|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
Помощ при избора на микроконтролери!
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми miro ти е дал за арм, преди това kiid ти даде за песока, stxh за фрискеил, отначало ти дадоха за авр.
Повече от това - здраве му кажи
А са да те видя как ще избереш  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 08, 2009 6:59 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
- Мерси много за информацията! 
|
| Вто Сеп 08, 2009 7:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
Все пак е интересно, ако може да се направи някаква по-безпристрастна характеристика на процесорите на отделните производители, пък и на фамилии. Не, че нещо ще се докаже, но все пак... Например процесорите япончетата от renesas с тия специфични интерфейси ги виждам повече насочени към аудио и видеотехниката и това си има елементарно обяснение - това е японския пазар. Интересно дали съвместимостта на корпуси за която спомена Tisho не е само частен случай.
Бих си позволил да разсея някой митове за процесорите на freescale. Вече не са толкова недостъпни, не са и скъпи. Голяма част от тях не е ориентирана към автомобилостроенето. Вярно, че трябва да направиш поръчка, но доставката идва на следащия ден или седмица, но какво е това време сравнено с вечността? В миналото пренебргваха дребния пазар, но сега голяма част от продукцията им е достъпна за простосмърни като мене. Вчера гледах цените на някои процесорчета - 0,40$/100бр. Вярно-малки, прости, но все пак процесори им викат.
Аз лично и да ме изтезават не бих се мръднал от моторолските процесори (на кой пък му е хрумнало това изчанчено freescale) . Причините са две - асемблеския софтуер , който съм направил и голямото отношение белите/черни косми по главата ми. Причината в никакъв случай не е сантиментална. Моторолските процесори имат някои неща , които ме дразнят. Става въпрос конкретно за 8-битовите (НС,HCS,RS). Едно oт тези неща е този измислен регистър h: х. Не стига, че се е хвърлило много мисъл в неговата много-мултифункционалност, но и h не се записва в стека при прекъсване. Ей, това ми е убило толкова много време, а пък колко бели косми ми е създало. Не, че не го пише в документацията - пише го и то с курсив. И оправдание има - да се запазила съвместимостта с HC05. Ама, че логика... Та така, ако бях чел повечко щях да съм ldhx, но като пиша преди да чета си останах просто sthx.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 08, 2009 8:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз колкото пъти съм поглеждал Renesas, Toshiba или NEC, толкова пъти съм се отказвал:
1. Скъпи са. Е някой ще каже, не са толкоз скъпи. Абе сравнено с един ARM или PIC (в зависимост от класа), са по скъпи, поне при доставчиците които аз ползвам.
2. Много по трудно достъпни са. Обикновенно няма цялата гама при доставчиците, а само определени видове. А другите се доставят трудно.
3. Документацията им определено не ме кефи. От познати съм чувал (аз лично нямам опит), че съпорта от фирмата бил нулев. Нещо като каубойците били в това отношение - не купуваш ли 100к бройки - не ти обръщат внимание. Това пак казвам го знам от хорски приказки.
4. Компилаторите им са яко скъпи. То не че един Keil е евтин, ама при другите поне има доста повече безплатни възможности. А на японските даже кракове трудно се намират.
5. Като цяло ми се струват доста оръфани като периферия и някак си изостанали с 2-3 години. Ей на сега гледам тук:
http://www.glyn.com/content_xl.asp?lid= ... 5050405247
Това си е родмапа на чистия Renesas (без Хитачи). Е да вземем например 32 серията. В мойте неясни представи, това трябва да е нещо като конкурент на ARM7 или Cortex. Да ама като периферия май всеки LPC/STM32ги слага в малкия си джоб. Тук Ethernet/USB са си направо екстри. Вярно имат доста флеш, ама пък откъм RAM не са цъфнали особенно. Да не говорим че що за хвалба е това да вдигнеш цели 32MHz и то само на 5V!!! Щото на 3.3В се ограничаваш на .... 4MHZ
Тошиба пък въобще няма смисъл да ги коментираме:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... hiba#81051
Въобще тия японски контролери не са за мен  То всички това си има елементарно обяснение де - те разчитат на продажби в едри сектори, най-вече автоиндустрията. А там един контролер може да е с доста дълъг живот. Отделно че там не трябват такива глезотии като Ethernet/USB. Там се цени CAN. Това обяснява и шантавата окомплектовка на перифериата при тях.
Та за човек който работи в БГ, не прави коли.... аз лично от тия бягам далеч.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 08, 2009 8:57 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Браво бе пич, ти ги утепа тия! 
|
| Вто Сеп 08, 2009 10:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А не казвам, че са лоши бе! Не ме вкарвай в грях  Това все пак се водят като едни от най-железните контролери. Все пак в автоиндустрията случайни не попадат.
Просто за тоя влак в БГ пътници трудно ще намериш.
|
| Вто Сеп 08, 2009 10:30 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това пък ако ми кажеш къде го прочете в описание на М32 контролер те черпя веднага една бира...
Да ядрото на М32 не го кефи особенно да работи на ниски напрежения, но за сметка на това периферията си работи без грижи. Кефи ме в тези процесори наличието на много UART модули и възможностите им. Колко от PIC-овете например могат сами да си смятат парити бит-а на серииния порт?
Като пусках един М32С87 и правих разни настройки на PLL-а му обърках едни стойности които трябваше да се запишат в контролните регистри на PLL-а и резултата беше че процесора 1 седмица работи на 64Mhz(като идеята беше да работи на 32Mhz с 8Mhz кварц) без изобщо да си помисли да забива, гори, грее и др. такива. Е скоростите по сериините портове бяха двойни а времената на таймерите два пъти по малки.
Изобщо не ги подценявай. Нещото което най ми харесва при Renesas е че каквото пише в datasheet-a това си и прави процесора, за разлика от PIC-овете... Така че мерси ти за евтинията. 
|
| Сря Сеп 09, 2009 12:42 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
sthx,
> ... моторолските процесори (на кой пък му е хрумнало това изчанчено freescale) .
А, и аз го търся тоя. Ако го спипаш, викай ме и мене  .
> ... Та така, ако бях чел повечко щях да съм ldhx, но като пиша преди да чета си останах просто sthx.
От сума ти време се канех да те питам откъде е това sthx, аз съм го виждал само в power - STore Half word indeXed ,
и мислех, че е оттам. А то се оказа от 05/08 света... дето не съм го ползвал. Ама съм бил близко
все пак  .
И аз досега не съм видял разумна причина да търся процесори извън моторолските, все още
ги бива. Е, за DSP отидох при TI, но то е друга работа (и е изстискан докрай, нямаше шанс да стане
работата и с два пъти+ повече консумация с друг процесор).
Кой ти дава система на чип като MPC5200B за $25 за 1 бройка в digikey... И аз добавих бели
коси докато пусна всичко на него, ама си струваше - веднъж изчистено (включително от бъгове
по силиция им, които човек открива - и те няма отде да ги знаят, вече са толкова големи нещата,
че нямат софтуер да ги изтестват докрай а и не си струва, ако са заобиколими) върви желязно.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 09, 2009 12:50 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми в родмапа на страницата на glyn. Ама откъде да знам че е грешно. Да хванат да си нахокат дистрибуторите, че вкарват в заблуждение клиентите. 24MHz на 3В вдигал завалията, сега го прочетох по внимателно. То и това не кой знае какво геройство за 32 битова платформа - Cortex се търкаля на 100Mhz на 3В. А АРМ7 работи на 60 Mhz/3V от има-няма 3-4 години. Ами аз отдавна съм решил, че използването на парити бит е ненужно и не носи никакви дивиденти. Явно маса народ мисли като мен, защото все по рядко има контролери които да го правят автоматично. Но предполагам че в автоиндустрията в някой забутан член от 80-те години е записано че трябва да има парити, и всички дето правят авто-контролери изпълняват.
Е айде пак се почна. Да не ми кажеш, че Renesas нямат errata? Освен това както казах тия пичове правят един контролер 5 години, нормално е да са с по малко бъгове. Самата област на приложение е такава - търси се стабилност и никой не държи на екстри.
Пак казвам не са лоши контролерите. Просто са си за специфичен маркет.
P.S. Не е коректно да сравняваш PIC с М32. Щото масово използваните пикове са съвсем друг клас. Би трябвало да го срaвняваш с PIC32. Но според мен това е едно голямо глупаво творение на Микрочип подобно на PIC17 преди 15 години.
Коректното сравнение би било ARM7TDMI/Cortex срещу M32.... А там определено М32 издиша и като възможности и като цена и като достъпност и като девелъомент кост и като подръжка в нета. Е сега като "желязност" на работа не коментирам, защото не съм пробвал. Ама напоследък все ми говорят за "железни" контролери дето като ми попаднат в ръцете се оказват не толкова "железни". Макар че работата на 5В си е незаменим + в зашумена среда.
|
| Сря Сеп 09, 2009 9:40 am |
|
 |
|
tgi
|
Че не е нужно не е - никаква работа не върши където и да е освен да пречи (напр. за да пречи
на тия, дето не могат да си позволят ASIC е сложено в PCI на времето), но има толкова много
разни и стари устройства, че ако не може четности, 5, 7 бита и т.н. безумия UART-ът си губи
смисъла като такъв (той и без друго в днешно време се слага практически изцяло за съвместимости).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 09, 2009 10:15 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Цецоооооооооооооо... Пак си чел между редовете. M32C e 16 битов процесор... Инструкциите са му 32 битови но шината вътре си е 16 битова... Ако сравняваш 32 битова архитектура гледай RX и H8SX сериите.
То и аз така, ама като ми тръснат някой готов модул който се управлява по сериен порт с парити и на всичкото отгоре има и протокол с чек сума.
 Започвам да харесвам такива благинки.
|
| Сря Сеп 09, 2009 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ъ? Верно ли? Ебаси мамата, такова пък чудо не бях виждал - 32 битово ядро вързано на 16 битова шина вътре у процесора.
Честно мързи ме да го чета задълбочено, ама това ми се струва ебати дървеното желязо. За мен това си е 32 битов процесор, защото регистрите и инструкциите му са 32 битови. И аз си го слагам в графата - сериозни сметалки. А това че са го спънали отвън на 16 бита - е никаква логика не откривам. Айде да е външна шина, да пестиш от пинове. Ама то е вътре...
Е то и пиковете ги набеждавате, че им е "странна" архитектурата, ама и тия японци, какви са ги въртели....
Иначе погледнах и другите 32 битови на Renesas. Е братче:
1. RX - май засега е в сферата на добрите пожелания при това пускат на пазара нещо което е конкурент на ARM9, т.е. технология отпреди 5 години.
2. H8SX - Просто за проба цъкнах в Digikey - значи:
H8SX/1653 на 50Mhz, USB, USART/I2C/SPI, някакви там таймери, 10 bit ADC, DAC 384 FLASH, 40 RAM - струва 18$/100 броя!!!
STM32F107VC на 70Мhz CAN, Ethernet, I²C, IrDA, LIN, SPI, UART/USART, USB, таймери, 12 битови ADC, DAC, 256 FLASH, 64 RAM - струва 11$/100бр.
Е разликата мисля е повече от очевидна, като не броим че развоя за Cortex-a съвсем законно може да е без пари.
Последна промяна Цецо на Сря Сеп 09, 2009 12:15 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Сеп 09, 2009 11:53 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
"Страннна" архитектура ...
Новите MSP430 с >64К флаш са 20 - битови! Това с кое да го съпоставям? Със 16 или с 32 - битовите? Очаквам следващото поколение ядра да са с дробно число битове, по-следващото с имагинерен брой ...
|
| Сря Сеп 09, 2009 12:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Първото, което аз съм виждал, е излязло през 1979 - Motorola MC68000 . 
|
| Сря Сеп 09, 2009 5:15 pm |
|
|