Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Възможно ли е??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Възможно ли е???
Възможно ли е да изведа на едно от крачетата логическа единица (output_high(PIN_A0) и след това да измервам пада на напрежение върху крачето read_adc() спрямо 0 или друг вършен източник. Прегледах схемите на порта за PIC контролери и при тях АЦП е свъзан преди буфера за четене и непосредствено пред разрешението за запис. Ако дам разрешение за аутпут операция напрежението от изхода ще се подаде към АЦП. При положение, че АЦП измерва напрежение спрямо 0и свържа към крачето резистор към маса, то понеже ацп е изграден от полеви транзистори които имат много голямо входно съпротивление. Преднолагам при това условие токът ще тече през резистора и ще създаде пад през него, който ще може да бъде отчетен от ацп. Не съм сигурен дали не съм пропуснал нещо. Някой правил ли е такова нещо и възможно ли е изобщо???

Нед Сеп 13, 2009 8:47 am
Профил

Мнение 
Възможно е. Само трябва да конфигурираш пина като изход и като неаналогов.

Нед Сеп 13, 2009 10:31 am
Профил

Мнение 
е аз като му дам да е неаналогов read_adc ще работи ли ???
А има ли контролери, които да работят на по-високо напрежение от 5V. Примерно поне 10 или 15. Видях че има 1 такъв PIC, ама той не ми върши работа

Нед Сеп 13, 2009 10:50 am
Профил

Мнение 
Всъщност това за аналогов май важеше само когато пина е като вход и не касае самото АЦП. По принцип на асемблера ще бачка, но ако е някакъв по-спечен компилатор може и да мрънка.

Нед Сеп 13, 2009 2:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не мисля, че това е възможно при кой да е контролер. Не може в един и същ момент да си направил крачето изход, да си го установил, след което да искаш с АЦП-то на същото краче да измериш нещо. АЦП-то с цифровия вход/изход се мултиплексират във времето, или едното, или другото. Можеш динамично да ги превключваш колкото искаш, но в един и същи момент не. Евентуално можеш да използваш друго краче на АЦП-то и отвън да ги свържеш двата крака.

Пон Сеп 14, 2009 5:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Възможно ли е???
stoyanoff написа:
Възможно ли е да изведа на едно от крачетата логическа единица (output_high(PIN_A0) и след това да измервам пада на напрежение върху крачето read_adc() спрямо 0 или друг вършен източник. Прегледах схемите на порта за PIC контролери и при тях АЦП е свъзан преди буфера за четене и непосредствено пред разрешението за запис. Ако дам разрешение за аутпут операция напрежението от изхода ще се подаде към АЦП. При положение, че АЦП измерва напрежение спрямо 0и свържа към крачето резистор към маса, то понеже ацп е изграден от полеви транзистори които имат много голямо входно съпротивление. Преднолагам при това условие токът ще тече през резистора и ще създаде пад през него, който ще може да бъде отчетен от ацп. Не съм сигурен дали не съм пропуснал нещо. Някой правил ли е такова нещо и възможно ли е изобщо???

Да разбирам ли, че искаш да следиш консумация като мериш пад-а на напрежение върху транзистора който ти пуска логическата единица на изхода?
Това не е хич добро решение, щото като ти се увеличи прекалено много разликата между захранващото напрежение и сетнатия в 1 изход(демек тока) обикновенно следва малка струйка дим придружена с изпукване(на корпуса на чипа). :D

Пон Сеп 14, 2009 6:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:
Не мисля, че това е възможно при кой да е контролер.

Всеки ПИК го може. Виж в даташита схема на портА - АЦП-то и компараторите са си свързани директно към пина. Всъщност АЦП-то не му пука дали му подаваш логическо ниво или аналогов сигнал, мери си каквото влиза (или излиза).

Пон Сеп 14, 2009 9:41 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Въпросът е дали падът на напрежение върху транзистора е достатъчно голям, че АЦП да може да го измери стабилно с наличната резолюция. Никъде из даташитовете няма данни за това, така че тук ще трябва да правиш развой по въпроса.

Пон Сеп 14, 2009 9:55 pm
Профил

Мнение 
Мерил съм изход на Пик - около 80 ома е. Което прави 80mV/mA - съвсем измеримо. Но при по-големи тоци, примерно над 5-10мА може да стане нелинейно. Ама нали човека точно това ще мери, може да си смъкне ВАХ на изхода.

Пон Сеп 14, 2009 10:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
¶ написа:
Не мисля, че това е възможно при кой да е контролер.

Всеки ПИК го може. Виж в даташита схема на портА - АЦП-то и компараторите са си свързани директно към пина. Всъщност АЦП-то не му пука дали му подаваш логическо ниво или аналогов сигнал, мери си каквото влиза (или излиза).

Щом всеки го може нека вземем за пример PIC16F684:
Цитат:
The ANSEL register is used to configure the Input
mode of an I/O pin to analog. Setting the appropriate
ANSEL bit high will cause all digital reads on the pin to
be read as ‘0’ and allow analog functions on the pin to
operate correctly.
The state of the ANSEL bits has no affect on digital
output functions. A pin with TRIS clear and ANSEL set
will still operate as a digital output, but the Input mode
will be analog. This can cause unexpected behavior
when executing read-modify-write instructions on the
affected port.

Значи ако замисъла е да икономисаме един допълнителен аналогов вход, заделен само за целта да мери пада на напрежение върху цифровия изход,
то тогава можем да изгубим целия порт. И къде е тогава икономията ?

Някак си не звучи добре "изнасилването" на пиновете за фунцкия за която не са пригодени. Да, диаграмата за PORTA допуска такова изнасилване, но пък е ясно, че това е само опростена диграма и надали са показани всички тригерчета и транзисторчета.

Пон Сеп 14, 2009 10:22 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами примера ти нищо обратно не доказва. Всъщност ANSEL няма нищо общо с АЦП-то. Той е направен да защити цифровия вход когато му подаваш аналогов сигнал в режим на АЦП точно защото тоя вход не се "отцепва". Ако се сещаш при по-старите Пикове такъв регистър нямаше, но всъщност той си се включваше автоматично, просто при по-новите чипове е осигурен достъп и до тоя бит. А схемите в даташита са си съвсем реални и точни, поне аз не виждам несъответствия, даже можеш и с "дискретни" интегралки да си ги направиш перифериите и ще си бачкат. Ама ти съмняваш ли се ,че Микрочип ще сложат някоя допълнителна логика, ей тъй, ако не е на 100% необходима? :wink:
А що се касае за "изнасилването" на пина ,то може да достигне до 25мА без проблем, както си е написано в същия даташит. Разбира се трябва да се спазва и общата натовареност на целия порт, а и на корпуса ,което също е написано в тоя пуст даташит. :)

Вто Сеп 15, 2009 12:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]