Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Virtex4 конфигуриране 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Virtex4 конфигуриране
Два въпроса за Virtex4 - слагам го в академия, защото по принцип не ми е работа, но сега пак се налага аз да го преправям тоя проект.
Някой виждал ли е заместител на AT17F16-LAP8 във същия корпус и същите изводи - скъп е и го произвежда само Атмел. Знам, че има памети на Xilinx, но те са в друг корпус и с други изводи.
И втория - виждал ли е някой вариант да се програмира тая памет като се използва JTAGa. Например програмира се първо и после се ползва серийният интерфейс на JTAGa - знам, че интерефейса е само за това, но все пак. Искам да спестя няколко извода, в по-стар вариант имаше микроконтролер, даже два, че и Блуттут - добре, че вече ги няма тия бози свързанис програмирането на един конфигурационен флаш...

Вто Сеп 22, 2009 3:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ма на тебе все такива проекти ти прехвърлят...

не вярвам да намериш друг чип. атмел са пословични с готовността си да правят къстъм решения за определен производител на серийни и/или секюрити флешове. то и към този бизнес майкрочип точеха лиги, като сложиха атмел на тезгяха. от там идва и скъпотията.

през JTAG-а мисля, че можеш само да заредиш ключа в рама.
теоретично с BS инструкции можеш да клатиш пиновете към флеша, но май трябва да си драснеш твоя програмка.
първо погледни BSDL файла за твоя чип.

винаги си остава възможността за емулация с микроконтролер.
гоби се ефективност и надали ще можеш да работиш на големи клокове.

все пак да си призная - Virtex4 не съм пипал. малко са ми теоретични познанията.

Вто Сеп 22, 2009 7:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За второто - Xilinx имат режим на програмиране на конфигурационните SPI флашове през пиновете на матрицата. Дали обаче ще работи с точно този флаш .... съмнително.

Вто Сеп 22, 2009 8:42 pm
Профил

Мнение 
ех, Virtex4... сънувам го това нещо от как съм се запознал с програмируемата логика и все не съм имал възможност да го пипна, все спартнаци боря. завиждам. срам ме е, ама факт... :oops:

Сря Сеп 23, 2009 11:08 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
sorry za shlokawicata - shte go oprawja toja post posle, tuka imam samo BDS i shte e tragedia
dedo - mi kato nikoj ne iska da im se zanimawa s bezumijata, no pone gledam da si naprawja jiwota po lesen, werno che atmel sa .... za njakoi neshta i sprat li go toja chip neznam, shte wzema da go smenja s xilinx flash. chudja se dali da ne pitam petrex za competentno mnenie, Stefka pone si me spomnja

woody - koj tochno rejim ako imash na ideja, ej ti konfiguracionnija document ako mojesh da pokajesh
http://www.xilinx.com/support/documenta ... /ug071.pdf

head_up - ako naistina si meraklia, ili njakoj ima njakakwa ideja s virtex 4 (vlx25) moje da poluchish(poluchite) njakoj bezplaten :-)

Сря Сеп 23, 2009 10:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.xilinx.com/support/documenta ... amming.htm

Чет Сеп 24, 2009 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
...

тъй де...

обаче има няколко особености на риболова през крив макарон.
- не всички чипове са включили програмиращия интерфейс в BS веригата. бегул поглед върху файла показва дали изобщо е възможна технологията.
- повечето чипове изискват пълно зареждане на BS фрейм, което за модели с над 1000 пина си става едно протяжно упражнение, още повече, че тези модели са и с големи битстрймове. за рабработка става ужас - не само ще брадясаш, ами и брадата ти може да побелее. 16мегабита не са шега работа.

Чет Сеп 24, 2009 9:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз още в първия пост споделих че не е ясно дали ще стане така. Не съм го ползвал лично като метод, съответно не знам точно как е реализиран и какви проблеми/ограничения може да се очакват. Мисля че не се прави с BS а се зарежда малка конфигурация в матрицата, която вече работейки почва да клати пиньовете на SPI флаша (най-вероятно данните се приемат през ICAP), но това пък за да се случи трябва конфигурационните пиньове да са достъпни като GPIO.

Чет Сеп 24, 2009 11:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Току виж аз и другия колега сме ги убедили да минат на Virtex5, там нещата май ще станат с АТ45 сериен флаш, пак Атмел, но струва 10пъти по малко - но това догодина...
Вероятно има възможност да се качи микроблейз, само за да програмирам паметта, а след това да си бутне истиснкото приложение, но май на никой не му се копае в тая посока. освен това пина за зареждане от флаша е само вход и трябва и там да се добави някаква външна логика или да се модифицира. И така отново копане в неизвестна посока :idea:

Чет Сеп 24, 2009 3:37 pm
Профил

Мнение 
Според мен най-разумният вариант си е CPU, което да си програмира всичко....

Нямате ли ЦПУ он борд?

Иначе това да изхарчиш 100-200$ отгоре за Virtex5, за да спестиш 1-2$ от флаша си е малко особена идея ;-)

Чет Сеп 24, 2009 4:19 pm
Профил

Мнение 
@Grubi, мерак има, идея - също :) досега всякак се опитвах да докопам някакъв кит с Virtex(нещо повече от II), но все не става чудото! оказа се мнооого трудно да убедиш някоя БГ фирма да спонсорира млади (относително) хора които искат да учат - абе не е за говорене... искат да им продадеш душата си за мизерни условия та да ти подадат нещо дребно. та все на лични разноски, а те не стигат за нещо повече от някой по едър спартанец. ако, живот и здраве, теоритично нещата потръгнат ще те потърся стига предложението да помогнеш с някой Virtex да не се промени до тогава. Но дори и да не стане (не зависи само от мен, а аз така и така си имам мераците за боря фпга-та, тежка категория) - евала ти за добрата идея, няма вече хора дето да дават за развитието :prayer: В по-лошият случай пак ще свия перките до някой спартанец :-k

П.С. хората с фирми - въпрос: ако направиш дарение под формата на материали (или средства за закупуване на такива) за учебно заведение (университет/училище/център за обучение - едно време (преди 7-8г) имаше, сега не знам) на стойност Х колко процента данъци опростяват и въобще има ли такъв филм или е илюзия :?:

Чет Сеп 24, 2009 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@head_up: какво толкова си се влюбил в тоя Virtex? Ако не си опрял до PPC, MGT или нещо такова специфично какво точно не ти стига в Спартан-а? Освен това с 1-2 бройки какво ще правиш - платка?

Чет Сеп 24, 2009 6:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
head_up написа:
... колко процента данъци опростяват и въобще има ли такъв филм или е илюзия :?:

няма такъв филм. по-скоро има един досаден пълнометражен филм с лоши артисти, играещи "много вожд и малко индианец".
режисьор е някакъв комитет (събрание) от всякакви хора, които за чуфжди на филмоправенето.

по-малко разходи и главоболия има ако просто се купи нещото и се даде.
ако е на оп-голяма стойност и не може да мине за "материали", трябва да се амортизира.
разходите за такива неща може и да минат за тригодиншни, но почти е сигурно, че при ревизия данъчните ще го сложат в графата 5-години и осен глобата ще има и още данъци за довнасяне.

изобщо... в нашата мила държавица, някои разходи счетоводно отиват в графа "приходи" и им се плаща И данък печалба.
някои от тези играчки, поради неопределеността на законодателството и откровенното наглеене на данъчните може да влезе в тази графа.
отделно си е ДДС-то. ако е от щатите се сблъскваш с още по-безочливи наглеци (митничари) които искат също да намажат.

в крайна сметка е мнооооого по-лесно всичко да мине през сивата зона.

Чет Сеп 24, 2009 6:48 pm
Профил

Мнение 
woody, платка ще да е, определено. да, на първо време - PPC е нещо, за което имам голям мерак. всъщност като начало опитахме се да отправим поглед към микроблейз (лиценз и подобни - сдк, едк...) като по-евтина алтернатива дето можем да го натикаме и в спартанец но не и това не би. тааа и там мераците секнаха. и второто - скорост. колкото и на ниско ниво да мъча тия спартанци повече от 200 мандахерца не мога да държа. в добрите случаи. виж - виртекса е друго животно. мисля че ще отвори много врати. трябва да призная че освен да разглеждам пдф-та не съм си позволил повече от това, само се радвам на ресурсите му, понякога пробвам дизайните ако позволяват за сравнение и разликата е огромна. но като цяло да се задълбава за реализация на каквото и да е в него не съм помислял - то крава няма, аз сирене ли да мисля как да правя? има много за учене още докато се стигне да ядене на сиренето точно от тази крава :)

Чет Сеп 24, 2009 8:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
PPC - май отпадна от новите продукти, в шеста серия го няма. Освен това PPC или MB - все си трябва EDK. V4 като цяло е недоклатена, не си губи времето. Ако толкова те стяга шапката - V5 или V6. А практически новите S6 може да се окажат желаната масовка, дори имат hard memory controller.

P.S. V12 и W12 също са добър избор. :D

Пет Сеп 25, 2009 2:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща