|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
Instinct
Ранг: Минаващ
|
 Led matrix signboard
Здравейте,
айде и аз като една начинаеща да задам няколко въпросчета. Прочетох из форума, но не намерих по темата почти нищо, дано не съм го пропуснала де.
Таа, от както видях това нещо : http://www.youtube.com/watch?v=A_0Mpr_M4D8 страшно много искам да си направя такова. Кофтито е че нямам идея как да започна и изобщо за цялата последователност на работа. До сега всичко което съм правила( не че е кой знае колко) е било само на теория, а това искам да го направя действително. Единственото което разбрах в общи линии е как работи една такава матрица и как се свързва тя към процесора. За повече свързани изобщо не мога да го измисля  . Схемата която видях и почти разбрах е тази
http://store.picbg.net/pubpic/7F/26/3fb ... 5d7f26.png
А аз искам да са поне 10 такива матрици (8х8)
Ако имате желание, моля помагайте. Всички съвети и напътствия са добре дошли.
|
| Пон Сеп 28, 2009 1:59 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами ще ти трябват мултиплексори. Помисли над идеята както управляваш диодите динамично в една матрица, така и да управляваш матриците динамично.
|
| Пон Сеп 28, 2009 4:36 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
|
| Пон Сеп 28, 2009 4:44 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
опитвам се да се сетя не се ли продаваха такива табла със съответният интерфейс - някакъв, знам със сигурност че има ЛАН базирани. но почти съм сигурен че ще намериш таблото с драйверите за диодите и съответния начин на адресиране на диодите през интерфейса за микроконтролер, правил съм такова нещо но беше с готов силов драйвер и имаше нужда само от рефреш. иначе ако искаш да си правиш сама модулите за толкова диоди като гледам май няма да е зле да изпроектираш платка, а тъй като площа е голяма - значи е скъпо да се направи за удоволствие. ако толкова искаш да опиташ - направи си само една матрица като за начало. помисли дали тия неща искаш да ги управляваш динамично или да им заредиш нещо и то да си седи там без контролера ти да се занимава с него на прекъсване че да рефрешва картинката. ако можеш потърси някой дето е учил електроника - микропроцесорна схемотехника в техническия - имат проект (мисля 3-ти курс) в които се описва динамична индикация, то не е много по различно макар и с различен проц - като цяло раздели на части и за всяка част - CS, генерираш си ги по адреси за тях по някаква логика и така. от там ще подходиш как да си проектираш схемата... дано не те е страх от поялника - ще има много да запояваш с тия диоди 
|
| Пон Сеп 28, 2009 8:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не знам струва ли си труда, като "чинамеид" струва 250 лв. Изпълнено е с блокчета 8х8, май беше разделено на три сектора 6х2 блокчета. Има едно такова при един приятел парчеладосано, че му се осветка захранването.
На пръв поглед всичко е базирано на 74НС595. По документация НС/НСТ сериите исдържат 25ма - достатъчни за един светодиод. От там остава само общия край с по един транзистор. Следователно схемната част е най-простото нещо. От там нататък става сложно - софтуера дето да ги управлява ще изисква малко повечко мислене. А и това за което говоря си има хост за РС, който е направен сравнително удобно. Интерфейса с РС-то е по COM. Това поддържа болд, италик, двойна височина на шрифтовете. Поддържа ефекти на смяна на надписите.
При желание мога да го разгледам по подробно и цъкна някоя друга снимка.
|
| Пон Сеп 28, 2009 9:20 pm |
|
 |
|
Instinct
|
Проблемът не е в парите, нито в броя диоди, а в любопитството как се случват нещата точно
Поялника не че ме плаши, но смятам да взема от готовите лед матрици като на клипчето.
Пълна мистерия е за мен как ще се управляват толкова мнгоо диоди, а се сещам как става само за 1 матрица (8х8)
Zeus, тази теория беше доста полезна още повече и на български, благодаря за което
На мен ми куца последователността която трябва да следвам от самото начало до края на изграждането на един проект. После ми куца и фантазията за програмата как ше я накарам да го скролва този текст и изобщооо много куца работа 
|
| Сря Сеп 30, 2009 10:18 am |
|
 |
|
velio
|
Не че съм много навътре, т.е. не съм си блъскал главата с такова, но щом управляваш много светодиоди ще ти трябват много изводи. Има вече два подхода. Или управляваш всеки светодиод поотделно (статично) или на групи по 8 например, като по едно и също време свети само един от тях (динамично). От там вече виждаш колко извода за управление ти трябват, с каква товароспособност и по какъв начин трябва да се управляват.
Обикновено един процесор няма толкова извода че да управлява голяма матрица директно, затова се ползват външни разширители. В зависимост от решението има много варианти. Аз бих се насочил към CPLD, FPGA за повечко светодиоди или някакви разширители за интерфейс (I2C към паралелни изводи, SPI към паралелни изводи или нещо такова) ако светодиодите са по-малко...
|
| Сря Сеп 30, 2009 10:46 am |
|
 |
|
velio
|
Абе 25mA са достатъчни че и отгоре за светодиод, ама HC и HCT не ги държат... 4mA са моите сведения...
Иначе има други серии - LVC мисля, дето държаха стандартно по 20 - 25mA.
|
| Сря Сеп 30, 2009 11:06 am |
|
 |
|
Instinct
|
Да динамично ще е то е ясно, В първия си пост съм посочила примерна схема на свързване, въпросът е обаче как да сметна колко максимум матрици ще мога да управлявам по така посочената схема. Тъй като в даден момент ще свети само примерно една колона от матрицата, то тогава по някакъв начин трябва да се сметне времето необходимо за опресняване на информацията и също и някакво време за което тя да се премества за да не се забелязва мигане, което пък значи че броя зависи от честотата на процесора. Тоест ... пак се омотах  Не мога да се сетя как ще се мести тоя текст по всичките дисплей докато в даден момент свети само 1 колона ... УЖАС! 
|
| Сря Сеп 30, 2009 11:08 am |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
Ами идеята е че в един момент свети само един ред , ( а не една колона ) .
Ако вземеш матрици на 8 реда , трябва да дешифрираш текущия ред ( един от осем ) , който трябва да свети.
Предварително зареждаш информацията за това какво ще свети на дадения ред , в преместващи регистри. ( зареждането е последователно
, изходите на преместващите регистри са паралелни ) . Ако имаш 8 матрици по 5 колони, ще ти трябват 5 преместващи регистъра по 8 изхода.
После засветваш текущия ред.
Ако изходите на преместващите регистри нямат достъчна товароносимост, може след тях да сложиш буфери.
После зареждаш иформация за следващ ред , и го светваш него .
Всеки ред може да сменя примерно през 1ms.
Движението на текста при динамична индикация е малко по особено  .
Общо взето движението се осъществява със просто шифтване наляво, побайтово на целия текст, като се следи последната колона.
Има ред други особености...., кодови таблици, опресняване , наклон на текста, синхронизиране , "видео памет"...
EDIT:
Ако опресняваш по колони , коефициента за запълване на импулса за засветване на колона
става много много малък, а периода на импулса се увеличава с увеличаване на колоните. Схемотехниката
се усложнява. А на практика незнам дали изобщо ще се получи нещо смислено.
Броя на колоните които можеш да урпавляваш . зависи само то сложността ,
на проекта, времето за изчисляване на информацията за текущия ред, и обработката на другите текущи задачи.
Трябва в рамките на рефреш периода ( 1ms ) примерно , програмата да е готова с следващия ред.
Отделно има процесорно време за тактуване на преместващите регистри ( като тука има опция за хардеруерен SPI , на прекъсване ,
но не мсиля че ще спечелиш нещо от този подход , с нискобюджетните MCU , без DMA ).
За пример , със 16MHz AVR , пиша 8 реда по 480 колони, със ефектите му , движение , и остава ресурс за още.
Последна промяна Cino на Сря Сеп 30, 2009 1:17 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Сеп 30, 2009 11:27 am |
|
 |
|
Instinct
|
Е то не е ли по избор кое да свети - ред или колона?
Някви идеи как да разбера колко най много матрици мога да навържа?
|
| Сря Сеп 30, 2009 12:53 pm |
|
 |
|
sv_shady
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами избираш си, но при теб колоните ще са доста, за това по добре по редове. Това обаче означава, че ще трябва да можеш да светкаш целия ред едновременно. За това може може и реда да го разделиш на по 8 диода и да ги въртиш и тях.
Колкото искаш  Мисля, че трябва да започнеш от друга гледна точка - искам да управлявам например 8 матрици. От там започваш вече да решаваш задачката. Ето например 8 матрици с 8х8 диода (общо 512 диода) можеш да ги управляваш с 24 пина -> с 8 избираш 1 от осемте матрици, с 8 избираш колоната (реда), и с останалите 8 ти е инфото. Та може и с мултиплекосри да свалиш още необходимите пинове - 3пина за адрес на матрица, 3пина за адрес на ред и 8 за инфо - общо 14 пина.
|
| Сря Сеп 30, 2009 5:52 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
И колко трябва да ти е тока през диодите като го правиш по този начин ?
Не става ли прекалено малко времето за опресняване ?
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Сря Сеп 30, 2009 6:15 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@Instinct я потгледни ей това нещо http://www.best-microcontroller-projects.com/led-dot-matrix-display.html мисля че е точно каквото търсиш - при това с кода за пика си върви. като се регнеш казват че ще получиш го на Ц. не ми стигат нервите да се регна и за това  това тук също изглежда с обяснения и схеми http://aeminium.org/nuno/hardware/ledmatrix/ ще ти трябва eagle за да разгледаш схемите. ако го нямаш то рано или късно ще ти потрябва наистина така че инсталирай го и него  Успех!
|
| Сря Сеп 30, 2009 6:33 pm |
|
 |
|
sv_shady
|
@paregov Ами тока с транзисторчета не е проблем. Иначе наистина честота на опресняване на 64 елемента става доста ниска около 15Hz. Но разбира се това съм го написал само примерно, за да придобие човека някаква по обща представа.
|
| Сря Сеп 30, 2009 10:11 pm |
|
|