Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Микроконтролери от самото начало 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Микроконтролери от самото начало
Здравейте.
Интересува ме дали може да ми дадете материали за четене за микроконтролери за напълно начинаещ? Какво представляват, какво може да се прави с тях, и естествено откъде да започна да чета, за да мога да почна да се занимавам с това. Имам опит в web програмирането, малко C, C++ и JAVA и мисля, че откъм тази част бих се справил.

Ще се радвам на всеки материал или обяснение, което ми дадете :) За предпочитане е да е на български или английски. :)

Вто Сеп 22, 2009 6:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://en.wikipedia.org/wiki/Microcontroller

Вто Сеп 22, 2009 8:43 pm
Профил

Мнение 
ммм и с много C/C++ няма да стане, за java и разни web извращения да не говорим. На С/С++ ако имаш достатъчно опит може да тръгнеш с нещо голямо, с много ресурси. Контролерите искат най-вече познаване на хардуера им, за да се изпозлват ефективно. Освен това имплементацията на някой по сложен алгоритъм много често се оказва не толквоа проста като при РС, щото имаш ограничени ресурси, трябва дса се съобразяваш с доста неща.

Като за начало кажи до колко си в час със схемотехниката. Какво мислиш да правиш с тия контролери, различните задачи искат различно ниво на подготовка, някои прости неща е достатъчно да му разучиш I/О-то и може да пишеш направо на С, елементарнинеща ще стават, разни мигалки, прости у-ва. Иначе много често трябва не само да позанваш контролера а и спецификата на решавния проблем, но ти си далеч още от там.
Най добре си избери някоя платформа, и я почвай на асемблер, въпреки че ще има хор акоито да ти кажат че не ти трябва.

Вто Сеп 22, 2009 10:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
... И хор дето ще каже че най-малкото асемблера трява да се познава доста добре за да стане нещо читаво.
о.т. Рек трябва да сложи един бот във форума дето да следи колко пъти се повтарят едни и същи неща, да се оставят по един път само и да се трупат в някаква тема дето да си е само за това. В някакъв форум гледах как са направили една доста голяма тема дето са обединили всички темички по въпроса (авто форум).

Сря Сеп 23, 2009 9:49 am
Профил ICQ

Мнение 
Като цяло никаква представа си нямам от схематониката, хардуера и всичко свързано с тях. За хардуера им се надявам да можете да ми предложите някакво хубаво четиво. А какво искам да правя с тях не знам. Просто ми е интересно да се запозная с тях и да реша дали това нещо е за мен или не :)

Най-добре ще е ако можете да ми препоръчате книги за това (хардуера и всичко останало). :)

Сря Сеп 23, 2009 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=7138

Би било добре преди да се пита за нещо, да се ползва търсенето във форума и да се поглежда какви теми се обсъждат и са обсъждани. Така ще се спестява място и време. Все пак до вчера се обсъждаше абсолютно същата тема в раздел общи приказки ...

Сря Сеп 23, 2009 7:32 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]