Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
LCD с контролер с базови графични функции 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение LCD с контролер с базови графични функции
Мисля че темата ще е интересна и всеки се е сблъсквал с този проблем, когато прави рисърч за дисплей с графични функции.
Интересуват ме дисплеи, които са с контролер, но с имплементирани графични примитиви шрифтове и т.н. на приемлива цена. Просто мисля, че отмина времето, когато за да се създаде нещо трябва да се започне от А и Б.
В нета има и специализиран софтуер за програмиране на графични изображения и шрифтове за различни платформи. Моля ако някой се е занимасвал с такива неша да пише

Сря Окт 07, 2009 10:32 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
задай по-конкретен въпрос, такова животно като "дисплей с графични функции няма". Има модули - графичен дисплей+контролер.

Кажи какъв дисплей търсиш - резолюция, размер, технология(SOJ, TFT, OLED и т.н.)
После с какъв контролер - интерфейс (bus, I2c, SPI, UART), възможности (знакогенератор, 2D/3D функции)... и т.н.

за цена се пита с бройки, срок на доставка и т.н.

Сря Окт 07, 2009 2:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прав е Миро.

Освен това много си зависи какви точно "вградени" функции търсиш. Ако търсиш нещо дето да му кажеш - чертай линия от А до Б, едва ли ще намериш толкова просто. Шрифтове има в разни контролери, но по често са скъпа екзотика, отколкото нещо стандартно.

Общо взето контролерите с "вградени" функции, са предназначение да "забързат" по сложни графични процедури - полигони, рендиране и пр. Т.е. разни сложни за изчисление неща. Пък ми се чини че ти не търсиш баш това. Ти май търсиш нещо дето да има вградени примитиви и буквички, а това е тъпо да го заложиш хардуерно в контролера. По добре си го направи софтуерно, така като ти скимне да смениш дисплея няма да ревеш на умряло :)

Сря Окт 07, 2009 3:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе има бе. Само да се сетя кой ми го предлагаше.. Мисля беше 5 инча TFT дисплей със сериен интерфейс (RS232). Повечето неща си ги има вградени, вкл и шрифтове... За система дето основната мощност ще отива в чертаене на менюта е доста оправдано...

Сря Окт 07, 2009 4:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Към дотук зададените въпроси и аз да добавя тоя, дето все си мислех, че е
първият, като става дума за графични дисплеи: колко пиксела, колко бита на пиксел?

Не знам много за готовите дребни дисплеи, от VGA нагоре знам доста - и между тях няма
"интелигентни", контролерът е отделна единица (засега....), до която се стига през PCI и
подобни бъсове, а от него до дисплея е LVDS набутан по-старият паралелен интерфейс,
който ползваха TFT дисплеите масово до преди години, и сега някои го ползват де.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Окт 07, 2009 4:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Само като пример.
http://www.weintek.com/global/Products/ ... fault.aspx

Попадал ми е такъв, но не съм се занимавал задълбочено с него. Иначе работи прилично.

Друг е въпроса къде ги има у нас тия работи, ама щом в Турция ги има, значи ем са ефтини ем се намират.

Сря Окт 07, 2009 5:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Miro_atc, знам че ви е писнало от тъпи въпроси във форума като "какъв контролер да избера, какъв език за програмиране" и т.н. Занимавам се от повече от 15 г. с ембеддед, но от 2-3 години просто не съм правил рисърч из нета за такива неща. Въпроса не ми е кокретен - знам че има просто контролери за ЛСД като драйвери и някои които се опитват да имплементират фонтове и некви базови функции като битово И, ИЛИ, изкл.ИЛИ между 2 изображения. Става въпрос дали някоя фирма е излязля с някаква серия дисплеи на пазара, които имат някакви "интелигентни" функции за чертаене и вградени примитиви.
Cekins добро попадение, но мисля че е е скъпичко макар цената да си зслужава защото виждам, че е завършрно като готов модул.
Нека да пише някой, който знае нещо и да постне линкове.

Сря Окт 07, 2009 6:07 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
CyberKill, по-скоро могат да се намерят софтуерни библиотеки, които правят всичко това (а и повече :) ).
Според предпочитанията:
- Microchip имат "free" графична библиотека. Официално условието им е да я ползваш с техни процесори
- NXP също имат безплатен SWIM - http://www.nxp.com/files/application_no ... y-SWIM.zip за техния LPC2478
- има платени - като uC/GUI с доста разнообразни фунции

Така че, може да избереш някоя според нуждите и възможностите си :) .

Сря Окт 07, 2009 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
https://www.glynshop.com/erp/webshop/ca ... /(153,84,0)/(164,84,0)?classOpen=(164,84,0)
Тука имаше и вариант с контролер и RS232 вход, с макрокоманди, от сорта линия от точка до точка, окръжност с център и т.н., а също и някакви шрифтове.

Сря Окт 07, 2009 8:16 pm
Профил WWW

Мнение 
@CyberKill

не е въпрос до "писването", просто не ми се пише литературно есе на тема "тенденциите в дисплеите през последните 15г."...

Значи имаш:

1. Сегментни дисплеи (тип часовникарски течен кристал)
Тук в повечето случаи се ползва модул с вграден контролер, който се управлява с 4/8-бит шина тип 8051/6800 или сериен (SPI или I2C). Другия вариант е чист дисплеи, който управляваш директно от процесор (като MSP 430 4xx, AT91SAM7L и т.н.) И в двата случая трудно можем да говорим за някакви "специални функции", освен ако броиш знакогенератора като такава.

2. Малки графични дисплеи (тип стар GSM).
Тук с малки изключения контролерът и дисплея са едно цяло. Или поне аз бих предпочел цялостно решение, при което не мислиш за отрицателни напрежения или сложни конектори. Много по-удобно е с малък конектор само с една серийна шина (SPI).
И в тоя случай контролерите нямат никаква "специална" функционалност, дори са без знакогенератори. Но пък на тия дисплеи не им трябва нищо специално. В общия случай се управляват с микропроцесор, където заделяш "видео памет" и софтуерно рендваш от линии до цели "джамове". Демек имаш цялата функционалност на света. След като си изчертаеш каквото искаш в паметта - стартираш ДМА и го мяташ на дисплея... Като се има предвид малките размери и високата скорост на SPI и софтуерно рендване дори с прост микропроцесор лесно се постигат много frames per second...
Сещам се за едно изключение - един от "нокийските" дисплеи имаше интересен контролер (epson ако не греша, но има теми в тоя форум). Та тоя контролер имаше разни специални функции - за скролиране и за улесняване на рендването.

3) Истински графични дисплеи - STN, TFT и т.н. с резолюция от 320х240 и нагоре...

Тук тенденцията е само една - чист дисплей (ех има някакъв контролер, ама той само на ниско ниво). И другото което е, че вече никой не прави самостоятелно контроли. Изключвам РС-видео картите.
За сметка на това почти всички фамилии бързи микроконтролери имат версия с вграден LCD контролер. Функционалността на тези контролери варира доста. Задължително има базови неща като конвертиране от различни colorspaces (YCrCb, RGB..) Конвертиране от един bpp до друг и т.н. Тия неща се правят динамично, така че без да пипаш софтуера да можеш да поддържаш различни дисплеи.
В някои случаи слагат 2D-функции за линии и полигони, но става все по-рядка екстра. Затова пък повече навлизат разните MPEG/DIVX ускорители.

Едва ли има смисъл обаче да задълбаваме в подобни LCD контролери, защото те не са направени да се ползват директно. Твърде сложно е да го управляваш и да си правиш собствено GUI. Така че освен ако не се заразиш от tqi нищо друго не ти трябва да знаеш за контролера. Достатъчно е да знаеш има ли порт за OS като Linux, WinCE или каквото там предпочиташ за съответния процесор, което обикновено включва и драйвер за съответния видео контролер...
А да.. и още нещо - в случай че ще правиш видео приложение - с филмчета или камерки, ти трябва процесор с две шини за SDRAM (DDR). Проблемът е, че повечето процесори си натоварват доста добре шината и без да има видео. И няма как да пуснеш видео контролер без да блокираш процесора.

4) Решение тип модул, дето да управляваш по UART....
Значи както казах почти всеки 2-ри процесор над 200MHz има вграден LCD контролер и порт за Линукс, схема и платка в нета... Ако ще правиш производство просто копираш, ако не - гледаш фирми като olimex. Ей на примерно http://www.olimex.com/dev/sam9-L9261.html
С две думи разликата между подобни платки и специализарани модули е основно в кутията, затова и бизнеса им не върви много ;-)
А за управлението с UART... също е на умиргане. В смисъл то връзката пак може да си е през UART, макар че по-удачно е USB, wifi или ethernet. Въпросът е че не се ползва някакъв специален протокол, даже в повечето случаи и програмиране не се ползва. Качваш на линукса едно сървърче с малко веб страници или Adobe Flash - ала-бала... и имаш супер GUI, с тъч скрийн, анимации и прочие. С един добър веб дизайнер за 1 седмица може да направиш супер потребителски интерфейс. И най-важното уве-стандарт (ебеш и хвърляш). Ако утре ти хареса двойно по-голям или по-лъскав дисплей...

Сря Окт 07, 2009 9:49 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на всички. Намерих доста полезна информация!

Пет Окт 09, 2009 8:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]