Отговори на тема  [ 150 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
MOSFET-и, греят много 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
bongo_x2 написа:
Да ама Тони се изложи в долната част. И аз се изложих, че чак сега се зазяпах в схемата на teglicho - през 40 Ома на 12 В текат най-много 0.3 А. Да ви пикам на втория транзистор!

Абе на теглилчо схемата сигурно е ОК, това е някакво компромисно решение да се спести един транзистор и опрости управлението, обаче според мен динамиката пада, верно че двигателя засмуква клапата и тя се затваря но само на това да се разчита не знам дали е удачно, не напразно е предвидена в този вид, иначе биха я направили като много други с пружина.

Сря Авг 05, 2009 1:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Днеска се върнах от морето, за кратко борбата беше спряна. :) Последно пробвах да клатя мосфета директно с пина на процесора, без оптоизолацията и драйвера, като резултатът е, че той изгоря горкия. :) Утре ще го сменя и ще пусна усб връзката на уреда, белким покаже няква свястна осцилограма.

Нед Авг 16, 2009 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я кажете на какво се дължи следният интересен ефект:
Днеска подкарах проекта, обаче се беше откачила масата на транзисторите. В смисъл сорса остана висящ. Обаче клапата въпреки това си бръмчеше лекичко и даже се вижда как леко помръдва! Как става това? :)

Пон Авг 31, 2009 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мистерия :)

Вто Сеп 01, 2009 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мистерия от вида на някой-друг нанофарад капацитет гейт-дрейн :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 04, 2009 1:53 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Правил съм няколко опита да ползвам драйверни схеми и полеви транзистори, и в самото начало на опитите ги прекратих :( .
Сега когато ми е необходимо да ползвам големи токове от порядъка на 10А (обикновено в електриника за автомобили), ползвам BTS 442.
За мен са супер и излизат колкото обикновен полевак с дриверна схема пред него :?: Предполагам че имат някакви големи недостатъци и аз не ги знам 8O .

Пет Сеп 04, 2009 2:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Полеваците си искат компетентно управление. За една група IRF-и, които ползувах за управление на зарядно устройство, направих двутактно драйверно стъпало от два биполярни транзистора. Така се получи един бързодействащ ключ, който ми вършеше работа в конкретния случай.
Та като имаш оптоизолатор, добави едно противотактно стъпало в схема на повторител. Възможно е да ти греят транзисторите просто защото не успяват да се запушат напълно или да се отпушат напълно. С други думи - работят в активен режим. Трябва си им нещо, което уверено да зарежда и разрежда паразитния капацитет на прехода им.
Такива работи. Пиши какво е станало! :)

Нед Сеп 06, 2009 5:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
optron написа:
Полеваците си искат компетентно управление. За една група IRF-и, които ползувах за управление на зарядно устройство, направих двутактно драйверно стъпало от два биполярни транзистора. Така се получи един бързодействащ ключ, който ми вършеше работа в конкретния случай.
Та като имаш оптоизолатор, добави едно противотактно стъпало в схема на повторител. Възможно е да ти греят транзисторите просто защото не успяват да се запушат напълно или да се отпушат напълно. С други думи - работят в активен режим. Трябва си им нещо, което уверено да зарежда и разрежда паразитния капацитет на прехода им.
Такива работи. Пиши какво е станало! :)

Я обясни какво ще рече това. :) Иначе да, има оптрон (6N136, ако има значение), който е достатъчно бърз. След това има микрочипски драйвер от серията TC44xx. На гейта на транзистора сигнала си е перфектно усилено копие на това, което е на пина на контролера. Като пусна захранването на бобината, сигнала леко се изкривява в горната си част, но въпреки това си изглежда нормално.
Пробвах и един друг МОСФЕТ - BUZ11, обаче и той почна да пуши след около 15-20 сек. бръмчене и 1.5А ток.

Вчера инсталирах PC софтуера на портативния уред и довечера най-накрая ще направя малко скрийншоти на осцилограмите на различните ситуации.

Пон Сеп 14, 2009 1:10 pm
Профил

Мнение 
Нищо, драйвера който ползваш е точно това стъпало за което говори.

Пон Сеп 14, 2009 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Нищо, драйвера който ползваш е точно това стъпало за което говори.

Ми добре бе, дебиш, къде е гнилото в цялата схема? :(

Пон Сеп 14, 2009 4:09 pm
Профил

Мнение 
Окей, кажи ми какви транзистори ползваш? Каква е честотата на комутация? Намотките какво омическо съпротивление имат? Знаеш ли им индукцията? Радиатори ползваш ли?
ПП: Тони, 80 миливолта не са 0.8 волта! ;) Освен ако не съм те разбрал правилно ...

Пон Сеп 14, 2009 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Окей, ето графиките:

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Дрейн в активен режим, т.е. другия край на бобината е свързан с +13.5V
На скалата: 60 = 60V

drain-p.jpg
drain-p.jpg [ 22.08 KiB | Прегледано 1445 пъти ]
Коментар на файл: Дрейн без ток
На скалата: 50 = 15V

drain-np.jpg
drain-np.jpg [ 24.22 KiB | Прегледано 1445 пъти ]
Коментар на файл: Гейта с ток през бобината

gate-p.jpg
gate-p.jpg [ 22.95 KiB | Прегледано 1446 пъти ]
Коментар на файл: Гейта без ток през бобината

gate-np.jpg
gate-np.jpg [ 23.02 KiB | Прегледано 1447 пъти ]
Пон Сеп 14, 2009 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
optron написа:
Окей, кажи ми какви транзистори ползваш? Каква е честотата на комутация? Намотките какво омическо съпротивление имат? Знаеш ли им индукцията? Радиатори ползваш ли?
ПП: Тони, 80 миливолта не са 0.8 волта! ;) Освен ако не съм те разбрал правилно ...

Конкретно графиките са взети от IRF1405. Честотата е ~125 Hz. Съпротивлението е 1.8R, индукцията не я знам и даже не знам как може да се измери. :)

Пон Сеп 14, 2009 10:57 pm
Профил

Мнение 
Времената микросекунди ли са?
Вържи последователно на бобината съпротивление 1ом (или по-малко,няколко 1ом в паралел) и смъкни диаграма от него. От там ще излезе тока а може да се сметне и индуктивността.

Вто Сеп 15, 2009 12:43 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
Честотата е ~125 Hz.
Цитат:
Времената микросекунди ли са?

- наистина ли честотата е 125Hz?

Вто Сеп 15, 2009 12:50 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 150 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща