|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:46 pm
Помощ при избора на микроконтролери!
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Renesas... 
|
| Пон Сеп 07, 2009 7:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако си работил с ПИК, няма никакъв смисъл да учиш тепърва АВР. Това са два процесора в един сегмент, като възможности са идентични, като цени - също. "Научаването" на АВР няма да ти донесе нищо ново.
Ако вече си "научил" пиковете, залягай занапред върху 32 битово ядро. Така ще имаш арсенал от един малък контролер и един голям, което покрива по-широк спектър от задачи.
А ако говорим за 32 бита - то там избора обикновенно пада на АРМ. За другите развоя е една торба пари, а и комуната е доста по ограничена. Което ако се учиш и си със собствени средства е тегава история.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 07, 2009 7:10 pm |
|
 |
|
kalinskia
Ранг: Минаващ
|
Моля, отговаряите по-конкретно на въпросите . Започнах да се обърквам все повече.
|
| Пон Сеп 07, 2009 7:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ся, да уточня, че аз съм "Пикоборец нещастен" и не се срамувам от това. Щото на нашите клиенти не им пука какъв е процесора, а функционалност, срок и най-важното - ЦЕНАТА!
Предполагам, че си се занимавал с 8-битовите ПИК-ове. Вършат ли ти работа или искаш от куртоазия да преминеш на нещо друго. Очевидно не си готов за това. Това не е критика - просто нямаш нужда в момента. Ако имаше - щеше да се разровиш за подходящо решение на твоята цел. А цел имаш ли? Защото, ако ще гърмиш врабчета има решения от въздушна пушка до самоходна гаубица. Последното не е целесъобразно, но за спортната злоба - защо не, ако може да си го позволиш!
Цецо е прав, но донякъде. Към момента не ти трябва 32-битово ядро. Ако си наясно с 8-битовите ПИК-ове обърни внимание на 16-битовите PIC24FJ... PICkit2 + CCS C. При характеристиките им и съответно цените в доста случаи ще ти са достатъчни.
|
| Пон Сеп 07, 2009 8:22 pm |
|
 |
|
sthx
|
Развойната среда за procesorite на freescale e CodeWarrior. Има евтини (към 100$) програматори MULTILINK .
http://www.freescale.com/
http://search.digikey.com/scripts/DkSea ... 667&k=hc08
Между трите актуални 8 битови фамилии (HC,HCS,RS) на freescale на има леки разлики.
Като ще избираш процесор, трябва да знаеш за какво ще се ползва (гайката демек). От там каква памет ти е необходима, производителност, консумация, интерфейси. Щом ще програмираш и на асемблер, хардуерното умножение и деление не са за пренебрегване. Разгледай сериите на различните производители и хващай някой от тях.
Имаше един лаф - патронът е по-важен от пушката. Разбирай го както искаш.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Сеп 07, 2009 8:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За всеки от тия изброени има много повече от една среда, един компилатор и един дебъгер... Много повече!
Кое решение трябва да избереш зависи от много фактори, но в крайна сметка опира до личен избор и предпочитания. В случая твоите предпочитания, дето ние не ги знаем....
Конкретно за АРМ:
1) Първо трябва да уточниш коя фамилия - АРМ7 или Кортекс, а що не и АРМ9...
2) Второ кой производител - Атмел, NXP или нещо друго. Разликите са в перифериите, но не само като количество и качество, ами и като философия. Едните са предимно ДМА базирани, другите ФИФО.. И едните си предимства и недостатъци и другите...
3) Трябва да си избереш между опън сорс и комерсиална среда. Комерсиалните са може би десетки, но в бг най-масово се ползва IAR и чат-пат някой ползват нещата на GreenHills. От frее нещата е ясно че най-доброто е GCC, друг е въпроса дали ще е GCC+текстов редактор+ дебъгер от сорта на Insight или ще ползваш Eclipse като основа и съответно с негови плъгини ще редактираш и дебъгваш...
4) Емулатор - по принцип не е задължителен. Повечето чипове си имат бутлоадери, примерно SAM на Atmel може да се програмира и по сериен и по USB и т.н. т.е. може да го програмираш всякак и да трейсваш също. Но това е рядко използван подход. Всички предпочитат JTAG щото там имаш много повече възможности. JTAG емулатор може да си направиш сам - може за паралелен порт (отживелица), но от "правените" най-добре да си направиш OpenOCD (който е един FTDI чип). Но може и да си купиш направен от Olimex - малко скъпичко, но е направен... Може и JLINK да си направиш - ако имаш фърмуера (малко е нелегално), а ако си поиграеш един познат си направи негова собствена версия, но тия неща аз не ги препоръчвам...
Както виждаш комбинациите са хиляди и е невъзможно да ти ги изброим всичките.... За АРМ специално аз лично бих ти препоръчал OpenOCD + Eclipse + Yagarto + GCC, но другите ще ти препоръчат друго...
|
| Пон Сеп 07, 2009 8:33 pm |
|
 |
|
Infinity
|
Би ли споделил подробности - развойна среда,програматори и т.н. Цена, откъде може да се купи ? За Renesas има като цяло малко инфо.Каква фамилия MCU-та ползваш, какви са ти впечатленията от Renesas. Мен ме интересуват конкретно H8S/SX , R32C/M16C . Мерси!
|
| Пон Сеп 07, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Все пак, ПИК-а е за по-напреднали според мен. AVR-а води с това, че има безплатно IDE, доста добро при това, евтини дебъгери и разни развойни средства.
|
| Пон Сеп 07, 2009 10:30 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Това може да е леко встрани от темата, но аз все пак да питам. Занимавам се с една платчица с OMAP3530, дето има изведен JTAG. То OMAP по принцип не е замислен да се човърка на ниско ниво, ама това е друг въпрос. Гледах по разни сайтове, че OpenOCD го поддържа и защо не - все пак, това си е Cortex-A8, с разни екстри. Имам arm-usb-ocd или както там се казва, на Олимекс (това с виртуален ком порт като екстра) за който пише, че поддържа target voltage от 2 до 5 волта. В документацията на развойната платка с OMAP пише, че target voltage e 1,8 V. Дали има шанс да тръгне, без да правя някакъв адаптер с буфери, примерно от LVC серия?
Едва ли ще хвана да дебъгвам работещ Linux с OpenOCD (което може би не е и възможно), или пък да ръчкам на ниско ниво връзката м/у ARM-а и DSP-то, която още не съм я подкарал... просто ми е интересно. Засега съм останал с впечатлението, че JTAG-a е тънка работа - различен е при горе-долу всички производители, сапунерки много има на пазара, софтуер също не липсва, обаче често е зор да се подкара. Така де, ако не решиш да си платиш и да избегнеш мъките
И като съм почнал с тия неща... някой има ли опит с JTAG за DSP-та на Analog Devices? Оригиналната сапунерка е безумно скъпа, а скоро гледах, че са се появили разни "правени". Естествено, едва ли ще работят със средата на AD. Поне за Blackfin твърдяха, че работят, но мен повече ме интересува за 21xxx (SHARC). Дали има шанс да се пусне нещо такова?
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Сеп 07, 2009 10:53 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Ами Cypress PSoC пробва ли?
|
| Вто Сеп 08, 2009 1:38 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 |  |  |  | mountaineer написа: Занимавам се с една платчица с OMAP3530, дето има изведен JTAG. То OMAP по принцип не е замислен да се човърка на ниско ниво, ама това е друг въпрос. Гледах по разни сайтове, че OpenOCD го поддържа и защо не - все пак, това си е Cortex-A8, с разни екстри. Имам arm-usb-ocd или както там се казва, на Олимекс (това с виртуален ком порт като екстра) за който пише, че поддържа target voltage от 2 до 5 волта. В документацията на развойната платка с OMAP пише, че target voltage e 1,8 V. Дали има шанс да тръгне, без да правя някакъв адаптер с буфери, примерно от LVC серия? |  |  |  |  |
BeagleBoard _май_ върви с Олимекския JTAG (но не ми вярвай на 100%).
