравнение на шифрираното, това е най-баламурският начин.

А да си мислиш, че никой не може да напише код, който да скрие процес от ps си е чисто заравяне на главата в пясъка.

Пет Юли 31, 2009 5:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
plameniv написа:
...
Глупости говориш, ще им трябва година ако не и повече да го дешифрира със супер компютър въобще ме съмнява в успеваемоста на дешифрирането. Никой не си играе със такова губене на време. ...

Май с последния си пост отговорих на това. Разбира се, че това едва ли е единственият
начин, подходът е на над 20 години.

Та къде са "глупостите" - може би малко мислене, преди да постваш не би ти навредило.

Пет Юли 31, 2009 5:23 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:

Аз не съм unix човек но очевидното дори аз го знам - passwd файлът е достъпен за всеки, който
се е логнал (дават му достъп просто за да могат да му проверяват password-а). Веднъж прочетен,
дешифрирането му е елементарно - май го правеха с много опити за право шифриране на разни думи
и сравнение на шифрираното, това е най-баламурският начин.

А да си мислиш, че никой не може да напише код, който да скрие процес от ps си е чисто заравяне на главата в пясъка.

Не е така, не говори без да знаеш!!!
1. В password файла не се съхраняват пароли от 10г и повече а се държат в отделен файл "shadow" до който има достъп само root потребител, ето виж правата :
1.1 -rw-r--r-- 1 root root ... passwd (Има права за четене от всички и запис само от потребител root , дори групата root няма право за запис)
1.2 -r-------- 1 root root ... shadow ( Има права за четене само от потребител root и няма никой право да пише в него )
2. Криптирането е MD5 и не може да го декодираш така лесно както си мислиш, ето ти примерна паролка "$1$N7wNGm9W$iaMyRKg2AvPauluAukiNg0" , намери начин да я декодираш и ще говорим после :)

Последна промяна plameniv на Пет Юли 31, 2009 5:28 pm, променена общо 1 път

Пет Юли 31, 2009 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не съм казал, че не може по принцип. Всяка защита създадена от човек, може да бъде разбита от човек.

Въпроса е какво е нивото на разбиващия защитата. Просто ми е писнало, някой да ми обяснява как някой, някъде бил правил нещо си.

Ако plameniv знае как стават пробивите за които говорим - нека каже/покаже. Така ще помогне на нас да се опазим. Но да ми обяснява колко "смешен" бил slack-а и как имало там едни програмки с които ставали нещата.... е мерси.

На моя сървър няма нищо кой знае колко ценно за "шпиониране". Аз го ползвам повече да се уча на него, отколкото да съхранявам важна информация. Затова и така спокойно предлагам на plameniv да ни докаже това което твърди.

Пет Юли 31, 2009 5:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща