|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
Така е, причините са комплексни, ако имаш повечко километри през годината и се вместваш в 2 смени на масла, най добре е зимата да караш с малко по рядко а лятото с нормалното си. Така няма да имаш големи трудности при паленето, защото зимата понякога маслото става доста гъсто особенно ако е старо и нов акумулатор да сложиш може да не запали. Другия проблем при студено палене е да използваш трик, включваш за кратко на къси или дълги да загрее акумулатора и след малко ще има сили да завърти
Най важното нещо е да си провериш системата дали имаш действително 14.2-14.4V на клемите на акумулатора при зареден акумулатор и работещ двигател и включени къси, често има някакви лоши връзки от генератора до акумулатора и на клемите на акумулатора може да е под 13.6, в такъв случай не се зарежда добре и зимата както караш на светлини може и под 80% да го зареждаш. Ако трябва тази интегрална схема дето е във вид на транзистор се сменя с такава дето да докара 14.2V има всякакви модели и за различни напрежения пише си го на тях, единственото условие е да вземеш за такъв модел генератор, ако пак не става сменяш генератора. На старата ми кола в БГ се наложи дори генератора да сменя, явно моя имаше и утечки някъде, диоди ми горяха чудо беше. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Сеп 02, 2009 1:24 am |
|
 |
|
ji4ka
|
"Атеншън! Йо акумюлейтър ис реди ту фейл! Афтър найн,ейт,севън,сикс..." 
|
| Сря Сеп 02, 2009 3:06 am |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
- ее явно от Ауди сериозно си послъгват хората  . Щото там има такава система /не си спомням при коя платформа/, и като сменяш акумулатора трябва с диагн. техника да "кажеш" на колата,че си сменил акумулатора с нов и колко Ah е. И всъщност ролята на системата е не да ти предрече живота на акумулатора /напр. 5год. 5 месеца и 1 ден  /, това е ясно че няма как да стане.Изобщо става въпрос да се оценява динамично реалното състояние на акумулатора. Тази система е от голямо значение при електромобилите.И там товарът може да варира доста,но Battery Management-а се справя доста добре. Представете си електромобил /или хибрид/ без тази система,не мисля че е възможен. Там не ти се казва колко живот има акумулатора,а колко км. имаш при определените условия на движение /реално колко Ah има останали,съответно спрямо товара,при по-голям товар отдадената енергия намалява/. - в такива случаи системата би била от голяма полза и задачата е напълно в рамката на възможностите и.
|
| Сря Сеп 02, 2009 6:47 am |
|
 |
|
nik
|
датата, часа и минутата в която акумулатора ще даде богу дух не могат да се изчислят, а и въобще това не е целта, това само в България и Албания се кара всичко на изживяване, хората го правят това за да се напомни на собственика да си смени акумулатора преди да се е скапал, когато започне да му намаля капацитета(или увеличено вътрешно съпротивление), а не когато вече се е скапал нацяло и започне трудно да пали
при електро мобилите работата е друга, там реална оценка на капацитета и моментното количество заряд са жизнено важни, все пак това е директно показание на "стрелката на бензина" за да знае шофьора колко "гориво" му остава
|
| Сря Сеп 02, 2009 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А вярно ли?  Е мисля, че и ти вече трябва да си убеден, че въпросната система е 100% търговски трик за балъци клиенти. Да не мислиш, че в Инглощат са поклоници на Майка Тереза? Въпросната система е сложена единствено и само с целта, да те накара в определен момент да си смениш акумулатора. Като почти сигурно, въпросния момент е доста преди живота му да изтече. И най-важното - да го направиш във фирмения сервиз и то с акумулатор какъвто те ти сложат. Малей какво стригане на овце пада... не е истина. По същата причина смяна на маслото, ремъците, накладките....чистачките и изхвърлянето на пепелника също трябва да става от оторизиран персонал, като всичко това минава задължително през рестарт на компютъра  :):)
Относно електромобила - там е съвсем друго. Консумацията на един електромобил е много по дефинируема величина. Там въпросната система си е 100% задължителна, щото без нея.... все едно да нямаш стрелка за бензина на ДВГ  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 02, 2009 3:21 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
- дааа,точно за балъци е системата.Айде стига,сериозно ли мислиш че клиента като си купува такава кола го интересува има ли я или не,та дори тази "екстра" не я споменават в оборудването.Това какво ти говори? -наистина ли,не знаех  . Кое е "съвсем друго"-то и как точно е дефинируема величината,искаш да кажеш,че консумацията е константна?
|
| Сря Сеп 02, 2009 3:44 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Значи това зарядно, за което говорех, то всъщност не е зарядно, като цяло устройството се води Dual Battery Isolator, демек имаш две батерии, едната е стартерната и е свързана само със стартера, като товар, втората храни всичко останало. Двете батерии са разделени една от друга и от алтернатора с 2500 А полупроводникови ключове със защита от късо при 1000А ток през ключа. Та след стартиране на двигателя е ясно, че част от капацитета на стартерната батерия се е изразходил, затова се включва към алтернатора да се дозареди, когато зарядния ток спадне под една определена стойност се приема, че е заредена и се изключва. Засега имаме няколко прототипа, кото мисля 1бр. откараха някъде на тестове преди няколко месеца, още няма резултати. Какви са батериите нямам представа, 12V > 200 Ah, у-вото ще се използва в градските автобуси.
П.П. Всъщност се следи и напрежението на алтернатора, ако излезне извън зададените граници системата изключва, но като цяло това напрежение не е напрежението на заредената батерия. Втората батерия пък е нон-стоп свързана към алтернатора по време на работа.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Сеп 02, 2009 4:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми говори ми че маркетинговия ти усет яко куца. Точно факта, че клиента не се интересува, какво точно са му нахакали в колата е цялата тънкост. Така в определения момент ще светне червената лампа, клиента ще отиде с овчи поглед в сервиза, ония ще сменят акумулатора, без да ги е еня какво е останало в него. Клиента ще си плати като поп и всички са доволни.  :):) А познай кой е нахакания от цялата ситуация - момчетата от Инглощат? Или пройзводителите на акумулатори? Или сервиза? Не, нахакания по дефиниция е тоя дето плаща. По принцип даже не е нужно да правиш система която да се опитва да прецени състоянието на батерията. Просто пали червената лампа през определено време. Ефекта за клиента ще е същия. И спокойно можеш да му кажеш че си му вградил "уникална" система за проверка на батерията  :):) Той ще е щастлив. 90% от "електронните нововъведения" в съвременните автомобили са точно това - маркетинг за шарани. За мен подобно нещо при стандартен автмобилен ДВГ е абсолютно безмислено и ако го има е чисто търговски трик.
Я да видим има ли разлика между "дефинируема величина" и "константа". Ми май има, едното е с два пъти повече букви.  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 02, 2009 6:00 pm |
|
 |
|
sthx
|
E, това уредче определено не е за балъци. И едва ли е необходимо да е толкова скъпо , та да се ловят шарани с него.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26otn%3D2
Да се предрече живота на акумулатора, естествено първо трябва да се дефинират критерия за неговата кончина. И да се изключат случаите за случайна внезапна смърт, от която нищо не е застраховано.
Впрочем на сегашния ми акумулатор бих могъл да му определя с точност до десетина минути краят на неговия живот - 6:10 сутринта в понеделника, когато температурата ще падне под 10 градуса. Направи ми проблем през пролетта, но прецених, че ще изкарам лятото с него. Този месец трябва да го сменя. И не съм само аз така. Сезонната работа на акумулаторните заводи започва.
Проблемът естетсвено не е електронен, а химикотехнологичен. Все пак, както се видя съществуват методи за диагностика с някаква достоверност и биха могли да се използват , ако не за прогнозиране, то поне за големината на текущия заряд в акумулатора.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Сеп 02, 2009 6:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ей затова ти говоря. Простата човешка интуиция в случая ще даде 100% по добър резултат, даже и от въпросния уред дето чини 5хилки. Можещ ли да ми кажеш, как точно ще въведеш във въпросния уред климатико-времевия фактор? Щото освен градусите, има и значение колко време е стоял на тия градуси.
Аз лично съм имал 5 годишен акумулатор на ACDelco, но купуван извън БГ. Тоя акумулатор съм го разреждал до дупка на забравени фарове зимата. Зарязвам го сутринта и без допълнителен заряд на обед (+5 градуса) колата пали. Е карам бензинова. За сравнение масовите акумулатори продавани в БГ, след подобен тормоз, стават само за кофата. Как ще познае уреда подобни аномалии?
Разберете бе хора, експлоатацията на оловния акумулатор в ДВГ е съвкупност от толкова много неизвестни, че ви е нужен изкуствен интелект, ако искате да го наблюдавате електронно. Е ако искате да следите нещо смислено де, а не както е в масовия случай да лъжете клиента. Братото бачка в сервиз и точно по тая част на колите пипа. Има една стена изидана от акумулатори. Покрай него съм се нагледал на такива аномалии, че гарантирам ви - няма електроника която да познае състоянието на акумулатора по добре от обикновенн шофьор със стаж от 10 зими.
|
| Сря Сеп 02, 2009 7:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
Щом има доказан метод , който да показва какъв е заряда в момента на акумулатора с прилична точност, няма значение кой е производителя и каква му е историята.
|
| Сря Сеп 02, 2009 9:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Доказан метод има, а един мармот увива шоколад.  :):)
|
| Сря Сеп 02, 2009 9:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Може и така да е. Не зная, та затова питам...
|
| Сря Сеп 02, 2009 9:18 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Споко
Няма смисъл от спора, просто системата е от ясна по ясна. Въпроса е дали си разбрал защо не се е развила тази система в автомобилите. Както ти казах и пак ще повторя, топлата вода веднъж се открива
За твое успокоение ако искаш да си сигурен може да си сложиш един микроконтролер да ти мери ток и напрежение, просто да си начешеш крастата.
Напрежението е лесно, с тока малко ще имаш зор ама не е невъзможно, може да вземеш като товарно съпротивление кабела на (+) от акумулатора до генератора. Така ще виждаш в реално време какво става.
Въпреки че май е добре да наблегнеш на това да си прегледаш системата от елктричество до механика и масла, дори маслото на скоросната кутия оказва голямо влияние при палене ако е твърде старо и гъсто.
Колкото и да го мислиш един акумулатор може да икара около 5-8г зависи от това какъв му е цикъла в колата и колко често се кара автомобила. Аз имах Монбат и си изкара малко повече от 5г преди да иде в кофата, така е има разлика от акумулатор до акумулатор но за да си замине действително причините са комплексни 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Сеп 03, 2009 12:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
8 години ще ти изкара в Австралия. В БГ повече от 5 години е чудо. И то ако не е български. Ако е български - 2 години. Е говорим за яко всекидневно каране - зиме и лете по 10 паления на ден.
|
| Чет Сеп 03, 2009 3:27 pm |
|
|