|
| Вто Сеп 08, 2009 2:04 am |
|
 |
|
kalinskia
|
Май към тях започнах да се насочвам. Някой може ли да изкаже впечатленията си от тях , също така програматора може ли да се направи и изобщо какви прилики и разлики имат с пиковете относно хардуерната и софтуерната страна? Как стои въпроса с дебъг режима? С кои чип да започна?
Всякаква информация би ми била полезна!
Поздрави!
|
| Вто Сеп 08, 2009 2:23 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Виж тоя линк http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=84509 (мързят ме пръстите да го пиша пак). Пробвай също да потърсиш PSoC горе в полето "Търсене" тук.
Виж също така http://www.psocdeveloper.com, форумите и раздела "Documentation". Аз лично ти препоръчвам да започнеш с 29466 или ако си мераклия направо с новата 3-та серия.
Успех! 
|
| Вто Сеп 08, 2009 8:21 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Развойна среда : HEW
Компилатори: За процесори серии M32C-90,80,M16C-80,70 компилатора е M3T-NC308WA. Скъпо удоволствие са ренесаските компилатори, но пък този за М32 работи един месец без ограничение и после до 64KB код.
Има и едно GNU чудо, което като го пробвах преди 2 години установих, че за никакъв не става, но оттогава доста вода изтече и гледам че са станали платинен партньор на Ренесас, което значи че вече нещата им работят.
Дебъгери и програматори:
Удобни USB дебъгер/програматори има тук. Аз ползвам Е8(спрян е от производство на негово място е Е8а).
Като им свикнеш на японското мислене и начин на писане на документация се работи лесно. Най хубавото е съвместимостта между отделните серии процесори. Пример започнах да правя преди време едно устройство с М16С60 процесор, стигнах до извод, че не ми достига производителност и външно адресно пространство(като организация в процесора). След което си избрах М32С87, разпоих М16-ката от платката запоих на негово място М32-то прекомпилирах за М32 и продължих да си пиша програмата без да се налага да бутам каквото и да било друго.
R32 е сравнително нов процесор, не съм правил нищо с него засега.
|
| Вто Сеп 08, 2009 4:35 pm |
|
 |
|
kalinskia
|
 |  |  |  | Tisho написа: Развойна среда : HEWКомпилатори: За процесори серии M32C-90,80,M16C-80,70 компилатора е M3T-NC308WA. Скъпо удоволствие са ренесаските компилатори, но пък този за М32 работи един месец без ограничение и после до 64KB код. Има и едно GNU чудо, което като го пробвах преди 2 години установих, че за никакъв не става, но оттогава доста вода изтече и гледам че са станали платинен партньор на Ренесас, което значи че вече нещата им работят. Дебъгери и програматори: Удобни USB дебъгер/програматори има тук. Аз ползвам Е8(спрян е от производство на негово място е Е8а). Като им свикнеш на японското мислене и начин на писане на документация се работи лесно. Най хубавото е съвместимостта между отделните серии процесори. Пример започнах да правя преди време едно устройство с М16С60 процесор, стигнах до извод, че не ми достига производителност и външно адресно пространство(като организация в процесора). След което си избрах М32С87, разпоих М16-ката от платката запоих на негово място М32-то прекомпилирах за М32 и продължих да си пиша програмата без да се налага да бутам каквото и да било друго. R32 е сравнително нов процесор, не съм правил нищо с него засега. |  |  |  |  |
Tisho поздравления за написаното , точно такъв тип информация търсех! Ако може някои да систематизира информация за други чипове, по начина който е направил Tisho , ще съм много благодарен.
|
| Вто Сеп 08, 2009 4:45 pm |
|
|