|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не знам какъв отскок прави, интересно че импулса който се вижда е около 55 В .. може ли транзистора да стабилизира отскока около пробивното, и затова да не се вижда и по големия пик, доколкото разбрах това е някакво портативно дето му дават 50 мспс ама .. май само му ги дават. В такъв случай естетсвено е да пече, и не само от това което не се вижда, а и то ще продължи да провежда още известно време. Не е лошо да сложиш един шунт е сорса, и да измериш какви тоци текът там.
Отделно, на осцилограмтаа дрейн без товар, защо има двойно повече импулси ... нещо не ми се връзва, рек казва времевата скала е същата.
|
| Вто Сеп 15, 2009 5:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
Баш тамън , де! Транзисторът пробива. BUZ11 го дават 50 волтов и уставно пробива на 55 волта. Ако средната косумация е 1.5А, значи по време на пробива текат 2-3-4 А ток, без да претиндирам за прецизност. Ама и през мене да тече тоя ток и аз ще пуша. 55V *3A=165W по време на пробива.
Жалко, че не съм се заглеал в темата. На млади години правих на жигулата на баща ми електронно управление. Биполярен транзистор 600V/18? A. MOS транзисторът не трябва да има по-лоши данни, а даже трябва и да са по добри, щото на жигулката бобината със сигурност не е толкова зла, калкото тая.
За мос-транзисторите проблем представлява високото напрежение, затова не е зле да се загледаш към IGBT транзисторите. Взимай един с по-яки параметри и не се плаши. Той сам себе си ще пази - няма да има нужда да го мислиш много.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 15, 2009 7:58 pm |
|
 |
|
sthx
|
Недостатъците на BTS 442 са следните - ниско работно напрежение , относително ниска работна честота. За конкретния случай е неприложим. Виж - да включва светлините, или някоя бобина отвреме на време - става, даже е идеален за целта. 
|
| Вто Сеп 15, 2009 8:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Колеги, стига сте пълнили главата на човека с глупости
Целта на рек е да управлява положението на една клапа. За целта трябва да направи магнитен поток, който я държи в желаната позиция. Нито много силен, нито много слаб. Естествено желателно е магнитния поток да е постоянен, иначе клапата ще вибрира яко.
@Рек, слагай диодите и затваряй темата
Транзисторите са ОК, трябва ти само диод който да затвори веригата. Така ще можеш да регулираш тока. Отпушваш транзистора и тока расте плавно. Запушваш го и той ще тръгне да пада плавно *през* диода. Такива високи напрежения няма да се получават, затова не ти трябват други транзистори. А и най-важно *ТИ* не искаш високи напрежения, защото това означава прекалено бърз разряд, т.е. тока ще спада много рязко и регулирането ти отива на май$&@# си... А клапата ще вибрира, така че ще се чува по-силно от двигателя на колата 
|
| Вто Сеп 15, 2009 9:34 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мерси Миро, с диода стана фокуса. Не знам какво съм пробвал преди, но сега бачка супер. Поради няква причина тока скочи двойно, но дори при 3А транзистора е леден. Започна да грее диода, но това май е нормално. В рамките на поносимото е и ше бачка без радиатор. Електричарския проблем е решен, сега трябва да измисля управлението. 
|
| Вто Сеп 15, 2009 9:56 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Скоро цъках един мотор с диод успоредно ,та бая печеше диода,хем ТО220 корпус беше ,бързак някакъв-ама и индуктивноста на моторетката си я биваше подозирам  . Някакъв R 0.1-1 om последователно на диода , би облекчил положението мисля
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Сеп 15, 2009 10:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
Toва ми е убягнало.
Често в такива случаи особено, ако честотата е по-висока диодите да греят повече от транзисторите, даже и шотки да са.
|
| Вто Сеп 15, 2009 10:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът с диодите е повсеместен...
Ако намериш шотки диоди ще се подобри значително, но те пък са с ниско пробивно напрежение. До 15V се намират, после става зор... Но при теб с тоя automotive 15 няма да е достатъчно!
Хакай по-якички и това е  Ако греят много ще ти измислим схема да ги замениш с MOS транзистор. Тогава няма да имаш никакво греене, но пък ще имаш още един транзистор да управляваш
едит: всъщност има диоди... в дигикей ако погледнеш има доста на 25V @ 5-10A, пад 400-500mV и цена около 1$ парчето
Нещо такова ще грее много по-малко в сравнение с 1N540x (каквито предполагам си сложил)
|
| Сря Сеп 16, 2009 9:12 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами аз ползвам този: STTH12R06. Бърз е, с достатъчно високо пробивно напрежение и държи сериозен ток. Абе подходящ е. Както казах, грее в рамките на поносимото, мога да си държа пръста в/у него 10-15 сек.  Това при макс. отворена клапа, т.е. максималното работно натоварване.
|
| Сря Сеп 16, 2009 10:00 am |
|
 |
|
sthx
|
Шотки диоди в ТО220 има в комета, пък и другаде има в наличност 40-60-80 V/16A - SR1680 например.
|
| Сря Сеп 16, 2009 10:56 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тук ти трябва малък пад, а не бързодействие.
Не работиш с мегахерци, така че бързината ти се определя само от скоростта на запушване на MOSFET-a. Спокойно може да намалиш фронта със серийно съпротивление на гейта, или даже още по-добре като сложиш по-кекав драйвер на мосфета. Слабият драйвер ще му трябва повечко време за да се справи със естествения капацитет на гейта, фронта ще ти е по-полегат и може да ползваш бавни диоди. Споко, транзисторът няма да почне да грее (освен ако не прекалиш съвсем с фронтоете)
Но ако свалиш Vf от 1.4V на 0.4 разликата в греенето на диода ще е сериозна. Дори на 0.7 пак е в пъти
И не ти трябват хиляди волтове - 30V е достатъчно. Може да сложиш и 60 ако искаш, но 600 е прекалено запасяване... Важното е да нямаш греене, щото лятото при 50 градуса на сянка, в под ламарината на колата и особено ако е и близко до горещия двигател няма да имаш никакво охлаждане и спойките ще изпокапят 
|
| Сря Сеп 16, 2009 11:07 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе може да му сложа едно малко радиаторче. Сега ме гложди въпроса дали да отделя силовата част от логическата, или е по-добре всичко в една кутийка?
|
| Сря Сеп 16, 2009 1:03 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Миро, кво го плашиш Рек и какви забавяния ти се привиждат.
Шотки диоди на 40+ волта е тривиално нещо от 20+ години.
Тук имам MBR1045, от 1994 насам ползвам от тях, два за делото
на Рек със сигурност ще изровя от кутията им (ако се разходиш дотук, де, Рек).
В TO220, едва ли ще видят повече от 0.5 волта в права посока, а бе
ще топлят съвсем поносимо. Никакви радиатори няма да трябват.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 16, 2009 1:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
чети внимателно
Написал съм, че няма нужда от бързи диоди, а от шотки...
MBR1045 е добър избор, друг е въпросът че е към 1$... Аз затова казвам че шотки на висок волтаж е проблем. На тия пари може да се замести с FET и да няма никакво греене 
|
| Сря Сеп 16, 2009 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ми той тоя диод го говорим от преди 8 страници 
|
| Сря Сеп 16, 2009 11:50 pm |