Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Сензори за докосване с пръстите на ръцете - идеи? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Я да взема да питам пак...

Тече тука една борба с едни АРМ -ове, по-точно STM32F103RET6. Много сме доволни за сега де.
Имаме обаче някои питания - основно 2:
1. Подкарахме си SD картата както си я знаем - с SPI протокол, обаче гледам че тоя процесор има SDIO интерфейс. Кофти е, само, че е на съвсем други пинове - ама явно така трябва. Сега - въпроса е, има ли голяма реална полза от използването на SDIO vs SPI протокола. Имам в предвид, че е ясно че със сигурност ще ми се вдигне реалния трансфер на данните, обаче имам някакво чувство, че времето от заявката на данните до започването на трансфера няма да се промени кой знае колко. На мене точно то ми е важно. Изобщо ако някой има някакви впечатления, нека да сподели.
2. Втория въпрос е относно компилатора и и изобщо тежестта на C интерфейса. Какво имам в предвид: Ползваме IAR. Прави впечатление, че почти всяко действие в стандартните библиотеки е обвито във функции - предаване на параметри и т.н. Че даже на места една функция вика друга - тя трета, тя четвърта и т.н. И цялата тая работа за промяна на един бит някъде примерно. Освен това пада и едно предаване на параметри та е чудо. Все неща дето по принцип като ги видя и ми свети червеното. Нещо нередна ми се вижда тая работа някак. Все ме чопли, че си хабим по-мощното процесорче с излишни неща. Та въпроса е - дали наистина тия виканки на функции се изпълняват както са описани /аз очаквам да е точно така/ или компилатора шмекерува нещо и прави разни магични оптимизации. Щото ми се струва в крайна сметка - че ще трябва на края да пренебрегнем удобството на стандартните функции, и да си пренапишем програмата както си трябва, че да извадим от процесора каквото има за вадене.
Поздрави на всички! :)

Сря Юли 29, 2009 8:38 am
Профил WWW

Мнение 
Здравейте!

Да се похвалим - семплера вече е почти готов!!!

Остава да му доуточним файловия формат само, и разните там платки кутии и т.н, но основата на хардуера и софтуера е вече готова.

Впечатления от платформата:
Много добър процесор - и дуракоустойчив - щом не предаде бого дух в ръцете на пикоборци. :wink:
Имаше "малки" /около 1 седмица/ проблеми с инициализацията на картата, и се оказа че има малка грешчица в примерите, дето идват с картата и компилатора - но може и да е нещо в конкретния случай... Иначе вярно има голяма файда от ползването на SDIO интерфейса на тоя чип. Четенето на произволен сектор от нормална карта - такава дето се вижда на снимката падна от 1.7 милисекунди на 320 микросекунди. Това - с ползване на клок 24 MHz, трансфер по 4 жици и DMА. Посоченото време включва цялото време от задаване на заявката чак до като DMA контролера докладва че данните са вече в буфера.
Относно другата тема за тежкия интерфейс на IAR от функции които викат други функции и цялата работа за един запис в някой регистър - и това вярно излезе. До като не махнахме половината излишни викания на функции, тоя процесор се спъваше като куц кон. Сека е като "млада кобилка". :D
Още съм малко носталгично настроен към към простото "RBx = 1" при пиковете, ама и с това се свиква. :D

Скоро ще пуснем записи направени с него - само да му понаслагаме още малко семпли.

Поздрави!!!

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Снимка на опитната постановка
Sampler.JPG
Sampler.JPG [ 235.15 KiB | Прегледано 922 пъти ]
Съб Авг 08, 2009 10:14 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
От къде закупи китчето?

Съб Авг 08, 2009 11:20 pm
Профил

Мнение 
eBay

Нед Авг 09, 2009 9:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Как се води точно и на каква цена?

Нед Авг 09, 2009 10:49 pm
Профил

Мнение 
Малко да съживим темата:
Ето какво се получи в крайна сметка от семплера за The Instrument който почнахме преди година:
Очертават се поне 4 различни модела - /различни по софтуер основно и по аналогова част/.
Качвам малко снимки на двата базови модела, които вече са готови.

Голяма работа е това STM32...
Всичко работи ПЕРФЕКТНО!!!

Последното е архив има още снимки...

Скоро ще пуснем и видео с използването му.

Поздрави на всички!!!

Прикачени файлове:
Sampler Images.rar [7.09 MiB]
131 пъти
11.jpg
11.jpg [ 321.51 KiB | Прегледано 880 пъти ]
1.jpg
1.jpg [ 986.68 KiB | Прегледано 897 пъти ]
Вто Фев 02, 2010 3:39 pm
Профил WWW

Мнение 
Здравеите!
Темата отново става за АКАДЕМИЯ !

Някой в предишните постове - а те са доста отдавна - беше подхвърлил да направим инструмента който правим "безжичен". Той тогава не беше готов за мислене в тази посока, обаче вече нещата напреднаха доста. Сега и аз вече мисля по въпроса. Все още е идея де. По принцип трябва да прехвърлям безжично MIDI сигнал. Това е стандартен 8 битов сериен интерфейс на скорост 31250. Разстоянието което ми трябва е някъде около 20-30 метра - обаче ми трябва сигурност. Тоест добре е по принцип да може да работи на поне двойно по голямо разстояние - че да има резерва. Другото изискване е безжичната комуникация да не прави голямо закъснение. Повече от 2 милисекунди е вече нежелателно...
Предавателя трябва да е в инструмента. Захранване - батерийно. Приемника - ще е в семплера, който направихме спецялно за инструмента. Там вече си има захранване каквото ще се иска и т.н. Възможно е едновременно с инструмента да се ползват няколко безжични микрофона - ама те май работят на много висока честота - и няма да пречат.

Айде сега някой по-вещ в тая област да разясни малко как стоят нещата. Може ли да се реализира подобен трансфер - и приблизително как стоят нещата като евентуална сложност, цена и т.н.
Само да добавя, че идея си нямам от безжични работи - та ако може с "думи прости" :)

Пет Фев 05, 2010 5:49 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6