Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
откъде да захвана микроконтролерите? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Няма смисъл от прекъсването на АЦП-то - измерването става за еднакво време 25мкс, спокойно можеш да си го изчакаш или да направиш 1-2 сметки междувременно. Нямаш ли MPLAB ,че симулираш с Протеуса? Като за начало е по-добре с MPLAB-а. И имай едно наум,че симулаторите понякога не се справят добре с перифериите (пинове,ацп-та и т.н.).

Пон Сеп 28, 2009 1:46 am
Профил

Мнение 
"Няма смисъл от прекъсването на АЦП-то - измерването става за еднакво време 25мкс ...."

Мдааааа не се обиждай ама от ей такива съвети се получават програми с по 10 while, а индикацията мига като светофар на жълто, пък за д ахване бутона или трябва да си супер късметлия, или да натиснеш и да не пускаш .... Сигурно за начинаещ, и в толков апроста програма е по ефективно да се чака и да не се влиза в прекъсване, само дето човека като му стане навк така да пише, и не мусе изясни как може да се позлва прекъсването, има да си пише така и да се чудикак да решава после привидно елементарни проблеми.

Лично мое мнение е че прекъсванията е добре да се ползват където може, за това са направени, а не да циклиш в някакви асти от кода чакайки да паде тавана на лятното кино. По принцип while почти не позлвам, или ако ползвам задължително има два параметъра един от които е таймоут, иначе това е най-сигурният начин да прецакаш една програма. Чисто логически по врме на работа може и нищо да не стане, но представи си че по някава причиа скочи в тоя while, примерно смущение, и цикли там до трето пришествие, и като няма и WDT пуснат нещата стават прекрасни.

Иначе си съвсем прав, конвертирането става за сранително еднакво време,и ако има пращане по сериийния спокойно може да ги редува тъй катопращанеот отнема доста повече време .. но пък зависи как прави пращането, дали чака да се изпрати или не.

Пон Сеп 28, 2009 11:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони това хубаво ама като се натрупат една камара прекъсвания на които не ги знаеш кое кога ще дойде си мисля, че ще е по кофти. :)
По скоро да си пусне един таймер на няколко ms. и да го ползва да опреснява индикацията и да пуска и взема резултатите от АЦП-то. 8)

Пон Сеп 28, 2009 2:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
значи-и-и... харесах си в микрон pic16f877, а прекъсването го оставих засега, ако ми направи проблем в по-късен етап - ще го оправим. искам да попитам как стоят нещата с епрома. по-точно как се прави като хората: примерно веднъж да заредя в епрома някакви данни, а после вече да си ги ползвам всеки път. правя програма, която записва каквото ми трябва в епрома, вкарвам я в чипа, пускам го, после слагам "истинската" програма и ползвам записаните данни --- или..?

а между другото, единичен контролер за lcd екран hitachi hd 44780 може ли да поддържа екран с 2x16 знака?

Пон Сеп 28, 2009 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми еепрома се описва какво има в него и се програмира заедно с програмата. Компилатора си го вкарва в хекса. Тоя чалъм съм го правил само един път когато буутлоудера нещо не се справяще правилно с еепрома и нямах време да го лекувам.
На втория ти въпрос отговора се съдържа в документацията на HD-то. Ама ти да не би да имаш намерение да правиш платка за HD44780 и отделно LCD?

Пон Сеп 28, 2009 9:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами в микрона ми казаха, че lcd-тата не били с вграден контролер. един дисплей 2x16 струваше май 16 кинта, отделно HD44780 - пак около 15-16 се въртеше цифрата. не знам, може да се са ме разбрали правилно...

копи-пейст от тука и дисплеят взе да работи, изчакване му било майката.

Пон Сеп 28, 2009 10:19 pm
Профил

Мнение 
Tisho написа:
...По скоро да си пусне един таймер на няколко ms. и да го ползва да опреснява индикацията и да пуска и взема резултатите от АЦП-то. 8)

Това имах в предвид. Аз по принцип АЦП-то го обработвам винаги в прекъсване от таймер щото иначе как ще се постигне равномерна дискретизация на сигнала? И не виждам смисъл АЦП-то да ме вика в прекъсване, в края на краищата е важен момента на семплирането ,а не четенето на резултата. А когато се четат няколко канала, докато тече конвертирането на единия ,може да се превключва мултиплексора за следващия канал или да се направи проверка на 30мкс дали АЦП-то е свършило и ако не - да се пълни аларма за грешка например.

Пон Сеп 28, 2009 11:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
а как да създам .bin файл за параметъра "initial contents of eeprom" в proteus? а каква е точно ролята на bootloader-а и как се прилага той?

Последна промяна egasimus на Вто Сеп 29, 2009 11:38 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 29, 2009 9:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
Тони това хубаво ама като се натрупат една камара прекъсвания на които не ги знаеш кое кога ще дойде си мисля, че ще е по кофти. Smile
По скоро да си пусне един таймер на няколко ms. и да го ползва да опреснява индикацията и да пуска и взема резултатите от АЦП-то. Cool

ji4ka написа:
Това имах в предвид. Аз по принцип АЦП-то го обработвам винаги в прекъсване от таймер щото иначе как ще се постигне равномерна дискретизация на сигнала? И не виждам смисъл АЦП-то да ме вика в прекъсване, в края на краищата е важен момента на семплирането ,а не четенето на резултата. А когато се четат няколко канала, докато тече конвертирането на единия ,може да се превключва мултиплексора за следващия канал или да се направи проверка на 30мкс дали АЦП-то е свършило и ако не - да се пълни аларма за грешка например.

8O
На какви работи учите бедните начеващи пикоборци... Леле мале ... :D
То не че и около мене няма хора дето постоянно ме ръчкат да оставям тия прекъсвания и да си пиша всичко с полирания... :D :D :D
Ама така трябва. Като вас. Да го подхванеш още докато е неориентиран и да го насочиш в правилната посока. Щото като захитрее и придобие куп вредни навици като например да синхронизира и приоритизира отделните задачи... си го изтървал. Mоже да стане фен на Моторола, Тексас, Renesas или не дай боже на Атмел :D :D :D

Вто Сеп 29, 2009 10:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
На какви работи учите бедните начеващи пикоборци... Леле мале ... :D
То не че и около мене няма хора дето постоянно ме ръчкат да оставям тия прекъсвания и да си пиша всичко с полирания... :D :D :D
Ама така трябва. Като вас. Да го подхванеш още докато е неориентиран и да го насочиш в правилната посока. Щото като захитрее и придобие куп вредни навици като например да синхронизира и приоритизира отделните задачи... си го изтървал. Mоже да стане фен на Моторола, Тексас, Renesas или не дай боже на Атмел :D :D :D

Така то. :P
Ти ми покажи как ще си направиш приоритет на прекъсвания в 16F877 след като то е едно... :roll:

Виж на нормалните процесори (като Renesas например :P ) може да се правят такива неща. :idea:

Вто Сеп 29, 2009 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ето идваме си на думата за PIC-овете и вредните навици...
А и как един начинаещ, поглъщаш всяка тема от форума като топъл хляб, да разбере, че говорите единствено в контекста на пикоборството?
Призовавам за спазване на академичния стил в раздела "Академия" :D
Моля за прошка всеки фен, който неволно съм засегнал и се надявам да не сънувам нощес как сменям софтуерно каналите на мултиплексора на АЦП-то и се гърча да докарам равномерна дискретизация в момент когато прекъсванията валят едно през друго от всички страни неприоритизирани... :D :D :D

Вто Сеп 29, 2009 11:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
а как стоят нещата с midi и въобще всякакъв сериен вход? като имам за цел не да правя миди интерфейс за компа (такова ще правя по готова схема), а само да приемам еднократни съобщения midi program change, като таймингът съответно няма никакво значение - стига съобщението да се приеме... така, както го мисля аз, за да стане всичко - дисплей, бутони, врътки, миди - като хората, трябва да премахна изчакванията навсякъде, където мога, и да разчитам на прекъсванията...

и защо, дори и да подам ток на някое от крачетата, избрани за вход (целия PORTB съм го оставил за бутоните) съответният бит в регистъра не се включва?

Сря Сеп 30, 2009 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
дзак
а я кажете все пак - как се създава .bin файлът, който proteus ми иска за initial contents of eeprom? пробвах да набутам някакви цифри в едно файлче с някакъв случаен шестнайсетичен редактор, ама като го сложих и епромът пак излезе празен май?

edit: а, стана, стана - reset persistent model data му било майката...

Сря Окт 07, 2009 10:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
ще ми обясните ли как става usart с pattern генератора на proteus? настроил съм уж чипа да приема на 31250 baud, което е скоростта за трансфер на данни на midi протокола, но генераторът разбира само дължина на импулса... как да превърна едното в другото, т.е. как да направя патерн генератора да предава на 31250 бауд?

Сря Окт 14, 2009 11:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ново питане - попаднах на това. само че то иска pic18f452... интересува ме този чип доколко е съвместим откъм код с pic16f877, както и дали е по-скъп от него.

Вто Окт 20, 2009 9:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща