|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:10 am
Продължаваме да се мъчим с индуктивности :)
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Продължаваме да се мъчим с индуктивности :)
Днес се пробвах да направя електронен комутатор на бобина за запалване.  Имаше вече една тема за механичнен комутатор, ако си спомняте.
Както се досещате, заменянето на механичен прекъсвач с MOSFET не проработи.  Транзистора грее зверски, а искри прехвърчат само чат-пат. Добавянето на диод, както в темата за дроселната клапа, премахна греенето, но искри не прехвърчат въобще. Дайте акъл.
|
| Чет Окт 01, 2009 3:06 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Става въпрос за автомобил, нали?
Схеми доста
ето една
http://quad.hit.bg/elektronno%20zapalvane/shema1.jpg
|
| Чет Окт 01, 2009 3:10 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е рек, ти осцилоскоп ползваш ли, как изглежда осцилограмата на транзистора? а тия диоди като в оная тема не трябва да слагаш, убиват напрежението.
моята хипотеза е че не запушваш достатъчно бързо транзистора. виж ако имаш и паралелен кондензатор го намали. паралелния кондензатор намалява напрежението, запазвайки транзистора от изгаряне.
|
| Чет Окт 01, 2009 3:35 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
За комутатори се ползват биполярни транзистори, дарлингтон, високоволтови, за 1000 волта.
Може би обратния диод в мосфета ще пречи, за да се получи по-продължителна искра.
Кондензатора е важен, той определя времеконстантата на първичната верига, и определя до колко
да скочи напрежението ( 400 волта). Без него няма искра.
Друго, което се сещам е, че за да се получи искра трябва време за да нарастне достатъчно
тока в първичната намотка, да не би да инвертираш импулса за запалване и да управляваш с много къси импулси?
|
| Чет Окт 01, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
BU508A
Стои в запалването на бащиния ми Москвич-412 и до днес.
К-Б два ценера по 180V
Б-Е 100 Ома
И по-големичък базов ток за малко напрежение на насищане К-Е
Сега погледнах схемата по-горе. Нещо като нея. Високоволтовия кондензатор го слагах, но ефект не усетих.
|
| Чет Окт 01, 2009 7:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
На баща ти москвича бобината е високоомова. Не знам дали има значение.
|
| Чет Окт 01, 2009 8:58 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Рек както ти е сега управлението само смени типа транзистор... има IGBT транзистори за по 5 кинта които ще ти свършат идеална работа ..... за високу напрежения транзистора трябва да е биполярен а за да не си сменяш управлението ->.IGBT 
|
| Чет Окт 01, 2009 9:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Напротив, нискоомна с вариатор, който се дава накъсо от стартера.
|
| Чет Окт 01, 2009 9:23 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
Аз на моята кола сложих два (защото е с две двойни бобини) от лада самара някъде по 6лв и работят доста прилично. Имат вход който се управлява към маса,бобина, +, и маса
|
| Чет Окт 01, 2009 10:44 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Супер, с BUP314 тръгна от раз.
Нормално ли е да внася смущения в лабораторното захранване?
|
| Пет Окт 02, 2009 12:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Баси, като поработи свещта няколко минути и почва да мирише на озон.  Ще взема да си направя една озонираща установка, казват, че било полезно.
|
| Пет Окт 02, 2009 5:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не съм много сигурен  .
Има едни ултравиолетови лампи, които ги слагат в климатичните системи по къщите, за да избиват микробите и други гадости. Та сега тези, дето ги предлагат в момента усилено ги рекламират, че не произвеждат озон. Ако беше полезен ме съмнява да хвърлят такива усилия за реклама  .
Последна промяна Dimitar на Пет Окт 02, 2009 6:32 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 02, 2009 5:13 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Мда, ама озона идва най вече от коронен разряд а не от дъгата  Ако искаш да си имаш истински озонатор , трябва ти постоянен ток. Може да изправиш това от бобината мисля че е ~10KV само не знам какъв диод ще намериш ама да речем че 11 диода за 1KV свързани последователно ще ти свършат работа. Изхода го слагаш към някакъв оголен кабел поне 1м и ще ти замирше доста по сериозно на озон
Защо да не е полезен?
озониране се използва не за да избиват микроби а за да събират финната прах която полепва по отрицателния електрод. Също ако имаш някакво външно горене и намалява количеството на СО който е отровен за хората. Проста химична реакция О2 -> О3 (озон), СО + О3 = СО2 & О2
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Окт 02, 2009 5:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз не съм казал, че го използват да избиват микробите - явно е като страничен процес при избиването на микронбите с ултравиолетовата светлина. А дали е полезен или вреден не знам, но както казах вече рекламират лампите, че не произвеждат озон  . Ето тук първото нещо дето ми попадна:
http://www.epi.state.nc.us/epi/oee/ozone/basics.html
Ама много оффтопик отидахме и Рек-а ще се кара, че му скапваме темата за бобините  .
|
| Пет Окт 02, 2009 6:31 pm |
|
 |
|
741
|
Аха, много хитро с озон да чистиш СО. Само дето смъртоносната концентрация за човека при 30 минути за СО е 4000 ppm, а за озона е 50 ppm
http://www.cdc.gov/Niosh/idlh/10028156.html
http://www.cdc.gov/Niosh/idlh/630080.html
за Рек: не си прави експерименти, не е майтап. Озонирането имам предвид, не бобината 
|
| Пет Окт 02, 2009 7:38 pm |
|
|