|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:21 pm
Кражба на компютърни данни през електрическата мрежа
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
Нали ти обясних как става пробива. Има такива софтуерчета и с тях наслилствено атакуват с много заявки порт 22 или каквито има там отворени портове, по някое време програмата ти се крашва и се отваря дупка, обикновенно това е заради стар софтуер, не се обиждай но слака е един от най уязвимите и няма кой знае какво развитие.
Ако действително е била лесна парола може и този който е опитвал да е налучкал, първото им нещо е да пробват няколко прости пароли.
След като влязат си дръпват малка програмка може да я компилират направо там, и с нея си влизат спокойно без да те притесняват, тя си бачка на друг порт, дори може и да не прави запис в логовете.
Метода на декодиране е като пробват с думи докато съвпадне изходния код с криптирания, ако не става с познатите почват да ги редуват по цялата кодова таблица до безкрай, не е невъзможно да се декодира но ще трае години, затова казах че декодирането е губене на време.
Но така или иначе само се учиш на него, и така да го оставиш никой няма да го заболи, тъкмо ще видиш как го правят
Намери си "midnight commander" и с него ръчкай по линукса много е удобен прилича малко на едно времешния нортън командер 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Юли 31, 2009 5:49 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе Пламене, пак да ти напомня - мисли преди да постваш.
Нали сам си го видял - *всеки* има read достъп до passwd файла.
Като го прочетеш локално можеш да го мориш по разни начини, най-старият от които
вече ти го обясних. Той не би хванал всяка парола, разбира се, но би хванал повечето.
Какви други методи има не знам и дотук ти демонстрираш, че знаеш по-малко и от
мене в тая връзка, дето аз на практика нищо не знам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 31, 2009 5:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
@tqi passwd не съдържа пароли! а shadow не е достъпен за простосмъртните..
|
| Пет Юли 31, 2009 6:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Вярно, променили са го това - тоя вариант е отпаднал. Не бях гледал кво става
там от десетина години...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 31, 2009 6:36 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пламене, нищо съществено няма да кажеш, то е ясно. Що си чешеш езика?" Ако искаш да докажеш нещо - кажи ще ти дам юзер и парола. Ако не - кажи "незнам как става, ама съм чувал че става" и толкоз.
1. За да я компилираш трябва да имаш с какво.
2. За да бачка на друг порт трябва да го отвори, а това няма как да стане, за какво ти е iptables иначе?
Иначе и аз знам, че едни спят върху пирони. Ама аз признавам си - не знам как го правят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 31, 2009 6:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Само да вмъкна нещо за паролите: напоследък са модерни дългите а не нечовешките пароли. Щото "$1$N7wNGm9W$iaMyRKg2AvPauluAukiNg0" е трудно за декодиране и от мозъка на админа за разлика от "червеният кос сцепи ряпата на три и пръдна до самолета за враца" - слято разбира се. Ползването на български или друг малко познат език е предимство 
|
| Пет Юли 31, 2009 7:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Друг е въпроса какво се случва като забравиш паролата. Или пък ако не поддържа кирилица. Даже съм виждал кодиране тип мам-си-джейс : една счетоводителка и правих поща и и викам напиши си парола. Вика ме после да съм гледал има ли нещо, питам каква е паролата - проста, име с пет букви. Пиша аз, нищо не става. И така няколко пъти - викам я да я напише гледам пише си името по бдс.
Иначе като гледам някой хора яко ги гони параноята. Ми като ще слушат по мрежата как ще ми чуят ноутбука дето отлепя няколко часа на батерия и точно в момента карам на батерия, щото не ми се става да ходя за зарядното? Или пък как ще отсеят моята информация от няколкото други компютри в блока. И в крайна сметка струва ли си усилията. Помните ли преди СЕТИ да се сдобият със супер компютри колко машини и колко години смятаха. Та мисълта ми е няма ли да се получи така, че докато се обработи шпионажа той вече да не е актуален. А пък като гледат екрана какво - шанса да се види "цялата картинка" е нищожен.
|
| Пет Юли 31, 2009 9:34 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Да ама въпроса е че повечето подлушващи служби искат да си сложат нещо някъде по трасето, а освен SSH и SSL няма много други места дето си пращат паролките кодирани, 90% си се мята в прав текст а тва се слуша безпроблемно и паролката ти е хваната още в момента на пращане
Така че вграждане и стартиране има смисъл ако е нещо дето има какво да се вземе, то в домашен рутер с Линукс хората не държат кой знае какви неща освен по разни WEB и пощенски сървъри. Но въпреки всичко пак е по сигурен от бозата, ако е настроено както трябва и местата за хакване са запушени, не могат да се намъкват лесно 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Съб Авг 01, 2009 12:46 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бонго,
$1$N7wNGm9W$iaMyRKg2AvPauluAukiNg0 е MD5 контролна сума, а не самата парола.
никой не държи пароли в явен вид много отдавна.
|
| Съб Авг 01, 2009 10:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да бе Дедо, то го пишело
Аз обаче исках да кажа това което казах щото макар и да е близко до акъла много хора продължават да използват и препоръчват "нечовешки" пароли вместо една дългичка и понятна.
А аз имам 2-3 сериозни компютърджийски списания в които има подробни указания как и с какво се трошат пароли при положение че не можеш да влезеш в компа (си). Обаче ме мързи да ги търся пък и нямам комп - бабаягата от която пиша сигурно ще се блъска с месеци.
|
| Съб Авг 01, 2009 7:04 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Е, паролата трябва да е сложна и свързана с нещо - например името на любимата ми мравка: К@с4j17:9w/2 Какво му е сложното ?
|
| Съб Авг 08, 2009 12:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има си генератори за стрингове с ниско ниво на ентропия.
примерни пароли за практически цели:
|
| Съб Авг 08, 2009 1:30 pm |
|
 |
|
plameniv
|
То добре ама много трудно се помнят.
Хубавото е че написано на български с англииски букви е доста неразбираемо за разбивачите на пароли, много от тези думи ги няма там. Така че българска дума с една главна буква е достатъчно добре 
|
| Съб Авг 08, 2009 6:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
4estenMinist@r - тва и в българския език на практика го няма 
|
| Съб Авг 08, 2009 11:00 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Един познат ползваше за парола -TypanaryIdioti

|
| Нед Авг 09, 2009 1:18 am |
|
|